Quantcast
Channel: Alex și David cresc
Viewing all 153 articles
Browse latest View live

Nessia Laniado – Cum sa facem fericit un copil in primul sau an de viata – campania vALLuntar

$
0
0



Intrerup lunga tacere de pe blog cu niste recenzii la cel putin doua carti (sper sa reusesc la mai mult de doua) in campania vALLuntar. Voi aprecia fiecare comentariu, cu primele 15 comentarii plantam un copac, apoi cu fiecare 20 de comentarii alti copaci. S-ar putea ca din lipsa de timp sa va raspund la comentarii peste ceva vreme, dupa ce scriu si urmatoarea recenzie.

 [poza de pe www.all.ro]


M-am gandit putin ce carte sa aleg pentru a-i face recenzia in aceasta campanie. Nu mai citesc carti de parenting de cand stiu de fapt ce principii urmez in cresterea copiilor. De fapt daca stau sa ma gandesc nu am nevoie de carti pentru cresterea bebelusilor, inca citesc carti de playful parenting sau de rivalitate intre frati :). Dar as fi vrut sa gasesc o carte buna de parenting pentru a o putea recomanda altor parinti. De multe ori sunt intrebata ce carti le-as recomanda viitorilor parinti si in afara de variantele straine Natural Child si The Baby Bondsau ConceptulContinuumin romana nu imi vin in minte decat carti mai de nisa, ori despre nastere, ori despre sarcina, dar nu atat de complete ca cele trei. Si Continuum Concept nu prea e de puericultura. Nu inteleg de ce editurile din Romania traduc carti in care se recomanda ca mama sa-si lase bebelusul sa planga pentru a-si satisface sexual sotul indiferent cat ar fi de obosita sau lipsita de chef, ba chiar sa simuleze placerea chiar daca o doare, sau carti in care ti se spune cum sa alegi teava cu care sa-ti bati copilul si modul mecanic in care sa te comporti cu el, pe ore fixe. Si totusi The Natural Child nu e tradusa, The Baby Bondnu, The Baby Book sau altele din colectia familiei Sears nu,  The Other Baby Book nu, etc. Conceptul Continuum a fost publicat prin efortul financiar personal al traducatoarei pentru ca nicio editura nu a vrut s-o publice. De ce ar fi nevoie de o carte de parenting? Si de ce o carte de parenting iubitor? Vorbind din punctul meu de vedere, eu chiar credeam inainte de sarcina cu Alex ca un copil trebuie sa aiba program, sa fie crescut cu pedepse si recompense, sa fie “educat” si pus la punct, etc. Am avut noroc de Alex care m-a invatat mai bine. As fi vrut insa sa pot sa am acces la informatia aceasta inainte de a-l naste. La mine baza era deja proasta, influentele din jur la fel. Tarziu mi-am dat seama ca informatia primita din jurul meu e in contradictie cu modul in care as vrea eu in sufletul meu sa-l cresc pe Alex. Dar pana atunci am trait niste mari frustrari ca bebelusul meu nu e asa cum trebuie, si ca eu nu sunt in stare sa-l cresc bine. Pentru ca incercam sa ma agat, in increderea mea in mainstream, de orice mic act de blandete. M-am bucurat cand am aflat ca nu ai voie sa “ferberizezi” copilul inainte de 8 luni pentru ca ar putea muri. Am suflat usurata ca nu trebuie atunci, in acel moment, sa-mi terorizez copilul. Simteam eu ceva dar nu aveam incredere in ceea ce simteam. Si pot sa pun pariu ca sunt multi parinti ca mine, care ar vrea sa-si creasca bebelusii cu dragoste si respect si empatie, dar se tem ca ii vor “strica”. De aceea e nevoie de astfel de resurse, de carti care sa ne arate ca ceea ce simtim e ok, e corect, e bine, e natural si e chiar sanatos pentru copil. Stiu ca e penibil ca am ajuns atat de indoctrinati si atat de indepartati de noi incat avem nevoie de confirmari, dar in societatea de azi se pare ca asa e.

Asadar am cautat cartea pe care as putea-o recomanda viitorilor parinti pentru a se regasi si pentru a avea incredere in ei. Am sperat sa fie aceasta. Pentru ca am ales-o dupa ce am vazut cu google ca la noi e recomandata de persoane AP pe forumuri si pe bloguri! Oare sunt eu prea pretentioasa deci daca nu mi-a placut? As dori sa-mi raspunda la intrebarea aceasta persoanele AP care au citit-o :).

Initial mi s-a parut ca unele expresii sunt mai bizare, si m-am gandit ca poate sunt eu prea obisnuita cu exprimarile articolelor si cartilor americane. Sau poate traducatorul nu stie cum se numeste la noi anxietatea de separare si o traduce “neliniste cauzata de separare”, sau copiii rasfatati sunt numiti “cu narav”. Dar apoi spre final mi-am dat seama ca de fapt ma deranjeaza oricum exprimarile autoarei, nu traducerile. Am sperat in prima parte ca vor fi doar chestiuni subtile cele ce ma vor deranja. Conceptia ca la inceput le poti oferi dragoste, pentru ca nu vor creste “cu narav”, dar mai apoi... Na, m-am gandit, hai ca pot trece peste ideea asta daca in rest cartea e buna, pentru ca sigur pe cand vor ajunge copiii la varsta de un an, parintii lor, cei carora le-as fi recomandat eu cartea, vor sti mai bine.

Tot la partea cu chestiuni subtile care ma deranjeaza este modul cum i s-ar inocula unui viitor sau nou parinte ce este normal. Se face referire la biberonul bebelusului, la suplimentarealaptelui, la sucuri dulci, la ceaiul normal pentru bebelusi, la suzeta, la tricou cu mirosul mamei, la obiecte de atasament, la camera bebelusului si patutul lui.  Doar in doua locuri se spune “biberon sau san”, in rest se considera ca normalul e copilul cu biberon ce doarme in alta camera cu o jucarie. Poate parintii veterani vor spune ca exagerez, dar atata timp cat asta le aratam viitorilor parinti ca e norma, in vremurile in care nici pe strada, in familie, intre prieteni, nu vedem un copil alaptat, atunci si noua ni se va parea alaptarea ceva rusinos, poate chiar demodat.

Cartea incepe cu doua exemple care mi-au placut mult. Mi-am dat seama cat rau le putem face copiilor nostri doar prin atitudinea noastra, chiar daca din afara ar parea ca ne ocupam de ei, ca nu-i batem sau nu-i lasam sa planga. Dar daca prin modul nostru de comportament sau tonalitatea vorbelor le dam de inteles ca ne deranjeaza le facem mult rau. Merita citite aceste doua prime exemple aparent asemanatoare, cu explicatiile greselilor dintr-una din situatii.

In continuare cartea continua frumos, se vorbeste despre importanta atasamentului copilului, despre importanta bazei, despre teoria punctului de sprijin formulata de psihanalistul John Bowlby. Fac o paranteza, de cate ori afirma ceva dintr-un studiu, fie ca aminteste numele sau nu, as fi preferat o mica trimitere la datele studiului. Asa unele afirmatii mi se par greu de crezut sau spuse prea general, din “studii”.

Dar, cum am spus, inceputul cartii mi-a placut. Se vorbeste despre baza copilului, despre cat de frumos se dezvolta acesta daca stie ca se poate sprijini fara teama pe parintii lui. Despre faptul ca sunetele, culorile, cuvintele si mirosurile nu au importanta fara cineva care sa le incarce cu emotii. Si despre importanta tratarii cu respect a copilului inca de la nastere, pentru ca el tine minte. Despre cat e de important sa ne ascultam instinctul in loc sa ii ascultam pe cei din jur. Aici mi-am pus primul semn de intrebare, cand se explica faptul ca nu exista riscul in primul an de viata sa fie invatat “cu narav”, dar m-am gandit ca poate pentru parintele ce pana acum a auzit doar de rasfat si de faptul ca nu e ok sa ii indeplinesti copilului nevoile, aceasta afirmatie ii poate schimba ideile. Se spune totusi ca “alinturile” sunt printre nevoile fundamentale ale nou-nascutului, alaturi de nevoia de mancare si de somn. Mi-a placut si cum explica ce mesaje ii transmitem noi bebelusului prin vorbele inconstiente gen “stai cuminte”, “fa ce-ti spun eu”, “esti mare”, “esti mic”, “nu fi suparat”, “esti rau”, “sa-ti fie rusine”,... Mi-au placut chiar si sfaturile pentru comunicarea cu cel mic.

Capitolul cu cantecele de leagan iar mi-a placut. Apreciez mai mult cand intr-o carte se explica efectele unui obicei instinctual, decat cand se ofera metode artificiale. Adica eu am citit acest capitol cu gandul ca uite ce bine simt mamele ca le face bine copiilor sa li se cante, nu cu gandul “ii voi pune niste Mozart pentru ca il face mai destept”. Si mi-a dat capitolul acesta o stare de calm. Si mi-am dat seama ca daca ii canti copilului sa-l adormi sunt slabe sansele sa te enervezi pe el ca nu mai adoarme. Cantand cu o voce calma si calda “somn usor, scump odor/ langa tine voi sta/ toata noaptea cu dor/ eu te voi legana”, sau un cantec strain “you’ll still be the sweetest little baby in town”, nu cred ca vreo mama mai poate fi anxioasa pe nesomnul copilului. Chiar va propun sa incercati cantatul si leganatul, sigur veti aprecia dansul impreuna cu copilul dumneavoastra, fara sa va mai stresati cate aveti de facut dupa ce-l adormiti. Sigur nimic nu vi se va parea mai important decat acea clipa de conectare cu bebelusul. Cu bebelusul care nu poate adormi nu ca sa va faca in ciuda, ci pentru ca poate il deranjeaza ceva si voi puteti sa-l faceti sa se simta pe moment un pic mai bine.

Se explica in capitolul acesta si despre vocile parintilor, despre importanta ritmului, despre cat de mult il ajuta si in alte segmente de dezvoltare, cum ar fi la invatarea mersului.

Ei si apoi vine capitolul cu somnul. Care culmea, incepe bine explicand cat e de bun contactul cu mama, cat e de natural leganatul puilor de om. Iar apoi o ia pe aratura din punctul meu de vedere :)). Incepe cu sfaturi de genul ca daca plange noaptea sa-l lasam un minut sa planga, abia apoi sa “mergem” la el (deci iar ideea ca bebelusul nici macar nu e langa noi). Deloc nu se ia in considerare ca poate bebelusul chiar are un motiv sa planga noaptea (dăăăă!). Deloc nu se ia in considerare ca un minut e enorm atunci cand vorbim de problemele lor si de increderea ce o au in noi. David cand are o problema noaptea scoate sunete foarte slabe. Se ineaca cu laptele ce ii vine in nas, nu mai poate respira. Ma mir si eu si ma speriu cand vad cum ma trezesc si sar in genunchi sa-l ridic, ca el da din maini speriat ca nu mai are aer. Ma speriu pentru ca imi vine sa nu mai pun capul pe perna, nu imi vine sa cred ca il pot auzi cand are probleme chiar daca nu scoate niciun sunet. Si totusi instinctul matern e puternic si il simt si data urmatoare cand are probleme. Va spun sincer ca daca ar fi dormit in alta camera sau in patut la distanta de mine ar fi murit in somn de multa vreme. Nu zic ca toti copiii au probleme de acest gen, dar nu ai cum sa stii niciodata, nu? Si la noi a fost candva o „prima data“ si asa poate sa fie la oricare copil.

Mi se pare periculoasa teoria Nessiei pentru ca pana acum in carte te-a facut sa ai incredere in ea, daca esti un parinte AP, asa ca esti in stare s-o crezi pe loc ca poate totusi ea stie mai bine cum e cu somnul. Poate ai un copil defect daca nu iti doarme minim 4-5 ore neintrerupt in prima saptamana de viata, cum spune ea (never ever in casa noastra :D, oricum in prima saptamana acest fapt poate fi periculos pentru glicemia copilului si implicit pentru creier); sau minim 6 ore continuu la 4 luni; sau minim 7-8 ore continuu la 6 luni; sau minim 11 ore continuu de la 6 luni la 1 an; sau minim 10-13 ore continuu de la 1 la 3 ani. Mi se par ingrozitoare astfel de grafice care iti induc un gand ca bebelusul tau nu e normal, ca trebuie sa faci ceva sa-l “inveti” sa doarma mai mult, sa nu se mai trezeasca. Am mai scris aicicum am cunoscut cativa parinti care dupa ce au citit cartea lui Elizabeth Pantley li s-a inoculat ideea ca trebuie sa faca ceva cu somnul bebelusului. Si dupa ce metodele “blande” nu au avut succes (blande in sensul ei, mie nu mi se pare nimic bland acolo), trec la artileria grea cu cry-it-out. Pentru ca au ramas fixati pe ideea ca bebelusul nu doarme bine. Cand daca si-ar schimba asteptarile totul ar parea usor. Asa si acest capitol al somnului din cartea Nessiei Laniado. Te face sa crezi ca nu ii faci bine copilului daca mergi la el cand plange. Ca ii distrugi ceva din dezvoltarea pe termen lung. Este un cry-it-out – ferberizare mai scurta, impachetata in ambalaj frumos, dar tot CIO este. Plus ca nu-mi place deloc exprimarea asta cu bagat copilul in pat, stins lumina, lasat cu o camasa a mamei cu mirosul ei (dăăă din nou, daca tot ii place mirosul ei de ce nu sta langa ea???) ca fiind normal, natural, asa trebuie, asa face toata lumea. Ca parinte care poate inca nu erai sigur cum vei avea aranjamentul de somn te influenteaza foarte mult sa vezi ca asta e baza, de la asta se porneste si la asta se adauga sfaturile. Indiscutabil. Ah, din cand in cand, la cateva minute dupa ce l-ai culcat, poti sa-i faci o surpriza sa mai mergi la el  cu ”un supliment de alinturi” (?!).

A doua paranteza. De cate ori se refera la quality time cu copilul e vorba de 10-15 minute, cel mult o jumatate de ora. Pe zi. As fi curioasa sa stiu (nu am gasit pe net) pentru ce parinti e scrisa cartea, pentru ce epoca, pentru ce tara, pentru cat concediu de ingrijire a copilului. Oricum parca bebelusul e o povara pentru parintii pentru care a scris cartea, pentru ca face referire de multe ori la timp rupt, la efortul parintilor de a-si dedica 15 minute pe zi copilului.

Autoarea promoveaza atasamentul pentru un obiect, lucru cu care nu sunt de acord, dar deja e prea lunga postarea ca sa mai scriu in amanunt despre asta. Dau totusi  un link pentru cei interesati.

Cand pune problema copilului ce nu vrea sa adoarma, autoarea da 3 variante: sa stam langa patutul lui in camera lui (mi se pare cea mai penibila solutie, explica cum sa imparti cu sotul noptile nedormite in care il convingi pe copil sa stea in patut, cand toata lumea ar fi mai fericita intr-un pat), sa dormim cu totii in acelasi pat (dăăăă!) unde autoarea isi cam arata parerea contra, si a treia varianta este aceea de a-l obisnui sa doarma singur. Stiti voi cum. Alex in primele 6 luni din cauza refluxului a putut dormi doar pe Relu, asa ca stiu din plin cum e sa te ridici din pat, sa alaptezi copilul in brate, sa il tii apoi la verticala vreo 40 de minute, sa te asiguri ca doarme si sa-l pui la loc unde dormea inainte. La noi era pieptul lui Relu, dar din punctul meu de vedere, care aveam astfel parte de cate o ora de somn intre plimbarile de 40 de minute de noapte, putea fi si un patut in alta camera. Normal ca pentru Alex nu era la fel, dar vreau doar sa explic efortul nocturn al unei mame. Intre 5 si 6 luni noaptea deja se tragea de pe pieptul lui Relu intre noi in pat noaptea. La 6 luni am avut ocazia sa-l alaptez culcata noaptea si a fost prima data cand a putut. De atunci eu nu mai stiu ce e oboseala, se putea trezi o data sau de 20 de ori pe noapte, pentru mine era la fel pentru ca il ajutam sa se mufeze prin somn, nici el nu se trezea de tot deci nu trebuia adormit la loc, si dormeam amandoi mai departe. Si noi adultii ne trezim oricum in cursul noptii si adormim la loc. Mi se pare criminal pentru o mama ce alapteaza sa ii dai de inteles ca trebuie sa-si adoarma copilul in alta camera sau in alt pat.

Nu m-as apuca sa vorbesc acum despre cosleeping pentru ca mi-ar lua cateva pagini :)), dar totusi dau niste resurse pentru mamele obosite. Daca Alex nu ar fi avut reflux sigur ar fi fost pus in patutul lui, pentru ca eu asa credeam ca trebuie. Sigur m-as fi chinuit ingrozitor cu alaptatul si readormitul noaptea pentru ca nu m-as fi gandit deloc deloc ca bebelusul se poate pune in patul parintilor si ca e chiar mai bine si mai sanatos pentru el. Sigur as fi ajuns sa adorm cumva periculos cu el pentru ca as fi evitat pe cat posibil pusul lui in patul nostru, God knows why. Cum periculos? As fi adormit cu el in brate alaptandu-l, as fi adormit cu el pe marginea patului, crezand ca ma asez doar cat sa-l alaptez. Asa dimneata sunt odihnita si apta de a ma descurca cu un bebeloi de 9.4 kg care sta 99.9% din timp in brate (in carrieri doar dupa ce adoarme vrea) si cu un toddler plin de energie. Si acum primesc intrebari, ca acu’ 3 ani, daca doarme deja toata noaptea sau de cate ori suge. Da, David :)))). Atunci ma afectau. Acum ma fac sa rad si nu stiu cum sa le spun parintilor ce ma intreaba sa nu mai fie ingrijorati de somnul bebelusului, sa nu-si mai faca asemenea asteptari, sa nu-si mai compare copiii. Si sa faca in asa fel incat sa le fie bine si lor, si copiilor.

Cateva linkuri totusi rapid, sa aleg din sutele salvate la bookmarks:




Urmeaza in carte capitolul cu plansul. Eu vin dupa a doua lectura a cartii Alethei Solter, ”Bebelusul meu intelege tot”, cu care oricum nu sunt de acord :)). Dar asta explic alta data, cand voi avea timp. Totusi, Aletha chiar daca nu-mi e pe plac tot e mai ok decat Nessia, pentru ca in orice moment in care vorbeste despre plans, Aletha specifica ”in brate”. Nessia ne spune ca plansul e ok, ca nu trebuie oprit, dar nu spune ca trebuie sa-i fim alaturi bebelusului. Ne enumereaza motivele multiple pentru care poate un bebelus sa planga. Dar mi se pare ca doar ii sperie pe viitorii parinti, pentru ca nu le da idei cum ar putea sa isi dea seama din ce motiv plange bebelusul. Doar ca pe langa multiplele motive uneori bebelusul trebuie lasat sa planga. Na! Mi se pare ca a citit-o pe diagonala pe Aletha si incearca sa introduca si ea teoria in cartea ei, insa nu a reusit tare bine. Aletha ma supara ca spune de refuzatul sanului, Nessia nu vorbeste deloc despre alaptare, nu stiu care e mai bine :).

Aminteste cum copilul se linisteste daca este ”continut” cumva, ”inghesuit”, dar intr-o singura fraza la urma alege sa exemplifice ca asta e din cauza ca vrea sa se simta iar ca in uter, si ca ii putem indeplini nevoia aceasta tinandu-l in brate sau intr-un mijloc de purtare. In rest spune doar cum se retrag ei micutii in colturile patuturilor, sa aiba sentimentul de continere... Cam trist, dupa parerea mea.

Cand se analizeaza continutul chimic al lacrimilor, se afirma ca au cortizon, deci uite, elimina stresul din organism! Dar au si endorfine si catecolamine, deci uite, induc o senzatie de fericire! Asta in acelasi aliniat, mi se pare contradictoriu.

Nu, nu consider ca e normal sa planga patru ore pe zi, cum spune autoarea. Daca plange astfel inseamna ca are o durere, are o problema. Si trebuie sa i-o gasim si sa incercam sa i-o rezolvam. Sau macar sa i-o atenuam cumva. Nu sa ne culcam pe o ureche gandindu-ne ca e normal. Si nu sa il culcam in patutul lui, cu paturica lui preferata (really?) intr-o camera cu lumina difuza, fara a-i vorbi. Nu as putea sa cred ca lasat sa planga asa un bebelus de o luna se va calma din cauza ca „aaa, uite, e paturica mea preferata aleasa de mine drept obiect de atasament ultima data cand am fost la mall”...

Dupa un capitol scurt despre zambete, urmeaza unul despre inteligenta bebelusilor. Iarasi, ca la capitolul cu cantecele de leagan, mi s-ar parea mai ok sa scrie autoarea cum ceea ce fac parintii instinctual asa si pe dincolo il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte inteligenta. Dar nu, se ajunge si la metode, iti spune la cati centimetri sa stai de fata lui si ce sa spui si cum sa vorbesti. Si cum sa faci sa-i captezi atentia chiar daca el pe moment nu vrea sa ti-o acorde si e preocupat de altceva! Cum sa repeti aceste ”operatiuni” pentru ca bebelusul sa asimileze cum trebuie ”stimulul”. Desigur ca nu imi place intr-o carte ce as fi crezut-o AP un tabel cu varstele la care trebuie copilul sa fie in stare sa faca ceva, capacitati fizice, senzoriale si intelectuale. Si nu, nu cred ca la 6 luni toti bebelusii deschid gura cand vad lingura. Si daca abia la 12 luni trebuie sa fie in stare sa apuce obiecte cu degetul mare si cel aratator, poate autoarea ar trebui sa stie ca abia dupa ce isi dezvolta aceasta capacitate ii este pregatit tubul digestiv pentru altceva in afara de lapte, si poate atunci nu ar mai vorbi despre sucuri dulci si ceaiuri la nou-nascuti. Daca vreti copii inteligenti e suficient sa il implicati in viata voastra de zi cu zi. Va recomand doua linkuri pe tema: link 1 si linkul 2 (la al doilea link sariti direct la articolul al saselea, programele de dezvoltare a inteligentei).

Capitolul cu masajul mi-a placut, dar tot asa cu doua observatii. Ok, am inteles si cunosc importanta atingerii bebelusului. Mi-au placut si explicatiile tehnicilor de masaj. DAR mi se pare ca se inoculeaza ideea ca masajul este singura modalitate de atingere, de conexiune a parintelui cu bebelusul. Cum am zis, in cele 15 minute pe care le petreci pe zi probabil cu copilul. Trebuie sa-i atingi atunci si pielea, printre celelalte metode de a-l face mai destept. A doua observatie este aceea ca sunt multi bebelusi care nu suporta masajul. Uite, pe Alex nu l-am putut masa cand era bebelus, decat dupa 6 luni, pentru ca nu putea sta la orizontala. In mod sigur ne atingeam oricum toata ziua, pentru ca statea doar in brate. Dar cunosc multi bebelusi care nu suporta masajul, poate le e frig, poate le e foame dupa baita, si totusi parintii ii tin culcati sa-i maseze in timp ce plang pentru ca poate au citit astfel de carti sau articole unde li s-a dat de inteles ca e extrem de important masajul bebelusului. Eu consider ca nu are absolut nicio valoare daca e facut pe un bebelus ce plange. Ii puteti oferi bebelusului atingerile in timp ce va sta in brate. Sau si mai bine, in wrap, aveti doua maini libere sa-l mangaiati. Sau facand baie impreuna cu el, sunteti asa piele pe piele.

Urmeaza capitolul despre vorbitul cu bebelusul, despre cum invata el sa vorbeasca. Din nou, ca la capitolul dezvoltarii inteligentei copilului, mi s-ar fi parut ok daca doar ar fi explicat de ce functioneaza ceea ce ne vine instinctual sa facem cu copilul, cum il invata toate obiceiurile noastre de zi cu zi sa vorbeasca. Dar nu, suntem invatati cum sa stam cu chipul la 20 de centimetri de copil si cum sa-i repetam unele cuvinte pe silabe pentru a-l invata sa vorbeasca, de parca va ajunge la 20 de ani fara sa stie vorbi. Ah, si citind cum e bine sa-l punem la punct ca sa stie bunele maniere mi-am amintit cum nu i-am spus niciodata lui Alex sa spuna ceva, sa repete dupa mine un cuvant, insa printre primele lui cuvinte au fost si ”multumesc pentru masa” la finalul unui pranz, desi nu mancase :))! Doar prin puterea exemplului.

Aici imi vine sa vorbesc despre cum mi se par fortate unele activitati gen homeschooling, cand copilul ar putea invata mai usor si mai frumos daca l-am lasa sa aiba el dorinta de a cunoaste, dar asta e o cu totul alta discutie. In rest, din acest capitol mi se par ok sfaturile de a-i vorbi copilului si de a-i explica mereu in cuvinte ce e in jur si cum se numesc obiectele. Dar nu ”aceasta este o foar-fe-ca” repetat de agasant de multe ori, cum se sugereaza.

Ultimul capitol este ”Teama de abandon”. Deja cred ca oricine stie ca atunci cand copiii au anxietate de separare si trebuie sa mergi undeva e bine sa ii explici, sa iti iei la revedere, sa ii oferi indicii ca sa inteleaga cat o sa lipsesti, dar sa nu mergi pe ascuns. Aici consider iar ca e discutabil, in functie de varsta copilului. DAR in fraza anterioara am spus dacatrebuie sa mergi undeva fara el. Autoarea nu considera mersul cu copilul o posibilitate si nu considera ca exista posibilitatea sa nu trebuiasca sa mergi de langa el din primele luni. Din moment ce anxietatea de separare apare candva in a doua jumatate a primului an de viata, eu cred ca sunt de ajuns ”exercitiile” de cucu-bau pana atunci. Nu trebuie, cum sfatuieste ea, sa lipseasca mama cateva ore pe zi inca din prima luna.Toate mamele, oricum ar fi copiii, oricum ar fi hraniti, si indiferent daca mama vrea sau poate. David plangea inca din a doua zi daca mergeam la baie fara el, ce sens ar fi avut sa-l chinui in fiecare zi, cand anxietatea de separare e cu totul altceva, este momentul cand realizeaza ca mama nu face parte din trupul lui de fapt si ca poate sa dispara. Este un moment psihologic separat, care nu depinde de modul in care alegi pana atunci sa iti lipsesti copilul de prezenta ta. Chiar si in primele trei luni de la nastere, in asa numita perioada de exterogestatie.

Ok, daca autoarea se adreseaza genului de parinte care se supara pe copil ca e plangacios, care il cearta de ce ii ingreuneaza plecarea, atunci e ok, acel parinte are nevoie sa stie ca trebuie sa-i respecte copilului si sentimentele de suparare. Profit de fraza anterioara sa imi dau cu presupusul cui i-ar prinde bine aceasta carte. Unui parinte care e decis sa faca instructie cu copilul, sa il puna la punct, sa il lase sa planga singur pentru a adormi (adica programul Ferber cu multe minute macar se reduce la 1 singur minut in aceasta carte), sa il bata, sa nu-l ia deloc in brate, sa nu-i vorbeasca, sa il certe daca plange, sa se comporte cu copilul ca si cum l-ar deranja din viata lui de zi cu zi. Acest gen de parinte ar beneficia de informatiile noi pentru el pe care Nessia Laniado i le ofera.

Cartea se termina brusc cu ultimul paragraf referitor la anxietatea de separare, fara o concluzie finala. Am incercat sa-mi fac eu o concluzie in minte si mi-am dat seama ca nu prea se potriveste cartea cu titlul. Autoarea in interiorul cartii nu te invata de fapt ce sa faci ca bebelusul sa fie fericit. Iti spune ce crede ea ca trebuie sa faci ca bebelusul sa ajunga destept, sa ajunga sa doarma singur, sa vorbeasca repede, sa isi dezvolte rapid simtul echilibrului, etc. Tot felul de „acumulari”. Nu cum sa fie fericit bebelusul. Din contra.

Daca e pe placul vostru din descriere, sa stiti ca se citeste foarte usor. Paragrafele sunt separate frumos, capitolele la fel. Am citit cartea in doua zile la amiaza cand am cam o jumatate de ora din somnul lui Alex in care doarme si David plimbat in Boba prin casa. Cartea e subtire si are un format usor de tinut in mana. Pana la capitolul cu somnul ce m-a intrigat putin chiar m-am relaxat frumos de tot plimbandu-ma prin casa cu David adormit la piept in timp ce Alex dormea linistit in dormitorul nostru.

Chiar am sperat sa-mi placa mult mult aceasta carte. Atat de mult am sperat incat inainte s-o citesc mi-am comandat de la Editura All si alta carte a autoarei, “Cand copilul plange”.

Aceasta postare face parte din campania vALLuntar initiata de grupul editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Editia a doua a acestei campanii are un scop minunat, acela al plantarii copacilor. Pentru primele 15 comentarii de la postare voluntarii All vor planta un copac cu ajutorul Romsilva. Urmatoarele comentarii se vor cumula cu cele suplimentare de la alte postari si la fiecare 20 se va mai planta un copac.





Delfinii – puzzle – campania vALLuntar

$
0
0



Intrerup lunga tacere de pe blog cu niste recenzii la cel putin doua carti (sper sa reusesc la mai mult de doua) in campania vALLuntar. Voi aprecia fiecare comentariu, cu primele 15 comentarii plantam un copac, apoi cu fiecare 20 de comentarii alti copaci. S-ar putea ca din lipsa de timp sa va raspund la comentarii peste ceva vreme, dupa ce scriu si urmatoarea recenzie.

[poza de pe www.all.ro, dar nu e conforma cu realitatea, cartea e lata de fapt]

Ne place mult aceasta carte de puzzle, Delfinii. O avem de mai demult in biblioteca, nu face parte din cele doua carti primite acum de la Editura All. Are 5 pagini groase de puzzle-uri, a cate 48 de piese. Langa fiecare puzzle, pe pagina alaturata, sunt niste informatii despre delfini. 

  [poza personala publicata cu acordul editurii]

De ce imi place?
  • Cartonul e de foarte buna calitate. De un an avem cartea si deloc nu s-au deteriorat piesele.
  • Puzzle-ul nu este prea usor de facut. La inceput Alex ma punea pe mine sa-l fac, el imi cauta doar marginile. Asadar se poate folosi multi ani. Abia acum incearca singur sa il rezolve.
  • Nu ai nevoie de planse pe care sa faci puzzle-ul.
  • Nu trebuie sa ai un loc special unde sa tii puzzle-ul facut pentru a fi admirat.
  • Nu se imprastie dupa ce e terminat.
  • Pentru depozitarea a 5 puzzle-uri obisnuite ai nevoie de spatiu pentru 5 cutii (daca puzzle-ul nu e facut) sau de spatiu plan pentru 5 planse (daca e facut). Pe cand asa ocupa putin spatiu, ca o carte.
  • Din cauza ca e compact se poate duce usor in concedii. Ocupa locul unei carti, dar sunt de fapt 5 puzzle-uri marisoare.
  • Sansele sa se piarda piese sunt foarte mici, doar in putinele minute in care il refaci.
  • Psihologic vorbind imi place mai mult ca la finalul jocului sa pastrez puzzle-ul facut decat sa stric toata munca pentru a face ordine.
 [poza personala publicata cu acordul editurii]

Imi place atat de mult incat mi-am comandat acum la inceputul lui martie si cartea cu Elefantii :).


Aceasta postare face parte din campania vALLuntar initiata de grupul editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Editia a doua a acestei campanii are un scop minunat, acela al plantarii copacilor. Pentru primele 15 comentarii de la postare voluntarii All vor planta un copac cu ajutorul Romsilva. Urmatoarele comentarii se vor cumula cu cele suplimentare de la alte postari si la fiecare 20 se va mai planta un copac.

 



Patrick Holford, Nutritie optima pentru copilul tau – campania vALLuntar

$
0
0



Intrerup lunga tacere de pe blog cu niste recenzii la cel putin doua carti (sper sa reusesc la mai mult de doua) in campania vALLuntar. Voi aprecia fiecare comentariu, cu primele 15 comentarii plantam un copac, apoi cu fiecare 20 de comentarii alti copaci. S-ar putea ca din lipsa de timp sa va raspund la comentarii peste ceva vreme, dupa ce scriu si urmatoarea recenzie.

 [poza de pe www.all.ro]

Asa cum mi-am dorit sa gasesc cartea de parenting ideala in limba romana, de recomandat noilor parinti care au nevoie de confirmari ale instinctului, asa mi-am dorit si sa gasesc o carte de nutritie buna in limba romana, mai ales pentru copii. Pentru ca si la capitolul de hranire a copilului exista multe directii si parintii nu stiu care e mai sanatoasa. Cartea lui Patrick Holford, Nutritie optima pentru copilul tau, nu este chiar ce as fi sperat, insa nu m-am asteptat sa fie totusi atat de plina de informatii.

De ce nu este ce am sperat?

  • Pentru ca de multe ori el ia in calcul pentru sanatate incarcatura glicemica. Aceasta se pare ca influenteaza comportamentul, inteligenta, sanatatea  noastra si a copiilor. Dar asa cum nu am inteles niciodata cum adeptii Montignac considera ca e mai ok o inghetata cu aspartam decat un cartof, la fel am gasit si aici tabele cu alimente in functie de incarcatura lor glicemica in care o prajitura e mai ok decat fructele uscate sau bananele. E putin confuza oricum si traducerea pentru ca nu inteleg cand se vorbeste de „prajitura cu mere si migdale” sau „baton de ciocolata” despre ce reteta e vorba. Cum se poate ca un compot de fructe la conserva sau o marmelada, un gem, sa fie mai ok pentru sanatate decat papaya proaspata, decat merele uscate, decat bananele , smochinele, stafidele.

  • Pentru ca se vorbeste despre renuntarea la zahar, dar apoi cand se aminteste ciocolata ca tratatie ocazionala la copil, „nu ii oferiti unui copil care de abia incepe sa mearga mai mult de o tableta sau doua o singura data”. Nu stiu ce sa zic, Alex a facut primii pasi la 1 an; si pana acum, la 3 ani si jumatate, singurul zahar ce i-a intrat in sistem a fost cel din bilutele homeopate si din siropul medicament primit la bronsita din decembrie, cand membrii familiei mele ramasi acasa au decis ca il trateaza alopat. Deci chiar cred ca se poate „rasfata” copilul si fara bucatele de ciocolata. Daca i se dau o data, cum va fi refuzat de cate ori isi doreste? Inteleg ca majoritatea parintilor le ofera copiilor dulciuri, dar intr-o carte de nutritie optima pentru copil nu cred ca isi avea locul. Pentru ca un parinte care e decis sa asculte de specialist va crede astfel ca zaharul nu e asa grav. Pentru ca daca specialistul „recomanda” in cartea de nutritie optima asa mult dulce, parintele e tentat sa ii dea copilului si mai mult, ca doar si o alimentatie „aproape optima” poate fi destul de sanatoasa.

  • Pentru ca numeste grasimile saturate„grasimi rele”. Afirma totusi ca in ultima vreme s-a ajuns la concluzia ca sunt sanatoase, dar in toata cartea cand vorbeste despre grasimi sanatoase se refera la omega 3 si omega 6. O singura data aminteste despre raportul optim dintre ele, in rest ai fi tentat sa crezi ca aportul mare de omega 6 nu e o problema, desi noi stim ca e.

  • Pentru ca atunci cand vorbeste despre antinutrimente nu aminteste de acidul fitic si de fapt in toata cartea cerealele integrale, nucile si semintele sunt considerate minunate, fara sa se puna problema anihilarii acidului fitic din ele.

  • Pentru ca recomanda la final suplimentele nutritive medicamentoase, adica sintetice. In afara de problemele concrete de sanatate care pot fi redresate prin suplimentare sintetica atunci cand suplimentarea naturala nu e posibila, nu consider ca un supliment de vitamine si minerale regulat este sanatos pentru copii.

  • Pentru ca multe traduceri nu-mi plac. Cum ar fi „intarcare” pentru notiunea de diversificare, ceea ce mi se pare periculos pentru romanul dornic de intarcare precoce. Holford se refera la diversificare cand spune ca trebuie sa inceapa la 6 luni, nu intarcarea de san. In engleza e drept ca se foloseste "weaning" pentru ambele intelesuri, de unde si deruta traducatorului probabil. Mai apare „reflexul de incredere al limbii”  pentru modul in care bebelusii refuza solidele scuipand afara. In romana am intalnit totusi acest reflex cu numele de reflex de impingere, de expulzare, de protruzie,  etc.  Traducatorul o fi crezut ca „thrust” e o greseala de tipar si trebuia sa fie „trust”. Ei bine nu, era thrust. (Totusi cu ocazia asta am cautat si eu in DEX si am aflat ca se spune nutriment, nu nutrient cum credeam eu, si deci vorbim de anti-nutrimente, nu de anti-nutrienti, cum imi traduceam eu.)

Asadar nu o pot recomanda parintilor super preocupati de nutritia sanatoasa a copilului lor, hai sa-i numesc parinti WAP (Weston A Price). Singurul lucru pe placul lor din carte poate fi faptul ca si Holford considera fructoza din fructe periculoasa pentru sanatate. O cam pune pe acelasi nivel cu zaharul dupa parerea mea. Si nu cred ca merita :D, adica un fruct integral vine cu mult mai multe decat fructoza sau incarcatura glicemica. Cu multe aspecte WAP nu sunt nici eu de acord, dar in atatea aspecte le dau dreptate, de la necesitatea de a fermenta cerealele pentru a fi consumate pana la nevoia de grasimi saturate si de vitamine liposolubile.

DAR culmea e ca desi nu e total pe placul meu, cartea e atat de complexa incat mi se pare utila in orice biblioteca. Holfordtotusi mi se pare altfel decat alti nutritionisti pentru copii. Sa nu uit ca el este britanic si in Marea Britanie din cate am vazut eu alimentatia copiilor e jalnica. Tin minte emisiunile luI Jamie Oliver in care voia sa implementeze o alimentatie sanatoasa in scoli. Copiii nu stiau ce sunt acelea legume, in afara de cartofi prajiti nu mancau alte legume sau fructe. Bucataresele de la cantine plangeau cand Jamie incerca sa le invete sa gateasca, pentru ca ele de ani de zile stiau doar sa bage la microunde semipreparatele, si la serviciu si acasa. Bucataresele, da? Asadar intr-un astfel de mediu cartea lui Holford e foarte buna. Daca va gandeati ca puteti creste un copil si cu junk, Patrick Holford va explica de ce nu e bine. Multi parinti nu stiu de ce nu e bine. Se gandesc doar la obezitate si daca in familie genele sunt bune din punctul acesta de vedere si copilul nu devine obez nu considera ca dintr-o alimentatie nesanatoasa pot sa apara si alte efecte negative. Holford e bun aici, pentru ca explicainfluenta alimentatiei asupra comportamentului copiilor (copii nervosi, agitati, care nu pot invata, care nu reusesc nici sa invete sa citeasca) si asupra altor aspecte ale sanatatii, pe langa obezitate. De exemplu influenta alimentatiei in astm sau alergii. Totusi are in spate un institut de cercetare de nutritie pentru creier, pentru inteligenta. Asa ca oricat nu as fi de acord cu el, are dovezi pentru afirmatiile sale. Foarte mult se axeaza in explicatii pe dezvoltarea inteligentei prin alimentatie. Probabil pentru ca a „vindecat” prin schimbarea meniului multe astfel de probleme la copii, din zona inteligentei. Copii care in cateva saptamani reusesc sa isi imbunatateasca performantele simtitor. Si nu vorbim (numai) de copii normali care incep sa faca performanta, ci si de copii ce nu reuseau sa citeasca sau sa vorbeasca la varste scolare si care dupa cateva saptamani de alimentatie sanatoasa ii ajungeau din urma pe cei de varsta lor.

Holford mi se pare un curajos cand povesteste despre autism si despre Wakefield, sau despre solutiile nemedicamentoase pentru ADHD. Sau cand afirma ca diversificarea trebuie sa inceapa dupa 6 luni, si nu cu cereale.

Cartea e atat de plina de informatie incat intr-o saptamana nu am reusit s-o parcurg pe toata. Fiecare pagina e informativa, nu are „calorii goale” de umplutura in text. Nu se repeta informatia. Nu plictiseste. Chiar si eu am aflat multe notiuni noi (stiu ca par a ma exprima cu superioritate, dar nu sunt obisnuita sa aflu lucruri noi intr-o carte de nutritie). Nu imi dau seama daca pentru un parinte normal care nu citeste cat mine nu cumva cartea poate parea greoaie cand explica de exemplu rolul aminoacizilor :D. Dar poate tocmai de aceea decat sa gasim notiunile acestea in sute de pagini google in limba engleza, mai bine le avem toate intr-un loc intr-o carte in biblioteca. Asadar din carte puteti afla multe despre carbohidrati, despre grasimi (aici, la aceste doua subcapitole v-am spus ca nu sunt de acord cu el), despre proteine, vitamine, metale grele, E-uri (loc unde mi se pare putin prea bland cu aceste substante, dar e un mare noroc pentru parintii romani care le dau copiilor orice de mancare sa vada totusi care sunt efectele chiar si pe termen scurt ale acestor substante). De ce consider eu ca trebuia spus mai multe la capitolul E-uri? Pentru ca zaharina si indulcitorii artificiali afecteaza usor si repede creierul, nu provoaca numai cancer, ci si Alzheimer. Pentru ca monoglutamatul de sodiu distruge la randul lui neuroni, efectele lui nu sunt doar de moment. Autorul mai abordeaza pe larg hrana pentru inteligenta, nutritia impotriva obezitatii, impotriva alergiilor si a multor boli, hrana propice pentru o piele sanatoasa, pentru corectarea tulburarilor alimentare sau pentru tratarea problemelor de somn, pentru imbunatatirea starii de spirit si a comportamentului. Si da si tactici pentru parintii care deja au apucat-o pe un drum gresit, cum sa redreseze usor situatia, cum sa ii faca pe copii sa manance mai sanatos, cum sa se descurce la cumparaturi cu ei sau in alte situatii din viata de zi cu zi in care ar fi tentati sa manance junk food.

Asadar este o carte pe care o recomand cu mentiunea ca trebuie ca unele informatii sa le filtrati totusi putin, avand mereu in vedere ca hrana reala, intreaga, naturala, e oricand mai sanatoasa decat orice varianta industriala asa-zis dietetica. Nu e o carte cu retete, dar are la finalul fiecarui capitol o lista cu intrebari din care sa iti dai seama ca parinte daca exista probleme in familie la acea parte a nutritiei.

Aceasta postare face parte din campania vALLuntar initiata de grupul editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Editia a doua a acestei campanii are un scop minunat, acela al plantarii copacilor. Pentru primele 15 comentarii de la postare voluntarii All vor planta un copac cu ajutorul Romsilva. Urmatoarele comentarii se vor cumula cu cele suplimentare de la alte postari si la fiecare 20 se va mai planta un copac.





Schimbarea pozei din antet

$
0
0
Eu sunt innebunita dupa picioarele bebelusilor. Bine, cel mai mult dupa picioarele bebelusilor mei. La inceput am ales o astfel de poza pentru blog, cu piciorusul grasut al lui Alex, pentru ca am sperat sa nu devin mai personala, sa nu arat poze cu noi. Dar voi stiti deja ca nu m-am putut tine de treaba asta si ma expun prea mult pe aici.

Revenind la picioare, acesta a fost primul antet de blog, din aprilie 2010:







Apoi, dupa concediul din august 2010, s-au adaugat cateva picioare cu Marea Egee :)


Dupa concediul din 2011 la fel:



Si concediul din 2012 a venit cu niste picioruse mai mari:


De ceva vreme ma pregatesc sa le pozez piciorusele celor doi fratiori impreuna, pentru un nou antet. Piciorusele lui David sunt... delicioase, imi vine sa-l mananc tot non-stop, grasunul mic :D. 

Daaarrr a intervenit ceva. Spun un secret din casa, lui Relu nu prea ii plac picioarele oamenilor :D. Cand m-a cunoscut pe mine si a vazut ca sunt prima persoana din viata lui careia ii poate atinge picioarele :)) si-a dat seama ca eu sunt The One. Alex m-a surprins acu' vreo luna cand mi-a zis sa-i acopar piciorusele lui David, ca nu-i place sa le vada, si ca de fapt nu-i prea place sa vada picioare in general :)). Genele astea :D. Asa ca am simtit ca nu pot pe blogul lui sa continui sa pun picioruse. Trecem la maini :D


Primul desen concret

$
0
0
al lui Alex

Pana acum facea doar mazgalituri. Really, o galma ca un ghem. Care nu insemna nimic nici pentru el, ma intreba mereu pe mine cu ce seamana. De exemplu:






Eu NICIODATA nu i-am desenat oameni, chipuri, nimic. Nu as fi vrut sa-i desenez de fapt nimic, ca sa nu-i influentez stilul inspre non-talentul meu :)), dar din cand in cand ma punea sa-i desenez masini de pompieri, salvare, politie, masinile din familie, animale. NICIODATA nu i-am spus ce sa deseneze, NICIODATA nu desenase altceva decat mazgalelile de mai sus, nici linii, nici puncte, nici cercuri, nimic. Nici nu i-am zis eu sa incercam vreodata sa desenam ceva anume. Am asteptat sa vina de la el, am savurat orice mazgalitura de-a lui.

Alaltaieri (14 aprilie) a vazut un tablou cu o caricatura de-a bunicului lui, facuta de Stefan Popa Popa's. A decis ca nu arata bine :D. Si ca el l-ar putea desena mai bine. Ieri (15) i-am propus sa-l deseneze. Am pus tabloul pe un fotoliu si in timp ce eu cautam nu stiu ce si linisteam Davidelul, Alex a inceput sa picteze direct pe tablou! Mi-a stat inima in loc si m-am vazut in fimul cu Mr. Bean curatand tabloul. Norocul mi-a suras insa, avea sticla deasupra :)).

Pe hartie a inceput sa deseneze cu culori potrivite, crem pentru chip, negru pentru par... Am ramas surprinsa de la primul oval, pentru ca nici macar o astfel de forma nu mai facuse niciodata, nici macar o linie curba, credeam ca nu poate din punct de vedere al dexteritatii si nu m-am gandit ca ar fi anormal. A facut perfect proportional si asezat in pagina ochii, nasul, gura, gatul. El a ales tot, nu i-am zis culori, nu i-am spus ce sa deseneze pe chip. Cred ca nu am vorbit cu el deloc in timp ce a desenat.


 



Am ramas masca. Apoi, fericit si el de ceea ce facuse, a inceput s-o picteze si pe bunica lui. A inceput diferit, de la parul mai voluminos. In rotundurile ochilor a umplut cu alta culoare, cand eu credeam ca nu stie picta in interiorul unui contur. Uite ca stie atunci cand are nevoie.




(eu cu David stateam "pe margine" si admiram)

Dar la un moment dat a inceput David sa planga foarte tare si nervos (ii scosesem din gura o masina de pompieri de-a lui Alex care nu numai ca il putea rani, dar era si pictata cu acuarele negre...). Un psiholog ar putea interpreta cum deseneaza puiul meu Alex cand il streseaza David. A gresit gatul bunicii, in sensul ca a facut de la gatul turcoaz o linie inspre centrul fetei, apoi pe nasul bunicii a mazgalit pana cand s-a dus o parte din hartie. De stresat ce era, zic eu. Si desi spusese ca vrea sa-i picteze si pe bunicii de la Cluj, dupa faza asta nu a mai continuat.


(Sau poate pur si simplu bunicul e mai aratos :)) )

 Treaba asta de ieri mi-a adus aminte de o imagine vazuta recent:


Serios, sper sa o mai putem duce un pic asa, in ritmul lui natural, mie imi place tare mult cum evolueaza si cum isi pastreaza imaginatia si entuziasmul. Iar vocabularul lui de om mare ma da gata zilnic. Ieri il intreba pe catelul nostru Lucky "ce adulmeci acolo?", asa ca un exemplu ce imi vine acum in minte.

Si apropo de culori, nu i le-am repetat niciodata, nu i-am spus cumva fortat "lamaia galbena" daca mie nu mi-a venit sa specific culoarea, si totusi in momentul in care a inceput sa vorbeasca, la 2 ani, a cunoscut culorile fara sa facem "lectii", de la albastru inchis, la "crem", la "vernil", la "turcoaz" (i-am spus ca e singurul barbat din casa care stie culoarea turcoaz :)) ), si chiar la "culoarea aceea intre roz si portocaliu", cum ii spunem noi culorii somonului :D.

Am uitat sa scriu dedicatiile. Mazgalitura de la inceput e facuta luna trecuta special pentru prietena lui, Alexandra. Iar portretul bunicului trebuie sa i-l trimit si verisorului/finului lui, Matei, care ii e tare drag.

Prima noapte departe unul de altul din dorinta lui

$
0
0
Alex e la Napradea. Am cautat pe blog sa vad ce am mai spus eu despre Napradea, si am gasit niste poze simpatice cu nepotelul si finul nostru Matei. Pe care Alex l-a vazut in ultimul an doar de doua ori, dar ii este tare tare drag si intreaba des de el. Si nu pot sa nu ma emotionez la gandul ca acum si Alex si Matei sunt fratiori mai mari :). Am mai gasit postarea aceasta si mi-am amintit cat i-a placut acolo. 

Alex iubeste Napradea, desi cred ca am dormit acolo doar in doua faze. A doua a fost anul trecut in septembrie, cand inca avea tantrumuri de secarea laptelui meu (acolo a supt ultima data). Nu inteleg cum de s-a indragostit de locul acela desi a fost asa rar acolo. Poate simte ca eu si bunica lui suntem lipite total sufleteste de satul acela. 

Oricum, nu a fost saptamana in ultimele luni in care sa nu-mi fi zis sa mergem sa stam la Napradea, macar cateva zile, daca nu chiar sa ne mutam de tot. Asta-toamna a vrut intr-o sambata sa mearga cu Relu pana la Napradea doar in vizita, desi eu, insarcinata tare cu David, i-am zis ca nu pot veni. Mi-a spus ca stie, ca sunt multe gropi pe drum, dar el merge. A fost prima data cand a mers cu masina fara mine asa lung drum, cand a dormit la pranz fara mine. 

Sambata trecuta a fost acolo cu ai mei si cu Relu sa repare cate ceva. A fost in lumea lui, a fugit peste tot, la un moment dat nu-l gaseau ai mei si el mersese singur la matusa-mea, prin gradina, prin spatele cotetelor de porci. Imi amintesc cum in toamna nu voia sa se apropie de cotete, ii era teama, cum acu vreo doi ani inca plangea rau daca auzea un cocos. 

Sambata asta din nou trebuiau sa mearga toti acolo sa lucreze ceva. Desi el voia sa mearga doar azi, sambata, cu ai mei, nu stiu cum l-a lamurit Relu sa mearga de aseara. Nu stiu daca voia sa mearga cu adevarat. In afara de noptile cand am fost separati fara sa vrem (la nasterea lui David si la internare), nu a mai dormit niciodata fara mine. Si chiar are tabieturi, dimineata e musai sa fiu in pat cand se trezeste, la amiaza e musai sa fiu intr-un anume loc mereu cand se trezeste. Sa nu vada pe nimeni altcineva inainte sa ma vada pe mine. Plange rau daca atunci cand e asa somnoros apare Relu de la serviciu dupa-amiaza de exemplu. Trebuie sa fim numai noi pana se dezmeticeste. 

Asa ca aseara am avut emotii. M-a pupat si m-a imbratisat tare tare la plecare. Mi-a spus ca ii va fi foarte dor de mine, numai de mine. I-am facut poze. Mi-a zis, inchizand usa, ca abia asteapta ca la vara sa ma duca si pe mine la Napradea. El sa ma duca pe mine :D. Deci cumva mersul lui la Napradea e implicit.

A ajuns cu bine. Si am vorbit cu el la telefon pe la vreo 10. O voce cristalina de mi-au dat lacrimile si mi-a fost ciuda ca nu m-am gandit sa-l inregistrez.  Mi-a vorbit vreo 3 minute continuu despre cum e acolo, cum au facut foc si acum se joaca. M-a intrebat ce mai fac, m-a intrebat cum e David. A fost minunat de dulce, puiul meu mare.

Azi-dimineata pe la 8 am sunat-o pe mami, stiam ca trebuia sa fi ajuns si ei deja acolo. Mi-a raspuns el ♥.  Mi-a spus fara sa-l intreb eu ca a dormit bine si s-a trezit vesel, cand a auzit cocosul cantand cucurigu. Era de o veselie inimaginabila. Mi-a spus apoi maica-mea ca l-a gasit atat de vesel si zambitor si fericit, a inceput sa il cheme pe taica-meu sa ii arate pe acolo totul, de parca el ar fi gazda. Sa ii arate calul matusii mele. Si vaca. 

Deseara vine acasa puiul drag... Creste puiul mamei...

David la 5 luni +

$
0
0





MAMA
David din prima zi de viata a socat pe toata lumea pentru ca daca incercam sa-l las din brate plangea “maaaaammmmm”. De aceea e greu sa-mi dau seama cand pot trage concluzia ca imi spune MAMA! La Alex a fost un moment destul de clar definit, de aceea m-a si emotionat pana la lacrimi, cum nu ma asteptam. Acum cred ca pot afirma ca David spune MA-MA pentru ca a inceput sa spuna asta si cand nu plange. Si nu spune cand e la pieptul meu, ca sa trag concluzia ca incearca sa invete consoanele. Spune Ma-ma cand are impresia ca nu sunt atenta la el, ori ca e pe pat langa mine, ori ca e pe genunchii mei. Si incepe asa ca un mosulet sa faca la inceput doar din buze “mba-mba-mba” fara niciun sunet, apoi spune tare “ma-ma” sau uneori inspre “mba-mba”.


Pofticios
E interesat de mancare. Cu un pic inainte de 5 luni a inceput sa ma observe cand mananc si sa fie nervos, vrea sa isi bage mainile in toate oalele si canile mele, ma admira cum mestec. Ne pregatim :D. Nu e inca pregatit pentru ca inca nu sta singur in fund, inca nu poate apuca obiecte cu degetul mare si cel aratator, apuca cu toata mana. Nici nu m-as gandi la cereale, din moment ce acum probabil toata lumea stie ca organismul nostru e pregatit sa secrete amilaza, enzima ce ajuta la digestia cerealelor, doar dupa ce ne ies primele masele. Ma uitam acum in urma la ce am scris la Alex referitor la semnele ce arata ca e pregatit pentru diversificare. Dar sigur ma voi apuca sa restudiez linkurile ce mi le-am pus aiciin comentarii. Cu Alex m-am stresat mult :)). Cand am mers in concediu la 10 luni si un pic i-am sterilizat borcanase cu mancare sa ii duc. Normal ca nu a mancat nimic. Cand am mers in concediu la 1 an si 7 luni nu m-am mai stresat, am mers doar cu tzitzi, si a fost super asa, alaptat aproape exclusiv :)). Poate toata lumea stie deja ca Alex a inceput sa guste cate ceva mai des decat o data la 2 saptamani cand a implinit 2 ani si 4 luni. Asa ca eu eram acum decisa sa nu ma mai stresez cu David. Sa ii pun in mana ceva ce are voie la inceput, si sa-l las sa molfaie. Cu gandul ca pe cand ii va veni pofta de mancare, tarziu, ca la Alex, va avea voie sa manance din mancarea noastra. Asta mi s-ar fi parut ideal. Sa se joace doar cu mancarea pana pe la 1 an, 2,... Dar se pare ca fiecare copil  vrea sa fie challenging :)), David mi se pare mult mai pofticios, pe Alex nu l-a interesat niciodata mancarea, nu a bagat nimic in gura de curios. David e foaaaarte nervos daca nu ii dau o cana in timp ce eu beau dintr-una. Si apoi devine nervos ca nu isi da seama ce sa faca cu ea. Asa ca acum iar imi va da de lucru cu diversificarea, sa reinnoiesc cunostintele, ce au voie la inceput. :))

E clar ca va fi mai greu decat la Alex, pentru ca Alex nu baga nimic in gura, nici alimente, nici pietre in parc, nici carti, toate cartile lui Alex arata impecabil, el doar le rasfoia :)). David deja a molfait o carte de retete :)), orice prinde baga in gura. Si cand mananc eu e nerrrrrvos rau ca nu papa si el. Daca ii dau in mana un vas asemanator cu al meu se bucura pret de 5 secunde, apoi e si mai nervos, isi da seama ca l-am pacalit. Imi fura coaja de banana, imi da cu mana peste lingura cu smantana, imi prinde bolul meu si il trage inspre el. Alaltaseara i-am dat o ridiche rosie in mana sa ma lase sa mananc, si eu mancam una si speram sa fie fericit daca vede ca are aceeasi „mancare“. Stiam ca nu o poate rontai, deci intestinul lui permeabil ramanea cat de cat virgin (in sensul ca in afara de lapte matern au ajuns in sistemul lui digestiv pana acum doar Protectis probiotice si uneori vitamina D). A lins-o, a supt-o, si cand si-a dat seama ca n-o poate manca s-a enervat si mai tare decat la inceput. Nu ne va fi la fel de usor ca la Alex, e clar. Nu cred ca David va intreba, cum face Alex, atunci cand primeste ceva de la straini, daca are zahar (grrrr nu incep subiectul ca cat de naspa mi se pare ca un strain sa-i dea mancare unui copil; recent lui Alex i s-a intins o placinta, intr-o statie de autobuz, o placinta pe care tanti o tinea in mana ei mai mult ca sigur murdara...). David probabil va fi copilul care va urla ca vrea si el ce mananca ceilalti din jurul lui :)).

Curios
Dar mai mult decat pofticios de fapt e curios. El e mereu pe antebratul meu stang. Si orice lucru iau in mana stanga, el incepe sa pipaie cu manuta lui intoarsa in spate, sa isi dea seama ce am in mana. Si se uita la mine in extaz ca pipaie si el ceva :)). Apuca cu mana orice sa duca la gura sa cunoasca. Jucariile sunt plictisitoare, asa ca punga de ceai verde sau bolul de portelan sunt mult mai frumoase. Pe pet-ul de apa se enerveaza rau ca nu isi da seama cum facem noi gal-gal :)), il roteste in brate degeaba. 

Apuca orice cu manutele, pipaie tot ce prinde. E in extaz cand pune mana pe Alex, se uita la mine si zambeste cu fiecare celula. Cand il pup pe burtica (intrebarea ar fi "cand nu-l pup?", Doamne, cred ca-l agasez, il pup de sute de ori pe zi, fara sa exagerez) imi prinde capul si obrajii si se joaca cu mine razand in hohote.
 
Am primit saptamana trecuta un mail:
"hi Raluca, your baby is 22 weeks old! Baby will soon be able to grip her own bottle, but she's still not ready to drink from it unsupervised. "
David e avansat, i-a facut manere de vreo luna deja. Si sigur sigur sigur nu poate "bea" nesupravegheat, nu s-au lungit chiar asa... :))

Somn diurn David
De vreo trei saptamani a inceput sa-si faca un fel de program de somn. Pana acum avea intre 1 si 10 somnuri pe zi, de cate 5-10 minute. Acum are 1-3 somnuri pe zi, unele dureaza chiar si o jumatate de ora. Se trezeste la 8 dimineata si pentru noapte adoarme la 1 noaptea. Ziua adoarme plimbat si alaptat din mers, e pe finalul unei lungi greve a suptului. Pe muzica, ori cantata de mine, ori de pe un cd. Doarme la mine in brate mereu. De curand se trezeste la orice soapta sau zgomot, deci e un pic mai greu cu joaca cu Alex.
De doua ori mi-a adormit in brate in timp ce il pupam pe fata, roata pe frunte, obrajori, barbie,... Zambea si tinea ochii inchisi, torcand de placere si a adormit. Au fost niste momente atat de frumoase incat nu m-am putut hotari daca asta e cel mai placut mod de a adormi un bebelus, sau la san. Si pentru el care e cel mai placut mod? Si de ce as renunta la a-l adormi asa frumos? El nu simte ca il adorm natural, asa cum cere el. Pentru ca nu ai cum sa simti continuum-ul altfel decat asa cum e el, normal, nu ai cum sa simti non-durerea, non-tristetea, non-abandonul, non-disperarea, non-consolarea. De ce la Alex incercam sa-l pun in pat dupa ce adormea? Esuand si trezindu-l. De ce citeam despre cum trebuie dezvatati sa adoarma la san, cand asta e cel mai natural, mai usor si mai sanatos mod de adormire, si pentru ei, si pentru noi? Asa mi-ar placea sa fi avut atunci intelepciunea de acum de a-mi asculta instinctul... Recomand tuturor parintilor ca atunci cand isi planifica tot felul de tehnici de adormire a bebelusului si de a-l face sa adoarma singur, sa nu mai adoarma la san sau plimbat, sa se gandeasca bine bine de tot daca asta e chiar dorinta lor, cand isi privesc in ochi bebelusul perfect, sau e o idee impusa de societate, de vecini, de prietena de pe forum, de revista pentru mamici... Ganditi-va cat va chinuiti si voi si bebelusul adoptand tot felul de tehnici, cand e atat de frumos si de usor sa-l adormi la san si sa astepti sa se dezvolte in ritmul lui. Sigur va veni o vreme in care va adormi altfel, garantez. O sa discut probabil in alta postare despre cum e la al doilea copil. Totusi va dau ceva de citit pe tema asta, daca sunteti pe aici in vizita si sunteti proaspeti sau viitori parinti dornici de un pic de somn bun:

Somn nocturn David
Pe la 1 noaptea dintr-o data devine leguma. Doarme dus. Il pun in pat si doarme langa mine pana dimineata la 8, cu vreo 2-20 treziri. Cand sunt 2-3 treziri, sunt pentru tzitzi, cand sunt mai multe nu vrea sa suga, se tot screme sa faca beshinutze :D. Cand sunt cele 2-3 treziri normal ca nici nu le simt, ii pun tzitzi langa gura si dormim amandoi mai departe. Daca se trezeste cumva noaptea de tot, de exemplu vrea cateodata sa ragaie, sau se trezeste plangand speriat, sau il schimb pentru ca s-a udat de pipi, adoarme usor la loc. Doar il pun in pat langa mine si inchide ochii. Spre deosebire de somnurile de zi, cand vrea musai sa-l plimb in timp ce suge. La Alex a fost mult mai greu, pana la 6 luni il plimbam si noaptea vreo 40 de minute dupa fiecare supt. Si nu il puteam alapta culcata. 

Postarea aceasta am scris-o in weekend dar nu am apucat s-o urc. De atunci am avut doua nopti in care am dormit 4 ore, cu vreo 3 treziri totale, si cu un singur somn, scurt, pe zi, si plansul de care credeam ca am scapat. Are niste gaze atat de puternice, sa speram ca in timp i se va maturiza tubul digestiv. Mi se pare interesant ca aceste perioade dureroase sunt ciclice, intercalate cu saptamani de vis. As fi curioasa sa stiu cauzele. 

Babywearing
Va veni o postare dedicata babywearingului de 2-5 luni. Dar pana atunci pot spune ca nu mai suporta nici un carrier, desi de dimineata de la 8 pana noaptea la 1 e la mine in brate mereu, exceptie facand doar momentele cand ii schimb scutecul (si inca vreun minut dupa, sa ii mai fac o poza :))) ). Abia de o saptamana am reintrodus uneori (nu oricand) marsupiul SSC (Boba si Ergo) si slingul. In rest, fac bicepsi :D. Nu suporta sa stam jos, nu suporta sa ne plimbam aiurea. Cel mai fericit e cand lucrez ceva cu el in brate. Dar tare putine pot lucra la nivelul meu, fara sa ma aplec. Pentru ca simt presiunea pe genunchi cand ma aplec cu el in brate. Mare noroc ca a inceput sa accepte port-bebe-urile! Sambata am reusit sa aspir prin casa cu el in Boba. Alta viata!

Greutate
De ce simt presiune? :D Pentru ca la 5 luni domnul meu are zece kilograme si jumatate, acum cred ca e la 10.6 kg. Da, alaptat exclusiv. Stiu, un doctor mi-ar spune ca nu e bine nici asa, sa-l pun pe formula, pentru ca nu am cum unui asa urias sa-i dau din laptele meu toti nutrientii de care are nevoie. As rade daca n-ar fi de plans.

Plans
Nu prea mai plange in ultima vreme, a avut acu’ vreo luna o noua explozie de colici dupa o perioada de pauza. Dar acum ne e bine. Cu mentiunea de mai sus, ca din weekend, de cand am scris postarea, iar avem o perioada mai dureroasa. Darrrr plange scurt si scump din alte motive, se sperie foarte usor. Chiar ma gandeam sa repetam examenul de inimioara din spital, nu cumva sa aiba ceva afectiuni. Incepe sa planga speriat si tresare si daca eu spun un cuvant dupa o perioada de liniste. Nu mai vorbesc de altii, de zgomote, de aparitii bruste... Dar recunosc ca imi vine sa-l mananc in momentele acelea, cum isi stramba intai boticul, inainte sa explodeze in plans, sunt terminata de drag ce mi-e :)). Alex nu facea din astea :)), el plangea direct, fara preaviz :)))).

Izolare
Vom incepe sa iesim si noi in lume. Pe principiul „ori la bal, ori la spital“, eu am iesit din curtea noastra, de cand ne-am intors cu nou-nascutul de la Oradea, de doua ori: cand am mers la internarea in spital, si cand am mers la Botez. De 2 ori. Pentru ca micul David urla cand era treaz afara, si cum doarme putin... fugeam rapid din curte in casa cand se trezea din somn. Am incercat sa-l scot treaz. Nu. Am incercat sa-l scot in carucior. Nu. Am incercat sa-l scot in brate. Nu. Imbracat gros. Nu. Imbracat subtire si cu cover peste carrieri, sau imbracat subtire si in sac in carucior. Nu. Nu. Nu. Nu. Acum, de vreo saptamana, de cand a inceput sa devina curios si cu manutele, e curios si afara sa vada natura si lucrurile noi (iar e diferit de Alex; nu numai ca cu Alex ma plimbam din primele zile dupa nastere prin oras in wrap ORE intregi, dar Alex plangea la orice lucru nou mult de tot; se concentra atat de tare la o persoana noua sau o jucarie noua, incat dupa “intalnire” plangea de extenuare si suprasolicitare...). Si chiar aproape mi-a adormit intr-o zi prin curte, la piept. Nu stiu daca acum accepta sa iesim afara pentru ca a devenit curios sau pentru ca iesim doar in pijamaua pe care o poarta in casa, overall subtire din bumbac, un singur strat. Pentru ca A VENIT PRIMAVARA!!! Hmmm oare acum, dupa asa o lunga izolare, voi avea eu curaj sa ies din curte? Nici nu stiu daca am haine “de oras” care sa-mi fie bune :)).

Alex
Cand i-am spus lui Alex ca David implineste 5 luni de cand s-a nascut, m-a imbratisat emotionat si mi-a zis ca sunt 5 luni de cand am dormit prima data departe unul de celalalt... De pe la 4 luni Alex a inceput sa-l bage in seama, ba ii e drag, ba nu. Pana atunci l-a cam ignorat :D.  

“Sport”
Alex isi putea tine capul de la nastere. David si-l ridica atunci cand statea pe pieptul meu, inca din maternitate, dar in rest nu prea. La Botez inca nu isi tinea bine capul (la 3 luni). La o saptamana dupa Botez deja isi tinea capul perfect si un pic si spatele. Alex a putut repede sa se miste si sa se rostogoleasca, desi nu prea statea la orizontala decat tot asa un pic dupa schimbul scutecului, ca David. David s-a rostogolit de pe burta pe spate o singura data, cand ii faceam un pic de masaj. A fost si el foarte surprins de "experienta". In rest nu prea il pun pe burta, mi se pare chinuitor atunci cand esti grasunel :D. Nu isi putea ridica destul de sus capul si mi se parea ca nu ii place. Nu imi pun problema ca la 18 ani n-o sa stie sa se intoarca de pe burta pe spate, asa ca nu l-am mai pus pe burta. M-am gandit ca o sa ajunga pe burta in momentul in care se va putea rostogoli de pe spate. De pe spate are tentative de rostogolire doar cand e dezbracat complet. Nu stiu daca il strang scutecele si hainele sau simte mai bine podeaua daca e descult si dezbracat. Cand il puneam pe burta pentru cateva secunde avea tentative de a se deplasa cu ajutorul picioarelor si mainilor, ca soldatii in transee. Inca de la nastere, doar ca fara sa isi ridice nasul din podea. Poate se ajuta de cap sa se impinga in fata. Mi-a amintit de filmele cu breast crawl, stiti voi, cele in care noul nascut se taraste de pe abdomen spre sani ca sa suga prima data.
De vreo doua saptamani incearca sa se ridice in fund. De vreo saptamana reusea sa se ridice, dar cadea in nas :D. Sambata a stat prima data vreo 15 minute in fund (nesprijinit, desigur) dupa ce s-a ridicat el singur din plan semi-inclinat (nu de pe burta, cum e ridicarea in fund “oficiala”). De atunci vrea zilnic sa stea un pic in fund. Poate sare peste fazele cu rostogolitul si mersul de-a busilea, cine stie?

Desi nu ader la toate ideile acestui blog, totusi mi s-a parut interesant articolul impotriva pusului bebelusului pe burta.


Sambata am profitat de primavara-vara si am fabricat niste vitamina D, ocazie cu care am facut un remake al primei poze de antet al blogului:



Azi a fost o zi perfecta...

$
0
0


 
...pentru a primi un cadou frumos de la o persoana speciala! De ce spun asta? Pentru ca in general cand primesc cadouri ma rusinez si poate nu reusesc sa le “savurez” cum trebuie. Acum insa a venit ca un pahar de apa intr-o zi caniculara.

In urma cu 4 zile
Ii admiram Cristinei creatiile pe Facebook (acestea). Mi-au placut ataaaaat de mult, incat le-am povestit si parintilor mei ce idee minunata a avut o prietena de-a mea. Si de marti fredonez si in gand si cu voce tare continuu melodia Enjoy the silence. Si acum o simt cu adevarat, in tinerete o cantam doar asa... Am avut 3 casete cu Depeche Mode pentru ca incercam sa ma culturalizez :)), dar in razboiul dintre Depeche Mode si Metallica invingeau mereu... Pasarea Colibri si Phoenix :)).

Asa. Si imi spune Cristina sa fiu pe faza la posta. :D

Ieri
In drum spre Napradea Relu a trecut pe la posta sa ridice coletul!

Azi
Am fost singura cu David acasa. Toata lumea la munci agricole. Ma gandeam cum voi pune haine la spalat, in timp ce voi face ordine, cu David in Boba. Si cum apoi voi lua pranzul pe prispa, la umbra, in adierea vantului cald de vara. Fara oboseala de a trece cu grijile de la cel mic ce vrea sa fie distrat, la cel mare care vrea mereu scenarii de jocuri de rol. Asta asa, tot o data la 10 secunde. Dar de duminica trecuta David sufera de ceva. Si de nesomn. Doarme cam 4-5-6 ore pe noapte, intrerupte de treziri cu plans, fara dorinta de san, si deci plimbari nocturne de linistire. Ziua doarme putin si plange la trezire si la culcare. Plange de obosit, nu stiu ce il impiedica sa doarma mai mult. Azi a plans orice am incercat, chiar daca am iesit la aer, sau l-am leganat, sau am pus un cd cu cantece de leagan, sau ne-am plimbat chiar pe langa hota de bucatarie pornita, sau am dansat, sau ne-am intins pe pat, sau l-am dezbracat,.. Nu ma refer la maraitul acela de bebelus care vrea altceva, nu. L-am filmat 10 secunde de plans sa ii trimit homeopatei, sa isi dea cu parerea. Cand i-am aratat acuma seara mamei mele filmul, s-a speriat. Telefonul nu a fost pe silent azi  pentru ca sa ma poata suna Alex, dar cand a sunat nu am auzit, chiar daca a fost in aceeasi incapere. ASA de tare a plans azi David. Si nu stiu de ce e mai greu de suportat plansul acum decat cand era bebelus, probabil pentru ca acum (credeam ca) putem comunica, pentru ca in general e atat de vesel.

Asa ca eram o epava, plansa toata si eu, dupa amiaza cand au venit Relu cu Alex. David s-a inveselit un pic cand l-a vazut pe Alex. Am deschis pachetul de la Cristina si mi-au dat lacrimile. Mi-a scris atat de frumoooos si emotionant! Mi-am amintit ca de cate ori primeam de la ea cate un mail, din senin, cu imbratisari, incurajari sau aprecieri (nu glumesc, din cand in cand femeia asta frumoasa cu adevarat imi scrie din aceste trei motive, fara alte cuvinte, mailuri scurte), ma umpleam de energie pozitiva si simteam ca nu merit asa multe ganduri bune din partea ei. Cum poate sa existe pe lumea asta oameni care in tumultuul vietii de zi cu zi cu un copil (uneori departe de tatic), o gospodarie si cu niste pasiuni manufacturiere sa se gandeasca la altii, sa isi rupa din timp ca sa trimita un gand bun? Mie mi-e greu sa-mi amintesc orice! Acum de la ganduri a trecut la cadouri :).

Si ce zi mai potrivita ar fi existat sa primesc eu tricouri pe care sa scrie “Don’t worry... be happy”? Si cat de minunata e Cristina ca s-a gandit la ambii copii??????????????? (nu e stricata tastatura, chiar asa m-am mirat :D) Prea minunata! Si normal ca atunci s-a gandit sa il includa si pe Relu :D. Asta e impresia mea, ea poate se gandea la toti 4 de la bun inceput :)). Si uau, sa ne nimereasca marimile? Ce atentie!

Alex a fost extrem de incantat. Poate de cand e fratior mai mare are parte de mai putina atentie, de mai putine surprize. M-a intrebat ce scrie, i-am tradus. A ras in hohote cateva minute fugind prin curte “hahahaaaaa pai eu chiar sunt fericit! Hahahaaaaahahaha!”. A vrut poza cu tricoul, i-am spus ca facem cand vin si bunicii de la tara, sa aparem toti 4 in poze. Cum a intrat masina in curte, el a venit cu tricourile in mana. De atunci nu mai vrea sa-l dea jos, rade si se tot admira :). David rade si el acum, nu stiu daca tot pentru tricou sau se bucura sa-l vada pe Alex atat de vesel, zburdand pe langa el.

Eu de o vreme nu mai am deloc grija de mine, umblu nearanjata, cu haine pe care altii le-ar arunca la gunoi, nici pentru oamenii saraci nu ar fi bune :)). Nu stiu de ce, maica-mea ma tot cearta si eu incerc sa descopar motive psihologice, de genul ca nu vreau sa le arunc cat timp se mai pot folosi :)). Cand mi-am vazut acum imaginea oglindita in geam am ramas placut surprinsa, in genul “uau, deci daca port tricouri mai cambrate chiar pot sa arat prezentabil?” :)). Materialele sunt extraordinare, un bumbac moale si elastic si comod si fin...

O, ce bucurie, Cristina! Scrisoarea, cuvintele, gandurile, gestul, tricourile, textul, rasul lui Alex, veselia lui David... Iti multumesc mult. Raman datoare tare de tot.

Mai ales ca acum, intrand pe blogul tau ca sa copiez linkuri am vazut ca dintre cele 743 de postari necitite din google reader ar fi trebuit sa citesc una. Cea aniversara. O sa consider ca soarta a vrut sa nu vad eu tricouri ca ale noastre, sa fie surpriza totala. Dar adevarul e ca asa cum sunt cupluri de care ne minunam cum de o femeie frumoasa sta langa un barbat nearatos si mai e si fericita, asa si in cazul de fata nu inteleg cum o femeie atat de sufletista cum e Cristina isi pierde timpul cu mine, cea neatenta :).

La multi ani, Cristina! Imi permit sa te citez,  "La multe calatorii! Multumesc ca esti, ca suntem!" 

La final poze. Cam multe dupa ce ma hotarasem sa nu prea mai pun poze cu noi pe blog. Dar scrisoarea ta, Cristina, mi-a demonstrat ca expunerea poate face si bine, nu atrage doar energii negative. Ne iertati daca nu sunt fotografii profesionale, mami de-abia stie pe ce buton sa apese strict sa se faca poza:


ajutorul de fotograf




(serios ca in geam mi s-a parut ca arat cat de cat ok :))); poate aici din modul in care il tin pe David mi se pozitioneaza altfel grasimile muschii de la abdomen si umeri)
Dar ia uitati-va la micul care a plans toata ziua! Il tin asa de umeri sa se vada scrisul. Nu pare sa-l deranjeze.






(asta am pus-o pentru chipurile noastre comice :)) )


  



(doar de putin timp Alex a inceput sa interactioneze cu David, sa-l atinga si sa-l iubeasca asa mai dur, cum face cu noi)

Motivele fericirii mele :)





Toxoplasmoza in sarcina - postare finala

$
0
0

Postarile anterioare referitoare la toxoplasmoza sunt:

Alte ganduri pe tema toxoplasmozei

Ce s-a mai intamplat de cand nu am mai scris despre toxoplasmoza?

La nastere s-a luat sange din cordonul ombilical si din placenta pentru David, pentru a nu i se recolta sange chiar din prima zi. O eprubeta plina de biochimie (cu capac rosu) si una de hematologie (cu capac mov). Acesta a fost un motiv de stres pentru mine (pe langa stresul bolii) din cauza ca:
- as fi vrut sa nasc acasa daca nu ar fi fost nevoie de asa ceva
- mi-am dorit foarte mult sa las cordonul sa pulseze inainte de a-l taia. Am vorbit asta cu doamna doctor de la Bucuresti ce s-a ocupat de toxoplasmoza mea si ne-a spus ca eprubeta mov nu e chiar asa de importanta, asa ca pentru ea putem recolta sange din placenta. Am vorbit si cu domnul doctor ginecolog, si cordonul a fost taiat dupa ce nu a mai pulsat asa tare, dar inca era rosu, deci avea sange. 
- daca tot nu eram lasata sa las cordonul pana cand iese placenta, imi era foarte ciuda ca trimit la Bucuresti, pentru niste analize de toxoplasmoza, celule stem din cordonul ombilical. Daca tot taiam cordonul si acestea nu intrau in sangele lui David, imi parea atat de rau ca nu le putem pune la o banca... Am incercat sa suplinesc aceasta pierdere prelevand celule stem din placenta. Singurii care fac asta ofera kitul de fapt din cordon si placenta. Noua ne-a venit analiza cu foarte putine celule, nici nu mai tin minte cat. Dar daca tot nu am putut avea o nastere in totalitate naturala as fi vrut sa pastrez egalitatea intre ei si sa-i iau si lui David celule stem...

Mi s-a luat si mie sange la nastere pentru comparatii. Analizele au costat aproape 9 milioane, plus curieratul special pana la Bucuresti s-a depasit bine 10 milioane. 

Mie mi s-a facut IgA si IgG (pe tot parcursul sarcinii am facut IgA, IgE si ADN de toxoplasma, care costau vreo 7 milioane de fiecare data), trebuia sa le aiba ca sa le compare cu cele ale lui David, sa vada (cred) daca IgG-ul lui e mare datorita anticorpilor mei sau a facut el boala.Lui David i-au facut IgA, IgG si o chestie mai speciala impreuna cu sangele meu, se numeste pe buletin Western Blot (WB Toxo IgM Ser matern+CO (LBDIO), WB Toxo IgG Ser matern+CO (LBDIO)).

La Oradea cand am mers la maternitate am avut mereu notate pe o hartie si vorbisem dinainte cu domnul doctor ginecolog si doamna doctor neonatolog informatiile de mai sus cu eprubetele (ca de fapt pe ei nu-i interesa ce analize fac eu cand le trimit la Bucuresti). Cand am nascut am sunat la TNT (e singura firma de curierat care transporta probe biologice de la persoane fizice, in rest mai sunt care transporta dar numai intre institutiile medicale cu care au contracte). Numerele serviciului de probe biologice sunt: 0723-546325 sau 021-303 45 67. Ei au spus ca trimit din Bucuresti lada frigorifica in aceeasi zi, si asta ar fi insemnat ca pot trimite la Bucuresti in ziua urmatoare. Dar am nascut sambata, asa ca au pornit din Oradea doar luni. Intre timp le-au tinut la frigider cei de la maternitate. Celor de la TNT le-am scris adresa laboratorului Eco-Para-Diagnostic din Bucuresti. A trebuit sa le specificam si ca vrem sa fie la 2-8 grade, nu congelate, ca sa stie ce lada sa trimita. Curierul ne-a costat 105 ron.La clinica am sunat in acea luni sa le spun ca trimit. Cand au ajuns probele m-au sunat, mi-au spus cat am de platit (eu nu stiam ce analize trebuie facute, au intrebat-o pe doamna doctor fetele de la receptie) si am trimis banii in contul lor bancar. Explic atata pentru ca eu eram un pic derutata, m-ar fi ajutat sa citesc despre o experienta similara.

Prin ziua a zecea am primit telefon de la doamna doctor, si rezultatele pe mail, din care se deducea ca David nu a luat toxoplasma de la mine in timpul sarcinii. Dar doamna doctor a spus ca exista cazuri cand se activeaza mai tarziu, asa ca ar vrea sa refacem analizele la 3 luni. Acesta a fost un mare stres pentru mine, cum voi chinui copilul sa-i ia o eprubeta de sange de biochimie plina. Cand la nastere l-au chinuit ingrozitor pentru niste picaturi de sange din calcai. Dar intre timp mi-am dat seama ca se poate si mai rau, la internarea noastra pentru pneumonie, unde ii lua mai multe eprubete de sange... 

Cand s-au implinit 3 luni am amanat putin pentru ca era dupa o mica raceala si inainte de Botez. A venit acasa cineva sa-i ia sange dimineata (mi-am amintit ca are importanta sa nu fie chiar dupa suptul unui lapte gras; mare atentie si pentru adulti: de obicei pentru analizele de toxoplasma nu trebuie sa fiti nemancati, dar grasimile pot face ca testul sa fie eronat, deci nici laptele meu de dimineata nu era ok). Totul a decurs bine, David a marait un pic la final din cauza ca-l tineam strans. Dar ma asteptam la mai rau, mai ales ca il trezisem din somn, pe la 6 dimineata. Cel ce a venit e foarte experimentat si i-a gasit vena repede. Cu o eprubeta cu vid a fost totul gata in cateva secunde. Desi experienta mea din spital in raport cu personalul medical si adiacent a fost foarte buna, in momentul cand am vazut cat de repede se ia cu o eprubeta cu vid, si cat il chinuiau pe el, mai mult de 7-8 minute de plans infiorator, intins pe masa si imobilizat de doua asistente, in timp ce eu ba incercam sa-l linistesc, ba incercam sa le ajut cu ceva pe asistente ca sa termine mai repede, m-am enervat. M-am enervat sa-mi amintesc cum ele strangeau mana si i-o mulgeau ca sa stoarca picaturile de sange, care picurau pic cu pic in eprubeta, incat atunci cand o picatura curgea pe masa imi venea s-o strang de acolo, s-o pun in eprubeta, sa se adune mai repede ca sa scape o data puiul meu... Puiul meu ce avea doar o luna de zile pe lumea asta, o luna plina doar de armonie. De ce nu mi s-a spus ca se poate cu mai putin chin? 

Revenind la analize, am sunat la clinica sa intreb daca modul in care s-a ridicat plasma poate insemna ca probele nu sunt ok. Nu as fi vrut sa platesc curierul rapid aiurea, am fi repetat recoltarea daca ar fi fost clar ca nu sunt ok. Mi s-a explicat frumos cum verific. In ziua urmatoare am fost sunata ca au ajuns (nu a trebuit niciodata sa verific eu) si mi s-a spus ca sunt ok, se pot analiza. A fost intrebata doamna doctor ce analize trebuie sa ni se faca (am uitat sa spun ca si de la mine a trebuit sa trimit din nou). Si ni s-a spus cat trebuie sa platim. Sotul meu a trimis din greseala mai multi bani, dar asta a fost bine pentru ca s-a decis ca mai trebuie un IgG la mine si in plus am platit o consultatie telefonica cu doamna doctor, ca sa povestim despre rezultate. 

Din anumite erori a durat mai mult de o luna pana cand am fost sunata de doamna doctor. Azi, acuma dupa-amiaza. A inceput direct risipindu-mi grijile, mi-a spus ca aceasta e ultima data cand mai vorbim la telefon:D. David e ok, si lui si mie ne scade IgG-ul foarte bine. E evident din toate analizele facute ca David are anticorpii de la mine, fara sa fi luat boala. Stiu, asta am simtit mereu, de la primele analize proaste, dar e mult mai bine sa stii sigur. 
 

Ce va pot recomanda daca va confruntati cu toxoplasmoza in sarcina?

Aici am descris pe larg cum citisem eu ca sa procedeaza daca ai niste rezultate pozitive la IgG si IgM toxoplasma, analize care se fac de obicei in sarcina. Daca va intereseaza, va rog cititi acolo care e protocolul, n-as vrea sa repet. In plus fata de sursele de infectare amintite in postare adaug ceva (cred ca am spus in comentarii): lactatele de capra netratate termic

M-am intristat mult sa primesc mult prea multe mesaje de la mame afectate de faptul ca au citit la mine ca e posibil sa ai un bebelus sanatos. Afectate pentru ca lor li s-a facut avort, dintr-un exces de zel (sau de zeu) dupa o simpla analiza de IgM pozitiva. 

IgM pozitiv poate insemna ca infectia a avut loc in urma cu maxim 18 luni. In primul rand trebuie verificat rezultatul, cunosc pe cineva in Baia Mare care a facut avort, pentru ca apoi sa constate ca nu a avut niciodata toxoplasmoza (IgG negativ). 

Pentru o eliminare rapida a stresului recomand apoi analiza de aviditate IgG toxoplasma. Daca aviditatea e crescuta, infectia a avut loc in urma cu mai mult de 4 luni. In functie de data cand ati facut analiza, informatia asta poate sa va spulbere orice indoiala si sa va bucurati in continuare de sarcina. Daca aviditatea nu e crescuta (a mea nu a fost crescuta) nu inseamna inversul, ci inseamna ca analiza nu e concludenta. 

Analizele de IgA si IgE spun precis daca infectia a avut loc in urma cu 4 sau 6 luni. Analiza de ADN de toxoplasma arata daca aceasta mai este prezenta in organism. 

Nu as alege sa fac amniocenteza, mi se pare ca avantajele sunt mai putine decat dezavantajele. Mi-a scris o mama sa-mi spuna ca doctorul ei ii impune amniocenteza inainte sa-i dea tratamentul cu rovamicina, tratament pe care i-l da in cazul analizelor bune (?!). Daca totusi nu faceti avort in cazul rezultatelor proaste, ce sens are amniocenteza? Si gandul la avort in al doilea trimestru de sarcina nu cred ca suna bine pentru nimeni. Deci as fi ales oricand sa fac tratamentulpe neve decat sa fac amniocenteza. Amniocenteza vine cu 2% risc de pierdere de sarcina, cu multe riscuri de nastere prematura, cu risc de infectii. Vine cu antibiotice, medicamente de sustinere a sarcinii si repaus la pat

Dar cel mai important motiv al refuzului ar fi fost urmatorul: toxoplasma mai poate fi contactata inca o data in timpul sarcinii. Chiar daca nu, si prima infectie e posibil sa se transmita la fat oricand in timpul sarcinii, nu numai in momentul infectarii mamei, si atunci ce sens are sa afli daca are fatul atunci?

Eu am ales deci sa fac analize de sange pe tot parcursul sarcinii. Si sa ma bazez pe informatia conform careia daca bebelusul contracteaza boala in primul trimestru, efectele sunt dezastruoase. Atat de rele incat daca nu se pierde sarcina, se vad la ecograf chiar si cu un ochi de amator. Daca o contracteaza, procentul bebelusilor care patesc ceva rau e mare, bate inspre 100%. DAR procentul bebelusilor care iau boala de la mama atunci cand ea o face in primul trimestru este foarte mic, sub 10%. Am ales in continuare sa-l verific si pe el daca e bine pentru ca am aflat de cateva cazuri triste rau, in care niste copii mari aparent perfect sanatosi au dezvoltat boala in copilarie. Toxoplasmoza facuta normal nu e periculoasa pentru copil. Dar toxoplasmoza congenitala nedescoperita si netratata la timp are efecte dezastruoase si ireversibile.

Un pic imi pare rau ca n-am ales calea "sunt zen si asta conteaza pentru bebelusul meu" (cu variatiuni de credinta sau de auto-vindecare). Imi pare rau pentru ca nu am reusit sa ma bucur de (probabil ultima mea) sarcina. Am plans mult si m-am stresat mult la fiecare decizie ce trebuia luata. Nu reusesc sa-mi dau seama daca pe calea zen as fi reusit sa ma indepartez de gandul "dar daca...". Insa va sfatuiesc sa cantariti bine situatia, daca merita stresul, in care situatie v-ati simti mai bine, daca merita amniocenteza, avortul, analizele, drumurile... Orice decizie luati, sa fiti pe deplin impacate cu ea. Eu nu pot sa nu ma gandesc, cand il vad uneori ca e mai incet decat Alex, ca depresia in sarcina are drept consecinta un copil cu IQ mai mic. Nu pot sa nu ma gandesc la efectele stresului din sarcina. Nu pot sa nu ma gandesc ca e atat de sensibil si atat de sperios tocmai din cauza sarcinii stresante (analizele de sange din trimestrul 3 indicau ca am urmat un tratament cu cortizon, si eu nu am luat niciodata asa ceva, deci e evident care era nivelul cortizolului, hormonul stresului). Asadar atunci cand alegeti calea pe care vreti sa mergeti in sarcina cu toxoplasma, luati neaparat in calcul care dintre variante va linisteste cel mai bine, si care intretine stresul. 

Recomand cu incredere clinica Eco-Para-Diagnostic si pe doamna doctor Carmen Cretu, care a stiut mereu sa ma linisteasca, fiind in continuare profesionista. Mi-a explicat mereu tot.In limite rezonabile mi-a raspuns si la telefon.Nu m-a judecat si chiar m-a inteles ca inca il alaptam pe Alex si as fi evitat medicamentele nocive. A incercat mereu sa evite procedurile medicale care nu erau chiar necesare.

Acum, cand inchei capitolul acesta, vreau sa multumesc multor persoane, am mai facut-o si in postarile la care am dat link la inceput. De la matusa unei prietene, la cumnata alteia, la persoane total necunoscute care m-au ajutat cu sfaturi, cu interventii, cu incurajari, cu rugaciuni, cu telefoane la alti specialisti, cu oferte de a ma primi in chirie cand merg la Bucuresti la doamna doctor. Si multe alte dovezi de omenie la care nu ma asteptam, recunosc. Va multumesc mult, probabil n-o sa pot niciodata suficient. Dar, daca are vreo importanta, you're in my prayers.

Asa ca va rog eu mult, viitoarelor mame aflate in fata unui buletin de analize ingrijorator, sa va informati, sa nu acceptati asa usor un avort propus de medicul ginecolog. Anul trecut pe vremea asta, in luna mai, incepea perioada stresanta, cand am aflat de primele analize IgM pozitive. Acum am in brate, la san, as we speak, un bebelus perfect sanatos. Inainte de a lua decizii in pripa, priviti poza aceasta si ganditi-va ca asta va poate astepta peste un an. Poza e de azi, la vreo 2 minute dupa ce am incheiat convorbirea cu doamna doctor Carmen Cretu. Piticul are aproape 6 luni.

 

  



Haine frumoase si comode, create in Romania de mame minunate – partea 1: Lilu Tesa

$
0
0


Incep prin a-mi cere iertare de la ambele doamne pentru ca scriu asa aproape impreuna. Continui in a-mi cere iertare de la Nicol (Lilu Tesa) pentru ca atunci cand au purtat baietii hainele de la ea nu aveam timp de scris pe blog. Si cu David nu am poze...

Hainutele Lilu Tesa si despre Nicol

Pe Nicoleta am intalnit-o online, in grupurile de mamici de pe Facebook. Cand ma gandesc la ea imi vin in minte cuvintele: optimism, veselie, toleranta, bun simt, frumusete, caldura, iubire (de copii, de sot, de meserie, de prietene, de oameni in general). Ma incanta modul in care ea si sotul ei vad viata in general, si in special pasiunile si viata profesionala, traiul de viata, modul de crestere a copiilor, cum sa intampine greutatile vietii, etc. Nu cred ca am vazut-o/citit-o/simtit-o vreodata incrancenata, intoleranta, nervoasa, suparata. Poate doar ingrijorata cand nu poate ajuta suficient.

Pentru Botezul lui David mi-am dorit niste haine cu personalitate dar in acelasi timp comode. Personalitatea hainelor mi se pare ca vine si din originalitate artistica, dar si din iubirea cu care mamicile acestea isi inzestreaza produsele. Asa ca am vrut haine create de o mamica draga si am intrebat-o pe Nicol daca are timp sa imi aleaga niste haine. Stiam ca sunt pe punctul de a pleca in lume si nu voiam sa-i dau de lucru. Mai ales ca data de Botez s-a modificat de doua ori! (Poate vi se pare irelevant, dar la astia micii conteaza chiar si o luna in alegerea marimii.)

(Paranteza mai lunga: Don’t get me started pe tema hainutelor de Botez de la noi. N-o luati personal daca voua va plac, dar miniaturile de frac de satin mie mi se par odioase. Le pun in categoria pantofilor cu toc si a fardurilor la fetite, sau in categoria “hai sa ii punem o tigara in mana si o sticla, sa radem de el si sa-i facem poza”, adica ori caraghios-batjocoritor, ori pedofilic. Altfel de ce ai imbraca un copil in adult? De ce ai zice “vaiiii ce dulce e, ca un barbatel”? Un adult in miniatura mie mi se pare deci creepy (gen piticul din Twin Peaks) sau pedofilic. Nu in ultimul rand, trecand peste parerea mea personala, nu mi se par deloc comode hainele gen “adult in miniatura”. Nici mie nu-mi place atingerea unei camasi care ori e departe de piele, ori mi-e stramta si incomoda cand imi ridic mainile. Ce simte un bebelus cu pielea fina si moale cand e imbracat cu o camasa, cu o vesta, cu un sacou, cu un pantalon cu betelie? Nimic elastic sa isi poata misca in voie mainile si picioarele, nimic ce sa-i tina cald la spate, haine care se ridica in sus cand e tinut in brate, pantaloni care il strang peste burta la orice miscare a picioarelor. De ce i-as da asemenea haine bebelusului meu care pana atunci a fost imbracat doar comod, pentru placerea lui, nu a mea? Nu-mi pot da seama pentru ce bebelusi sunt create genul acela de camasi de forta. Cei care stau in pat sau in landou nu ar reusi sa-si ridice mainile si picioarele (poate creatorii lor nu stiu cum se joaca si cum se misca un bebelus), pe cei care stau in scoica i-ar strange pantalonii peste burta, iar cei tinuti in brate sau intr-un wrap, in costume barbatesti, nici nu mi-i pot imagina. Sa nu-si poata misca mainile si picioarele, sa nu poata sa adopte pozitia naturala a puilor de primate (Hominidae)atunci cand sunt luati in brate, cu genunchii inspre piept, dar in acelasi timp sa li se si ridice pana la subsuori sacoul si camasa, lasandu-le spatele gol. Repet, e evident ca cei ce le gandesc nu au vazut de aproape un copil. Alex a avut la Botez un compleu chic zic eu, dar tot, inclusiv vestuta si pantalonii, au fost din tricot, sau cum ii spune materialului de tricou elastic, 100% bumbac. Inchid paranteza.)

Revin la Lilu Tesa. Nicol a fost minunata in toata aglomeratia cu talciocurile de dinainte de plecarea lor in lume, si le-a facut piticilor mei costumatii ingenioase. Normal ca obligativitatea era achizitionarea unor haine pentru David. Dar cum nu voiam ca Alex sa se simta ignorat, i-am luat si lui.

Partea faina e ca Nicol a gandit in asa fel cele doua costumase incat sa poata fi imbracati identic daca as vrea, dar sa poata fi si numai asortati unul cu celalalt. Cum a facut asta? Folosind un material cu doua fete. Una mai lucioasa cu patratele bleumarin pe fond albastru si rosu, si una mai calduroasa, in carouri albe-albastre-rosii. Asa ca puteam sa le intorc pe fete diferite unele din haine, poate chiar sa se completeze reciproc. Am primit la ambii copii asa:

  •  o pereche de pantaloni cu doua fete, cu elastic si la talie si la picioare, largi si comozi, care sa nu restrictioneze miscarile
  •  o vesta cu doua fete
  •  o haina cu doua fete (dar nasturii se pot incheia doar pe una)
  •  cate doua bretele, una din fiecare material
  •  cate doua papioane pe elastic (unul din fiecare material)

Nota: pentru mine papioanele astea nu intra in categoria mini-adult pentru ca mi le imaginez in stil clovn, purtate cu tricou, nu cu camasa, pe sub guler.   

Din pacate la David, chiar la el, personajul principal, nu am putut sa i le dau. Acasa inainte si dupa Botez l-au imbracat nasele. Ma gandeam ca il voi imbraca cum vreau eu la restaurant, ca sa nu supar pana atunci pe nimeni. Insa cand am ajuns in camera de hotel de la restaurant, acolo erau 30 de grade desi am deschis geamul, in luna februarie. Copilul urla de suparare pe ceea ce i se intampla (Botezul de acasa, lume multa, zgomot, camera necunoscuta de hotel, prea cald). Asa ca am simtit ca pantalonii grosi cu material dublu l-ar incomoda, i-am schimbat rapid pantalonii stramti de acasa pe unii din bumbac subtire si elastic (material de tricou, cum am zis mai sus) si un body simplu alb. Si asa a ramas toata petrecerea.

Insa costumatia Lilu Tesa a fost excelenta pentru Alex. S-a simtit atat de special, l-am vazut dintr-o data vesel si transformat. De cand se nascuse David nu l-am mai vazut atat de vesel. Era mandru de "fundita" lui de la gat. Si-a prins baloane de bretele si a fugit prin restaurant ore intregi. Razand in hohote. Imi fusese dor de puiul meu vesel si tinuta Lilu Tesa l-a ajutat sa simta ca e petrecerea lui.

Nota: pantalonii sunt foarte potriviti pentru scutecele textile!

Asadar hai sa-i lasam pe copii sa fie copii. Sa se miste in voie, sa fie veseli si colorati. Sobrietatea si rigiditatea incomoda sa le pastram pentru cand vor fi mari si nu vor avea de ales.

Nicol, iti multumesc din suflet pentru tot, ai facut un gest pe care nu-l pot scrie aici, dar raman datoare big time.  

Poze:

Aceasta este de cand au ajuns la noi hainutele si le-a probat. O pun pentru ca e singura cu vesta:



In Biserica era racoare, asa ca apare si haina de deasupra:






 Si restul:


















(scuzati incetosarile rudimentare, am incercat sa fac sa nu se vada alti oaspeti de la Botez)

Si o poza cu "costumatia" lui David (deci nu cea Lilu Tesa, oricat as fi vrut), adica body simplu alb si pantaloni elastici de bumbac:





Compleul lui David, pozat de Nicol, il puteti vedea aici:





Uite ca am pus si poze de la Botez, chiar daca as fi vrut sa nu pun :)).





Haine frumoase si comode, create in Romania de mame minunate – partea a 2-a: 100% Pasiune

$
0
0


Sper sa sune bine postarile si individual, eu recunosc ca initial pregatisem o postare comuna, dar a iesit prea lunga.


Hainutele 100% Pasiune si despre Raluca

Pe Raluca am intalnit-o pe un forum de mamici, eram in aceeasi generatie. Calda, materna, calma, inteleapta, vesela si frumoasa. Era mereu acolo pentru oricine. Ne povestea atat de frumos cum o creste pe fetita ei, nu stiam atunci ca exista moduri si moduri de a creste copii, credeam ca depinde de fiecare copil daca e rau sau bun :)). Cand l-a nascut (prematur) pe baiatul ei, m-a sunat de pe masa de nastere si mi-a povestit totul. Mi-am amintit in 2012 toamna, planificand cum voi face la nasterea lui David sa ii fie lui Alex bine, de Raluca si planurile ei cu fetita mai mare. Mi-am amintit ca in 2009 am fost alaturi de ea in suferinta despartirii de fetita (desi credea ca rezolvase o rezerva pentru asta) dar n-am inteles deplin decat dupa o vreme. Imi amintesc acum cat s-a luptat atunci sa-si alapteze baiatul, cand asistentele il hraneau cu lapte praf fix inainte sa ii permita ei accesul la el... Si a reusit. Imi amintesc ca desi era mai mereu prin spitale cu baietelul mic, din cand in cand ma suna sa vada daca nu are cum sa ma ajute, cu un sfat macar, in legatura cu plansul de durata al lui Alex. Dar, pe langa apelul memorabil din noaptea aceea imediat de dupa nastere, nu voi putea uita niciodata ca ea ne-a spus prima data ce e un sling, ea ne-a spus de “Poarta-ma” si chiar a filmat niste instructiuni de folosire pentru noi cele mai nestiutoare.

In ultimii ani am observat-o pe Raluca in cautarea pasiunilor ei, a frumusetii, a implinirii ca persoana si a curajului de a visa. Avand in vedere ca avea deja familia perfecta, un sot cu care se intelege minunat si doi copii sanatosi si frumosi, probabil ca a gasit teren propice cautarii jobului care s-o implineasca. A facut tot felul de cursuri si specializari care sa vina cu teorie in completarea pasiunii ei pentru copii, dar a inceput si sa coasa pentru altii, nu numai pentru copiii ei. Asa (cred eu ca) s-a nascut 100% Pasiune.

David e mare :D. La 5 luni si jumatate avea 11 kg. Credeam ca daca s-a nascut tot toamna, ca Alex, va purta aceleasi haine in aceleasi anotimpuri. Dar hainele lui Alex nu-i mai sunt bune, nici cele de la 6 luni, nici cele de la 1 an, 2 sau 3. Pentru ca cele pentru varste mai mari nu sunt mai late, doar mai lungi. Asa ca suntem in mari crize vestimentare. E una sa-l tin in pijamale acasa, si alta sa il port asa prin oras, sau la tara de Paste :D. Asa ca mi-a venit ideea de a-i comanda niste pantaloni cand am vazut in pozele Ralucai ceva pantaloni lejeri pentru vara. Repede i-am scris ce vreau. La fel de repede mi-a raspuns si mi-a trimis, chiar daca eram in Saptamana Mare.

Repet ce am scris in postarea precedenta:“Personalitatea hainelor mi se pare ca vine si din originalitate artistica, dar si din iubirea cu care mamicile acestea isi inzestreaza produsele.” Si as vrea sa repet si ce am scris acolo in paranteza lunga, dar doar legat de comoditatea hainelor: “nu mi se par deloc comode hainele gen “adult in miniatura”. Nici mie nu-mi place atingerea unei camasi care ori e departe de piele, ori mi-e stramta si incomoda cand imi ridic mainile. Ce simte un bebelus cu pielea fina si moale cand e imbracat cu o camasa, cu o vesta, cu un sacou, cu un pantalon cu betelie. Nimic elastic sa isi poata misca in voie mainile si picioarele, nimic ce sa-i tina cald la spate, haine care se ridica in sus cand e tinut in brate, pantaloni care il strang peste burta la orice miscare a picioarelor. De ce i-as da asemenea haine bebelusului meu care pana atunci a fost imbracat doar comod, pentru placerea lui, nu a mea? Nu-mi pot da seama pentru ce bebelusi sunt create genul acela de camasi de forta. Cei care stau in pat sau in landou nu ar reusi sa-si ridice mainile si picioarele (poate creatorii lor nu stiu cum se joaca si cum se misca un bebelus), pe cei care stau in scoica i-ar strange pantalonii peste burta, iar cei tinuti in brate sau intr-un wrap, in costume barbatesti, nici nu mi-i pot imagina. Sa nu-si poata misca mainile si picioarele, sa nu poata sa adopte pozitia naturala a puilor de primate (Hominidae) atunci cand sunt luati in brate, cu genunchii inspre piept, dar in acelasi timp sa li se si ridice pana la subsuori sacoul si camasa, lasandu-le spatele gol. Repet, e evident ca cei ce le gandesc nu au vazut de aproape un copil.”

Raluca avea deja experienta de a fi mama unor copii ”cu greutate”, asa ca eram sigura ca imi intelege problema. Nici pe Alex nu indrazneam sa-l imbrac in blugi, de exemplu, oricat de chic mi s-ar fi parut, sau oricat de mult i s-ar fi potrivit culoarea aceea pura de albastru. Sa nu isi poata ridica picioarele? Sa il stranga peste burta? Haideti sa lasam doar in filmele cu adolescente scenele acelea in care personajele sar ca sa poata inchide ultimul nasture de la blugi. Noi am mers cu Alex la toate nuntile si Botezurile la care am fost invitati, dar in general l-am dus in pantaloni de trening si body ca sa poata misuna in voie in patru labe pe terase. Ce poate face un bebelus in blugi?

Si uite de aceea exista astfel de mici afaceri. Pentru ca hainele pentru copii sa nu fie gandite de cineva care copiaza hainele de adulti, dar micsoreaza proportional marimile. Ci sa fie speciale pentru copii,largi, comode, din materiale placute, cu elastic lejer, colorate si vesele. Eu chiar as propune ca in loc sa ii imbracam pe copii cu imitatii ale hainelor adultilor, sa preluam noi adultii stilul copilaresc. Pe langa ca ne-ar fi mai comode poate am fi si mai veseli.

Cum am mai zis si in postarea precedenta, obligativitatea era achizitionarea unor haine pentru David. Dar cum nu voiam ca Alex sa se simta ignorat, i-am luat si lui. Acum ma gandesc ca bine am facut, asa trebuia, pentru ca oricum nu avea pantaloni lungi subtiri, pentru vara.

Pantalonii se asorteaza din cauza imprimeului cu broscute testoase, dar totusi nu sunt identici (voiam sa nu fie chiar la fel). Alex a remarcat faptul ca ai lui David au dungi, dar nu mi s-a parut afectat, a schimbat repede subiectul. Daca erau invers sigur imi spunea “uite, ai lui David sunt albastri” :)), ceva tot ar fi gasit.

Sunt atat de comozi incat imi vine sa-i spun Ralucai sa imi faca si mie o pereche :)). Imi plac mult de tot.

Nota: pantalonii sunt foarte potriviti pentru scutecele textile!

Mai copiez un text de dincolo, ce se aplica si aici: „Asadar hai sa-i lasam pe copii sa fie copii. Sa se miste in voie, sa fie veseli si colorati. Sobrietatea si rigiditatea incomoda sa le pastram pentru cand vor fi mari si nu vor avea de ales.”

Poze de ieri (ocazie cu care spunem si noi Hristos a inviat! in familie, de la Napradea noastra draga). De data asta apare si Davidelul, e la varsta la care ne vine sa-i mancam cutele si zambetul :D. 



























Observatia 1: nu, Alex nu "pozeaza". Povesteam una alta prin curte, eu eram cu David in Boba si faceam poze cu aparatul tinand mana jos langa picior.

Observatia 2:Dati-ma in judecata (vorba americanului) pentru ca nu m-am putut hotari intre cele doua poze cu zambetele lui David, mai ales ca nu se vad pantalonii aproape deloc :D.




6 luni - incepem distractia diversificarii

$
0
0
Daca totusi am deschis blogul acesta in urma cu 3 ani pentru a scrie despre diversificarea lui Alex :)), hai sa notez si aici ca incepem diversificarea lui David. Pentru ca, asa cum am scris in ceva postare anterioara, e nervos tare cand mancam. Altfel, daca era ca Alex, sigur asteptam pana pe la 7 luni cel putin. Si faptul ca scriu ca incepem nu inseamna ca zilnic va manca ceva sau ca ii voi masura candva ceea ce gusta. Banuiesc ca va incepe mai repede decat Alex sa manance, probabil pe la vreun an.

6 luni de mare dragoste si fericire.

6 luni de alaptare exclusiva => 11.29 kg.

Azi (hai sa zicem ca) i-am scos "masa" de lapte de la ora 10:48 pentru a linge un morcov fiert (mi se pare tare comic cum suna asta cu scosul mesei :))), nu i-am refuzat niciun supt, glumesc doar), fara sa atentam la masa de la 10:33 si de la 11:05, 11:24, etc. Maine probabil va linge morcovi in locul mesei de la cu totul alta ora :)))).

Concluzia zilei? Farfuria pe care erau morcovii arata tare apetisant si a muscat-o de multe ori!

La multi ani pui scump, te iubesc tare.

(Primul pas spre independenta de mine...)



Unde mergeti in concediu?

$
0
0
Am cateva dileme, poate ma ajutati sa ma decid. Suntem o familie de 2 adulti, un copil de 3 ani si 7 luni si un copil de 6 luni :D.

- Vrem neaparat MARE. Deci pica orice idee de statiune din Ungaria cu piscine cu clor.

- Vrem neaparat plaja cu nisip, si pe plaja, si in apa. Singurele concedii in care am avut tensiunea crescuta au fost cele in care am dat in mare peste bolovani. Acum cu doi prichindei musai nisip.

- Nu vreau sa gatesc si sa spal vase. Pana acum mergeam la all-inclusive din cauza asta. Dar acum cu doi copii parca mi-ar surade si o demi-pensiune, m-as vedea mai repede mancand pe o terasa langa plaja decat intr-o sala mare aglomerata de mese fix la ora somnului copiilor. Noi oricum mergeam la all-inclusive desi ni s-ar fi potrivit mai bine doar pensiune completa. Singura bautura pe care o consumam toti 3(4) e apa. Nici alcool, nici cafea, nici suc, nici prajituri sau inghetate intre mese.

- iubim Grecia dar suntem dispusi sa incercam si altceva, desi Tunisia si Turcia nu au fost la fel de placute in trecut.


Sa mergem cu masina sau cu avionul?

Masina e buna pentru ca iti poti pune multe bagaje. Anul trecut am avut nevoie si de portbagaj pe capota, si aveam doar un copil, iar mie mi-am pus doar vreo 4 obiecte de imbracaminte pe langa lenjeria intima :)). Prosop am pus doar pentru Alex. A contat mult faptul ca noi mereu stam 2 saptamani in concediu si nu avem unde sa spalam haine.In avion avem voie cred doar doua bagaje la cala si 2 de mana.

Masina e comoda la destinatie, iti da libertatea sa mergi la cumparaturi in canicula de la pranz la Lidl-ul de la capatul statiunii :D. Sau sa vizitezi tot la pranz (cand e prea cald sa stai pe plaja) oraselele din zona. Inchiriatul unei masini e scump, asa ca mersul cu avionul mi se pare ca te impinge la all-inclusive ca sa nu ai cumparaturi de facut. Totusi, am intalnit AI in care apa nu e asigurata, si sa cari baxuri de apa pe jos nu pare ok :D.

Avionul e mai rapid. E una sa faci 2-3 zile continue in masina pana in Grecia si alta sa faci 2-3 ore. E posibil sa fie copiii chiar in acele 2-3 ore sensibili si suparati, si atunci nu poti face o pauza sa se relaxeze, e musai sa mergi mai departe, dar tot 2-3 ore ar fi. Pe avion, ca apoi la destinatie de multe ori te mai duci si cu autocarul cateva ore pe caldura...

Dar nu avem multe posibilitati de alegere a locului de vacanta cu avionul. De la Cluj anul trecut nu au bagat charter spre Halkidiki. Noi am fost cu avionul in Tunisia si in Turcia si mereu erau curse de noapte, eram terminati vreo 2 zile si la plecare, si la sosire. Sa alin doi copii la 3 noaptea pe un aeroport si intr-un autocar mi se pare crunt :D. Ar mai fi optiunea aeroportului din Budapesta, dar am face vreo 6-7-8 ore pana acolo cu masina...

In Europa nu ai voie sa pui scaun de masina pe locul din dreapta fata, chiar daca dezactivezi airbagul. Si recunosc ca nu m-as simti bine sa pun acolo un copil. Daca ii pun in spate eu nu incap deloc deloc intre ei, nu e  destul de lata masina. Sa calatorim 2-3 zile cu un David care nu stiu cum reactioneaza la drum asa lung, fara sa pot sa ma aplec la el sa-i dau tzitzi din jumate in jumate de ora daca asa ar vrea? ... Hmmm cu opriri pentru orice tzitzi am ajunge poate intr-o saptamana. Ah, si la masina mea nu exista posibilitatea de a dezactiva doar acel airbag, ci numai pe toate. Relu a ochit o masina cu 3 randuri de scaune, dar care ar fi sansele sa o putem imprumuta de la ceva cunostinte? :))


Unde sa mergem?

Aveti ceva idei de locuri faine? Cu plaja cu nisip? Nu foarte scumpe? Daca au posibilitatea sa putem face un pat imens familial ar fi super. Daca nu au all-inclusive atunci sa aiba un restaurant-terasa aproape si un magazin alimentar.

Dau la schimb informatia noastra. In 2008, 2011 si 2012 am fost la Athos Palace, Kallithea, peninsula Kassandra, Halkidiki. All inclusive decent, nu ceva extraordinar. 15 zile, 14 nopti, ~1700 euro pe toata familia (2-3 persoane). Apa limpede albastra cu nisip fin fin in apa, cu pestisori pe care ii vezi de sus, nisip pe plaja. Piscina semi-olimpica. Gradini multe. Loc de joaca pentru copii. Camera mare, balcon mare cu vedere la mare. Si o multime de calitati de care nu-mi aduc acum aminte. A, in fiecare camera exista pe langa patul matrimonial si o canapea sau un pat de o persoana, fara sa se ceara asta. Anul trecut am nimerit fain un pat single si l-am lipit de cel dublu. Pentru ca acasa noi dormim toti (4 acum)  intr-un pat. Dar probabil intr-un concediu, daca n-am avea de ales, ne-am desparti un adult cu un copil in cate un pat.

In 2010 am fost tot pe Kassandra, in Nea Potidea parca. Istion Club. Scump si frumos, noi am prins ceva oferta si ne-am incadrat tot sub 2000 de euro 2 saptamani all-inclusive (deci acolo nu am mai cheltuit deloc). Mancarea excelenta, locul luxos. Dar plaja cu pietricele si niste platforme de piatra si in apa. Apa mai rece, pentru ca pe Kassandra se pare ca plajele dinspre vest dau spre apa rece, in timp ce plajele dinspre est dau spre apa de minim 30 de grade. 

De ce nu mergem tot la Athos? Nu stiu, parca al patrulea an in acelasi loc, cand exista atatea faine pe lume suna bizar. Dar ce-i drept ca nu e un an bun de experimentari, primul concediu in 4 cu un bebe mic. Ne-am cam saturat de aceeasi mancare :)). Si drumul cu masina vreo 1400 km ar fi prea chinuitor pentru amandoi copiii.

Marea noastra, chiar daca e doar la vreo 800 km de noi, pe drumurile din Ro ne-ar lua la fel de mult timp sa ajungem acolo. E la fel de scumpa si nu stiu cum arata acum. Cand mergeam eu, din copilarie si pana in 2005, pluteau rahatei prin apa, gunoaie, apa era maro, pe plaja era o inghesuiala de toata lumea calca pe lucrurile tale, chistoace de tigari si gunoi in nisip, galagie si manele. Pana in Bulgaria cred ca am face ca timp la fel ca pana in Grecia cum mergem noi pe Serbia si Macedonia pe drumuri excelente. Am vazut anul trecut ca Bulgaria e mai jalnica decat Romania la drumuri. Dar na, daca in rest totul ar fi ok la locatia gasita, am face-o si pe asta. Eventual pana la Bucuresti as merge eu cu copiii cu trenul, sa ne putem misca in voie (vreo 12 ore cat ar dura calatoria :)))) ), si de acolo ne-ar lua Relu cu masina.

Deci? Idei? Experiente? 2 copii mici cu masina? 2 copii mici cu avionul?

Atasez si doua poze cu apa de la Athos. Si a doua, cea cu pestisorul, e facuta tot de deasupra apei, asa se vede din afara.




Editez ca sa adaug inca un motiv pentru care din 2005 am evitat litoralul romanesc, pe langa preturile egale cu cele All Inclusive din afara si mizeria si galagia de pe plaja si din apa. Din 10 zile cat era de obicei concediul, in general doar vreo 2-3 nimeream sa se poata sta in apa (rece) sau pe plaja. In rest am prins frig si ploaie, incat ajungeam sa consideram mall-ul din Constanta a doua casa :D. In iulie si in august, la preturi enorme la hoteluri. Nu prea merita si ne mai faceam si nervi.

Purtatul bebelusului: 2-6 luni

$
0
0


E perioada cea mai dificila dupa parerea mea. Cel putin asa a fost la ambii copii ai mei. Alex nu mai voia in wrap, slingul nu il stiam regla usor, in SSC inca nu puteam sa-l pun. La ambii copii am prins in perioada asta maximul grevelor de supt si maximul plansului de colici sau de extenuare si ultra-stimulare. As putea s-o numesc "greva babywearingului" :)).

Stiti vorba aceea “fa ce zice popa, nu ce face popa”, da? Zic de la bun inceput ca din cate am citit si am vazut, mijlocul ideal de purtare pentru 2-6 luni este slingul cu inele. Ii sustine gatul daca mai trebuie, daca nu, doar spatele, nu il incorseteaza ca wrapul (ai mei de pe la 2 luni au vrut libertate), se scoate usor bebelusul daca vrea, se alapteaza usor. Daca ati intrat doar pentru un sfat, nu are rost sa cititi mai departe :)).

Dar bebeloiul meu care la 2 luni inca accepta sa pun pe el un port-bebe dupa ce adormea, dupa vreo saptamana in care a acceptat doar slingul nu a mai vrut nimic. Deci chiar daca ar fi fost indicat sa nu scriu despre babywearingul “extrem” si neregulamentar pe care l-am practicat in aceste luni, totusi scriu. Eu sunt la al doilea copil si sunt mai relaxata, dar poate cu postarea aceasta ajut o mama incepatoare sa nu fie disperata daca bebelusul ei nu e din carti. Nici din cartile vechi care spun ca bebelusul trebuie sa stea toata ziua in patut, si nici din cele care spun ca el ar trebui sa se simta in al noualea cer in wrap. Uite ca sunt care vor toata ziua doar in brate, fie ca dorm, fie ca sunt treji.

Majoritatea bebelusilor au in perioada asta greva suptului, asa ca dintr-o data nu mai sug asa usor, oriunde, oricum. Nu, vor in locuri cunoscute doar, vor in anumite pozitii, vor doar plimbati si leganati. La David greva suptului nu e asa dificila ca la Alex, dar tot a venit el cu mofturile lui proprii :D. Dupa ce inainte spuneam ca vrea sa suga doar la orizontala, de trebuia sa-l scot din wrap, dintr-o data a vrut doar la verticala. Ba in plus, dupa 2-3 miscari de maxilar voia sus pe umar. Apoi iar jos la tzitzi. Apoi iar repede sus pe umar. Asta in plimbare. Asa ca am introdus marsupiul SSC (Boba si Ergo) mai repede decat credeam. 

 (primele minute in Boba au fost insotite de multe zambete, si urmate repede de un somn lin)


Ce-i drept ca Boba 2G a mea merge de la 7 kg si David le depasise, dar inca nu isi tinea singur spatele. Dar statea in ssc doar cat sugea, il tineam jos pe talie, cu bretelele largite. Cum voia des jos-sus-jos, lasam asa ssc-ul si doar il ridicam pe el pe umar. Uneori si asa imi era greu si ii sprijineam coapsele de marginea de sus a spatarului marsupiului. Nu faceti ca mine :D, dar astea au fost ultimele solutii inainte sa-mi arda muschii umerilor si bratelor :))). Si mai am amintiri cu sling ce ii tinea doar fundul, cu Ergo cu o bretea coborata, ce ii tinea un sfert din greutate, ... orice metoda prin care luam un pic de greutate de pe bratele mele, la un bebelus ce nu voia sa fie purtat in carrieri, ci doar in brate, era binevenita.

 Poza in care de fapt il tin in brate ca si cum n-as avea marsupiu, in timp ce eu imi sprijineam mana pe Boba:


Dar a venit perioada intre 4 si 5 luni in care nu am mai folosit NIMIC. Doar bratele erau bune. Si desigur, trebuia plimbat mereu, altfel se plictisea, suptul se desfasura doar tot asa plimbat (a revenit la suptul semi-inclinat, se ineca la verticala). Incercam din cand in cand sa ma folosesc de sling si ssc sa-i mai sprijin un picior, ceva :)) si dintr-o data simteam o mare usurare, cat rabda bucata de material ce il sprijinea putin sub coapsa. Peste spate nu voia nimic.

Partea buna (exista mereu una!) a fost ca de la dormitul doar plimbat am ajuns sa pot sta jos dupa ce adoarme. Am zis dormitul nu Adormitul, adica pe tot parcursul somnului lui trebuia sa stau in picioare. Invitatii de la Botez pot confirma ca nu am stat pe scaun nicio secunda. Pentru ca in acea perioada nu aveam voie sa stau jos toata ziua, nici cand era treaz si nici cand dormea. De dimineata de la 7 pana noaptea la 1. Dar de ce sa stai jos la petrecerea de Botez cand poti dansa continuu? :)))) Doamna ospatarita a fost foarte simpatica, mi-a adus supa de legume in ceasca, s-o pot bea usor in picioare, peste capul puiului :)).


Asadar de pe la 4 luni puteam sa ma asez cand adormea. Ba chiar puteam sa ma joc cu Alex, sa povestim, sa-i citesc ceva. Acum insa, desi pot sta jos usor si repede dupa ce adoarme, se trezeste foarte usor, chiar si la soapte sau zgomote de pasi. Si da, exista si Alex in viata mea :)), deci va las sa va imaginati cum decurg somnurile in casa asta :)). Nici nu se pune problema sa-l las jos undeva dupa ce adoarme, nu vreau sa-mi complic viata cu astfel de incercari. Seara uneori am impresia ca intra in modul "somn de noapte", care e mai adanc si in care doarme langa mine in pat, dar cand il misc sa il pun jos incepe sa urle, semn ca inca era o motaiala de zi. Asa ca somnurile de zi sunt obligatorii la maica-sa in brate, fara miscare sau sunete :D.

Dupa 5 luni a inceput foarte treptat sa accepte slingul si SSC-ul. Of, Doamne, am adus ode in gand tuturor celor care au creat sau au descoperit minunatiile astea care imi faceau dintr-o data viata usoara si mainile relaxate. Chiar daca puiul are 11.3 kg la  6 luni (si deci de pe la 4 luni si un pic are peste 10 kg), dintr-o data nu-l mai simteam. E o mare diferenta [sa te apleci de zeci de ori pe zi dupa haine sau jucarii de pe jos, sa pui haine la spalat, sa scoti din masina, sa intinzi haine, sa strangi, sa cauti pe rafturile de jos ale frigiderului, sa il urci pe Alex pe wc, sa il dai jos, sa il dezbraci sau sa il imbraci, sa te joci cu Alex, sa aspiri pe jos, ETC.] cu un bebelus pe bratul stang sau cu un bebelus in sling pe sold sau in Boba. MARE diferenta. Te simti dintr-o data ca la spa :)) cand vezi ce usor le poti face toate.

Doar o mama care a trecut prin asta, cu un copil de peste 10 kg, poate intelege diferenta intre a curata un morcov sau o portocala, cu cutitul, cu copilul greu pe antebratul stang, lucrand cu ambele maini, si a le curata cu copilul in marsupiul SSC sau in sling/pouch. Sau intre a aspira cu copilul sustinut cu mana pe soldul stang, si a aspira cu copilul intr-un port-bebe. E revelator. Un mare plus carrier versus brate e ca pruncul maraie mai putin din cauze de tzitzi. Cand e in brate trebuie neaparat sa-ti spuna cumva ca vrea tzitzi. Alex casca gura si ma stampila asa pe umar cand voia. David maraie nervos de ce nu-i citesc gandurile :)). Ei, dar cand era in Ergo si eu dadeam pe razatoare o portocala bio ca sa-i salvez coaja pentru cand as avea nevoie la un desert, s-a servit pur si simplu si a supt bine pana cand eu am razuit toata portocala. Multitasking, mama fericita ca poate rezolva mai multe lucruri, bebelus fericit ca i se indeplinesc nevoile :).

Slingul a inceput sa-l accepte in pozitia pe sold si doar daca e curios si nu-i e somn. Boba o accepta si cand e curios, si cand ii e somn. Cumulat cu faptul ca a inceput sa vrea sa stea si pe jos, doar in fund, am dintr-o data pauze mai lungi la muschii bratelor.  Nu-i place pe spate sau pe burta, inca nu inteleg cum poate sta in fund din moment ce nu a avut ocazia sa exerseze. L-am pus intr-o zi semi-inclinat pe fotoliul puf si s-a ridicat in fund. De atunci doar asa vrea. Mai nou se enerveaza ca nu se poate ridica in picioare de grasut ce e (Alex cam putea deja) si tine sa ne si arate ce frustrat e :D.

Inca o mare minune e acceptarea iesitului afara. Cred ca frigul nu-i placea. Nu voia orice incercam. Asa ca ieseam foarte putin doar in curte, sa pot intra in casa cand, dupa 1-2-3 minute, incepea sa urle. Deodata cu caldura a venit si schimbarea lui in bebelus curios. In aceeasi perioada a inceput sa vrea in casa sa ma misc, sa lucrez, sa ma vada ce fac. Nu mai era ok sa ma plimb doar jucandu-ma cu Alex, trebuia sa aspir, sa asez lucruri la loc, etc. Asa ca aceasta perioada curioasa, combinata cu topirea zapezii, a facut sa putem sta mai mult in curte, sa admiram copaceii si pasarelele. Totul a culminat in 28 aprilie, cand mi-am facut curaj sa ies din curte. Parintii mei aniversasera in 24 aprilie 41 de ani de casatorie si trebuia sa incercam sa mergem cu masina pana in parc la o terasa (nu pe jos, sa nu fugim pe strazi acasa in urlete daca apareau). Altfel ar fi fost primul an in care nu serbam cumva aniversarea. Am mers si a fost bine. Mi-am facut asa un curaj incat acum aproape am uitat ca inainte nu puteam iesi. Cu Alex mergeam si prin ger la plimbari lungi, kilometri multi si ore intregi, inca din primele saptamani. Dar daca David a fost asa sensibil la aerul rece, ne-am izolat. Alex mai iesea cu Relu, inclusiv in afara orasului, dar eu cu David am iesit din curte, pana in 28 aprilie, doar la spital (cand ne-am internat) si la petrecerea de Botez. Eu dau vina pe hormonii de bonding pe care ii simt mai tare la David pentru faptul ca nu am luat-o razna in situatia asta ci pur si simplu l-am savurat asa cum e si am asteptat sa-i treaca fara sa ma frustrez, fara sa-mi creez asteptari desarte.

Sa fac, ca in postarea cu babywearingul la nou-nascuti, niste comparatii.

Slingul bumbacos gros imi place mult mai mult decat cel subtire. Materialul gros e mult mai usor de reglat prin inele si pe copil, in plus cel subtire are umarul impaturit si nu reusesc sa ma acomodez cu stilul asta. Cel gros al meu il puteti vedea aici, seamana materialul cu actualul Iasomie (e out of stock pentru mult timp, poate pentru totdeauna, deci nu imi fac reclama de fapt :)) ). Cel subtire e Mara din denim (tot out of stock).

Am inceput sa folosesc si pouch-ul! Mi se pare ca epoca pouch-ului si a marsupiului SSC e atat de usoara si frumoasa, ma bucur ca a sosit, sunt mijloacele mele de purtare preferate! Desi am cateva pouch-uri, deocamdata pe silueta mea si a lui David imi e bun doar cel marime 4, din sarcina (cel de aici din update-ul de final).

Sa fac si o comparatie intre Ergo clasic, Original, pe care il am si Boba 2G. Atentie, 2G, nu 3G care poate fi folosit si cu bebelusi mici. (Repet, nu recomand nimanui folosirea unui marsupiu SSC inainte de 5 luni, nici a celor care sunt create si pentru nou-nascuti.) Tot in postarea despre carrierii nostri am scris si despre Ergo, si despre Boba. Insa Ergo il folosisem de la 5 luni la 1 an jumate, iar Boba de la 1 an jumate pana aproape la 3 ani. Nu prea am avut ocazia sa le probez deodata la bebe mic. Stiam deja ca la copil mai mare nu-mi place Ergo in primul rand pentru spatarul mic (care il indeparta de mine si imi dadea dureri teribile de coloana), si in al doilea rand pentru ca la purtarea in spate centura imi taia burta dureros. Acum, la bebeloi mai mic si mai gras, purtat doar in fata:

- s-a asezat mai bine in Ergo la inceput. Avea sub 5 luni, nu ar fi fost voie in SSC, avea peste 10 kg. Sezutul Ergo-ului imi pare mai ingust, nu l-am masurat. In Boba nu isi adancea de tot fundul in pliuri, si nu-i ajungeau genunchii in afara marginilor. Asa ca in Ergo l-am purtat intai dintre SSC-uri. Asta inseamna si ca in Ergo destul de repede le atarna picioarele in jos. Nu mai e ok pentru toddleri, asa cum am simtit si eu. Aici am vazut o comparatie faina intre Ergo si un marsupiu special pentru toddleri, Tula. Aceeasi pozitie comoda ca in Tula se obtine in Boba cu ajutorul suporturilor pentru picioruse.

- Boba e mai subtire, spatarul are doar materialul de bumbac dublat. Ergo mai are o captuseala de bumbac subtire si ceva moale intre captuseala si materialul exterior. Asta vine cu un avantaj, faptul ca marginile sunt mai moi pentru picioruse. Dar si cu un dezavantaj, cred ca e mult mai calduros vara. La Alex nu am simtit la trecerea la Boba ca as avea nevoie de acea captuseala la picioruse, semn ca de fapt daca bebelusul e destul de mare incat sa poata sta regulamentar in Boba, cu fundul in locul format de acele pense din sezutul marsupiului, materialul nu trebuie sa apese pe picioruse.

Aici o poza cu sezutul Ergo si piciorul lui David, se vede un pic si captuseala interioara de care am scris mai sus, si pozitia cu fundul jos si picioarele in forma de M:


- Bretelele la Ergo nu au burete de la corpul marsupiului, acesta incepe doar de mai sus. Asta inseamna ca atunci cand vrea David sa se cuibareasca sub ele ca sa adoarma, il taie peste obraz cusatura.

- Spatarul inalt de la Boba 2G nu sustine gatul bebelusilor asa cum o face 3G, nu are elasticul de reglare. DAR exista acolo la spate, si e minunat cand suge puiul, atunci ii sustine capul si nu e musai sa i-l tin eu. La Ergo spatarul ii ajunge pana la omoplati, deci cand suge trebuie sa-i tin capul.

- Centura la Ergo ma enerva la Alex ca se inchide intr-o parte, nu reuseam usor s-o deschid si s-o inchid. In plus, asta facea sa ma taie peste burta la purtarea in spate. Catarama de la Boba e militara, deci se inchide mai greu cu o singura mana, "mama" e mai mare decat la Ergo. Daca imi pun marsupiul la brau in timp ce cu o mana il tin pe David in brate (logic :)) ), pot inchide usor catarama Ergo cu o mana intr-o parte. Partea buna la Boba e ca aceasta catarama militara e foarte sigura. Ergo are si un elastic acolo, in caz ca se desface catarama...

- Aveam impresia ca la purtarea in fata bretelele Bobei se regleaza mai greu cu copilul inauntru, pentru urcarea si coborarea in functie de pofta de mancare. Asta pentru ca si la Ergo, si la Boba, incercam sa fac asta dand mana in spate, fiecare mana pe partea ei. Adica duceam mana dreapta pe la talie in spate la omoplat sa reglez catarama, s-o ridic ca sa se largeasca sau sa trag de curelusa sa o strang. La Ergo acea catarama mica e mai jos, mi se parea mereu mai usor de largit pentru alaptare. Dar dupa atatia ani de folosire a Bobei, abia acum mi-am dat seama cat de usor si repede largesc bretelele ducand mana peste umarul opus la catarama mica de la bretea, pe care o ridic usor ca sa se largeasca de la sine cu ajutorul greutatii copilului. Poate mai sunteti ca si mine careva si va usurez viata cu pontul asta :)). La 3G nu mai exista oricum problema asta. Uitati-va aici la filmul cu alaptarea, exista catarama de jos, chiar de langa corpul marsupiului, se poate regla incredibil de usor. Am crezut ca voi mai creste un copil cu 2G-ul, dar ma tenteaza din ce in ce mai mult 3G-ul, dupa ce zilele trecute am iesit la plimbare fara buzunare la pantaloni, tinand cheile casei in mana. Si ma gandeam ca in 3G le puteam pune ori in unul din cele 3 buzunare, ori prinse in clema de pe umar. In plus, in aceeasi zi cu cheile in mana aveam o plasa cu jucariile pentru nisip ale lui Alex (mergeam la un loc de joaca, pe jos), care imi tot cadea de pe umar pentru ca il tineam pe Alex de mana. A fost prima data cand mi-am dorit clema de umar de la 3G sa stea acolo plasa sa nu mai cada :)). Daca un carrier e foarte util la primul copil, mi se pare indispensabil la al doilea, daca vrei sa te ocupi putin de cel mare.

Asa ca de acum inainte am intrat (sper) intr-o perioada lunga, frumoasa si usoara. Aceea in care imi pot da oricand intalniri in oras cu cineva sau in care in concediu putem sa ne facem orice planuri in functie doar de somnul de amiaza al lui Alex. (Aceea in care in timp ce scanez un document pentru firma il pup pe David a 3-a oara in ultimele 5 minute :)). Happening now :D, transmisie live. ) David nu are un program previzibil de somn, dar ii e totuna ca doarme plimbat in brate acasa sau in oras. Tzitzi e mereu la indemana, suge bine mersi in Boba, nici macar nu vede nimeni de pe strada ce se intampla. Suntem pregatiti de vara, de joc, de natura, de calatorii si distractie!

P.S. Daca suna aiurea postarile mele in ultima vreme, daca repet anumite informatii, am o explicatie, scriu pe o postare cam o saptamana, printre picaturi :)). Nu apuc sa recitesc in intregime. Si am vreo 4 incepute mereu :)).

Planul de nastere

$
0
0


De o vreme imi tot propun sa scriu despre nastere nu din punct de vedere emotional, ci pentru a raspunde zecilor de intrebari primite in toate mediile de mesagerie posibile.

Incep incet sa ma mobilizez facandu-mi public planul de nastere. Stiu ca e ceva personal, asa ca trebuie sa scriu o observatie. Faptul ca eu am avut anumite dorinte s-a bazat ori pe un studiu intens, ori pur si simplu pe preferinte personale, asadar nu judec pe nimeni care isi doreste altceva si cer sa nu fiu judecata nici eu. Nu le scriu ca cineva sa se simta prost ca a ales altfel. E obositor sa tot spun asta si recunosc ca mi se pare un pic ciudat cum unii considera ca ceea ce aleg eu pentru noi e un afront personal la adresa lor (?!). In limita timpului disponibil voi explica in viitor unele alegeri, nu toate.

O varianta light a acestui plan a fost trimisa la clinica particulara Euromedica Hospital Baia Mare, cu chestiuni de baza, de genul sa fiu lasata sa ma ridic de pe masa pe parcursul travaliului (am spus travaliu, nu expulzie), sau sa fiu lasata sa elimin placenta fara sa fiu chiuretata nenecesar, sau sa nu i se dea copilului lapte praf. Mi s-a raspuns ca ceea ce-mi doresc eu se poate realiza doar la o nastere acasa, nu in institutia lor. Am trimis planul light si Clinicii Gynia din Cluj-Napoca si mi s-a raspuns ca sunt asteptata la o intalnire, sa povestim. Eu eram in saptamana 37, trebuia sa decid unde nasc sa cautam chirie, nu puteam face un drum de Cluj in plus. In mailuri le-am trimis si articole referitoare la discutiile planurilor de nastere la Maternitatile Eva din Brasov si Isis din Constanta, pentru a vedea ca nu e ceva SF, se practica si la noi in centrele care se respecta. Am trimis planul acesta final, nu varianta light, neonatoloagei din Oradea, prietena mea, care mi-a spus ca in afara de lumina din sala de nastere crede ca pot obtine orice. Ginecologului din Oradea nu i-am aratat planul ca sa nu-l speriu la prima noastra intalnire la fix 38 de saptamani, dar am vorbit despre cele mai importante de pe lista. Voiam sa duc planul la controlul de la 39 de saptamani, dar nu am mai apucat :D. 

Am avut o copie la mine in bagajul pentru travaliu si o copie la sotul meu. In cazul in care am fi fost separati ar fi fost acolo numerele lor de telefon, si in cazul in care eu as fi fost prea ametita sa mai pot gandi, sotul meu ar fi avut la indemana dorintele mele.

De ce sa ai un plan de nastere? Pentru ca daca nasterea decurge fara probleme ai anumite drepturi ca pacient, sa nu te lasi calcat in picioare, ba chiar sa ai parte de o experienta frumoasa. Si copilul tau sa aiba parte de un start bun in viata. Si facand planul de nastere automat de fapt te si informezi despre anumite proceduri ce se fac de rutina si pe care poate nu le doresti. Nu esti un cobai. Daca tu nu lupti pentru copilul tau, nu o va face nimeni. Dau un exemplu scurt desi am spus ca nu explic in aceasta postare. Picaturile de ochi cu antibiotic sau cu nitrat de argint au intrat in rutina pentru ca bebelusii sa nu dezvolte conjunctivita determinata de gonoree sau de alte boli venerice. In primul rand asta inseamna ca toti copiii nascuti prin cezariana sufera un abuz primind aceste picaturi, pentru ca nu au trecut prin canalul vaginal. In al doilea rand, mi s-ar parea mai simplu sa se testeze mamele daca au gonoree, decat sa primeasca un copil picaturi cu antibiotic in primele secunde de viata, picaturi care degeaba sunt locale, intra in fluxul sangvin si se metabolizeaza in ficat, care sensibilizeaza zona si determina conjunctivite de alta natura, si care il sperie pe bebelusul care altfel ar vrea sa isi vada si sa-si recunoasca mama. Nu voi uita niciodata privirea lui David din secunda in care a iesit din vagin si mi-a fost pus pe burta... Si nu cred ca Relu va uita cum la primele cuvinte ce le-a spus, David si-a ridicat capul mai sus sa-l vada si pe el! 

Nu avem cum sa avem pretentii de la sistem, daca noi nu indraznim sa ne spunem parerea. Si in timpul travaliului e posibil sa nu puteti emite pretentii. Si e posibil ca stresul ca trebuie sa vorbesti cu neonatologul sa iti blocheze un pic hormonii nasterii. Cel mai bine ar fi sa votam prin alegerea unor medici sau a unor clinici care ne respecta, pentru ca cei care ne violeaza drepturile sa ramana fara paciente.


Resurse utile daca doriti sa va creati un plan de nastere:




Urmeaza deci chiar planul meu de nastere, imprimat si dus cu mine peste tot. Din cauza asta contine si datele despre toxoplasmoza.

Plan de nastere:


In cazul in care nasterea decurge normal,

Nu vreau:

  • Inducerea nasterii prin oxitocina, prostaglandine, dilatare manuala a colului
  • Monitorizare electronica interna a bebelusului
  • Monitorizare electronica continua, care sa ma imobilizeze la pat tot timpul travaliului
  • Epidurala sau orice alte calmante de durere (adica sper sa nu vreau :)) )
  • Sa mi se spuna sa imping chiar daca mie nu imi vine
  • Sa fiu grabita cu nasterea, sa mi se impuna limite de timp (gen "daca nu nasti in 3 ore, facem cezariana/rupem membanele,..".)
  • Epiziotomie (pentru evitarea ei, as vrea sa nasc in alta pozitie decat pe spate, sa fiu lasata sa imping doar cand am reflexul de expulzie)
  • Forceps, vacuum
  • Sa fiu apasata pe burta pentru a impinge copilul
  • Sa fie prins bebe de cap, intors si tras sa iasa afara
  • Chiuretaj si tragerea placentei
  • Testele de permeabilitate a membranelor anusului si esofagului, testele de reflexe ale bebelusului care implica suferinta lui.
  • Vaccinuri
  • Vitamina K (daca se indeplinesc urmatoarele conditii: nu e in risc de hemoragie, nu are nevoie de o operatie, nu e prematur, cordonul i-a fost lasat neclampat cat timp a pulsat, nu am primit oxitocina in timpul nasterii, nu a fost scos cu forcepsul sau cu vacuumul deci nu are rani la cap, nu a primit antibiotice, eu am colostru)
  • Picaturi in ochi
  • Baie a copilului (vreau sa ramana cu vernixul pe el)
  • Lapte praf, glucoza, suzeta
  • Lampa UV decat daca se determina prin analize ca icterul nu e fiziologic si bilirubina nu scade in timp prin fototerapie naturala (tinut la lumina solara)
  • Sa primeasca bebelusul antibiotice sau orice alte medicamente fara analize concrete care sa releve nevoia de asa ceva.
  • Cateter pentru urina la mine, decat daca situatia e foarte grava si nu reusesc sa urinez
  • Sa fiu despartita sub nicio forma de bebelus in primele ore de dupa nastere.
  • Sedative dupa nastere, nici daca ajung la cezariana
Daca ajung la cezariana, sa se respecte toate cele de mai sus referitoare la ceea ce nu vreau pentru bebelusul nascut pe cale naturala  (fara picaturi, fara vaccin, fara verificarea permeabilitatii, fara baie, fara lapte praf sau glucoza, ...)

Sunt dispusa la discutii daca doctorul doreste urmatoarele, desi as prefera sa NU:

  • Sa-mi grabeasca nasterea cand stagneaza de prea multa vreme prin ruperea membranelor, prin desprinderea sacului amniotic sau prin clisma.
  • Sa fiu rasa in zonele intime.
  • Monitorizarea externa electronica a bebelusului, desi prefer auscultarea intermitenta eventual cu un stetoscop, care sa nu ma fixeze pe spate cand poate nu-mi doresc asta.
  • Sa ma hidrateze cu perfuzii. Nu as vrea, pentru ca glicemia crescuta asa scade pragul de durere, si pentru ca dupa aceea bebelusul are o scadere mai mare in greutate si hipoglicemie. Dar daca se considera ca nu mai am putere de impins, inteleg.
  • Sa-mi dea oxitocina dupa nastere in cazul in care am hemoragie mare (si remedii naturiste/homeopate aduse de mine de acasa nu functioneaza suficient de repede). Daca e nevoie de oxitocina, prefer dupa ce bebelusul nu mai e atasat de mine.
  • Sa-mi coase fisurile perineului, desi prefer sa se vindece natural daca ruptura nu e grava.
  • Sa-mi ofere antibiotice, dupa ce imi explica pentru ce doreste sa-mi administreze asa ceva.


Vreau:

  • Sa mi se dea voie sa ma plimb in timpul travaliului
  • Sa mi se dea voie sa stau in orice pozitie imi doresc in travaliu si in expulzie
  • Sa fiu lasata sa mananc si sa beau apa in travaliu daca asta imi doresc (la prima nastere nu am avut astfel de nevoi, dar nu as vrea datorita interzicerii sa ajung la perfuzii)
  • Sa fiu lasata sa fac dus daca si cand simt nevoia si in travaliu, sa fiu lasata sa stau in cada cu apa daca si cand simt nevoia.
  • Cat mai putine examene vaginale. Daca membranele sunt rupte sau fisurate, prefer deloc pentru evitarea infectiilor.
  • Sa iasa bebe singur, sa se roteasca singur, pentru a evita traumatizarea coloanei vertebrale.
  • Daca sotul e in stare, sa i se permita sa fotografieze si/sau sa filmeze.
  • Cordonul sa fie clampat doar cand nu mai pulseaza. Si mai mult de atat, as prefera sa ii fie taiat de fapt doar dupa ce iese placenta.
  • Copilul sa fie pus pe pieptul meu imediat ce iese din vagin, pentru cat timp imi doresc eu. In prima ora prefer sa il tin piele-pe-piele.
  • Orice teste ale copilului sa fie facute pe pieptul meu, si sa fiu intrebata de fiecare procedura daca o doresc.
  • Daca e nevoie sa fiu despartita de copil, acesta sa fie mereu sub supravegherea sotului meu.
  • Daca e nevoie sa fiu despartita de copil, sa-mi fie adus oricand e nevoie pentru alaptare, sau sa ma mulg sa ii trimit lapte.
  • Daca e nevoie ca bebelusul sa fie incalzit, daca e prematur sau prea mic pentru varsta gestationala, prefer sa incerc intai kangaroo care si doar daca nu se poate acest lucru, sa ajunga intr-un incubator.
  • Pentru eliminarea placentei sa fiu lasata sa ma ridic la verticala si sa fiu lasata sa incerc s-o elimin singura, chiar daca va dura mult, daca nu apare hemoragia post-partum.
  • Sa se extraga sange din placenta si cordon pentru analizele de toxoplasmoza.
  • Sa se extraga sange din placenta pentru celule stem.
  • Rooming-in pe toata perioada spitalizarii.
  • Sa ma externez cat se poate de repede si eu si bebelusul (chiar in ziua nasterii daca suntem in stare).
  • De la expulzie pana la externare sa poata sta cu mine si copilul mai mare, si sotul.
  • Sa fie imbracat cu haine duse de mine, sa i se puna scutece duse de mine, si daca e nevoie de crema de scutec, sa fie una dusa de mine.
  • Sa nu i se dea nimic fara sa fiu intrebata (de ex. baneocin pudra pe buric, etc.)
  • Daca se pot face analizele de boli de metabolism, daca nu, ii contactez eu direct.
  • Daca ajung la cezariana, sa ma insoteasca sotul in operatie, si dupa ce iese copilul, sotul sa fie mereu langa el.
  • Daca ajung la cezariana si mai este timp, prefer anestezia epidurala.
  • Daca ajung la cezariana, sa mi se dea imediat ce e posibil sa-l alaptez. Pana cand acest lucru e posibil, bebelusul sa stea in bratele sotului meu.
  • Daca ajung la cezariana, toate medicamentele ce mi se dau sa fie compatibile cu alaptarea
  • Daca ajung la cezariana, prefer sutura dubla a uterului si sutura la exterior.
  • Daca ajung la cezariana, bebelusul sa respire intai singur si abia apoi sa i se clampeze cordonul. Daca e posibil sa se scoata placenta intreaga, atunci sa nu i se clampeze deloc cordonul timp de cateva minute. Sa fie scos din uter cu tot cu placenta atasata. Daca placenta nu se poate scoate intreaga, atunci copilul sa fie tinut cateva secunde sub nivelul placentei  pentru a primi o doza mai mare de sange inainte de clampare.
  • Daca ajung la cezariana, evaluarea bebelusului sa fie facuta daca e posibil pe pieptul meu, sau pe picioarele mele, iar daca nu, pe cel al tatalui.
  • Daca ajung la cezariana, bebelusul sa fie cu noi tot timpul, de cand se naste. Daca trebuie sa mearga la terapie intensiva, tatal sa poata sta oricand si oricat cu el pana eu imi revin si pot sa stau si eu.
  • Daca e nevoie de resuscitare, aceasta sa se faca langa mine, cu cordonul intact, neclampat, pentru ca bebelusul sa beneficieze cat mai mult de oxigen. Daca e vorba de o cezariana, atunci bebelusul ce trebuie resuscitat impreuna cu placenta sa fie pus pe picioarele mele.
  • Dupa expulzie sa fie cald bine in camera in care stau, pentru a nu stimula adrenalina, deci pentru a putea elimina placenta mai usor. 
  • Sa mi se tina la frigider sangele recoltat pentru toxoplasmoza si pentru celulele stem pana la venirea curierilor.

Imi doresc, dar inteleg daca medicul considera ca exagerez:

  • Sa fie o atmosfera calma si calda in sala de travaliu si de nastere. Prin asta ma refer si ca singura care striga pe acolo sa fiu eu :D, si luminile sa fie mai stinse putin, ca sa simt ca am intimitate.
  • Din acelasi motiv de mai sus, mi-as dori cat mai putina lume in sala de travaliu si de nastere. Ideal ar fi doar eu, sotul, moasa, ginecologul, si eventual neonatologul.
  • Tot pentru intimitate si reducerea stimularii neocortexului, as dori sa mi se puna intrebari cat mai rar.
  • Sa fiu imbracata cu hainele ce mi le doresc de acasa, daca le am pregatite.
  • Pentru evitarea epiziotomiei moasa sa imi sustina cu mainile perineul la expulzie, eventual sa-l maseze cu un ulei natural pe care sa-l aduc eu.
  • Sa fie aspirate caile respiratorii doar daca e nevoie.
  • Sa mi se dea placenta acasa. Daca nu se poate, atunci macar sa o vad.


Telefoane utile:

Pentru toxoplasmoza:

  • Ce analize trebuie pentru mine si pentru bebe: Eu: o eprubeta rosie pentru biochimie; Bebe: o eprubeta rosie pentru biochimie (fara anticoagulant) si una mov de hematologie (cu anticoagulant); cea mov se poate si din placenta.
  •  TNT Romania:
  • o   date: trebuie la 2-8 grade celsius (nu congelate)
  • o   150 ron + tva
  • o   Telefon: 0723-546325 sau 021-303 45 67
  • o   Adresa de livrare a probelor:  ECO-PARA-DIAGNOSTIC, Str Dimitrie Onciul, Nr. 14, sector 2, Bucuresti, Tel/Fax: 021/212.35.52, Mobil: (004) 0733.015.573, (004) 0733.015.574
  • Dr. Carmen Cretu: 0xx-xxxxxxx

Pentru Cord Blood Center: telefon la 0731-840240 (intre 9-20 raspunde coordonatorul de transport, in rest se inregistreaza apelul si suntem contactati dimineata) si SMS la 0724-777726 (mentionand produsul ales (kit gold), numele mamei, localitatea, spitalul, data si ora nasterii, si un numar de telefon de contact)

Dr. de familie Pxx Exxxxxx: 07xx-xxxxxx

Dr. ginecolog Rxxx Rxxxx Baia Mare: 07xx-xxxxxx

Dr. ginecolog Rxxxxx Zxxxxxx Oradea: 0xx-xxxxxx

Dr. neonatolog Lxxxxxx Mxxxx Oradea: 0xxx-xxxxxx

Clinica Pelican Oradea: 0259 444 444, 0259 422 077,  0259 962 (ambulanta pelican),

Synlab: 021-410 70 93, 0745-141187

Sot Vxxxxx Dxxxxx: 07xx-xxxxxx

Mama Sxxxxx Axxxxxxx: 07xx-xxxxxx

Euromedica Hospital Baia Mare: 0262-206 179, 0262-206 180


Edit 22 mai: o persoana care se pricepe la nasteri mult mai bine decat mine mi-a zis ca amanuntul acela cu moasa care sustine perineul nu e chiar ok. Se pare ca recent s-a ajuns la concluzia ca nu ajuta decat foarte rar, o moasa buna ar trebui sa-si dea seama cand. Pentru mai multe amanunte, dati un google dupa "hands poised, hands on", e o intreaga stiinta, o multime de articole, legate doar de acest punct!

Care puncte din planul de nastere mi-au fost indeplinite la Maternitatea Pelican, Oradea?

$
0
0



Maternitatea Pelican a postat un status pe Facebook despre cum decurge nasterea la ei. Eu le-am comentat acolo ca e chiar mai bine :D.

Nu mai stiu daca am zis in postarile precedente candva ca pentru mine cel mai important a fost copilul. Eu eram de acord si sa trec printr-o nastere “clasica” atata timp cat stiam ca el e mai bine, ca nu ii e fortat gatul la expulzie, ca nu e luat de langa mine, ca nu e lasat sa planga, ca nu i se da lapte praf, etc. Asa ca si aici, daca as fi putut nota importanta fiecarui punct, cele referitoare la David aveau un punctaj mult mai mare decat cele referitoare la mine.

Plan de nastere 

(cel fara explicatii e aici

In cazul in care nasterea decurge normal,

Nu vreau:

  • Inducerea nasterii prin oxitocina, prostaglandine, dilatare manuala a colului – nu a fost cazul, dar oricum discutasem cu medicul si aprobase ca imi indeplineste aceasta dorinta.

  • Monitorizare electronica interna a bebelusului – nu a fost cazul. Asa cum ne-am inteles la controlul de la 38 de saptamani, imi indeplineste orice dorinta atata timp cat considera ca nu suntem in pericol eu sau bebelusul. In momentul in care el considera ca e nevoie de o anumita procedura si eu n-o doresc, mi-a zis ca imi respecta decizia dar ma pune sa semnez ca refuz procedurile medicale indicate.
  • Monitorizare electronica continua, care sa ma imobilizeze la pat tot timpul travaliului – m-a monitorizat vreo 20 de minute si ma durea mai rau in momentul acela sa stau culcata. Asa ca atunci cand o asistenta si-a dat seama ca nici macar nu inregistra bine din cauza ca am tinut mana pe un electrod (ups), Relu le-a zis sa nu ma mai tina asa culcata! Tinuse minte ca doare mai tare asa :D. Si nu m-au mai monitorizat apoi. Era chiar la internare. Nu stiu daca nu cumva m-ar mai fi monitorizat daca as fi stat mult. Sa nu uit ca m-am internat pe la 4 jumate parca, si am nascut la 6.
  • Epidurala sau orice alte calmante de durere (adica sper sa nu vreau :)) ) – nu a fost cazul. Nici nu cred ca era atunci noaptea niciun anestezist prin zona :)). Am intalnit o doamna anestezista draguta in ziua urmatoare.
  • Sa mi se spuna sa imping chiar daca mie nu imi vine – mie iar nu mi-a venit :)). Tot am sperat sa simt si eu nevoia sa imping, cum spun toate femeile care nasc pur natural. Nu. In timpul expulziei chiar ma ridicam in sus pe scaun in timpul contractiilor, imi venea sa inchid genunchii sa nu ma mai doara. Ma durea mai tare in acea pozitie de nastere. Prietena mea neonatolog, care mi-a fost si doula fara sa stie :D imi tot spunea sa imping, eu ii ziceam ca nu simt inca nevoia. Doctorul ginecolog i-a spus la un moment dat sa ma lase sa fac ce vreau. Cum povestesc eu acum pare ok, dar era un haos acolo de la racnetele mele, imi amintesc totul ca prin vis. Totul s-a petrecut foarte rapid. O singura data mi-a zis doctorul sa imping, chiar cand David era gata sa iasa, deci fix un impins ca sa ii iasa capul. Pentru corp nu am mai impins, cum vedeam in toate filmele de nastere, ca iese intai capul, se sta un pic si abia la urmatoarea contractie iese tot corpul. David a iesit dintr-un impins cu totul. N-am fost sigura ca tin bine minte, dar i-am intrebat pe doctorii gine si neonato si au confirmat ca asa a fost.
  • Sa fiu grabita cu nasterea, sa mi se impuna limite de timp (gen "daca nu nasti in 3 ore, facem cezariana/rupem membanele,..".)  nu am fost grabita. La internare aveam dilatatie 4 (hehee, cu Alex mersesem direct cu 10). Dupa monitorizare doctorul ginecolog a scos pe toata lumea din salonul meu, sa ma lase in pace, singura cu sotul meu. Dupa vreo 5-10 minute sotul meu a strigat-o pe prietena noastra sa mergem in sala de nasteri. De la dureri suportabile ajunsesem intr-un timp asa scurt la racnete in 4 labe pe jos. M-au dus cu scaunul cu rotile la etajul superior in sala de nasteri si aveam dilatatie completa. Dar m-ar fi lasat deci in salon singura cu sotul cat as fi vrut. Acum, in timp ce scriu, ma intreb de ce nu am profitat sa nasc singura in salon. Dar oricum nu as fi putut, sigur veneau la mine la cum urlam ca o nebuna...  De cate ori ma intreb de ce nasterile mele sunt asa rapide si ultra-dureroase si eu ultra-urlatoare, imi amintesc de conversatia cu prietena mea neonatolog din ziua urmatoare. I-am spus ca nu inteleg, m-am pregatit psihic mult sa am o nastere in care sa simt ca detin eu controlul. Nu durerea. M-am pregatit sa-mi impun sa-mi imaginez cum ma deschid, cum suntem eu cu David o echipa, sa mi-l imaginez cum iese, sa-mi imaginez fiecare contractie un val care ma ajuta sa il am mai repede in brate pe puiul meu, sa tin gura deschisa ca sa se relaxeze toate sfincterele organismului. Nu-mi era teama, deci nu de asta m-a durut asa tare. Nu intelegeam de ce eu nu pot avea o nastere din aceea zen cum vezi pe blogurile de natural parenting. O nastere in care mama geme, nu urla ca un animal. Si prietena mea m-a linistit povestindu-mi experientele ei. La primul copil a avut un travaliu mai lung, cu contractii mai suportabile, a putut sa se relaxeze, sa se concentreze asupra copilului, asupra nasterii. La a doua nastere travaliul a fost foarte rapid, dar incredibil de dureros, a simtit ca o rupe cineva in doua, si cel mai ingrozitor a fost faptul ca a simtit ca nu detine controlul. A urlat si nu a mai stiut de ea. Asa ca daca voi mai naste in viata asta va trebui sa ma interesez cum pot face sa am travaliul mai lung, mai calm. Nu travalii de 2-3 ore.
  • Epiziotomie (pentru evitarea ei, as vrea sa nasc in alta pozitie decat pe spate, sa fiu lasata sa imping doar cand am reflexul de expulzie) – la controlul de la 38 de saptamani am discutat despre epiziotomie. Mi-a spus domnul doctor ginecolog ca daca nu e nevoie nu ma taie. Un pic nu mi-a placut replica, pentru ca aceeasi replica mi-a dat-o primul doctor la nasterea lui Alex, desi era decis sa-mi faca, el taie pe toata lumea. Acum insa situatia era alta decat la prima nastere pentru ca aveam un tesut cicatriceal. Un tesut care intr-adevar era posibil sa impiedice dilatarea completa. Muschii aceia cusuti aiurea dupa o taietura nenecesara (grrrrrrr) nu mai puteau sa se intinda in mod natural. In plus, prima mea epiziotomie a fost un rateu si in ceea ce priveste refacerea ei. Dupa vreo 2-3 luni de la nastere mie inca imi atarnau ate din cusatura, nu se resorbisera. Rana nu s-a vindecat bine, la 3 luni de la nastere inca sangeram de la cusaturi. La 3 ani de la nastere inca o simteam cand ma ridicam din pat sau cand stateam in fund. Nu pot sa ma mir, maica-mea si-o simte acum, la 31 de ani de la ultima nastere. Asa ca doctorul ginecolog, auzind ce probleme am, mi-a zis ca e foarte posibil sa trebuiasca taiata iar, dar mi-a zis ca o va coase bine, va curata acolo orice noduli care poate exista de data trecuta. In timpul expulziei mi-a zis ca trebuie epiziotomie. Relu m-a intrebat de cateva ori daca sa-l lase sau sa-l opreasca. Si-a luat rolul in serios, stia ca daca eu sunt pe alta planeta el e acolo ca sa-mi apere drepturile si dorintele. Eu am zis, intre doua urlete, ca daca asa iese copilul mai repede, sa ma taie. Nu mai stiu de ce m-a taiat moasa. Il tot intreba pe medic cum sa tina foarfecele, eu m-am speriat ca nu se pricepe :)) si am zis „dar nu poate sa o faca domnul doctor?“. Moasa mi-a raspuns razand ca a mai facut la viata ei multe, dar era o foarfeca noua. Sa nu uitam ca eram a treia nastere din aceasta clinica. Multi participanti la nastere erau poate la prima lor nastere in aceasta clinica noua, poate nu erau de serviciu la cele anterioare. Din cauza asta un pic erau panicati, si asta l-a stresat un pic pe Relu, sa vada ca din toata sala doar doctorul ginecolog e calm :)). Asa, revin la epiziotomie. M-a cusut domnul doctor in timp ce David inca era pe pieptul meu. Dupa vreo cateva zile nu am mai simtit-o deloc. Nu o simt nici acum. Asa ca operatiunea epiziotomia 2 pentru repararea epiziotomiei 1 o declar un succes.
  • Forceps, vacuum –  nu a fost cazul. Asa cum ne-am inteles la controlul de la 38 de saptamani, imi indeplineste orice dorinta atata timp cat considera ca nu suntem in pericol eu sau bebelusul. In momentul in care el considera ca e nevoie de o anumita procedura si eu n-o doresc, mi-a zis ca imi respecta decizia dar ma pune sa semnez ca refuz procedurile medicale indicate.   
  • Sa fiu apasata pe burta pentru a impinge copilul –nu am fost apasata pe burta. In dreapta mea, dupa ce am urcat sus pe masa/scaun a stat mereu prietena mea neonatolog-doula, iar la umerii mei si un pic in stanga a stat Relu. Moasa a stat mereu in fata mea, langa medic.
  • Sa fie prins bebe de cap, intors si tras sa iasa afaraam povestit la controlul de 38 de saptamani si a zis ca nu face asa ceva. Sper ca nu a facut, eu eram pe alta lume. Hai ca poate imi amintesc sa-l intreb pe Relu. Update: am intrebat doctorii si se pare ca nu a fost oricum cazul, David a iesit cu totul dintr-un impins, nu din doua contractii cum se intampla de obicei.
  • Chiuretaj si tragerea placentei – domnul doctor a ramas surprins sa afle ca la prima nastere mi s-a facut chiuretaj la cateva minute de la nastere, fara sa se astepte expulzia placentei. Acum nu mi-a facut chiuretaj, a tinut de cordon, poate un pic a tras de el cand era deja desprinsa placenta, sa o ajute sa iasa.
  • Testele de permeabilitate a membranelor anusului si esofagului, testele de reflexe ale bebelusului care implica suferinta lui. –am vorbit cu prietena mea neonatolog si nu i s-au facut. Iupiiii! Tot ce a tinut de bebelus a fost foarte important pentru mine sa imi fie indeplinite dorintele. In rest, mie putea sa mi se intample orice. Moralul meu depindea de ceea ce i se intampla lui David. Probabil nu toata lumea stie ca se introduc bete pe gat si pe fund, si ca sa i se testeze reflexele e lasat sa cada un pic pe spate pe masa de neonatologie, sa se sperie. Nu am vrut asa ceva.
  • Vaccinuri –la internare mi s-a dat o foaie prin care semnam daca sunt de acord sau nu sa i se faca vaccinurile HepB si BCG. O abordare frumoasa pentru cei ce nu doresc sa vaccineze. Sunt pusi sa semneze deci toti parintii, indiferent de optiunea lor. In plus, asa clinica este aparata legal daca apare vreo reactie negativa datorita acestor vaccinari. Indiferent de alegere, personalul medical nu iti pune intrebari si nu te face sa te simti prost.
  • Vitamina K (daca se indeplinesc urmatoarele conditii: nu e in risc de hemoragie, nu are nevoie de o operatie, nu e prematur, cordonul i-a fost lasat neclampat cat timp a pulsat, nu am primit oxitocina in timpul nasterii, nu a fost scos cu forcepsul sau cu vacuumul deci nu are rani la cap, nu a primit antibiotice, eu am colostru) –  la internare mi s-a dat o foaie prin care semnam daca sunt de acord sau nu sa i se faca injectia de vitamina K. Fara sa trebuiasca sa explic cuiva ceva.
  • Picaturi in ochi – am vorbit cu prietena mea neonatolog si nu i s-au facut.
  • Baie a copilului (vreau sa ramana cu vernixul pe el) – am vorbit cu prietena mea neonatolog si nu i s-a facut. Vernixul i l-am sters dupa mai mult de o saptamana. Sapun/gel de dus inca nu a intalnit.
  • Lapte praf, glucoza, suzeta – am vorbit cu prietena mea neonatolog si nu i s-au dat. Mai important, personalul medical se comporta cu respect pentru dorintele mele. La Alex mereu trebuia sa spun tuturor asistentelor ca nu doresc sa i se dea, mereu trebuia sa ma scuz parca pentru asta, mereu ma intrebau de ce vreau sa-l alaptez, sa merg sa ma odihnesc si sa-mi las copilul la neonatologie. Mereu trebuia sa stau de paza la neonatologie, si o data chiar am surprins o ingrijitoare luandu-l in brate sa-i dea lapte praf din aceeasi sticla din care le daduse si celorlalti. Am batut atunci in geam disperata, aratandu-i ingrijitoarei camasa mea de noapte uda de colostru. Si am fost foarte suparata cand mi-am dat seama de cate ori a mai fost Alex la neonatologie fara sa fiu eu de paza :((, cand mai mult ca sigur tuturor li se dadea lapte praf... Era obligatoriu la orele de vizita, fie ca aveai vizitatori sau nu, sa iti duci bebelusul la neonatologie. Aici la Pelican nu numai ca sunt respectate dorintele mamei, dar m-am simtit incurajata de caldura personalului medical. De cate ori veneau la mine si il gaseau pe David mereu la san, nu primeam, cum m-as fi asteptat, replici gen “poate nu se satura”, “mai puneti-l in patut, sa nu se obisnuiasca si sa va odihniti”, etc. Nu, toate asistentele si doctoritele erau topite dupa Davidul cel lipicios, si spuneau mereu ca acolo langa mama ii e lui cel mai bine. How cool is that?
  • Lampa UV decat daca se determina prin analize ca icterul nu e fiziologic si bilirubina nu scade in timp prin fototerapie naturala (tinut la lumina solara) – nu a fost cazul. David nu a avut deloc icter.
  • Sa primeasca bebelusul antibiotice sau orice alte medicamente fara analize concrete care sa releve nevoia de asa ceva. – nu a fost cazul.
  • Cateter pentru urina la mine, decat daca situatia e foarte grava si nu reusesc sa urinez – nu a fost cazul.
  • Sa fiu despartita sub nicio forma de bebelus in primele ore de dupa nastere. –la vreo trei ore de la nastere l-au luat sa-l imbrace, inca era tot dezbracat, invelit cu un scutec finet, langa mine. Am avut incredere ca era acolo prietena mea. Daca nu ar fi fost ea, as fi cerut sa fie imbracat langa mine. Atitudinea personalului medical ma facea sa ma simt in siguranta sa cer orice imi doream ca sa ma simt bine acolo. Nu as fi avut impresia ca deranjez sau ca sunt obraznica.
  • Sedative dupa nastere, nici daca ajung la cezariana – nu a fost cazul.


Daca ajung la cezariana, sa se respecte toate cele de mai sus referitoare la bebelusul nascut pe cale naturala  (fara picaturi, fara vaccin, fara verificarea permeabilitatii, fara baie, fara lapte praf sau glucoza, ...) – nu a fost cazul.


Sunt dispusa la discutii daca doctorul doreste urmatoarele, desi as prefera sa nu:

  • Sa-mi grabeasca nasterea cand stagneaza de prea multa vreme prin ruperea membranelor, prin desprinderea sacului amniotic sau prin clisma. – Clisma si sweeping nu mi s-a sugerat. Insa mi s-au rupt membranele la un moment dat, chiar daca am avut o nastere ultra rapida si ultra dureroasa. Poate pentru ca urlam ca nebuna si doctorul s-a gandit ca asa va tot iesi David afara. Si cam asa a fost. Adica nu mi s-au rupt membranele la dilatatie 1 ca sa mi se porneasca niste contractii, cum se intampla de obicei in spitale. Mi s-au rupt membranele cand David era deja in vagin cu sacul amniotic intact. Dupa rupere au urmat vreo 2 contractii si apoi acea singura contractie pe care am impins, moment in care a tot iesit de tot afara. Doctorul mi-a spus ca ar dori sa mi le rupa, cumva a asteptat de la mine confirmare ca ii dau voie totusi. Eu am urlat (ridicandu-ma si mai sus pe masa/scaun) ca o sa ma doara apoi si mai tare :D. Dar am acceptat in ideea sa iasa mai repede.
  • Sa fiu rasa in zonele intime. – nici vorba. M-am aranjat cu un trimmer asa cum fac mereu. La controlul de la internare moasa l-a intrebat pe medic cam socata daca nu ar trebui sa ma rada ea. Medicul i-a spus repede ca nu, si i-a spus ca asa e mai bine, prin ras se creeaza porti pentru microbi. Pam-pam.
  • Monitorizarea externa electronica a bebelusului, desi prefer auscultarea intermitenta eventual cu un stetoscop, care sa nu ma fixeze pe spate cand poate nu-mi doresc asta. – am spus mai sus ca am fost monitorizata un pic.
  • Sa ma hidrateze cu perfuzii. Nu as vrea, pentru ca glicemia crescuta asa scade pragul de durere, si pentru ca dupa aceea bebelusul are o scadere mai mare in greutate si hipoglicemie. Dar daca se considera ca nu mai am putere de impins, inteleg. – nu a fost cazul.
  • Sa-mi dea oxitocina dupa nastere in cazul in care am hemoragie mare (si remedii naturiste/homeopate aduse de mine de acasa nu functioneaza suficient de repede). Daca e nevoie de oxitocina, prefer dupa ce bebelusul nu mai e atasat de mine. –aici a fost singurul punct in care mi-am impus punctul de vedere desi era diferit de al lor. Bine, nu a fost cazul de hemoragie, dar voiau sa-mi puna doar asa, mecanic, “preventiv”. Citisem prea mult ca sa cedez. Citisem prea mult despre cum se pericliteaza atasamentul mama-bebelus prin aceasta perfuzie de oxitocina, chiar si post-partum. Si de cat de periculoasa e chiar si pentru succesul alaptarii. I-am spus medicului ca daca nu am PPH (post-partum hemorrhage) prefer sa nu primesc oxitocina. “Si nici ergomet? Dar cum asa? Si atunci cum o sa se opreasca sangerarile???”. Cum li s-au oprit tuturor femeilor din lumea asta inainte de pitocin si ergomet...  Doctorul a fost repede de acord, fara sa strambe din nas, fara sa ma faca sa ma simt prost, dar mi-a spus ca vrea sa fie foarte atent la hemoragie. Perfect. Moasa a fost mai disperata, dupa nastere povestea speriata si stresata cu toti cei din jurul meu, ca ea nu a mai vazut niciodata nastere dupa care mama sa nu primeasca oxitocina sau ergomet! Am ignorat, imi era usor sa ignor totul din jurul meu cu puiul la piept, mai ales ca stiam ca am acordul medicului. Davidul mic a inceput sa suga inca de pe masa de nastere. Dupa ce m-am mutat in pat, tot acolo la terapie intensiva, a supt continuu aproape 2 ore. Ma durea uterul aproape ca la nastere cand sugea mai tare. Dupa cele 2 ore m-au dus in salon. Prietena mea neonatolog le tot sublinia tuturor celor din jur cat de bine e cand nu intervii si lasi copilul la mama. Uite cum a supt doua ore, nu a fost nevoie de tehnici de alaptare, nu si-a pierdut copilul reflexele de supt, nu a trebuit nici el, nici eu, sa invatam nimic. Uite cat e de alert si atent, cu ochii deschisi. Uite cat e de sanatos, ce tonus are. In salon a venit ginecologul sa ma controleze iar si le-a luat la intrebari pe asistente care mi-au dat ergomet. Nimeni nu-mi daduse nimic. Dar el chiar nu se astepta sa sangerez MAI PUTIN si mai sanatos fara interventii. Prietena mea ii tot spunea ca „vinovat“ e suptul lui David, care prin boost-ul de oxitocina naturala mi-a fortat vasele sanguine sa se inchida. La doua zile de la nastere, inainte sa pornim spre Baia Mare, mi-a facut o ecografie si a ramas masca de cat de bine arata uterul, cum isi revenise.  
  • Sa-mi coase fisurile perineului, desi prefer sa se vindece natural daca ruptura nu e grava. –daca era ruptura as fi cerut asa ceva. Dar la taietura nu am avut ce face.
  • Sa-mi ofere antibiotice, dupa ce imi explica pentru ce doreste sa-mi administreze asa ceva. –nu a fost cazul.



Vreau:


  • Sa mi se dea voie sa ma plimb in timpul travaliului – da, am avut voie.
  • Sa mi se dea voie sa stau in orice pozitie imi doresc in travaliu si in expulzie – in travaliu da. In expulzie recunosc ca voiam sa incerc in ce pozitii se poate sta pe masa/scaunul nou pe care il aveau, citisem ca se poate folosi in tot felul de pozitii, si in genunchi, si pe vine. Dar doctorul mi-a spus sa urc si sa ma asez ca in scaun. Nu eram culcata pe spate, ci semi-inclinata. Daca as fi gasit o pozitie in care m-as fi simtit confortabil sunt sigura ca asa as fi stat si nu mi-ar fi impus nimeni altfel. Insa din pozitia in patru labe din sala de nasteri de pe jos :)), pana pe spate pe scaun, m-am miscat intre vreo  4 contractii. Nu puteam in timpul unei contractii nici sa gandesc, nici sa ma misc, doar sa urlu si sa ma minunez ca nu mor. In pozitiile intermediare de la podea pana pe scaun m-am tot intrebat daca as vrea sa raman asa, daca ma simt mai bine. Dar nu. In fiecare pozitie ma durea ingrozitor. Si in pozitiile verticalizate (in genunchi dar nu in 4 labe, sau pe vine) ma durea cel mai tare, probabil David presa foarte tare asa si ar fi iesit prea rapid si dureros.
  • Sa fiu lasata sa mananc si sa beau apa in travaliu daca asta imi doresc (la prima nastere nu am avut astfel de nevoi, dar nu as vrea datorita interzicerii sa ajung la perfuzii) – nu a fost cazul. A, ba da, am baut putina apa.
  • Sa fiu lasata sa fac dus daca si cand simt nevoia si in travaliu, sa fiu lasata sa stau in cada cu apa daca si cand simt nevoia. – aveau cada in sala de nasteri dar cred ca o folosesc doar pentru travaliu, nu si pentru expulzie. Nasterea in apa e mai scumpa, deci ma gandesc ca mi-ar fi fost oferita optiunea, dar daca am ajuns acolo urland si tinandu-ma de bare si stand pe podea, cred ca nu s-a mai gandit nimeni la apa. In camera este baie cu dus si am fost lasati singuri acolo eu cu Relu, deci daca simteam nevoia unui dus sigur il puteam face.
  • Cat mai putine examene vaginale. Daca membranele sunt rupte sau fisurate, prefer deloc pentru evitarea infectiilor. – un examen la internare, dilatatie 4. Peste putin timp, cand am inceput sa urlu in salon si am fost dusa in sala de nasteri, nu tin minte sa mi se mai fi facut control vaginal (poate totusi o fi fost unul in care au ajuns la concluzia ca am ajuns la dilatatie completa?), doar rupte membranele direct, zic asta pentru ca era la iesire capul lui David, deci nu se poate numi control :D. Oricum, in durerile mele nu am sesizat.
  • Sa iasa bebe singur, sa se roteasca singur, pentru a evita traumatizarea coloanei vertebrale. – eu asa cred ca a fost. Nu retin mare lucru :D. Oricum, nu a fost ca la Alex un moment in care sa fie cu capul afara si sa ma puna cineva sa mai imping o data. Traiesc cu amintirea ca pe o singura contractie a iesit cu totul, desi pare imposibil.
  • Daca sotul e in stare, sa i se permita sa fotografieze si/sau sa filmeze. –nu ne-am gandit la asta decat dupa ce a aterizat pe pieptul meu. Dar sigur nu ar fi avut nimeni ceva impotriva.
  • Cordonul sa fie clampat doar cand nu mai pulseaza. Si mai mult de atat, as prefera sa ii fie taiat de fapt doar dupa ce iese placenta. – din cauza analizelor pentru toxoplasmoza din sangele ce trebuia luat din cordon, acesta a fost clampat dupa vreun minut, cand nu mai pulsa vizibil, dar inca era rosu. Placenta se desprinsese deja (da, asa repede), dar asta tot nu ma face sa ma simt mai bine ca nu am avut posibilitatea sa-i ofer acele celule stem lui direct.
  • Copilul sa fie pus pe pieptul meu imediat ce iese din vagin, pentru cat timp imi doresc eu. In prima ora prefer sa il tin piele-pe-piele. – asa a fost. A fost luat dupa vreo 10 minute, pentru vreo 30 de secunde, sa mi se schimbe mie camasa de travaliu insangerata, si lui finetul ce-l acoperea. Dar acest lucru a fost facut in aceeasi incapere cu mine (felicitari neonatoloagelor care probabil au cerut ca masa de neonatologie sa fie pusa in sala de nasteri), si sotul meu a fost langa el mereu in acele secunde. In urmatoarele 3 ore am stat lipiti unul de altul, pana cand mi-a fost luat timp de vreo 3 minute pentru a fi imbracat si masurat.
  • Orice teste ale copilului sa fie facute pe pieptul meu, si sa fiu intrebata de fiecare procedura daca o doresc. – asa a fost. Pentru ca de fapt, discutand inainte cu dr. neonatolog, a stiut ca nu vreau nici un test. L-a urmarit cum respira, cum sa misca, cum priveste in jur si cum suge din primele minute si astfel i-a evoluat starea fara sa-l desparta de mine si fara nicio procedura invaziva, care sa-l supere cumva pe noul venit pe lume.
  • Daca e nevoie sa fiu despartita de copil, acesta sa fie mereu sub supravegherea sotului meu. – nu a fost cazul, decat pentru cateva secunde in aceeasi incapere cu mine, caz in care da, sotul meu a fost mereu langa el.
  • Daca e nevoie sa fiu despartita de copil, sa-mi fie adus oricand e nevoie pentru alaptare, sau sa ma mulg sa ii trimit lapte. –nu a fost cazul.
  • Daca e nevoie ca bebelusul sa fie incalzit, daca e prematur sau prea mic pentru varsta gestationala, prefer sa incerc intai kangaroo care si doar daca nu se poate acest lucru, sa ajunga intr-un incubator. – nu a fost cazul. Dar dr. mea neonatolog era foarte deschisa la kangaroo care, si mai cunosc inca o dr. neonatolog de la Pelican care e fan babywearing si stie importanta unui wrap.
  • Pentru eliminarea placentei sa fiu lasata sa ma ridic la verticala si sa fiu lasata sa incerc s-o elimin singura, chiar daca va dura mult, daca nu apare hemoragia post-partum.  am eliminat-o singura, nu a fost nevoie sa ma ridic. Foarte repede, la cateva minute dupa expulzie. Dr. ginecolog imi spusese ca ma lasa o jumatate de ora fara sa intervina, si eu m-am speriat pentru ca stiu multe mame care au eliminat absolut natural si sanatos placenta la 2-3 ore de la nastere. Eram decisa sa imi dau un boost de oxitocina alaptand bebelusul mult din primele minute, dar oricum a iesit repede.
  • Sa se extraga sange din placenta pentru analizele de toxoplasmoza.   cred ca pana la urma a luat sange din cordon pentru ambele eprubete pentru analizele de toxoplasmoza, si din placenta a luat doar pentru stem. Poate ca daca nu era totul atat de rapid si atat de incert (ne stresam ca dupa lasarea cordonului atasat sa ramana sange pentru eprubeta de biochimie), am fi putut sa luam celule stem din sangele lasat in cordon dupa eprubeta de biochimie, si in eprubeta de hematologie sa luam doar din placenta.
  • Sa se extraga sange din placenta pentru celule stem. – da.
  • Rooming-in pe toata perioada spitalizarii. – da. Ba chiar am primit doar aprecieri, nici o critica sau o ridicare din sprancene, pentru faptul ca l-am tinut mereu pe David in pat cu mine, si ziua, si noaptea.
  • Sa ma externez cat se poate de repede si eu si bebelusul (chiar in ziua nasterii daca suntem in stare).  au fost de acord, mi-au zis ca ei m-ar sfatui sa stau pana in ziua urmatoare, dar m-ar fi lasat daca as fi vrut. Mai ales ca am nascut dimineata. Insa sotul meu si mama mea au insistat ca se descurca sa-l adoarma pe Alex in prima noastra noapte departe unul de celalalt. Nu as fi vrut sa asocieze Alex prima noastra noapte departe cu nasterea lui David. Insa nici nu stiam cum va fi, cum va dormi David, de cate ori se va trezi. Daca as fi nascut la Baia Mare si as fi avut posibilitatea sa ma externez in aceeasi zi as fi facut asta. Puteam sa fac bonding cu David si acasa cu toata lumea. Insa asa am preferat sa-i ascult pe toti si sa stau in spital 24 de ore de la nastere, pana a doua zi dimineata deci. Pentru ca nu stiam cum incapem toti 4 intr-un pat dublu normal (spre deosebire de cel imens de la Baia Mare), nu stiam cat sunt eu de “invalida”, etc. Nu a fost foarte grav, Alex a avut un mic tantrum, care totusi era chiar normal avand in vedere faptul ca avea un nou fratior. L-a strans maica-mea tare in brate, i-a zis ca si ei ii este dor de mine si de David si totul a fost ok. Dimineata a venit cu Relu sa ma ia acasa, vesel. Saracutul doar peste o luna a trecut apoi prin trauma separarii mai de lunga durata, fix cand era si el bolnavior si avea mai mare nevoie de mine.
  • De la expulzie pana la externare sa poata sta cu mine si copilul mai mare, si sotul. – au putut sa ma viziteze de cate ori au vrut. Dar nu cred ca s-ar fi putut sa stea mult, sau sa doarma peste noapte. Eu atunci eram singura mamica internata in toata sectia, nu stiu cum e cand sunt doua mamici intr-un salon.
  • Sa fie imbracat cu haine duse de mine, sa i se puna scutece duse de mine, si daca e nevoie de crema de scutec, sa fie una dusa de mine. – pana la urma m-am gandit ca pot accepta si hainele lor si scutecele lor, stiind ca nu stau acolo 5 zile, ci cel mult o zi. Insa i-am spus timida asistentei care a venit sa-i schimbe primul scutec ca nu as vrea sa-l stearga cu servetele umede chimicalizate, ci doar cu apa. Si desigur, fara nicio crema. Asa a facut, zambitoare si binevoitoare, nu m-a facut sa ma simt ciudata. A adus pansamente sterile si tava cu apa. Ba chiar le-a transmis dorinta mea asistentelor de pe urmatoarea tura, deci eu nu a mai trebuit sa specific treaba asta.
  • Sa nu i se dea nimic fara sa fiu intrebata (de ex baneocin pudra pe buric, etc) – nu i s-a dat nimic.
  • Daca se pot face analizele de boli de metabolism, daca nu, ii contactez eu direct. – aici a avut loc prima mea suparare din viata lui David, si de fapt prima lui suparare. El nu a plans nici cand s-a nascut (!), insa in a treia zi de viata, inainte sa mergem spre Baia Mare, am oprit pe la maternitate sa ii fac analizele de metabolism. I le facusem si lui Alex, voiam egalitate, mai ales din cauza hipotiroidismului meu. Alex a plans un pic cand i le-a luat din calcai, dar asistenta nu ma lasase sa stau langa el, asa ca acum am sperat ca daca il tin pe David in brate si ii mai si dau sa suga nu va plange (nu numai ca nu s-au uitat fetele de la maternitate ciudat la mine cand am scos sanul, dar chiar ele mi-au recomandat asta). Insa a fost o experienta ingrozitoare. La un moment dat i s-a oprit respiratia de plans. Sangele lui nu picura oricat l-au intepat. Am vrut sa renunt, dar mi-au spus apoi ca cele doua carduri cu care incepusera sunt obligatorii de la stat. Nu stiu cat sunt de obligatorii din moment ce ma externasem fara ele. Tot speram ca doar un pic mai e si macar sa stim din timp daca are hipotiroidism. A fost groaznic. A urlat si a plans multa multa vreme. M-am enervat si pe personalul medical pentru ca nu mi-au spus de cele doua carduri ca sunt pentru statul roman. Ori nu le faceam deloc, ori nu le faceam de la inceput, si cand ar fi plans copilul ne-am fi oprit la cele scumpe. SAU, mai bine, de stiam de ele ca sunt pentru hipotiroidism si fenilcetonurie (fix astea doua boli ma interesau din oferta cu multe boli data de analiza scumpa tare, peste 600 ron), nu mai faceam analiza scumpa, care era aproape cat un salar de-al meu de dinainte de CIC-uri, in situatia in care deja stricasem prea multi bani. Nu il mai chinuiam in plus doar ca sa fiu impacata ca l-am verificat de la nastere, la fel ca pe Alex, sa nu cumva sa aiba hipotiroidism. Sunt sigura ca David a fost pana atunci un copil pur, care s-a nascut in dragoste, nu a plans deloc, si nu a fost separat deloc de mine. Dar atunci eu am stricat tot si nu am fost acolo pentru el, sa decid ce e mai bine. Am lasat iar sa intervina in viata mea partea asta alopata care ma face sa cred ca am ceva sub control, sau care imi da de inteles ca am nevoie de anumite informatii, cand nu e asa. Si partea asta a adus iar numai durere si stres, asa cum face de obicei in viata mea cand ma incred in ea. David a tot adormit dupa ultimul plans, dupa ultima analiza, ca dupa o partida de cry-it-out. O doctorita imi spunea acolo “lasati ca a trecut, nu tine minte” si eu stiam ca nu e asa. Am citit prea multe ca sa cred asta. Am ajuns la apartamentul in care stateam in Oradea si in timp ce lumea ducea ultimele bagaje spre masina am tras cel mai hohotit plans din viata mea, cerandu-mi iertare. Am simtit cel mai ratat moment din viata mea de mama a lui David si m-am intrebat cum se simt parintii care traiesc cu tot felul de vinovatii legate de copiii lor. Cum uita, cum se iarta, cum se impaca cu gandul ca nu pot da timpul inapoi cateva ore sa ia alta alegere. Pentru prima data in viata am fost in situatia in care as fi vrut sa dau timpul inapoi, chiar prima data cand am simtit ca vreau sa fie iar dimineata, sa fac alte alegeri. Tot drumul spre Baia Mare am plans, Relu tot incerca sa-mi spuna ca daca nu pot schimba nimic de ce ma macin atat, a trecut, sa speram ca ies bine analizele. Eu am simtit ca am ratat rolul de a-l proteja pe micul David, chinuit si asa toata sarcina cu jeturile de cortizol din sangele meu. Analizele au iesit bine, o foaie cu niste date scrise cu gri, rece, seaca, o foaie care imi zgaria inca un pic sufletul amintindu-mi cum am distrus un inceput aproape perfect. Cum degeaba am mers la Oradea sa nasc daca am intarziat doar chinul lui cu 2 zile, nu l-am eliminat complet, asa cum as fi sperat eu.  Ce mi-o fi trebuit? Nu stiu... Poate invatati ceva macar voi din experienta mea. In niciun caz nu as repeta sa fac analizele scumpe, din moment ce sunt unele gratuite oferite de stat pentru cele doua cele mai intalnite boli metabolice. Sau daca le vreti musai pe cele multe scumpe, insistati sa nu va mai chinuie copilul si pentru cele doua de la stat, din moment ce cele doua boli sunt incluse in cardul din analizele scumpe.  Memoria nu mi-e tare buna, cred ca au fost 8 buline de umplut cu sange pentru cele doua analize oferite de stat si 4 buline pentru cele peste 40 de analize de screening metabolic pentru nou-nascuti.
  • Daca ajung la cezariana, sa ma insoteasca sotul in operatie, si dupa ce iese copilul, sotul sa fie mereu langa el. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana si mai este timp, prefer anestezia epidurala. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, sa mi se dea imediat ce e posibil sa-l alaptez. Pana cand e posibil, bebelusul sa stea in bratele sotului meu. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, toate medicamentele ce mi se dau sa fie compatibile cu alaptarea – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, prefer sutura dubla a uterului si sutura la exterior. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, bebelusul sa respire intai singur si abia apoi sa i se clampeze cordonul. Daca e posibil sa se scoata placenta intreaga, atunci sa nu i se clampeze deloc cordonul timp de cateva minute. Sa fie scos din uter cu tot cu placenta atasata. Daca placenta nu se poate scoate intreaga, atunci copilul sa fie tinut cateva secunde sub nivelul placentei  pentru a primi o doza mai mare de sange inainte de clampare. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, evaluarea bebelusului sa fie facuta daca e posibil pe pieptul meu, sau pe picioarele mele, iar daca nu, pe cel al tatalui. – nu a fost cazul.
  • Daca ajung la cezariana, bebelusul sa fie cu noi tot timpul, de cand se naste. Daca trebuie sa mearga la terapie intensiva, tatal sa poata sta oricand si oricat cu el pana eu imi revin si pot sa stau si eu. – nu a fost cazul.
  • Daca e nevoie de resuscitare, aceasta sa se faca langa mine, cu cordonul intact, neclampat, pentru ca bebelusul sa beneficieze cat mai mult de oxigen. Daca e vorba de o cezariana, atunci bebelusul ce trebuie resuscitat impreuna cu placenta sa fie pus pe picioarele mele.  nu a fost cazul.
  • Dupa expulzie sa fie cald bine in camera in care stau, pentru a nu stimula adrenalina, deci pentru a putea elimina placenta mai usor.  era cald.
  • Sa mi se tina la frigider sangele recoltat pentru toxoplasmoza si pentru celulele stem pana la venirea curierilor. – totul s-a rezolvat fara niciun stres cu analizele, chiar daca am nascut sambata si a trebuit sa tina sangele pana luni, cand eu nu mai eram in clinica, sa il dea curierului.


Imi doresc, dar inteleg daca medicul considera ca exagerez:

  • Sa fie o atmosfera calma si calda in sala de travaliu si de nastere. Prin asta ma refer si ca singura care striga pe acolo sa fiu eu :D, si luminile sa fie mai stinse putin, ca sa simt ca am intimitate. – era multa lume, inclusiv brancardieri, si toti erau destul de stresati si confuzi. Eram a treia nastere naturala, dar prima pentru grupul acesta de medici si asistenti. Protocolul era ingrozitor, daca trebuia cineva sa iasa din sala, sa aduca ceva din afara, trebuia sa intre prin nu stiu ce sala intermediara si sa-si schimbe hainele. De cate ori aveau nevoie chiar si de un finet sterilizat trebuiau sa treaca prin asta. Toate lucrurile necesare erau sterilizate si impachetate individual in vid (inclusiv tampoanele din vata si pansament pentru lauze). Dar daca o asistenta punea mana pe pachet trebuia o alta asistenta sa ia cu atentie lucrurile dinauntru, pentru ca se presupunea ca asistenta ce a pus mana pe exteriorul ambalajului nu mai are manusile sterile. Tot personalul era usor stresat din cauza respectarii acestui protocol. Si toti aveau aceeasi dilema, de ce se pune problema sterilizarii la o nastere vaginala, care numai sterila nu e si nu ar trebui sa fie. O nastere vaginala are marele avantaj de a nu fi sterila, da bebelusului bacterii sanatoase in canalul vaginal, la expulzie, si apoi la contactul cu mama. L-am intrebat si pe sotul meu cum i s-a parut aceasta nastere fata de cea a lui Alex si mi-a zis ca desi e bucuros ca am putut sa nasc cum e mai bine pentru David, a avut un sentiment de nesiguranta, dat de prea multa lume in sala de travaliu (erau asistente sterile si alte asistente care aduceau din afara daca trebuia ceva, asa imi aduc aminte) si de panica lor generala sa respecte regulile cu care doar acum se acomodau.
  • Din acelasi motiv de mai sus, mi-as dori cat mai putina lume in sala de travaliu si de nastere. Ideal ar fi doar eu, sotul, moasa, ginecologul, si eventual neonatologul. – nu a fost asa, dar nu am simtit ca m-ar deranja cineva sau mi-ar fi jena de cineva, eu de fapt eram constienta doar de prezenta sotului meu, a neonatoloagei care a avut si rol de doula, statea in partea dreapta langa mine, a doctorului ginecolog si uneori a moasei. Moasa nu a fost asa prezenta cum ma asteptam, si nici nu m-am conectat cu ea, am simtit toata nasterea ca doctorul e ca un fel de moasa calma si calda, el ma linistea ca nu trebuie sa imping daca nu-mi vine :)).
  • Tot pentru intimitate si reducerea stimularii neocortexului, as dori sa mi se puna intrebari cat mai rar. – Am fost intrebata de epiziotomie si de ruperea membranelor, nu am simtit ca asta m-ar fi adus din ceva lume de vis in cea reala, poate asta e un semn ca nu eram dusa de tot.
  • Sa fiu imbracata cu hainele ce mi le doresc de acasa, daca le am pregatite. – pana la urma am zis ca mai bine nu, nu avea sens sa par mai ciudata decat eram, si nu avea sens sa mi le murdaresc.
  • Pentru evitarea epiziotomiei moasa sa imi sustina cu mainile perineul la expulzie, eventual sa-l maseze cu un ulei natural pe care sa-l aduc eu.  am editat postarea precedenta, am specificat la final ca am aflat recent ca acesta nu e neaparat un sfat bun. Oricum, nu a fost cazul, am avut epiziotomie.
  • Sa fie aspirate caile respiratorii doar daca e nevoie. – nu a fost nevoie.
  • Sa mi se dea placenta acasa. Daca nu se poate, atunci macar sa o vad. – Relu a tinut minte dorinta mea si cand doctorul se pregatea s-o intepe pentru celulele stem si/sau analizele de toxoplasmoza, a mers sa-i faca o poza. Eu eram prea high cu David la piept ca sa ma mai intereseze ceva.
 Sper ca sunt de folos cuiva informatiile. Tare as vrea sa-mi fac candva timp chiar sa scriu povestile nasterilor copiilor, nu am scris-o inca nici pe cea a lui Alex, dar simt ca am nevoie de liniste si odihna pentru inspiratie :D.

Cum o salvam pe Sophie?

$
0
0
 (sursa poza ziuanews.ro)

Azi am citit un articol infiorator pe ziuanews.ro: http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/salvati-o-pe-sophie-v-trimisa-inapoi-pe-mainile-pedofilului-94228 si de acolo am ajuns la celelalte articole. Le scriu aici in ordine cronologica:

Crima de la Erste Bank
Sentinta pro-pedofilie
Criminalul viziona filme cu pedofili alaturi de fetita
Salvati-o pe Sophie IV
Salvati-o pe Sophie V (linkul de mai sus)
Jurnalul Ruxandei referitor la abuzurile povestite de fetita ei, tradus din limba germana in romana aici.

Aici am mai aflat niste chestii interesante despre istoria lor de cuplu. Aici insa a comentat o prietena de-a ei, spunand ca cei doi s-au cunoscut in Linz, cand erau amandoi studenti. Inchei seria linkurilor cu insiruirea evenimentelor de aici, unde mi s-a parut locul cel mai plin de informatii legate de toate actiunile ce s-au petrecut inainte si dupa crima. Reporterul acesta spune ca a solicitat informatii de la Ministerul Afacerilor Externe si de la cele doua ambasade (romana la Viena si austriaca la Bucuresti), fara niciun raspuns. Asa ca... ce am mai putea noi face?

M-a terminat, m-a afectat toata ziua. Dar cred ca ceea ce simt eu e NIMIC pe langa ce simt acum fetita si bunica ei materna.

Ruxandra Guger (nascuta Ruxanda Roanghesi, prietenii ii spuneau Luli), mama Sophiei, era baimareanca, directoare de leasing la Erste Bank pe Europa de Est. Din cate am gasit, tatal ei era/este profesor de matematica la un liceu prestigios din oras, si mama ei a lucrat timp de 20 de ani in cadrul Protectiei Copilului Baia Mare. Ea a terminat acelasi liceu pe care l-am urmat eu, cu 5 ani inaintea mea. Cristoph Guger, sotul ei, fusese abuzat in copilarie de catre tatal lui. Acum isi abuza si el fetita. Sexual si psihic si fizic. De la 2 ani si 9 luni. Acum fetita are 6-7 ani. Daca aveti curaj sa cititi jurnalul, faceti-o, dar vi se va face rau, eu am fost prea lasa si nu am reusit.

Ruxanda a tinut acel jurnal ca sa il foloseasca in procesul de divort pentru a obtine custodia totala a fetitei, pentru ca aceasta sa nu mai fie obligata sa isi vada tatal. Jurnalul a fost facut public dupa moarte de avocatul ei, faimos pentru procesul acela cu pedofilul ce isi inchisese fata in subsol si facea copii cu ea. Cand sotul Ruxandei a aflat ce vrea ea sa faca a omorat-o, in noiembrie 2012. Declaratia lui referitoare la modul in care a omorat-o, cu fetita in casa, o gasiti in primul link. Nu a murit pe loc, asa ca imi pot imagina cat de terifiante i-au fost ultimele clipe, stiind nu doar ca va muri, ci si ca fiica ei ramane pe mainile monstrului, fara aparare.

Initial fetita a fost plasata la bunicii paterni (?!), apoi autoritatile au aflat de abuzurile bunicului fetitei (alt pedofil) si la sfarsitul lunii aprilie aceasta a fost trimisa la Protectia Copilului. Dar bunicul patern are legaturi profesionale la judecatoria din acel orasel (unele chestiuni mi-s in ceata, crima a avut loc in Viena si totusi procesul e in Steyr; pe profilul lui Cristoph de pe Facebook apare ca e nascut in Steyr, deci acolo traiesc bunicii, mai mult ca sigur... ). Astfel a manevrat schimbarea comisiei si noua psiholoaga a zis dupa 3 zile ca fetita poate sta cu bunicul patern pana cand tatal ei iese din inchisoare, tatal ei avand custodia! Asa ca acum fetita e la bunicii paterni. Articolele sunt excelent de bine documentate, se vede ca domnul Eduard Pascu e implicat trup si suflet, traduce din germana rapoarte, e alaturi de bunica materna. Si acum citindu-le a doua oara mi se pare atat de trist sa fiu cumva prezenta la aceasta decizie a judecatorului din Steyr, cand primul articol este scris cand inca nu se stia de abuzurile bunicului! Apoi s-a aflat, temporar, timp de cateva zile, fetita a fost la adapost, ca apoi sa fie returnata bunicilor...

Bunica materna se lupta din rasputeri sa o salveze pe fetita si nu reuseste. Eu nu inteleg cum poate un criminal sa aiba custodia, chiar daca am omite faptul ca si el, si tatal lui, sunt abuzatori pedofili. Nu inteleg cum de nu am auzit de acest caz pana acum!

Pe profilul Ruxandei de pe Faceook prietenii ii spun din cand in cand cat le e de dor de ea, pun poze comune, sau scriu disperati dupa ajutor. Daca dupa citirea reportajelor m-am simtit disperata, acum dupa vizualizarea mesajelor prietenilor ei mi se frange inima...

Ce putem face? Sa manifestam in strada? Sa atragem atentia autoritatilor sa o ajute pe bunica materna sa obtina custodia? Sa popularizam cazul in speranta ca atentia ii va face pe cei in cauza sa ia decizia cinstita? Sa traducem in germana si engleza articolele din Ziua pentru a atrage atentia internationala? Cum se poate intampla asa ceva in Europa zilelor noastre?

Am contactat redactia Ziua pentru a vorbi cu Eduard Pascu, autorul articolelor. El se pare ca stie multe despre caz si lupta din toate puterile pentru fetita, poate are idei cum sa-l ajutam.

Am vorbit cu o prietena buna de-a Ruxandei si am aflat ceva trist. Austriecii nu accepta dubla cetatenie, asa ca atunci cand a obtinut cetatenie austriaca a renuntat la cea romana. Deci fetita are cetatenie austriaca, nu are niciun sens sa pichetam institutiile romane ca sa intervina cumva. Totusi ce putem face? Cine o poate ajuta cumva pe fetita??? Eu am ales sa mediatizez cazul aici, sa va cer aici ajutorul, cine stie, poate citeste chiar cineva care are o idee cum o putem ajuta. Blogul are in medie 650 vizitatori unici pe zi, cu peste 1000 pagini citite zilnic. Haideti, macar 1 din voi cei 650 de azi, cu o idee buna de a interveni! Si inca unul din cei 650 de maine! Va implor. Nu stiu ce simte bunica materna cand stie ca fiica i-a fost omorata in noiembrie si ca nepoata ei e acum in mainile unui pedofil care o abuzeaza sexual, cat timp cel care a abuzat-o constant pana acum, si care i-a omorat mama, e la inchisoare. Cand va iesi din inchisoare vor fi doi. Si ce simte ea cand vede ca nimeni nu o ajuta si nimeni nu se lupta alaturi de ea. Ce ar simti mama voastra intr-un astfel de caz? Nu fiti nepasatori, ar putea fi sora voastra, prietena voastra cea mai buna...

1 iunie ratat?

$
0
0
Azi-dimineata imi facusem o ceasca cu ceai verde si vanilie si ma pregateam sa ma asez la calculator comod, cu David dormind pe mine, sa vad ce mai pot face pentru Sophie. Aflu repede ca e 1 iunie si ca langa Baia Mare este ceva sat / Turnir Medieval. Ah, sigur o sa-i placa lui Alex, ii trimit linkul sotului meu si repede ne decidem sa mergem. Unde? La Firiza scrie ca ar fi. Am mai citit si aici si deja imi imaginam tot felul de evenimente in genul oraselor civilizate din tara si din lume, eram nerabdatoare sa-l vad pe Alex fericit la "Activitati ludice, ateliere mestesugaresti, jocuri pentru copii".

Sfatul meu: nu va planificati intr-o zi cat de cat importanta (nu stiu ce zi nu ar fi importanta pentru oricine, poate cand ajungem la pensie si ne plictisim) sa mergeti in afara orasului inainte de a vedea poze de la eveniment si inainte de a afla locatia exacta. De ce? Pentru ca vazand poze poate nu ti se pare asa interesant. Pentru ca vazand locatia poate ti se pare prea departe sau poate macar gasesti locul... Mda, deci acum vazand poze nu mi se pare nu stiu ce, pentru asa ceva puteau tine manifestarea si mai jos pe munte, nu sus de tot. Si in niciun caz nu as fi mers daca as fi stiut ca nu e chiar in sat in Firiza.

Deci mergem noi cu un Alex suparacios si dificil sa-i aratam cavaleri. Si povestim de turnir si de platosa, si lui incepe sa-i treaca supararea cu care s-a trezit. Eu ma lupt pe masina cu somnul ce-mi da tarcoale. Maine implinesc 6 saptamani de nesomn, inca nu-mi dau seama de ce dintr-o data noptile ne sunt atat de... dificile. Si tot mergeeeeem prin satul Firiza in speranta ca vom gasi ceva, poate prin centru? Poate la fosta cabana Firiza? Ne gandim noi logic ca daca nu e chiar la drumul principal marea adunare, sigur vom gasi un semn catre o manifestare atat de mare si de importanta. Mnnnu. Inconjuram tot lacul de acumulare, nimic. Intr-un loc fara semnal la telefon avem noroc cu cache-ul internetului pe telefonul sotului meu si vedem ca e Firiza-Varatec. Na, incepem sa ne interesam cu telefoane unde e Varatec. Nu stie nimeni. Intrebam un domn din sat, ne spune ca vizavi de fosta cabana. Bun, ne intoarcem inapoi nu stiu cati kilometri in jurul lacului si parcam vizavi de fosta cabana. In parcare o singura masina. Ne uitam derutati in jur si nu stim unde o fi Varatec asta. Observam intr-un final ca in capatul opus al parcarii este un afis pe un copac. Deci pe un copac care nu e vizibil din drum, sa ne intelegem. Nu aveam cum sa stim, daca veneam din Firiza, din Baia Mare sau chiar din Budapesta la acest "turnir", unde e zona Varatec din moment ce nu e semnalizata, si nici "turnirul" nu era semnalizat.


(parcarea, si in parcare afisul pe un copac)


Afisul de aproape. Cum, tot nu intelegeti pe unde ajungeti la turnir? Scrie sus cu markerul, pentru strainii ca noi, "car 2 km" cu o sageata stanga, si "foot" cu o sageata dreapta. Eu am insistat sa mergem pe jos, sa nu ramanem nu stiu unde cu masina, Relu a vrut cu masina si intr-un fel i-am dat dreptate, mai ales ca se apropia ora la care de obicei David facea kk si am fi avut nevoie de apa, servetele, logistica. Era buna masina aproape. Nu adusesem un ghiozdan mare unde sa punem tot, pentru ca noi credeam ca mergem in civilizatie, intr-un sat. 

Si urcam cu masina pe un drum forestier. Cu prapastia de cateva ori prea aproape de marginea mea stanga, ma lua cu ameteli. Cu denivelari si bolovani si noroi si pante abrubte, de ne zgaltaiam toti in masina, si 10 metri ii faceam in nu stiu cat timp. Am trecut pe langa o poiana mare, unde ne-am gandit ca ar fi putut lejer sa organizeze treaba, dar era goala. Am mai urcat un pic. Am facut 2 km, cum ziceau ei, pe ceas. Eram in varf de platou montan, in afara padurii. In a doua iesire din padure. Si... nimic. Nimic inca vreo cateva sute de metri in fata, cat se vedea acolo pe platou drumul. Ii zic lui Relu ca e deja o zi destul de ratata, dupa mai mult de o ora de rataciri, hai sa nu distrugem masina, hai sa nu cadem undeva cu ea, hai sa nu ne fortam norocul (dintr-o data intelegeam expresia), hai sa ne intoarcem.Voiam sa profit ca in acea poiana puteam sa ne intoarcem, pana acolo nu am fi avut spatiu si nu stiam cum ar fi mai incolo.

Ne intoarcem in parcare. Relu, ingrijorat ca Alex era dezamagit, propune sa urcam pe jos. Bun, zic eu, sa nu zicem ca am venit degeaba, mai ales ca la strada vazusem brazi cu muguri, m-am gandit ca daca mai gasesc brazi, culeg cativa muguri (...nu). Dupa vreo 100 de metri de urcus abrupt fiecare cu un copil in brate, s-a terminat cararea. Na, unde s-o luam? Erau dealuri si vai si parauri acolo prin padure. Covor de frunze, noroi, ciuperci, stiti voi. Vedem in fata noastra doi localnici, ii intrebam daca nu stiu unde e satul medieval, ei ne raspund mirati ca nu. Ii intrebam daca nu este undeva vreun platou, o pasune, o poienita, ceva, ca ne imaginam ca nu in padure e turnirul. Se gandesc ei un pic si ne spun apoi ca este una dar departe, peste nu stiu cate dealuri si vai, si avem de trecut si peste un parau de munte. Bun, sa "zicem" ca asta n-ar fi fost o problema cu bagaj de aproape 12 kile la piept, dar pe unde s-o luam daca localnicii nu veneau incolo, daca nu mai era nimeni in padure, daca nu exista niciun semn nicaieri? Ne uitam pierduti la toate acele coline impadurite si ne-am gandit, iar, sa nu ne fortam norocul. Au inceput sa umble ursii prin aceste paduri, hai sa nu riscam aiurea cand toate semnele aratau ca noi nu trebuie sa fim la acest turnir...

Ne-am intors in oras. Era ora pranzului deja. Ora la care lui Alex ii e foame si somn. Ratasem teatrul, si cat ii place lui Alex teatrul... pentru ca eu intelesesem de la prietena mea ca e sus la turnirul de la Firiza, nu in oras. Am vrut sa ne oprim la piata in drum spre casa dar nu am gasit niciun loc de parcare. Am ajuns acasa fara nicio realizare. In afara de consum de benzina si masina murdara. Apropo, nu stiu cum au urcat pe acel drum masini fara All 4.


Acuma seara am vazut pagina evenimentului, cu o harta. Noi am ajuns pe linia albastra pana acolo in a doua mare poiana, acolo erau 2 km. Si i-am facut in mult mult timp cu tensiunea ridicata. Nu ma intrebati de ce nu au tinut adunarea in parcarea aceea de la Firiza, din cate poze am vazut le-ar fi fost suficienta. Repet, de stiam ca nu e chiar in sat nici nu mergeam, il trimiteam pe Alex in oras sa se joace undeva cu taica-sau si eu lucram ceva. Si asa ar fi fost si pruncul meu fericit, nu in masina cateva ore, dezamagit ca nu vede cavaleri. 

Am vrut sa scriu sa le "multumesc" organizatorilor pentru "semnalizare" si  "traseu", pentru faptul ca pe comunicatele de presa "au pus" poza cu harta sau link la evenimentul de pe Facebook, sau explicatii ale zonei. Si, pentru ca e si maine, sa stiti la ce va inhamati daca vreti sa mergeti acolo.

Anul trecut de 1 iunie eu eram stresata si deprimata pentru toxoplasmoza, dar si trista pentru ca in loc sa sarbatorim 1 iunie cumva vesel cu Alex, noi eram pe drum spre Bucuresti, drum hotarat in cateva minute, neplanificat, pentru prima intalnire cu doamna doctor. Drum de noapte, chinuitor, cu masina, de 600 km. Si seara ore intregi in aeroport doar eu cu el... Halal 1 iunie. Acum a fost mai bine. 

Si nu uit, nu o sa uit niciodata, cand ma plang pentru nimicuri, ca alti copii petrec 1 iunie la fel ca alte zile, in teroare. De aici vine semnul intrebarii din titlu, de la realizarea ca de fapt nu e ratat, copiii sunt bine si sanatosi.

Am vrut sa va mai tin la curent cu activitatea magica si energica de pe grupul la care am dat link in postarea precedenta. Dar suntem asa la granita intre a share-ui in toata lumea cu cerere de ajutor, si a secretiza totul pana cand avem o tactica sigura. Oricum, daca stiti vreun ONG in Austria care se ocupa de cazuri de pedofilie, daca aveti relatii in presa austriaca sau stiti vreun avocat specializat in investigatii de pedofilie, scrieti-ne un mesaj aici: http://www.facebook.com/SaveSophieGuger

Alăptarea dincolo de bebelușie

$
0
0
Stiu, veti gandi ca in tot iuresul cu Sophie ce ma apuca sa scriu despre alaptare. Am citit ieri procesul verbal al intalnirii comisiei de sanatate a Parlamentului Romaniei din 8-9 mai. Domnului deputat dr. Grigore Craciunescu ii voi explica in alta postare, cand voi gasi un pic de timp, ce inseamna acest cod de marketing, se pare ca nu stie nici ce este, nici de ce e nevoie de asa ceva. Dar cum e vorba de niste explicatii care sunt puerile pentru cititorii mei, nu are rost chiar acum sa pierd vremea cu asa ceva. Acum as fi vrut sa-i raspund doamnei deputat prof.dr. Sonia Draghici. (Note to self: sa caut daca aceste titluri de doctor sunt in ceva stiinte sau acesti domni sunt doctori in medicina. Nu cred ca vreau sa aflu inca adevarul, ca un doctor in medicina poate avea o astfel de parere despre laptele matern.) Doamna Draghici spune ca eficienta laptelui matern este necesara doar pana la varsta de 6 luni, dupa aceasta varsta putand sa le dea liber companiilor de formula sa ne pacaleasca in fel si chip ca  sa ne castige de clienti. [textul de dupa virgula e al meu, nu e citat, sa ne intelegem]. Cum din cauza muncii intense ce o depun in campania pentru Sophie nu am timp si inspiratie pentru creatie, am ales sa ii traduc doamnei Draghici un articol cu referinte despre laptele matern de dupa 6 luni. Azi-noapte dupa ora 1, cand s-au culcat copiii. Pentru ca daca alaptez din 2009 continuu, cu luna octombrie 2012 pauza am capatat ceva puteri paranormale :D. Asta e un disclaimer de fapt, daca gasiti greseli in text.



Alăptarea după bebelușie


(n.tr. Bibliografia la care duce fiecare link de sub fiecare secțiune am copiat-o și la finalul postării)

 

Alăptarea contribuie la NUTRIȚIA copilului tău

  • Deși s-au făcut puține studii pe copii alăptați după vârsta de doi ani, informațiile disponibile indică faptul că alăptarea continuă să fie o sursă valoroasă de nutriție și de apărare împotriva bolilor pe tot parcursul ei.
  • “Laptele uman extras de la mame care au alăptat timp de mai mult de 1 an are un conținut crescut de grăsime și de energie, comparat cu laptele extras de la mame care au alăptat de mai puțin timp. Pe parcursul lactației prelungite, contribuțiile energiei din grăsimi ale laptelui matern în dieta bebelușului pot fi semnificative.”
    – Mandel 2005
  • Într-un studiu a 250 de copii din vestul Kenyei, laptele matern oferea, în medie, 32% din aportul total de energie al unui copil. “Laptele matern aduce o contribuție împortantă asupra aportului de grăsimi și vitamina A al copiilor din această comunitate.”
    – Onyango 2002
  • “Laptele matern continuă să ofere cantități substanțiale de nutrienți cheie mult după primul an de viață, în mod special proteine, grăsimi și mai ales vitamine.”
    – Dewey 2001
  • În al doilea an de viață (12-23 luni), 448 mL de lapte matern oferă:
    • 29% din cantitatea de energie necesară organismului
    • 43% din cantitatea necesară de proteine
    • 36% din cantitatea necesară de calciu
    • 75% din cantitatea necesară de vitamina A
    • 76% din cantitatea necesară de folați
    • 94% din cantitatea necesară de vitamina B12
    • 60% din cantitatea necesară de vitamina C
– Dewey 2001
  • Studii făcute în zonele rurale din Bangladesh au arătat că laptele matern continuă să fie o sursă importantă de vitamina A în al doilea și al treilea an de viață.
    – Persson 1998
  • Nu este ieșit din comun ca acelor copii care mănâncă puține solide să li se recomande înțărcarea. Totuși, această recomandare nu este susținută de studii științifice. Cercetările arată că în situațiile în care copiii alăptați au un risc crescut de malnutriție, aceasta poate fi posibilă datorită hrănirii complementare inadecvate sau a cauzalității inverse (mama este mai predispusă să continue să alăpteze un copil bolnav sau care crește prea încet). Într-un studiu făcut pe 250 de copii din Kenya,  aportul de hrană solidă a crescut după înțărcare, dar nu suficient pentru a înlocui toată grăsimea, vitamina A și niacina pe care copilul le lua înainte din laptele matern (Onyango 2002).  Conform autoarei articolului “Nursing Beyond One Year” (New Beginnings, Vol. 6 No. 4, July-August 1990, pp. 99-103.), Sally Kneidel, Unii doctori pot crede că alăptarea va interfera cu apetitul copilului pentru altă mâncare. Totuși nu a existat nicio astfel de documentație care să ateste că un copil alăptat e mai predispus să refuze hrana complementară decât un copil înțărcat. De fapt, majoritatea cercetătorilor din țările lumii a treia, unde apetitul unui copil prost hrănit poate avea o importanță critică, recomandă alăptarea continuă chiar și pentru cei grav malnutriți  (Briend et al, 1988; Rhode, 1988; Shattock and Stephens, 1975; Whitehead, 1985). Majoritatea sugerează că putem ajuta un copil mare malnutrit încă alăptat nu prin înțărcare, ci prin suplimentarea dietei mamei pentru a-i îmbunătăți calitatea nutrițională a laptelui (Ahn and MacLean. 1980; Jelliffe and Jelliffe, 1978) și prin oferirea unor mâncăruri mai variate și mai gustoase copilului, pentru a-i îmbunătăți apetitul (Rohde, 1988; Tangermann, 1988; Underwood, 1985).
Bibliografie

 


Alăptarea contribuie la SĂNĂTATEA copilului tău

  • Academia Americană a Doctorilor de Familie a sesizat faptul că un copil înțărcat înaintea vârstei de doi ani are un risc crescut de îmbolnavire (AAFP 2008).
  • Copiii alăptați cu vârste între 1 și 3 ani au mai puține boli, boli de durată mai scurtă și o rată a mortalității scăzută (Mølbak 1994, van den Bogaard  1991, Gulick 1986).
  • “Anticorpii sunt abundenți în laptele uman pe tot parcursul lactației” (Nutrition During Lactation 1991; p. 134). De fapt, unii factori imuni din laptele matern cresc în concentrație pe parcursul celui de-al doilea an și de asemenea în timpul procesului de înțărcare (Lawrence & Lawrence 2011, Goldman 1983, Goldman & Goldblum 1983, Institute of Medicine 1991).
  • Conform  Organizației Mondiale a Sănătății, “o creștere modestă a ratei alăptării ar putea preveni până la 10% din toate decesele copiilor sub 5 ani: Alăptarea joacă un rol esențial și uneori subestimat în tratamentul și prevenirea bolilor copilăriei
Bibliografie

 


Alăptarea contribuie la DEZVOLTAREA INTELECTUALĂ a copilului tău

  • Cercetări extinse asupra relației dintre acumulările cognitive (puncte IQ, note la școală) și alăptare au arătat că cele mai mari beneficii le au cei care au fost alăptați mai mult.
Bibliografie

 


Alăptarea contribuie la DEZVOLTAREA SOCIALĂ și MENTALĂ a copilului tău

  • Câteva studii au arătat că există o relație pozitivă între durata prelungită a alăptării și dezvoltarea socială.
    – Duazo 2010, Baumgartner 1984
  • “O durată mai scurtă a alăptării poate să fie un predictor al rezultatelor nefavorabile de sănătate mentală pe parcursul traiectoriei de dezvoltare din copilarie și a adolescenței timpurii.”
    – Oddy 2010
  • Conform juristei Elizabeth N. Baldwin,  autoarea lucrării “Extended Breastfeeding and the Law”:
    Alăptarea este o modalitate caldă și iubitoare de a împlini nevoile copiilor mici. Nu numai că le dă încredere și îi energizează; de asemenea calmează frustrările, loviturile și vânătăile, și stresul zilnic al copilăriei timpurii. În plus, alăptarea dincolo de bebelușie îi ajută pe cei mici să facă o tranziție graduală către copilărie.
  • Baldwin continuă: “Îndeplinirea nevoilor de dependență ale unui copil este cheia în a-l ajuta pe acel copil să obțină independența. Și copiii depășesc aceste nevoi în funcție de orarul lor unic propriu.” Copiii care își dezvoltă  independența în propriul lor ritm sunt mai siguri în acea independență decât copiii fortați să fie independenți prematur.
Bibliografie

 


E NORMAL să-ți alăptezi copilul dincolo de vârsta bebelușiei

  • Academia Americană de Pediatrie recomandă: “Alăptarea ar trebui să continue cel puțin în primul an de viață și mai mult, atâta timp cât e dorită atât de mamă cât și de copil... Durata crescută a alăptării oferă beneficii semnificative pentru sănătatea și dezvoltarea copilului și mamei... Nu există limită superioară pentru durata alăptării și nu există vreo dovadă că aceasta ar fi nocivă psihologic sau pentru dezvoltarea copilului  în al treilea an de viață sau chiar mai târziu.”(AAP 2012, AAP 2005)
  • Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă ca alăptarea să continue pe parcursul primului an de viață și că, “Așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, în mod ideal alăptarea ar trebui să continue dincolo de vârsta bebelușiei, dar aceasta nu este norma culturală în Statele Unite și e nevoie de sprijin continuu și încurajare. Se estimează că vârsta naturală de înțărcare pentru om este între doi și șapte ani. Medicii de familie ar trebui să aibă cunoștințe referitoare la beneficiile continue ale alăptării extinse, inclusiv protecția imună continuă, acomodare socială mai bună, și accesul la o sursă sustenabilă de alimentație în caz de urgență. Cu cât mai mult timp o femeie alăptează, cu atât mai mult își scade riscul de a face cancer de sân.” Ei menționează de asemenea că “Dacă e mai mic de doi ani, copilul are un risc crescut de îmbolnăvire dacă e înțărcat.” (AAFP 2008)
  • Academia Medicinei Alăptării afirmă că alăptarea după perioada bebelușiei este norma biologică. “Vârsta medie de înțărcare este undeva între 6 luni și cinci ani... Afirmațiile  conform cărora alăptarea după bebelușie este nocivă pentru mamă sau pentru copil nu au absolut nicio bază medicală sau științifică,” spune Dr. Arthur Eidelman, președintele Academiei Medicinei Alăptării.  “Într-adevăr, o chestiune mai frapantă este stricăciunea cauzată de practicile moderne de înțărcare prematură.”  Organizația mondială a doctorilor afirmă în continuare că “Laptele uman conține nutrienți, anticorpi și substanțe imuno-modulatoare care nu sunt prezente în formulele de lapte praf sau în laptele de vacă. Durata mai îndelungată a alăptării este, mai mult, asociată cu risc maternal redus de cancer de sân, cancer ovarian, diabet, hipertensiune, obezitate și atac de cord.” (ABM 2012)
  • Un “Chirurg General” al Statelor Unite (n.tr. US Surgeon Generalînseamnă capul operațional al Corpului Serviciilor Publice de Sănătate, purtătorul de cuvânt în materie de sănătate publică în guvernul federal al Statelor Unite) a afirmat că e un copil norocos acela care continuă să fie alăptat până la vârsta de doi ani. (Novello 1990)
  • Organizația Mondială a Sănătății accentuează importanța alăptării până la doi ani și chiar mai mult (WHO 1993, WHO 2002).
  • Cercetări științifice făcute de Dr. Katherine A. Dettwyler arată că suntem proiectați să avem nevoie de o perioadă de alăptare între 2.5 și 7 ani  (Dettwyler 1995).

Bibliografie [vezi și afirmațiile ce susțin alăptarea]

 

Și MAMELE au beneficii dacă alăptează o perioadă mai lungă

  • Alăptarea de durată amână revenirea fertilității la unele femei, oprind ovulația (Bibliografie).
  • Alăptarea reduce riscul de cancer la sân (Bibliografie). Studiile au demonstrat o asociere inversă semnificativă între durata alăptării și riscul cancerului la sân.
  • Alăptarea protejează împotriva  osteoporozei. Pe parcursul lactației mama poate să experimenteze o scădere a densității minerale osoase. Densitatea minerală osoasă a unei mame ce alăptează poate să fie redusă în tot corpul cu 1-2% cât timp aceasta alăptează. Această densitate este recâștigată, și e posibil chiar să crească mai mult decât a fost inițial, când copilul este înțărcat. Acest fapt nu e dependent de suplimentarea adițională cu calciu a dietei mamei. (Bibliografie).
  • Alăptarea reduce riscul artritei reumatoide (Bibliografie).
  • Alăptarea reduce riscul bolilor cardiovasculare (Bibliografie).
  • S-a demonstrat că alăptarea scade nevoile de insulină la femeile diabetice. Există de asemenea un risc scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2 mellitus la mamele care nu au avut diabet gestațional (Bibliografie).
  • Mamele ce alăptează pot să scadă mai ușor în greutate(Bibliografie).


(n.tr. Bibliografia la care duce fiecare link de sub fiecare secțiune am copiat-o și aici la finalul articolului:)

Bibliografie generală:

ASK THE LACTATION CONSULTANT: Is There Any Value In Breastfeeding Past One Year?by Debbi Donovan, IBCLC
Duration, Intensity, and Exclusivity of Breastfeeding: Recent Research Confirms the Importance of these Variables, by Cindy Harmon-Jones, CPM, Breastfeeding Abstracts, May 2006, Vol. 25, No. 3, pp. 17-20.
Extended Breastfeeding and the Law By Elizabeth N. Baldwin, Esq. (reprinted from Mothering Magazine, 1993)
Nursing Beyond One Year by Sally Kneidel, NEW BEGINNINGS, Vol. 6 No. 4, July-August 1990, pp. 99-103.
Breastfeeding Beyond One Year, from La Leche League International.
References in Support of Katherine Dettwyler’s Work
Lawrence, RA and Lawrence, RM. Breastfeeding : A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Elsevier/Mosby, 2011.
Mohrbacher, N. Breastfeeding Answers Made Simple. Amarillo, TX: Hale Publishing, 2010.
Riordan, J. and Wambach, K. Breastfeeding and Human Lactation, 4th ed. Boston and London: Jones and Bartlett, 2010.
Sinnott, A. Breastfeeding Older Children. London: Free Association Books, 2010.
Ip S, et al. A summary of the Agency for Healthcare Research and Quality’s evidence report on breastfeeding in developed countries. Breastfeed Med. 2009;4(suppl 1):S17–S30.
Ip S, et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2007;153(153):1–186.
Mohrbacher, N. and Stock, J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003 (with March 2012 update).
Stuart-Macadam, P. and Dettwyler, K., ed. Breastfeeding: Biocultural Perspectives, New York: Walter de Gruyter, Inc., 1995.
Hamosh M, Dewey, Garza C, et al: Nutrition During Lactation. Institute of Medicine, Washington, DC, National Academy Press, 1991.

 

 

Bibliografie beneficii nutriționale:

Vezi și Breastmilk Composition
Mandel D, Lubetzky R, Dollberg S, Barak S, Mimouni FB. Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation. Pediatrics. 2005 Sept; 116(3):e432-e435.
Onyango, Adelheid W., Receveur, Olivier and Esrey, Steven A.  The contribution of breast milk to toddler diets in western Kenya. Bull World Health Organ, 2002, vol.80 no.4. ISSN 0042-9686. “The nutritional role of mother’s milk in the second year is inversely related to the adequacy of the complementary diet. In this study, breast milk was an irreplaceable source of fat and vitamin A. When the weaning diet is inadequate for key nutrients because of low intake or poor bioavailability, breast milk assumes greater nutritional significance in the second year of life but does not guarantee adequate nutrient intakes.”
Buckley KM. Long-Term Breastfeeding: Nourishment or Nurturance? J Hum Lact 2001 17: 304
Dewey KG. Nutrition, Growth, and Complementary Feeding of the Breastfed Infant. Pediatric Clinics of North American. February 2001;48(1).
Fawzi WW, et al. A longitudinal study of prolonged breastfeeding in relation to child undernutrition. Int J Epidemiol. 1998 Apr;27(2):255-60. “In conclusion, there is no evidence that prolonged breastfeeding per seis associated with poorer nutritional status. Rather we found a higher risk of malnutrition among breastfed infants from poorer households and whose parents are illiterate and are thus less likely to have adequate complementary feeding.”
Persson V, Greiner T, Islam S, and Gebre-Medhin M. The Helen Keller international food-frequency method underestimates vitamin A intake where sustained breastfeeding is common. Food and Nutrition Bulletin, vol.19 no.4. Tokyo, Japan: United Nations University Press, 1998.
Marquis GS, Habicht JP, Lanata CF, Black RE, Rasmussen KM.  Breast milk or animal-product foods improve linear growth of Peruvian toddlers consuming marginal diets. Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66(5):1102-9.
Marquis GS, et al. Association of breastfeeding and stunting in Peruvian toddlers: an example of reverse causality. Int J Epidemiol. 1997 Apr;26(2):349-56. “The negative association between breastfeeding and linear growth reflected reverse causality. Increased breastfeeding did not lead to poor growth; children’s poor growth and health led to increased breastfeeding.”
Greiner T. Sustained breastfeeding, complementation, and care. Food Nutr Bull, 1995.
Prentice A. Extended breast-feeding and growth in rural China. Nutr Rev. 1994 Apr;52(4):144-6.
Cousens S, et al. Prolonged breast-feeding: no association with increased risk of clinical malnutrition in young children in Burkina Faso. Bull World Health Organ. 1993; 71(6): 713–722. “Our findings suggest that either prolonged breast-feeding may offer substantial protection against clinical malnutrition in the study population or malnutrition leads mothers to stop breast-feeding. These results are inconsistent with those of a number of workers who have reported that prolonged breast-feeding is associated with an increased risk of malnutrition. This inconsistency might have arisen because of differences in the definition of malnutrition used or because of variations in the quantity and quality of weaning foods available in different settings. We found no evidence to support the hypothesis that prolonged breast-feeding may be detrimental to children.”
Grummer-Strawn LM. Does prolonged breast-feeding impair child growth? A critical review. Pediatrics. 1993;91:766-771.
Taren D, Chen J. A positive association between extended breast-feeding and nutritional status in rural Hubei Province, People’s Republic of China. Am J Clin Nutr. 1993 Dec;58(6):862-7.
Hamosh M, Dewey, Garza C, et al: Nutrition During Lactation. Institute of Medicine, Washington, DC, National Academy Press, 1991.
Casey CE, Neville MC, Hambidge KM. Studies in human lactation: secretion of zinc, copper, and manganese in human milk. Am J Clin Nutr 1989 May;49(5):773-85.
Briend A, Wojtyniak B and Rowland MG. Breast feeding, nutritional state, and child survival in rural Bangladesh. Br Med J (Clin Res Ed). 1988 Mar 26;296(6626):879-82.
Rohde JE. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.
Tangermann RH, et al. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.
Karra MV, Udipi SA, Kirksey A, and Roepke JL. Changes in specific nutrients in breast milk during extended lactation. Am J Clin Nutr. 1986; 43: 495-503.
Underwood BA. Weaning practices in deprived environments: the weaning dilemma. Pediatrics. 1985 Jan;75(1 Pt 2):194-8.
Whitehead RG. The human weaning process. Pediatrics. 1985 Jan;75(1 Pt 2):189-93.
Dewey KG, Finley DA, Lonnerdal B. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr 1984 Nov;3(5):713-20.
Victora CG, et al. Is prolonged breastfeeding associated with malnutrition? Am J Clin Nutr. 1984 Feb;39(2):307-14.
Ahn CH, MacLean WC Jr. Growth of the exclusively breast-fed infant. Am J Clin Nutr. 1980 Feb;33(2):183-92.
Jelliffe DB and Jelliffe EF. The volume and composition of human milk in poorly nourished communities. A review. Am J Clin Nutr. 1978 Mar;31(3):492-515.
Shattock FM, Stephens AJ. Letter: Duration of breast-feeding. Lancet. 1975 Jan 11;1(7898):113-4.
UNICEF/Wellstart: Promoting Breastfeeding in Health Facilities: A short course for Administrators and Policy Makers; WHO/CDR 93.4.


Bibliografie beneficii imunologice:

Immune factors in human milk
American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. Mar 1, 2012;129(3): e827 -e841.
Lawrence RA and Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Mosby, 2011, p. 153-195. See particularly Table 5-2 on p. 164: “Concentration of immunologic components in human milk collected during second year of lactation”
Ip S, et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2007;153(153):1–186.
Hanson LA. Immunobiology of Human Milk: How Breastfeeding Protects Babies. Amarillo, Texas: Pharmasoft Publishing, 2004.
Hamosh M. Bioactive factors in human milk. Pediatr Clin North Am 2001 Feb;48(1):69-86.
Mølbak K, et al. Prolonged breast feeding, diarrhoeal disease, and survival of children in Guinea-Bissau. BMJ. 1994 May 28;308(6941):1403-6.
Hamosh M, Dewey, Garza C, et al: Nutrition During Lactation. Institute of Medicine, Washington, DC, National Academy Press, 1991, pp. 133-140.
van den Bogaard C, et al.  The relationship between breast-feeding and early childhood morbidity in a general population. Fam Med. 1991 Sep-Oct;23(7):510-5.
Briend A, Wojtyniak B and Rowland MG. Breast feeding, nutritional state, and child survival in rural Bangladesh. Br Med J (Clin Res Ed). 1988 Mar 26;296(6626):879-82.
Gulick EE. The effects of breastfeeding on toddler health. Pediatr Nurs. 1986 Jan-Feb;12(1):51-4.
Palti H, Mansbach I, Pridan H, Adler B, Palti Z. Episodes of illness in breast-fed and bottle-fed infants in Jerusalem. Isr J Med Sci 1984 May;20(5):395-9.
Goldman AS et al. Immunologic components in human milk during weaning. Acta Paediatr Scand. 1983 Jan;72(1):133-4.
Goldman AS, Goldblum RM, Garza C. Immunologic components in human milk during the second year of lactation. Acta Paediatr Scand. 1983 May;72(3):461-2.

 

 

Bibliografie alergii

Kramer MS. Breastfeeding and allergy: the evidence. Ann Nutr Metab. 2011;59 Suppl 1:20-6. Epub 2011 Dec 21.
American Academy of Pediatrics Section on Allergy and Immunology. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics. 2008 Jan;121(1):183-91.
Hanson LA, Korotkova M, Telemo E. Breast-feeding, infant formulas, and the immune system. Ann Allergy Asthma Immunol. 2003 Jun;90(6 Suppl 3):59-63.
Kull I, et al. Breast feeding and allergic diseases in infants-a prospective birth cohort study. Arch Dis Child. 2002 Dec;87(6):478-81.
Marini A, Agosti M, Motta G, Mosca F. Effects of a dietary and environmental prevention programme on the incidence of allergic symptoms in high atopic risk infants: three years’ followup. Acta Pediatr 1996;Suppl 414 vol 85:1-19.
Saarinen UM, Kajosaari M. Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years old. Lancet 1995;346:1065-69.
Halken S, Host A, Hansen LG, Osterballe O. Effect of an allergy prevention programme on incidence of atopic symptoms in infancy. A prospective study of 159 “high-risk” infants. Allergy 1992 Oct;47(5):545-53.
Savilahti E, et al. Prolonged exclusive breast feeding and heredity as determinants in infantile atopy. Arch Dis Child. 1987 Mar;62(3):269-73.

 

 

Bibliografie inteligență

Breastfeeding and Cognitive Function Bibliography by Marsha Walker,RN,IBCLC
Quigley MA, et al. Breastfeeding is associated with improved child cognitive development: a population-based cohort study. J Pediatr. 2012 Jan;160(1):25-32. Epub 2011 Aug 11.
Oddy WH, et al. Breastfeeding Duration and Academic Achievement at 10 Years. Pediatrics. 2011 Jan;127(1):e137-45. Epub 2010 Dec 20.
Kramer MS, et al. Breastfeeding and child cognitive development: new evidence from a large randomized trial. Arch Gen Psychiatry. 2008 May;65(5):578-84.
Elwood PC, Pickering J, Gallacher JE, Hughes J, Davies D. Long term effect of breast feeding: cognitive function in the Caerphilly cohort. J Epidemiol Community Health. 2005 Feb;59(2):130-3.
Oddy WH, et al. Breast feeding and cognitive development in childhood: a prospective birth cohort study. Paediatr Perinat Epidemiol. 2003 Jan;17(1):81-90.
Mortensen EL, Michaelsen KF, Sanders SA, Reinisch JM. The Association Between Duration of Breastfeeding and Adult Intelligence. JAMA. 2002;287:2365-2371.
Richards M, Hardy R, Wadsworth ME. Long-term effects of breast-feeding in a national birth cohort: educational attainment and midlife cognitive function. Public Health Nutr. 2002 Oct;5(5):631-5.
Anderson JW. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999, Oct; 70(4): 525-35.
Paine BJ, Makrides M, Gibson RA. Duration of breastfeeding and Bayley’s mental developmental Index at 1 year of age. J Paediatr Child Health 1999;35:82-5.
Horwood LJ, Fergusson DM. Breastfeeding and later cognitive and academic outcomes. Pediatrics. 1998 Jan;101(1):E9.
Gordon N. Nutrition and cognitive function. Brain and Development 1997;19:165-70.
Niemelä A, Järvenpää AL.. Is breastfeeding beneficial and maternal smoking harmful to the cognitive development of children? Acta Paediatr. 1996 Oct;85(10):1202-6.
Riva E, Agostoni C, Biasucci G, Trojan S, Luotti D, Fiori L, et al. Early breastfeeding is linked to higher intelligence quotient scores in dietary treated phenylketonuric children. Acta Pediatr 1996;85:56-8.
Wang YS, Wu SY. The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants. JHL 1996;12:27-30.
Andraca I, Uauy R. Breastfeeding for optimal mental development. Simopoulos AP, Dutra de Oliveira JE, Desai ID (eds): Behavioral and Metabolic Aspects of Breastfeeding. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger, 1995;78:1-27.
Florey C Du V, Leech AM, Blackhall A. Infant feeding and mental and motor development at 18 months of age in first born singletons. Int J Epidem 1995;24 (Suppl 1):S21-6.
Greene LC, Lucas A, Livingstone BE, Harland PSEG, Baker BA. Relationship between early diet and subsequent cognitive performance during adolescence. Biochem Soc Trans 1995;23:376S.
Makrides M, Neumann MA, Byard RW, Simmer K, Gibson RA. Fatty acid composition of brain, retina and erythrocytes in breast and formula fed infants. Am J Clin Nutr 1994;60:189-94.
Pollock JI. Longterm associations with infant feeding in a clinically advantaged population of babies. Dev Med Child Neur 1994;36:429-40.
Temboury MC, Otero A, Polanco I, Arribas E. Influence of breastfeeding on the infant’s intellectual development. J Pediatric Gastroenterol Nutr 1994;18:32-36.
Crawford MA. The role of essential fatty acids in neural development: implications for perinatal nutrition. Am J Clin Nutr 1993;57(suppl):703S-10S.
Nettleton JA. Are n-3 fatty acids essential nutrients for fetal and infant development. J Am Diet Assoc 1993;93:58-64.
Rogan WJ, Gladen BC. Breastfeeding and cognitive development. Early Hum Dev 1993;31:181-93.
Lucas A, Morley R, Cole TJ, Lister G, Leeson-Payne C. Breastmilk and subsequent intelligence quotient in children born preterm. Lancet 1992;339:261-4.
Bauer G et al. Breastfeeding and cognitive development of three-year-old children. Psychological Reports 1991; 68:1218.
Anderson GJ, Connor WE, Corliss JD. Docosohexaenoic acid is the preferred dietary n-3 fatty acid for the development of the brain and retina. Pediatr Res 1990;27:87-97.
Wing CS. Defective infant formulas and expressive language problems: a case study. Language, Speech and Hearing Services in Schools 1990;21:22-7.
Horwood LJ, Darlow BA, Mogridge N. Breast milk feeding and cognitive ability at 7-8 years. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2001 Jan;84(1):F23-7.
Silver LB, Levinson RB, Laskin CR, Pilot LJ. Learning disabilities as a probable consequence of using chloride-deficient infant formula. J Pediatr 1989;115:97-9
Morley R, Cole TJ, Powell R, Lucas A. Mother’s choice to provide breast milk and developmental outcome. Arch Dis Child. 1988 Nov;63(11):1382-5.
Morrow-Tlucak M, Haude RH, Ernhart CB. Breastfeeding and cognitive development in the first 2 years of life. Soc Sci Med. 1988;26(6):635-9.
Willoughby A, Moss HA, Hubbard VS, Bercu BB, Graubard BI, Vietze PM, et al. Developmental outcome in children exposed to chloride deficient formula. Pediatrics 1987;79:851-7.
Neuringer M, Connor WE, Lin DS, Barstad L, Luck S. Biochemical and functional effects of prenatal and postnatal fatty acid deficiency on retina and brain in rhesus monkeys. Proc Natl Acad Sc USA 1986;83:4021-5.
Taylor B, Wadsworth J. Breastfeeding and child development at five years. Dev Med Child Neurol 1984;26:73-80.
Rodgers B. Feeding in infancy and later ability and attainment: a longitudinal study. Devel Med Child Neurol 1978;20:421-6.

 

 

Bibliografie sănătate mentală și acomodare socială

Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30. “In this sample, mothers who breastfed their children for longer tended to have lower educational attainment and to come from lower income households. Despite this, breastfeeding duration was a positive predictor of future psychosocial development (PD) measured in late childhood, but only after adjustment for SES and related confounders.”
Oddy WH, et al. The long-term effects of breastfeeding on child and adolescent mental health: a pregnancy cohort study followed for 14 years. J Pediatr. 2010 Apr;156(4):568-74. Epub 2009 Dec 14. “A shorter duration of breastfeeding may be a predictor of adverse mental health outcomes throughout the developmental trajectory of childhood and early adolescence.”
Baldwin, EN. Extended Breastfeeding and the Law. Mothering 1993 (Spring);66:88.
Ferguson DM et al. Breastfeeding and subsequent social adjustment in six- to eight-year-old children. J Child Psychol Psychiatr Allied Discip 1987; 28:378-86. “The study provides no evidence to suggest that breastfeeding makes a major contribution to the subsequent social adjustment of children.”
Baumgartner C. Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life. Acta Paediatrica Hungarica, 1984. “The psychomotor and social development of breast-fed babies clearly differs from that of bottle-fed ones and leads at the age of 12 months to significant developmental advantages of the psychomotor and social capabilities.”
Waletzky LR. Breastfeeding and weaning. Some psychological considerations. Prim Care. 1979 Jun;6(2):341-55.

 

 

Bibliografie alăptarea ca normă

Academy of Breastfeeding Medicine Press Release: ABM affirms breastfeeding beyond infancy as the biological norm. May 15, 2012.
American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. Mar 1, 2012;129(3): e827 -e841.
The Academy of Breastfeeding Medicine Board of Directors. Position on Breastfeeding. Breastfeeding Medicine. 2008; 3(4):267-270.
The American Academy of Family Physicians. Position Paper on Breastfeeding. 2008.
American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. Feb 2005;115(2): 496-50. “Increased duration of breastfeeding confers significant health and developmental benefits for the child and the mother, especially in delaying return of fertility (thereby promoting optimal intervals between births). There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.”
Dettwyler KA. A Natural Age of Weaning.
Dettwyler KA.”A Time to Wean” from Breastfeeding: Biocultural Perspectives, 1995.
Novello A, MD, US Surgeon General, “You Can Eat Healthy,” Parade Magazine (11 Nov 1990): 5.
World Health Organization. Global strategy on infant and young child feeding. 2003.
World Health Organization. Description: PDFInnocenti Declaration: World Declaration and Plan of Action for Nutrition. Rome, December 1992.

 

 

Bibliografie fertilitate maternă

The Lactational Amenorrhea Method of birth control
Badroui MHH, Hefnawi F. Ovarian function during lactation. In: Hafez ESE, ed. Human Ovulation. Amsterdam: Elsevier-North Holland Biomedical, 1979: 233-41.
Diaz S, Aravena R, Cardenas H, Casado ME, Miranda P, Schiappacasse V, Croxatto HB. Contraceptive efficacy of lactational amenorrhea in urban Chilean women. Contraception. 1991 Apr;43(4):335-52.
Diaz S, Peralta O, Juez G, Salvatierra AM, Casado ME, Duran E, Croxatto HB. Fertility regulation in nursing women: I. The probability of conception in full nursing women living in an urban setting. J Biosoc Sci. 1982 Jul;14(3):329-41.
Elias,M.F. “Nursing Practices and Lactation Amenorrhoea.” Journal of Biosco Sci, 1968.
Kennedy KI, Visness CM. Contraceptive efficacy of lactational amenorrhoea. Lancet. 1992 Jan 25;339(8787):227-30.
Lewis PR, Brown JB, Renfree MB, Short RV. The resumption of ovulation and menstruation in a well-nourished population of women breastfeeding for an extended period of time. Fertil Steril. 1991 Mar;55(3):529-36.
Rolland R: Bibliography (with review) on contraceptive effects of breastfeeding. Biblio Reprod 1976;28:1-4, 93.
Short RV, Lewis PR, Renfree MB, Shaw G. Contraceptive effects of extended lactational amenorrhoea: beyond the Bellagio Consensus. Lancet. 1991 Mar 23;337(8743):715-7.
Simpson-Hebert M, Huffman SL. The contraceptive effect of breastfeeding. Stud Fam Plann 1981;12:125-33.
Van Ginnekin JK. Prolonged breastfeeding as a birth spacing method. Stud Fam Plann 1974;5:201-6.

 

 

Bibliografie cancer ovarian

Cramer DW. The epidemiology of endometrial and ovarian cancer. Hematol Oncol Clin North Am. 2012 Feb;26(1):1-12. Epub 2011 Nov 25.
Rosenblatt KA, Thomas DB, and the WHO collaborative study of neoplasia and steroid contraceptives. Lactation and the risk of epithelial ovarian cancer. International J Epidemiol 1993;22:192-7.
Gwinn ML, Lee NC, Rhodes PH, Layde PM, Rubin GL. Pregnancy, breastfeeding and oral contraceptives and the risk of epithelial ovarian cancer. J Clin Epidemiol 1990;43:559-68.
Hartge P, Schiffman MH, Hoover R, McGowan L, Lesher L, Norris HJ. A case control study of epithelial ovarian cancer. Am J Obstet Gynecol 1989;161:10-6.
Schneider AP. Risk factor for ovarian cancer. N Engl J Med. 1987 Aug 20;317(8):508-9.

 

 

Bibliografie cancer uterin

Brock KE et al. Sexual, reproductive and contraceptive risk factors for carcinoma-in-situ of the uterine cervix in Sydney. Med J Aust. 1989 Feb 6;150(3):125-30.

 

 

Bibliografie cancer endometrial

Cramer DW. The epidemiology of endometrial and ovarian cancer. Hematol Oncol Clin North Am. 2012 Feb;26(1):1-12. Epub 2011 Nov 25.
Rosenblatt KA, Thomas DB, and the WHO collaborative study of neoplasia and steroid contraceptives. Prolonged Lactation and endometrial cancer. Int J Epidemiol 1995;24:499-503.
Petterson B, Hans-Olov A, Berstr?m R, Johansson EDB. Menstruation span-a time-limited risk factor for endometrial carcinoma. Acta Obstet Gynecol Scand 1986;65:247-55.

 

 

Bibliografie osteoporoză

Osteoporosis: Reduced risk with nursing? by Debbi Donovan, IBCLC
Wiklund PK, et al. Lactation is associated with greater maternal bone size and bone strength later in life. Osteoporos Int. 2011 Sep 17.
Yazici S, et al. The effect of breast-feeding duration on bone mineral density in postmenopausal Turkish women: a population-based study. Arch Med Sci. 2011 Jun;7(3):486-92. Epub 2011 Jul 11.
Grimes JP, Wimalawansa SJ. Breastfeeding and postmenopausal osteoporosis. Curr Womens Health Rep. 2003 Jun;3(3):193-8.
Prentice A. Maternal calcium metabolism and bone mineral status. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5 Suppl):1312S-6S.
Vezi sectiunea Calciumpentru mai multe informatii.

 

 

Bibliografie artrita reumatoidă

Karlson EW, Mandl LA, Hankinson SE, Grodstein F. Do breast-feeding and other reproductive factors influence future risk of rheumatoid arthritis? Results from the Nurses’ Health Study. Arthritis Rheum. 2004 Nov;50(11):3458-67.

 

 

Bibliografie cancer mamar (al mamei alaptate în copilărie)

Wise LA, et al. Exposure to breast milk in infancy and risk of breast cancer. Cancer Causes Control. 2009 Sep;20(7):1083-90. Epub 2009 Mar 29.
Nichols HB, et al. Effects of birth order and maternal age on breast cancer risk: modification by whether women had been breast-fed. Epidemiology. 2008 May;19(3):417-23.
Barba M,et al. Perinatal exposures and breast cancer risk in the Western New York Exposures and Breast Cancer (WEB) Study. Cancer Causes Control. 2006 May;17(4):395-401.
Barba M, et al. Premenopausal women who were heavier than average at birth or had not been breastfed as infants appear to be at increased risk for developing breast cancer. Reported at the American Association for Cancer Research 2005 annual meeting in Anaheim, CA.
Potischman N, Troisi R. In-utero and early life exposures in relation to risk of breast cancer. Cancer Causes Control. 1999 Dec;10(6):561-73.
Freudenheim JL et al. Exposure to breastmilk in infancy and the risk of breast cancer. Epidemiology. 1994 May;5(3):324-31.

 

 

Bibliografie cancer mamar (mamă)

Stuebe AM, et al. Lactation and incidence of premenopausal breast cancer: a longitudinal study. Arch Intern Med. 2009;169(15):1364–1371.
Jernstrom H, et al. Breast-feeding and the risk of breast cancer in BRCA1 and BRCA2 mutation carriers. J Natl Cancer Inst. 2004 Jul 21;96(14):1094-8.
Lee SY, Kim MT, Kim SW, Song MS, Yoon SJ. Effect of lifetime lactation on breast cancer risk: A Korean Women’s Cohort Study. Int J Cancer. 2003 Jun 20;105(3):390-3.
Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease. Lancet. 2002 Jul 20; 360(9328): 187-95.
Lipworth L, Bailey LR, Trichopoulos D. History of breast-feeding in relation to breast cancer risk: a review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst. 2000;92(4):302–312.
Zheng T et al. Lactation reduces breast cancer risk in Shandong Province, China. Am J Epidemiol 2000 Dec 15;152(12):1129-35.
Zheng T et al. Lactation and breast cancer risk: a case-control study in Connecticut. Br J Cancer 2001 Jun;84(11):1472-6.
Furberg H, Newman B, Moorman P, Millikan R. Lactation and breast cancer risk. Int J Epidemiol 1999;28:396-402.
Ing R, Ho JHC, Petrakis NL. Unilateral breastfeeding and breast cancer. Lancet July 16, 1997;124-27.
Romieu I, Hern?ndez-Avila M, Lazcano E, Lopez L, Romero-Jaime R. Breast cancer and lactation history in Mexican women. Am J Epidemiol 1996;143:543-52.
Newcomb PA, Storer BE, Longnecker MP, Mittendorf R, Greenberg ER, Clapp RW, et al. Lactation and a reduced risk of premenopausal breast cancer. N Eng J Med 1994;330:81-7.
United Kingdom National Case-Control Study Group. Breastfeeding and risk of breast cancer in young women. Br Med J 1993;307:17-20.
Reuter KL, Baker SP, Krolikowski FJ. Risk factors for breast cancer in women undergoing mammography. Am J Radiol 1992;158:273-8.
Yoo K-Y, Tajima K, Kuroishi T, Hirose K, Yoshida M, Miura S, Murai H. Independent protective effect of lactation against breast cancer: a case-control study in Japan. Am J Epidemiol 1992;135:726-33.
Layde PM, Webster LA, Baughman AL, Wingo PA, Rubin GL, Ory HW and the cancer and steroid hormone study group. The independent associations of parity, age at first full term pregnancy, and duration of breastfeeding with the risk of breast cancer. J Clin Epidemiol 1989;42:963-73.
Siskind V, Schofield F, Rice D, Bain C. Breast cancer and breastfeeding: results from an Australian case-control study. Am J Epidemiol 1989;130:229-36.
Tao S-C, Yu MC, Ross RK, Xiu K-W. Risk factors for breast cancer in Chinese women of Beijing. Int J Cancer 1988;42:495-98.
Yuan J-M, Yu MC, Ross RK, Gao Y-T, Henderson BE. Risk factors for breast cancer in Chinese women in Shanghai. Cancer Res 1988;58:99-104.
McTiernan A, Thomas DB. Evidence for a protective effect of lactation on risk of breast cancer in young women. Am J Epidemiol 1986;124:353-74.

 

 

Bibliografe diabet, nevoie scazuta de insulina

Gunderson EP, et al. Duration of lactation and incidence of the metabolic syndrome in women of reproductive age according to gestational diabetes mellitus status: a 20-Year prospective study in CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). Diabetes. 2010 Feb;59(2):495-504. Epub 2009 Dec 3.
Liu B, Jorm L, Banks E. Parity, breastfeeding, and the subsequent risk of maternal type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Jun;33(6):1239-41. Epub 2010 Mar 23.
Stuebe AM, et al. Duration of lactation and incidence of type 2 diabetes. JAMA. 2005;294(20):2601–2610.
Davies HA et al. Insulin requirements of diabetic women who breast feed. BMJ. 1989 May 20;298(6684):1357-8.

 

 

Bibliografie boli cardiovasculare

Stuebe AM, et al. Duration of lactation and incidence of maternal hypertension: a longitudinal cohort study. Am J Epidemiol. 2011 Nov 15;174(10):1147-58. Epub 2011 Oct 12.
Schwarz EB, et al. Duration of lactation and risk factors for maternal cardiovascular disease. Obstet Gynecol. 2009;113(5):974–982.

 

 

Bibliografie scădere în greutate a mamei

Krause KM, et al. Effect of breast-feeding on weight retention at 3 and 6 months postpartum: data from the North Carolina WIC Programme. Public Health Nutr. 2010;13(12):2019–2026.
Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen LA. Maternal weight-loss patterns during prolonged lactation. Am J Clin Nutr 1993;58:162-6.
Kramer FM et al. Breast-feeding reduces maternal lower-body fat. J Am Diet Assoc. 1993 Apr;93(4):429-33.
Heinig MJ et al. Lactation and postpartum weight loss. Mechanisms Regulating Latation and Infant Nutrient Utilization 1992;30:397-400.
Heinig MJ, Nommsen LA, Dewey KG. Lactation and postpartum weight loss. FASEB J 1990;4:362 (abstract).
Ohlin A, Rossner S. Maternal body weight development after pregnancy. Int J Obes 1990 Feb;14(2):159-73.
Butte NF, Garza C. Anthropometry in the appraisal of lactation performance among well-nourished women. pp. 61-67 in M Hamish and AS Goldman, eds Human Lactation 2: Maternal and Environmental Factors. New York: Plenum Press, 1986.
Butte NF, Garza C, Stuff JE, Smith EO, Nichols BL. Effect of maternal diet and body composition on lactational performance. Am J Clin Nutr. 1984 Feb;39(2):296-306.
Manning-Dalton C, Allen LH. The effects of lactation on energy and protein consumption, postpartum weight change and body composition of well nourished North American women. Nutr Res 1983;3:293-308.

 

Primul dintisor

$
0
0
Ieri un mugurel, azi o liniuta.

Azi-noapte am trecut de la 4 ore de somn (1:00 - 5:00 cu vreo 5-15 plimbari pentru ca plange, se straduieste sa se ridice din pat si nu vrea sa suga), la 3 (1:00 - 4:00 cu plimbari multiple in acest interval). Nu m-as fi gandit ca dupa ce m-am acomodat cu 4 mi se pot parea grele 3 :)). Brrr am fost cam ametita azi. Pentru ca daca un bebelus caruia ii ies dintii este dificil si plange oricum incerci sa-l inveselesti, mai e si copilul mai mare care vrea mereu sa se joace cu mama. Nu m-am gandit cand trecea Alex prin aceleasi chinuri ca imi e cat de cat usor ca am doar sarcina sa-l alin pe el.

In rest... 12.100 kg. Inca nu merge de-a busilea. Alexu mergea deja si pe scari in sus in patru labe la varsta asta. David incearca mult zilnic si se enerveaza si se oboseste, dar nu se lasa. Si face si multe genoflexiuni, sau poate o fi observat ca nu am bicepsi destul de dezvoltati. A inceput sa fie incredibil de expresiv, isi modeleaza vocea fix ca si cum ar raspunde cu cuvinte. Il striga pe Alex "Aaaaaa" nervos. Si, la fel ca Alex, dupa "mam" (si la el si dupa "Aaa") urmeaza domnul nostru labrador Lucky: "laaa", foaaarte incantat de aratarea din fata lui.

Cum e grasut, daca ii dai un maieu si ii pui margelutele pentru dinti arata ca un mic bisnitar :D.

Diversificarea este on-hold, chiar daca e pofticios, pentru ca orice am incercat sa-i ofer, ori se constipa, ori are diaree, in plus ajungeam la somn de 1-2 ore pe noapte (!), deci vreo 4 ore din 24 in total, din cauza durerilor de burta. Deci alaptat exclusiv la aproape 8 luni. Mai are mult pana cand il ajunge pe frate-sau. Citeam in ceva scheme de diversificare ca as putea sa-i dau fasole verde sau conopida, mi-a venit sa rad. Pentru a contrazice orice lege de bun simt care spune ca nu au cum sa ajunga aerul din boabe in lapte, David s-a hotarat sa urle de durere cateva ore daca eu consum varzoase sau pastaioase. Si nu e "nocebo", am mancat mazare fara sa-mi dau seama si am aflat doar cand ma intrebam de ce urla copilul. Asa ca ar fi culmea sa i le dau direct lui :)).

Il iubim si il mancam in fiecare zi :D.

Alexutu stiti deja ca e minunat si perfect si destept si frumos si intelegator :D. Scoate zilnic perle, e foarte distractiv, un mic omulet mare simpatic.


Viewing all 153 articles
Browse latest View live