Quantcast
Channel: Alex și David cresc
Viewing all 153 articles
Browse latest View live

La multi ani puiut! Si iarta-ma!

$
0
0


Inca nu stiu daca voi publica si partea cu lamentarile mele in postarea de ziua ta, poate va ramane in draft. Sau poate ar trebui sa fiu sincera, cu riscul sa enervez/plictisesc pe toata lumea care ne citeste (sau sa le fac o bucurie, in cazul in care ne citesc si oameni care se bucura de caprele vecinilor...). Poate ar trebui sa stii peste ani ca anul acesta de ziua ta mama ti-a gresit.
   
Eu de ieri sunt intr-o pre-partum-depression, daca exista asa ceva. Probabil stresul cu alegerea locatiei nasterii m-a adus aici, nu stiu. Aseara am incercat un pic sa nu ma descarc in comentariile de raspuns. Cert e ca de ieri dimineata am inceput sa plang si de atunci obrajii imi sunt mereu uzi si ochii umflati. Ii mai sterg cand am lume in jur, sa nu ma vada nimeni. Trec de la stari de stres („ce sa aleg sa fie mai bine? Cum adica sa nu mai lupt? Trebuie sa lupt, sa caut, sa fac tot ce imi sta in putinta ca sa nu ma macine regretele toata viata ca nu am facut suficient... Si cat de repede, pentru ca am intrat in a 36-a saptamana, si trebuie sa cautam cazare sa merg de la 37 de saptamani, pe langa stresul cu bagajele ce ne vor trebui in saptamanile in care stam acolo, mie si lui Alex si lui bebe”) la stari de depresie (“nu mai aleg nimic, da-o-ncolo de nastere, stau acasa, macar nu ne bagam in cheltuieli de 70-80-... de milioane aiurea, si fara sa am garantia ca in alta parte ar fi totul ok, sa ma mai si trambalez pe drumuri intr-o locatie necunoscuta in asa o perioada sensibila. Ei si ce daca voi avea inca o nastere ce ma va urmari cu regrete si traume toata viata? Unde a fost una, poate fi si a doua. De unde ideea asta ca trebuie sa fim fericiti? Da-o-ncolo de fericire, toti oamenii au parte de lucruri urate in viata, viata nu e musai sa fie frumoasa. Ei si ce daca va plange in prima zi si noapte la neonatologie dupa maica-sa? Lasa sa se invete spartan. De ce sa fac diferente intre ei? De ce sa incerc la bebe2 sa fac sa-i fie mai bine decat lui Alex? Nu e corect. Ei si ce daca Alex va plange 3-4 zile dupa ma-sa?” (aici inca nu am un raspuns de genul „lasa ca...“, si izbucnesc in lacrimi, dar pana in noiembrie imi voi gasi unul, poate ma va supara intr-o zi, sper sa ma supere tare tare, sa devin pe moment o mamareacepedepseste si sa ma gandesc „lasa ca o sa vezi tu cand o sa lipseasca mama de acasa 3-4 zile cum e fara ea“)). Si apoi trec la stari de nervi si imi vine sa lovesc totul din jur si sa plec de acasa cu Alex in brate unde vad cu ochii, si sa sper ca oi naste intr-un sat uitat de lume, si sa nu mai fac nicio analiza de toxoplasmoza, ca oricum o injur de cate ori imi amintesc de ea, si sa nu ma mai gandesc ce trebuie sa am la mine la nastere. Nici macar eu nu e musai sa fiu “prezenta” la nastere, din moment ce si o femeie in coma poate sa nasca, nu trebuie sa impinga, uterul impinge singur. Na, mi-ar trebui o coma indusa pana pe la anu’, asa, dupa sarbatori. Sau pana la primavara, va rog, cand apare soarele.

Si ca sa rezolv rational, fara stari emotionale, alegerea nasterii, nu am cu cine sa ma inteleg. Simt ca nimeni nu ma intelege si multi nu au citit, ca mine, cat sunt de importante anumite chestiuni de la nastere. Cred ca doar eu cu Relu putem sa povestim, desi el asteapta sa decid eu. El nu se pricepe deloc la lucrurile legate de nastere, dar il vad dornic sa-mi faca pe plac si cred ca il streseaza presiunea timpului.

Tot ieri din anumite cauze (oboseala, stres, discutii in contradictoriu) am inceput sa am mai putina rabdare cu Alex, si spre seara chiar am ridicat vocea la el. Imi spunea ca vrea sa doarma, eu ma puneam langa el sa adoarma, el incepea sa rada si sa se joace. Alta data imi pierd rabdarea abia dupa vreo ora de astfel de “joc” al lui. Dar acum am ridicat tonul, i-am zis sa imi spuna daca nu vrea sa doarma, sa nu ma pacaleasca. Si pana la urma a adormit asa langa mine, culmea cu vreo 2 ore mai repede decat cum adoarme de obicei. Adica ora lui de culcare este 1:30 noaptea :D. Si acum a adormit inainte de 12. Si m-am pus pe bocit langa el, cum a adormit el suparat pe mine chiar inainte de ziua lui. Si la 12 noaptea m-am aplecat si i-am pupat manuta si i-am si udat-o cum imi curgeau siroaie siroaie lacrimile din ochi. De obicei, cand el se culca la 1:30, eu mai stau o ora sa lucrez ceva sau sa ma relaxez. Acum as fi avut ocazia sa ma culc si eu mai devreme, dar tot dupa 2 m-am culcat. Nu m-am putut opri din plans, nu am reusit sa intru intr-o stare de somn. Si cand m-am pus in pat inca tot plangeam.

Azi sunt la fel de „sensibila“. Sunt extenuata fizic. Nu cred ca e vorba de nesomnul acumulat in ultimii 3 ani, ar fi bizar sa se manifeste dintr-o data abia acum. Eu vad toate semnele mele de hipotiroidism de toamna: oboseala, somnolenta (daca nu trebuie sa vorbesc cu Alex 2 secunde, imi inchid pur si simplu ochii, indiferent daca stau jos sau in picioare, nu reusesc sa-i tin deschisi), tensiune scazuta ce nu creste cu excitanti nesanatosi in sarcina (80 cu 50), dureri crunte de cap, dureri fizice la orice efort de ridicare de jos, o lene absolut dureroasa. Si plansul, lacrimile alea care imi stau in ochi gata sa curga siroaie pe obraji la orice gand. Psihic, emotional, sunt la pamant. Mi s-a mai adaugat o optiune, spitalul de stat din BM, unde totul e un film de groaza, in afara de o chestiune importanta pentru noi, care nu mi se indeplineste dincolo la particular, si la stat da... Dar as putea pentru asta sa rabd un film de groaza? Of... De ce trebuie sa aleg? Si iar o iau de la capat cu gandurile alea de abandonare, vreau sa ma abandonez sortii, sa nu mai lupt pentru nimic, sa savurez starea asta de nefericire, ba chiar sa-i adaug motive, ma imaginez deja plangand in spital, dupa nastere, nevoind sa vorbesc cu nimeni, nevoind sa vad pe nimeni (o, spitalul de stat din BM e ideal pentru asta, de la internare nu iti mai vezi familia), gandindu-ma cum le-as spune tuturor “na, vezi, ti s-a indeplinit dorinta sa am o nastere urata, doar asa trebuie sa fie nasterile, nu? Sa lasam pruncii neconsolati si nealaptati, ce atatea fite cu kangaroo care, ce atata efort, lasa ca nici pe mine nu m-a tinut nimeni in brate in maternitate si uite ca n-am murit.”

Acum a inceput ploaia dupa ce dimineata a fost soare, asa ca am explicatie pentru tot ce mi se intampla fizic. Eu asa sunt la schimbari de vreme, dureri de cap, ameteli, somn, lipsa de energie, acnee, ingrasare, depresie...

Si apoi imi vine valul doi de depresie. Un val cu plans in hohote, nu doar lacrimi pe obraji. Ma gandesc in ce hal sunt eu in ultimele zile si saptamani alaturi de Alex, in loc sa-l umplu acuma pana la supra-saturatie de dragoste. Ma gandesc ca sambata trecuta trebuia sa tinem o masa festiva de ziua lui, si el vineri a avut febra, asa ca am contramandat-o, cu riscul sa ii suparam pe socri si pe nasi. Si acum sambata nu va fi taica-meu acasa, si nu vom mai face atata tam-tam pentru ca unele mancaruri erau deja facute pentru sambata trecuta, nu mai avem chef sa le facem iar. Si chemasem un prieten fotograf, ca sa aparem si eu si Relu in aceeasi poza cu copilul, dar el nu mai poate veni sambata viitoare, deci nicio poza. Si ar fi avut azi, de ziua lui, tort ramas de sambata. Dar asa nu are azi absolut nimic, nici macar o adunare in familie cu toti o data, pentru ca daca scoteam din congelator azi tortul raw, pe sambata viitoare nu as fi avut ce sa-i dau dulce, la masa cu invitatii. Si am stat sambata trecuta cu inima cat un purice sa nu spuna cineva din greseala ca e sambata, pentru ca el de mult timp astepta ziua asta ca sa vina lumea sa-l sarbatoreasca...

Si tot plans imi aduce si faptul ca vad ca nu sunt in stare azi, de ziua lui, sa ma joc cu el asa cum isi doreste el. Si e ultima lui zi de nastere in care el e singurul copil din casa asta, el e in centrul atentiei. Si de cate ori m-a pus azi sa ne jucam intr-un anume fel, eu eram zombie lesinata, nu reuseam sa fac nimic fizic cu el. Si in ultimele zile il vad foarte afectat ca mereu ma aude vorbind cu Relu doar despre nastere. Si il vad ca se enerveaza, si imi pare atat de rau ca ii stric ultimele clipe impreuna cu noi, ca un copil unic ce e, din toate punctele de vedere! Si cu toata judecata ce mi-ar arunca-o cei din jur, parca sunt suparata ca se va incheia o perioada atat de frumoasa, eram atat de bine noi 3, eram echipa perfecta, totul mergea incredibil de minunat... Deci parca imi era suficienta depresia pe motiv de “doliu” dupa perioada perfecta din ultimii 3 ani, in 3. Nu as fi avut nevoie de alte motive inainte de nastere... Si azi am vorbit cu el mai in amanunt si mi-a recunoscut ca e suparat pentru ca nu pot sa ma joc cu el cum vrea el. Scumpicul mic, el cel mai iubitor si mai zambitor, azi a fost atat de serios si afectat. Ma simte... Si nu stiu cum sa fac sa-mi dau cateva palme si sa ma concentrez doar pe el, sa las balta orice planuri de nastere.

Si din cand in cand vine la mine si ma mangaie si ma pupa, si ma strange in brate “nasucul tau scump si drag”... Si eu iar incep sa plang. Cum se poate sa ma ierte atat de usor? Si cat de mult il afecteaza poate pe viata perioada asta de depresie a mea?

Iarta-ma, puiule, ca pe langa ca nu-ti ofer o aniversare frumoasa, ma uit la postarea de anul trecut de ziua ta, sau la cea scurta de acu 2 ani, si in comparatie cu cea de azi... hmmm, gasesc al treilea motiv de plans. Iarta-ma ca ti-am folosit postarea aniversara ca sa ma plang tot eu. Nici macar aici nu te-am lasat sa ai tu spatiul tau dedicat, macar azi, in care tu sa fii cel mai important. Nu-mi dau seama daca azi ai fost mai nefericit din cauza mea decat in urma cu 3 ani, cand nu mi te-au dat in brate sau in camera. Si voi regreta toata viata si ziua ce ti-am „oferit-o“ in 16 octombrie 2009, si cea din 16 octombrie 2012. Si probabil voi regreta multa vreme (da)ca postez aceasta lamentare a mea de ziua ta. Sper sa ma poti ierta. Cu sufletul tau mare si bun.

Te iubesc enorm de mult, ma doare fizic cand incerc si nu reusesc sa exprim fericirea ce mi-ai adus-o in ultimii 3 ani. Vreau sa fii mereu fericit si liber si sanatos si iubit. Si sa nu te afecteze psihic faptul ca ai o mama asa cum o ai.

La multi ani puiuc! Imi pare rau ca nu pot da timpul inapoi sa repar si 16 octombrie 2009, si ultimele zile si saptamani de acum. Acesta e un mare regret. Te iubesc.

Am vrut sa inchid comentariile la aceasta postare, dar ar fi incorect tot fata de el. Asa ca vreau sa va rog, daca doriti sa comentati ceva, sa vorbiti doar despre Alex si aniversarea lui. Nu as vrea ca si voi sa faceti aceeasi greseala ca si mine, vorbind despre mine intr-o astfel de zi. Alex nu merita asta. Eu in mod sigur nu le voi trimite linkul cu postarea celor din familie. De fapt de cateva luni ei cred ca eu nu am mai postat pe blog...

Poze de azi, de la 3 ani, piticule. Noroc cu ultima ca mai lumineaza putin postarea, primele reflecta prea mult starea mea.





Editare: Ai cules azi o floare si mi-ai dat-o: "Mami, ti-am adus o floare de ziua mea!". Acum sta intr-un pahar cu apa sa vad inca o data cat esti de minunat.


Dimineata, cand ti-am spus ca azi e ziua ta, mi-ai spus: "atunci hai sa punem abtibildele cu utilaje!". Ai o atentie, o logica si o memorie incredibile. Eram in Real saptamana trecuta si tu erai in caruciorul acela masinuta, preocupat cu o alta revista cu abtibilde, mai subtirica. Eu cu tatal tau nu eram in raza ta vizuala, eram in spate. Nu am spus niciun cuvant in legatura cu ziua ta sau revista cu utilaje. I-am aratat doar tatalui tau revista cu abtibilde, si cu voce tare am spus doar pretul. Cand am ajuns atunci seara acasa, ne-ai spus "si unde e revista cu abtibildele cu utilaje?" de am ramas masca amandoi. Ti-am spus atunci ca ti-am cumparat-o pentru ziua ta. Se pare ca tu de atunci tot la ea te gandeai, puiule!

Articol in revista Pasi Spre Eden

$
0
0

In urma cu cateva luni Ina Todoran m-a intrebat daca nu as vrea sa scriu ceva pentru viitoarea ei revista. Ceva in legatura cu cresterea copilului. Eu oricum am mai spus si alta data ca ma simt onorata chiar si pentru simplul fapt ca Ina ma considera o apropiata. Ea e atat de buna, atat de blanda, atat de frumoasa, atat de plina de frumusete sufleteasca, atat de calda si la suflet si la voce, incat mi s-ar fi parut ca interactiunea cu mine, un om normal cu greseli, cu rautati, cu invidii si ganduri uneori nocive, ar fi ceva ce ea nu si-ar dori. Era evident ca eu am doar de castigat din orice contact cu ea, pentru ca imi da o stare de bine incredibila. Dar m-am temut mereu ca nu cumva sa-i fur din energia ei pozitiva ca sa mi-o hranesc pe a mea, sa profit astfel de sufletul ei. Dar probabil bunatatea ei este ca laptele matern :), cu cat da mai mult celor din jur, cu atat "produce" mai mult. Ca flacara lumanarii, care se poate multiplica fara sa-si miceasca lumina. Ca iubirea lui Dumnezeu pentru noi toti.

Asadar am fost onorata de propunere. Si acum, ca a aparut revista, sunt si mai emotionata, cand vad in ce companie aleasa am fost plasata. Stiu ca sunt alti oameni mai valorosi decat mine pe tema parentingului, nu la asta ma refer :)). Dar am fost foarte surprinsa sa vad cat de putine i-am fost colaboratoare la acest prim numar.

Despre lansarea revistei puteti citi aici. Nu uitati ca se desfasoara si un giveaway, vedeti acolo la final cum puteti sa participati. (Acum am intrat sa citesc ce a comentat lumea si vreau sa le salut cu drag pe Sakura si pe Roda :). Va multumesc mult! Sakura, chiar am impresia ca am pus-o putin in dificultate si eu pe Ina, am scris mult si cu diacritice. A trebuit sa munceasca in plus sa scoata diacriticele si am impresia ca a mai ajustat putin din vorbaria mea, pentru ca eu am tendinta sa uit de mine :D)

Indicatii pentru mami pentru citirea mai usoara a revistei :). Intra pe linkul acesta: http://jil.st/ER9tpY. Acolo, la mijlocul paginii, apasa pe butonul albastru cu triunghi si text. Ei si in faza asta, greseala mea la prima lecturare a fost ca, vazand ca fontul e prea mic, am facut zoom din butonul cu lupa. Dupa ce am facut zoom, m-am incurcat in scroll sau tragerea paginii cu manuta, nu mereu ma asculta ce imi doream, si citeam mai greu asa pe bucati. Deci, ca sa nu patesti asta, cum s-a deschis mai sus revista, in coltul dreapta jos al chenarului ai un X din sageti. Apasa acolo si revista se mareste automat pe tot ecranul. Se rasfoieste dand click pe colturile paginilor revistei. Dupa ce ai terminat, apasand tasta escape sau dand click tot pe X-ul respectiv, revii la ecranul initial :).

Din editorial deja ajungi ca cititor sa o cunosti putin pe Ina si sa-ti dai seama care e impactul ei asupra oamenilor. Nu-i asa ca multi dintre voi v-ati petrecut copilaria la tara, sau un mic concediu in ultimii ani, dar nu ati reusit sa vedeti frumosul din jurul vostru? Eu recunosc ca imaginile ei de toamna si descrierile ei pentru acest anotimp ma fac sa mai uit ca ma mai doare capul si am stari de somnolenta si depresie la schimbarile de vreme :). Incet incet Ina ma va face sa iubesc toamna. Terenul deja l-a pregatit Alex, nascandu-se toamna, si facand ca fiecare toamna ce a urmat de atunci sa o vad prin ochii lui de copil mirat in fata frumusetii naturii. Si uite ca si bebe2 s-a hotarat sa vina tot toamna :).

Ina a scris la inceput doua articole cu tematica spirituala, din care aveti ce invata chiar daca nu sunteti o persoana religioasa. Eu nu stiam, de exemplu, ca indemnul "Nu te teme" apare in Biblie de 366 de ori, cate unul pentru fiecare zi a anului. Cand am citit prima reteta de mic dejun mi-am amintit ca nu am consumat de multa vreme melasa, desi mi-am cumparat-o special acum la final de sarcina pentru continutul ei foarte bogat in minerale si meritul ei in prevenirea hemoragiilor post-partum. Asa ca am dat o fuga pana la camara :).

Abia astept sa fac impreuna cu piticul meu / piticii mei proiectele speciale pentru ei ce vor fi prezente (sper) in fiecare numar. Mi-a placut mult cum sunt prezentate. Dar era evident ca vor pastra tonul revistei, pentru ca toata revista te umple de frumos si doar prin simpla rasfoire, datorita bunului gust si pozelor superbe.

Raluca si Diana pe partea de DIY fac echipa buna si in revista, ca in real-life :) si abia astept sa tot profit de experienta lor :D.

Ultimul articol, cel scris de mine, a primit cadou si doua poze superbe cu Ina si Anais, ce pot sa-mi doresc mai mult?


Baloane

$
0
0
Cat inca burta e de actualitate, sa pun niste poze din luna a 8-a :D. Fix de acu' o luna, din 7 octombrie:






Aceasta este making of...:


Si inca una tot facuta de Tomi, la sesiunea foto pentru Boba Mini :D


As fi avut doua idei dragute de poze de sarcina, dar cum nu am avut o sesiune foto pentru sarcina, ci doar cate o poza ici-colo din greseala :D (adica ne aflam in acelasi loc cu fotograful, la distractie cu piticii), voi ramane cu dorinta :).

A doua minune din viata noastra

$
0
0


El e David Teodor, nascut in 10.11.2012, la ora 6. Prima poza este din 12 noiembrie, iar a doua din 11 noiembrie, de la externare. Nu era prima intalnire dintre frati, se mai vazusera de doua ori in ziua anterioara.
 



Deocamdata suntem foarte bine, insa nu pot face cate simt nevoia, asa ca le iau in ordinea prioritatilor. Copiii (ce bine suna!) sunt primii, apoi igiena mea de baza :)), si deci raman neatinse facebookul, blogul, mailul, mailul de serviciu, alte indeletniciri cu firma. Nu imi place sa-l radiez asa micut pe David, asa ca nu stau pe internet si nu vorbesc la telefon cu el in brate. Plus ca daca e in brate, nu reusesc sa ma uit in alta parte decat la el :). Ne ocupam la maxim de Alex, sa nu simta ca am avea mai putin timp pentru el, macar acum la inceput. Am un mare noroc ca e si Relu acasa in perioada aceasta. Si pana acum suntem bine si fericiti si impliniti toti 4. Doamne ajuta sa fim sanatosi cu totii, ca apoi daca vin tantrumuri de gelozie si colici, le biruim noi cumva. Am scris toate acestea si ca o explicatie pentru absenta raspunsurilor mele la multitudinea de mesaje si intrebari de-ale voastre. Imi cer scuze, va multumesc pentru gandurile bune, dar stau pe internet cam 10 minute o data la vreo 3 zile :)). Si pentru a vorbi la telefon trebuie sa-l dau pe David cuiva in brate, iar posibilitatile de schimb sunt rare, e la san cam jumatate din timpul unei zile :)). Asa ca atunci cand prind ocazia sa i-l dau pe David lui Relu, profit si merg la baie :D. Cu Alex, desigur, doar si inainte de nastere aveam acest special time numai al nostru :D. Abia astept sa imi fac timp sa-mi scriu undeva cum a fost, mai ales nu as vrea sa uit sentimentele (mai mult decat faptele) ultimelor zile de sarcina si primelor zile de mama de doi baieti.

Ce m-a determinat acum sa scriu? Faptul ca m-au napadit emotiile la gandul ca in urma cu o saptamana eram inca insarcinata (imi dau lacrimile de emotie si numai cand scriu fraza asta, pentru ca de acum perioada pe care o voi putea mentiona “in urma cu... David era in burtica” va fi tot mai mare...), si am nascut sambata dimineata. A trecut o saptamana minunata, in care eu am simtit ca explodez de fericire, mai ales in situatiile in care am timp sa constientizez minunea ce o traiesc. Asta se intampla mai ales la somn, cand eu stau intre Alex si David, cu o mana pe fiecare. Sau ii citesc lui Alex ce sta sub aripa dreapta o poveste in timp ce David sta broscuta pe inima mea. Simt ca as vrea sa prelungesc cat de mult perioada aceasta, sa mi-i intiparesc pe amandoi in memorie bine de tot cum sunt acum. Si din cauza aceasta prefer sa imi dedic timpul exclusiv lor acum, pentru ca e mult mai fain sa pupi un obraz fin, sa mangai un par ce inca miroase dulce-vanilat a lichid amniotic, sa iti creasca inima cand cel mare inca iti spune ca te iubeste, decat sa citesti internetul :).

Asadar in urma cu o saptamana...

... ma linistisem. Nu numai ca eram la Oradea de fix o saptamana, dar acum venise si Relu, nu mai eram doar cu mami si cu Alex.

... stiam cat e de minunat sa strangi in brate si sa iubesti si sa pupi un baietel pe care il credeam mic. Si care imi era teama ca nu ma va mai iubi la fel de mult, la fel de intens. Nu stiam inca ce simti cand poti iubi un baietel care dintr-o data pare mare, dintr-o data pot pupa mai multa burtica, picioruse mai mari, genunchi mai puternici, spate mai lat, obrajori pe care incap mai multi pupici. Si in plus sa am un ghemotoc de viata la piept.

... puiul meu David era inca in burta mea. Acolo ma mai mangaia, in timp ce eu ii raspundeam din afara. Spre seara a inceput sa-mi dea semnale subtile. Iar acum ma cutremur de emotie de cate ori imi pun mana pe burta si realizez ca el era acolo! Acu’ o saptamana! Si acum e la mine in brate, un minunat care invata treptat ce e viata si lumea aceasta.

... seara pe la 11-12, intre contractiile surde, faceam puzzle-uri cu unicul meu copil scump si drag, dar cu greu imi gaseam o pozitie comoda pe jos. Copil caruia i-am pupat fundul noaptea la 3:50 cand m-am dus la maternitate, emotionata pana la lacrimi, stiind ca e ultima data cand il mai vad in postura de copil unic, iubit exclusiv.

... eram fericita si implinita. Acum totul s-a dublat.

Imi cer din nou scuze pentru absenta din prezent si viitor :).

 

Ce mai facem

$
0
0
Repede, pe scurt. Azi verisoara mea draga a sunat-o pe mami sa vada cum mai suntem, si-a dat seama ca eu nici la 3 saptamani de la nastere inca nu am vorbit cu nimeni la telefon :)).

Asa ca i-am scris rapid pe facebook un mesaj (mi-a pus Relu cablu de net, pentru ca nu voiam sa intru pe laptop cu wireless-ul cu David in brate). Si repede m-am gandit sa-l copiez si aici, pentru cei care mai sunt curiosi de noi.

"Saluuut!

Mi-a zis mami ca ai sunat. Eu inca nu am vorbit la telefon cu nimeni, daca iti poti imagina :)). Si de obosita, dar si ca sa nu-l radiez macar in prima luna. Ca e mereu la mine in brate. A zis mami ca nu stim face prunci :)) si eu i-am zis ca oricum ne oprim :))))))). In prima saptamana am dormit 4-5 ore pe noapte, saptamana trecuta totalizam 1-2 ore. Azi-noapte nu am apucat nici sa ma intind sau sa inchid ochii, nici macar un minut :))))). Cand s-a facut ora 8 dimineata nici n-am mai incercat, mi-am facut 2 cafele :)).

Are colici. Alex nu avea. Se screme si plange. Poate dormi doar in brate, dar nu burtica pe pieptul meu ca sa ma pot intinde, ci numai asa in brate culcat la san. Daca ma misc, se trezeste si plange. Pe fotoliu asa cu el in brate, nu pe piept, mi-e teama sa adorm, pentru ca atunci cand imi cad pleoapele am vazut ca se lasa moi si mainile si l-as scapa pe jos. Cand il pun jos si o secunda incepe sa se screama si sa planga. Nu poate nici sa suga culcat. Ragaie cu gura inchisa si ii iese lapte pe nas. O data a patit-o asa intins langa mine si nu a putut respira deloc, pana cand l-am ridicat rapid ca dadea disperat din aripioare.

Eu insa sunt tare fericita. Ma simt norocoasa ca nu plange ca Alex cu orele (Alex se invinetea si chiar orice faceam nu il calma), si ma simt norocoasa ca deocamdata Alex e incredibil de bine, poate chiar sa doarma pe plansete de David. In plus, cred ca savurez orice greutate pentru ca ma intristeaza gandul ca cresc mari asa repede si nu voi mai avea niciodata un bebe mic de 2-3 saptamani in brate...

Va pupam cu mult drag!"

Deci daca m-as obisnui fara somn ar fi perfect. David maraie foarte putin in brate de la colici, il deranjeaza doar daca il culc langa mine. Si e cel mai fericit la san. Sta cu tzatza in gura cam 20 de ore din 24 :)). De exemplu, il dau cuiva sa fac un dus, se trezeste plangand din cel mai profund somn, cauta tzitzi, eu il iau rapid (pentru ca de la primele semne de trezire are niste decibeli...) si cand da de san adoarme la loc imediat asa cu buzele pe san, fara sa suga :). Vrea doar sa ma verifice unde sunt :D. Bine, cu ocazia asta am invatat ca si un dus de 3 minute poate sa se imparta in doua episoade, cu o alaptare la jumatatea lui, in prosop, in baie :D. Si am vazut ca decat sa-l desprind 2 minute de tzitzi ca sa-i pun scutec curat si sa-l imbrac, mai bine ma contorsionez sa fac toate acestea cu el mufat. Noroc ca sunt "lungi" :)).

Alex e un dragut si un minunat si un simpatic. Sper sa nu cobesc acum, oricum stiam ca inspre 3 luni apare gelozia aceea grea de tot. Dar faptul ca Alex e atat de vesel si intelegator (chiar daca ma vede 99% din timp cu David in brate si la san) si faptul ca David nu sufera cum o facea Alex imi dau o stare incredibila de fericire. Ah, si dimineata David imi acorda niste zambeteeeeee treaz, constient, cu dedicatie :D, incat imi trece imediat toata oboseala :).

Postarea am inceput-o la amiaza. Pentru un copy-paste si niste poze am avut nevoie de 5 ore... Hmmm...

Ahhh si am mai fost fericita pentru vremea superba de saptamanile trecute... (spre deosebire de azi, cand frigul, ploaia si ceata ne-au impiedicat sa iesim afara, sa facem poze cu tricolorul de pe casa :), asa cum facem in fiecare an)
 




(poza facuta de Alex)







Plang

$
0
0


Oare o sa pot scrie de lacrimile ce-mi curg pe obraz? Ca de ieri plang continuu. Cum imi trimite cineva un mesaj de incurajare, cum bocesc, cum imi amintesc cine stie ce nimicuri, cum bocesc...

Am vrut sa scriu ca a trecut o luna (ieri am “luniversat”...) de cand era la adapost in burta mea si nu-l deranja nimic, dar nu e chiar adevarat, pentru ca nemernica de toxoplasmoza acolo ar fi putut sa-l afecteze. Si stresul meu din sarcina provoca valuri de cortizol trimise inspre el, placenta nu le putea opri... De multe ori m-am gandit la efectele stresului, si am si vazut cateva deja.

David a racit. Viroza. Bronsiolita. Cu insuficienta respiratorie. Nu stim de unde a racit Alex intai. A fost si fratele meu racit, dar desi stam in aceeasi casa am incercat sa ne ferim. A mai si iesit Alex la locuri de joaca dar mai mult pe afara. Acum imi amintesc ca a fost o data la un teatru de papusi cu vreo saptamana inainte, cine stie ce virus o fi umblat pe acolo... Dupa Alex a urmat David si imediat dupa aceea eu.

Ah, si ce e mai important, de ieri de la amiaza sunt internata cu David in spitalul de stat din Baia Mare.

Am mii de remuscari ca nu am mai avut aceeasi grija de David ca de Alex. Remuscarile astea le-am avut inca din sarcina, si ma simt atat de prost, e ca si cum as avea preferinte, ca si cum David nu ar fi fost la fel de cu drag asteptat. Cand am venit acasa cu Alex din maternitate tatal meu era racit. Ei, nu numai ca noi cu Alex nu ne plimbam prin casa (chiar si la aer ieseam pe balcon, nu coboram jos), dar cine venea in camera noastra trebuia sa-si puna masca. Am considerat mai apoi ca am fost exagerata. Acum nu mai cred asta :((.

Deci plang...

Plang pentru ca David s-a imbolnavit atat de mic, asa de grav. Si are de suferit asa mult din cauza bolii in primul rand, tusea dureroasa, extenuarea... Chiar am simtit ieri ca pic jos cand mi s-a spus ca trebuie sa ma internez cu el.

Am plans cand a trebuit sa-i spun lui Alex, care se tinea atunci de mana mea, si care a inceput sa planga. Si plang acum cand imi amintesc. Ieri am plans continuu.

Plang pentru ca nu ma pot gandi la altceva decat la David si la Alex si cum ii afecteaza pe amandoi situatia de acum.

Plang pentru ca nu am avut destula grija sa nu se imbolnaveasca puiul de om.

Plang cand ma gandesc cum i-au pus branula. Plang cand ma gandesc cum i-au bagat o seringa intreaga de ser fiziologic in nas. Plang cand imi amintesc cum a plans la aerosoli. Plang cand il vad ca acum sta culcat pe spate, cand chiar trebuie, altfel nu avea cum sa stea la masca de oxigen. Plang cand vad ca vrea sa si-o impinga sau ca vrea sa traga de branula. Am plans cand am vazut ca a transpirat pe spate tot, pentru ca sub cearsaf este direct sac de plastic si cum eu nu eram pregatita pentru internare, nu aveam nimic nimic la mine sa-i pun sub el, nu aveam nici pentru mine, o hartie igienica, o sticla cu apa. Plang cand imi amintesc cum l-au chinuit cu aspirarea secretiilor cu o sonda din aceea subtire care se tot introduce in nas de ti se face rau privind de pe margine. Plang cand imi amintesc cum l-au chinuit azi-dimineata cu luarea a 3 eprubete de sange (2 mici si una normala). De atunci plang de cate ori ii vad manuta cu rana de la recoltare, la fel cum plang de cate ori ii vad manuta cu branula.

Plang cand imi amintesc cum ma stresam de analizele de toxoplasmoza ce trebuie sa i le recoltam la 3 luni. La nastere i-au luat analize din calcai si abia au putut stoarce cateva picaturi, de aici stresul meu cum ii vom recolta la 3 luni o jumatate de eprubeta mare de sange! Ei, uite ca se poate, saracutul pui...

Plang cand ma gandesc ca a ajuns la o luna sa faca toate procedurile cele mai nocive cu sistemul lui. Alex pana la 3 ani si 2 luni inca nu a luat niciodata antibiotic, acum are prima raceala cu tuse dar inca nu a luat siropuri. Ei bine, eu speram ca David sa-l concureze. Nu, se pare ca nu. La o luna de viata deja are la activ doua tipuri de antibiotice, date deodata, fara nicio analiza si antibiograma, corticosteroizi, un antiinflamator de care n-am mai auzit, o gramada de ser fiziologic si glucoza, gama-globulina (mda, produs uman...), si chiar si o radiologie. Da, tot ce poate fi mai rau pentru sistemul lui micut si in acelasi timp tot ce poate fi mai util probabil acuma (in afara de antibiotic, pentru ca am inteles din analizele de azi ca proteina C reactiva e ok, deci s-a confirmat ca e virala, nu bacteriana).

Plang pentru cum o sa-l afecteze toate astea in viitor. Asa ca dupa ce am auzit povesti cu copii care repetau toata viata episoadele de bronsiolita si de pneumonie, m-am bucurat cand am gasit si mame care sa-mi spuna povesti mai optimiste.Deci pe langa cum l-ar afecta bronsiolita de acum, mi-e teama si de modul in care il vor afecta toate substantele care au intrat in corpul lui atat de repede. In corpul lui in care pana acum a intrat numai si numai lapte matern, nicio alta substanta, acum intra cele mai grele medicamente...

Plang pentru Alex. Of, cat plang pentru Alex. E un copil atat de frumos de sensibil... E atat de iubitor si atat de atasat de noi toti din familie, si de mine in mod special... El sufera mult, chiar daca nu tot timpul se arata prin plans, chiar si cand merg parintii mei la cumparaturi, sau cand se trezeste si tata nu e langa el. Nu mai vorbesc cat de mult sufera cand se pune problema sa lipsesc eu de langa el, pentru ca deja asta se stie. Nici la baie nu vrea sa merg eu fara el, se supara tare daca merg si nu-l anunt. De lipsa indelungata nici nu se pune problema. La Oradea cand am nascut am ales sa ma externez in dimineata de dupa nastere, nu chiar seara, ca sa fiu mai puternica. Si a fost ingrozitor de greu pentru el, desi a incercat foarte curajos sa se imbarbateze singur, si sa treaca cu bine peste episodul asta. Dar il usura gandul ca numai o noapte lipsesc. Acum sa vedem cat intelege el din conceptul “cel putin o saptamana, poate 10 zile...” :((

Plang cand ma uit afara si vad zapada si o zi frumoasa insorita, si ma gandesc cum am fi iesit noi afara de eram sanatosi. In 5-6 decembrie a inceput sa ninga la noi. Prima zapada a lui David ramasa neimortalizata, pentru ca ei amandoi erau bolnavi (Alex are poze cu prima lui zapada). Prima zapada din iarna aceasta, pe care Alex a asteptat-o cu drag. Si acum el plangea din casa ca nu poate iesi afara sa curete treptele. Si sa se joace. I-a adus bunica lui putina zapada de afara zilele trecute si a fost atat de incantat... Plang cand ma gandesc ca zilele trecute doar asta imi era motiv de suparare, ca nu pot iesi afara la zapada cu baietii mei, iar acum am atat de multe...

Apropo de motive de suparare, plang cand imi amintesc ca in urma cu o saptamana pe vremea asta eram doar ingrijorata de cum ne vom petrece zilele fara Relu. El urma sa se intoarca la serviciu vineri (7 dec). Dupa aproape o luna de concediu alaturi de noi, o luna atat de plina si de frumoasa, memorabila. O luna care a parut atat de usoara pentru ca el s-a ocupat foarte mult de Alex, sa nu sufere pentru noua schimbare din familia noastra. M-am pregatit pentru intoarcerea lui Relu la serviciu inclusiv cu foi printate cu activitati simpatice. Nu am apucat sa le punem in practica, pentru ca pana la internare ne-am ocupat de raceli acasa. Imi vine sa rad asa amar, cu lacrimi, de cum calculam eu cate zile sunt intre concediul lui Relu si Craciun, cum ne vom distra noi 3 impreuna, si cum il voi ajuta pe Alex sa nu-i fie prea dor de tatal lui...

Plang pentru ca ieri cand ne-am internat a implinit o luna, si eu aveam in plan o mare cantarire si un anunt mandru cu greutatea lui. La nastere a avut 3.47 kg, la externare 3.31 kg. La 3 saptamani deja avea 5.1 kg. Ieri, dupa cateva zile de boala si o dimineata cu supt putin a avut se pare inapoi 5 kg.

Plang pentru ca David e supus asa unui chin la o luna de viata. De la investigatiile de la inceput care il deranjau, pana la toate cele cate se fac in spitale. E ora 12 acum si de 5 ori am reusit sa-l adorm azi, era extenuat, si tot de 5 ori fix atunci venea o asistenta sa-i ia temperatura din fund, sau sa-l duca undeva sa-i faca ceva si el plangea ingrozitor.

Plang pentru ca lui Alex pana acum ii trecea raceala intr-o zi, doua, pentru ca aveam timp (si loc) sa-l tin in brate non-stop. Sunt sigura ca nu numai reglarea temperaturii cu ajutorul corpului meu era importanta, ci si faptul ca se simtea iubit. Acum cred ca are o saptamana de raceala deja si nu pare sa-i treaca. Nu numai ca in primele zile mama nu l-a putut tine in brate ca de obicei, dar de ieri mama nu mai e langa el deloc...

Plang pentru ca dintr-o data boala lui Alex nu mi se mai pare cel mai greu lucru de pe lumea asta. Acu o luna Alex era bolnav si ma topeam de durere si de ingrijorare. Acum cand vad un animalut inocent bolnav de dinainte de a implini 4 saptamani, o fiinta ce abia cunoaste lumea si care inca nu s-a obisnuit cu organismul lui in afara uterului, febra celui de 3 ani mi se pare „light”. Dar nu trebuie sa uit ca pentru Alex febra e la fel de grava ca acu o luna, lui nu i se pare mai usoara. Ori i se pare la fel, ori i se pare mai greu de dus pentru ca n-o mai are pe mama de remediu numai pentru el. Intr-una din noptile de boala „in familie” David a inceput sa planga infiorator, eu am sarit cu el sa fug in alta camera, sa nu-l trezeasca pe Alex. Dar Alex dormise iepureste toata noaptea, asa ca m-a auzit si mi-a zis: „mama, vreau sa stau langa tine, nu pleca, nu ma deranjeaza David, pot dormi si daca plange daca esti langa mine”. Puiul mamei scump...

Plang gandindu-ma cat e de empatic Alex, cat de mult ne iubeste. In seara in care David a dat primele semne de boala, Relu era tare ingrijorat. Si a gresit cum o facem noi oamenii (parintii) in general, si-a varsat ingrijorarea prin nervi. L-a trimis pe Alex sa mai bea din ceaiul facut de mine pentru raceala lui, pe un ton nervos, sugerand ca David s-a imbolnavit de la el (ceva de genul „Alex, mai bea ceai, nu vezi ca si David a racit?”). Alex s-a oprit in mijlocul camerei, s-a uitat fix la mine, sa vada daca si eu sunt de aceeasi parere, cu ochii in lacrimi. Nu pentru ca era trimis sa bea ceai, ci pentru ca a inteles. S-a prins ca Relu crede ca el l-a imbolnavit pe David. L-am asigurat ca nu e asa, si ca nu asta a vrut sa spuna tatal lui. Relu i-a cerut scuze, i-a spus ca nu a vrut sa spuna asta, ca nu e vina nimanui nici ca a racit David, nici ca a racit el. Puiul scump a tras un plans bun in bratele mele, dar m-a topit sa il vad cum a suferit el la gandul ca David e bolnav din cauza lui (ceea ce nu avem cum sa stim).

Plang cand il vad pe David cum tuseste si plange imediat dupa aceea. Apropo, aici nu prea am vazut copii care sa planga din cauza bolii. Desi se plange in cor (e o atmosfera de cosmar), ceilalti copii plang cand li se fac procedurile medicale. Sau de singuratate, pentru ca am intalnit si o fetita abandonata de mama ei.
Asa ca plang si cand o vad pe acea fetita frumoasa de numai 3 saptamani plangand. In nestire. Si plang apoi de nervi ca sunt si eu atat de virusata incat n-o pot lua in brate, e in salonul de langa mine, am geam inspre ea, o vad ca si cum am fi intr-o camera. Cand nu plange, doarme. Singurele momente in care e treaza cu ochii mari sunt cand o ia vreo ingrijitoare sa o spele sau sa o schimbe. Nu conteaza pentru ea ca a fost ridicata din patut de o mana sau de picioare, bruscata, pentru ea e important contactul uman si se bucura sa vada pe cineva. Chiar daca acel cineva ii indeasa cu forta biberonul pe gat, sau il misca violent pe lateralele gurii sa o trezeasca sa termine. In dimineata aceasta am vazut o ingrijitoare luand-o in brate doar pentru a povesti cu ea, dupa ce plansese deja de vreo 2 ore. A privit-o in ochi, fericita, treaza, si apoi a adormit linistita...

Plang si cand ma gandesc ca eu plang din ceva ce pentru unii va parea un nimic. Pentru parintii ai caror copii au boli mai grave, stau mai mult in spital, sau au parte de proceduri mult mai dureroase... Dar nu pot sa fac nimic sa nu ma doara suferinta puilor mei (chiar daca mai mica, prin comparatie). Apropo de asta, o fetita de 2 ani din salonul vecin e aici cu bunica, nu cu mama, pentru ca mama e in Italia cu fetita mai mare, care are leucemie...

Am plans prima data cand am intrat in sectia de pediatrie si am vazut paturile astea cu gratii. Si plang si acum de cate ori ma uit la copilul meu acolo, sub masca de oxigen.

Plang cand ma uit pe geam si vad drumul pe care il faceam pe jos repede cand mergeam la inot. Si vad si cladirea unde e piscina. Am avut doua mari si lungi perioade de frecventat acea piscina, in etape frumoase din viata mea, cu amintiri preponderent fericite: inainte de a ramane insarcinata cu Alex si inainte sa raman insarcinata cu David.

Plang cand ma uit pe geam de la etajul 11 sa vad drumul spre casa, sa reperez masina noastra cand pleaca de la mine Relu cu Alex...

Plang cand il imbratisez pe Alex si cand ii spun PA...

Plang cand realizez ca de cativa ani in toate lunile ne merge normal, ca la toata lumea, dar in luna decembrie se intampla ceva trist sau stresant. Oare care poate fi motivul? In 2008 mi-am pierdut jobul drag si am fost aproape de divort. In 2009 refluxul lui Alex era la apogeu, cu chin si lacrimi si stres, cu vizitat medicul in noaptea de Revelion, cu regim impus de foame, cu miezul noptii de Revelion care pe mine m-a prins mulgandu-ma sa nu fac mastita si pe Alex gemand de foame. In 2010 tatal meu a avut o pneumonie foarte grava, cu internare in spital chiar inainte de sarbatori, cu pericole mari la un om proaspat operat de inima. In 2011 a murit fratele tatalui meu, si ziua de 24 decembrie ne-am petrecut-o la Zalau la inmormantare, nici gand de brad, colinde, masa festiva, cadouri. In 2012 asta...

Plang cand spun o rugaciune, cand imi cer iertare de la David, sau cand ii spun ca il iubesc.

Plang cerandu-mi iertare si amintindu-mi cat ghinion a avut si in timpul sarcinii cu mine ca mama, acum asta.

Am mai zis oare ca plang cand citesc mesaje incredibil de frumoase de incurajare? Nu mi-am putut imagina ca asa multa lume draga se gandeste la noi. De fapt plang de cate ori vorbesc cu cineva, de aceea prefer sa nu raspund la telefoane. Azi insa curiozitatea unui numar lung m-a facut sa vorbesc cu una dintre femeile pe care le iubesc si le admir cel mai mult de pe Terra...

Plang gandindu-ma ce crede el ca atunci cand il chinuie cineva cel mai tare, si cand il doare o procedura ingrozitor, aude printre urlete „aici e mama, pui mic...”....

Plang cand imi amintesc ca vine Craciunul si nu am chef de el, din nou.

Plang cand imi vine sa-i colind Mos Craciun cu plete dalbe ca sa-i calmez plansul, pentru ca aceasta colinda mi-a ramas in minte de cum o cant eu impreuna cu Alex...

Si nu o pot canta, asa ca imi caut mental altceva, si ajung sa ii cant melodia cu care il adormeam pe Alex cand era mic. Si ma pun pe plans cand imi amintesc...

O abandonez, asa ca ma apuc sa cant cum ii cantam acasa cand plangea „Davidelu, Davidelu, hai la joc, sa ne fie, sa ne fie, cu noroc”. Si apoi ma pun pe plans pentru ca imi amintesc de scumpul de Alex cum atunci cand il aude plangand incepe sa-i cante melodia asta ori in varianta cu Alunelu, ori in cea cu Davidelu, ca sa-l linisteasca.

Se spune ca trebuie sa-i implici pe cei mari in ingrijirea celui mic. Mie nu mi-a placut ideea asta, dar m-am bucurat cand initiativa a venit de la Alex, asa ca el e mare responsabil sa-mi ofere servetele uscate, pe care le ud si cu care il sterg pe David la fundulet. Daca il schimb vreodata fara el, se supara. Ei, e evident ca ieri in spital am plans de cate ori am schimbat scutecul copilului.

Mi-a venit sa-l mangai pe cap pe parul de la tampla, si mi-am amintit ca asta a fost primul gest cand l-am avut in brate. In prima lui zi de viata i-am mangaiat continuu parul de la tampla, si pe cel de la ceafa. Si am ajuns atunci la concluzia ca nu exista nimic mai fin pe lumea asta ca si zona de puf dintre par si piele de la ceafa unui bebelus nou-nascut. Depaseste orice petala de trandafir. Si mi-am amintit mirosul lui de atunci si cat de fericiti si fara griji eram atunci...

Am mai zis ca plang de cate ori ma uit la el? Ceea ce e des...

Am plans dimineata cand mi-am baut apa cu lamaie si am mancat lapte cu cereale, ca mi-am amintit ce tragedie era acasa daca indrazneam sa le consum fara Alex (daca el era din intamplare fix atunci jos cu bunica lui).

Plang cand imi amintesc fiecare iarna cu Alex, si realizez ca aceasta nu va fi la fel de frumoasa, pentru ca nu vom putea face multe iesiri din cauza sensibilitatii lui David.

Plang de cate ori imi vine sa pun mana pe fata sau pe David si imi amintesc cati microbi am luat pe mana de aici din jur.

Plang cand imi amintesc de toti copiii prietenelor mele, care au fost internati in spitalul din Baia Mare pentru o boala (mult mai tarziu ca varsta, nu la o luna) si care de atunci o tin tot intr-o boala, pentru ca tot iau altele la fiecare spitalizare... Si stau pe pozitie de observare referitor la mine, pentru ca prietenele mele au luat si ele din acele internari mai ales animalute...

Sa nu ma uit pe mine... Plang de cate ori ma vad unde am ajuns sa „traiesc” pentru cel putin o saptamana, si ma doare fizic dorinta de a ajunge inapoi acasa sa dorm cu toti 3 baietii mei impreuna, sa ajung la baia mea, la patul meu, la casa mea :((((. Plang cand vad ca acum nu am cui sa-l dau seara, daca e intr-o faza de „brate” si mie imi trebuie la baie sau imi e foame. Plang cand imi amintesc cum in fiecare seara Relu statea la tv mai mult decat mine, si cand mergeam eu noaptea in living cu David plangacios gaseam fotoliul aranjat special pentru mine, cu perna, cu telecomanda pe maner, cu totul aproape, la indemana. Plang cand ma vad in oglinda, obosita de o luna de nesomn, cu tenul uscat si ridat de o zi de stat in caldura ingrozitor de uscata de spital, cu pungi mari cat toata zona ochilor din cauza plansului. Dupa nastere am aratat de o mie de ori mai bine decat la o luna dupa... Sa plang si pentru conditiile in care voi face dus? Si pentru faptul ca nu am cum sa am grija de epiziotomie?

Plang cand imi dau seama ca a trecut doar o zi (putin peste 24 de ore) si nu stiu daca eu si Alex vom rezista 7-10 zile. El nici nu isi poate imagina cat inseamna asta, pentru ca daca ar sti ar fi distrus.

Plang cand nu-mi vine sa merg la baie sau sa ma spal pe dinti fara Alex.

Plang cand ma uit pe geam si vad catedrala unde ne-am cununat, si unde l-am botezat pe Alex. Si restaurantul unde au avut loc si nunta si Botezul. Si vad cladirile unde am lucrat...

Mi-am pus intrebarea cum ar fi fost daca Alex ar fi fost alaptat. El nu mai suge deja din timpul sarcinii pentru ca nu a mai avut ce. Mi-a zis ca imi va cere dupa nastere, dar nu mi-a cerut inca. Asa ca acum nu stiu daca sa ma bucur ca nu e alaptat, pentru ca ar fi suferit si mai mult in lipsa mea, sau sa ma intristez ca nu l-am intrebat eu daca vrea, pentru ca asa ar fi avut o imunitate mai buna.
 
Si tocmai am mai tras o tura de plans pentru ca a venit o doctorita in care nu am deloc incredere (de cand era Alex mic, i-a recomandat pentru reflux un tratament pe care l-am refuzat si care ulterior am aflat ca l-ar fi omorat). Si mi-a zis sa nu-i mai dau sa suga pentru ca oboseste copilul (dupa ce pediatra care il monitorizeaza nu a zis nimic despre asta, ci mi-a spus sa-l alaptez des). Si in loc sa-i ia saturatiile de oxigen la fel ca pana acum, din degetel, il pune sub monitorizare cu electrozi, lucru care o sa-mi faca imposibila ridicarea lui din patut! Nici pentru alaptare, nici pentru a-i calma plansul, pe care il are din belsug cand e treaz... :((((((( Sa vedem cum rezistam pana dimineata cand vine iar doctorita ce l-a urmarit, si daca nu cumva nu va avea curaj sa treaca peste recomandarea acesteia de acum... :((



Acuma o observatie. Nu consider ca gresesc ca plang. Adica e un plans eliberator, gen Aletha Solter / Otilia Mantelers ;). As exploda daca nu as putea sa plang pentru situatia in care am ajuns, si toate gandurile de mai sus m-au ajutat sa dau afara tot plansul din mine. Nu consider ca trebuie sa-i spun lui Alex „sa fii puternic!”, ci mai bine sa ma vada autentica, sa vada ca si eu sufar ca sunt departe de el, sa vada ca e normal sa isi arate si el sentimentele. Iar cu procedurile facute lui David, dupa ce plang pentru fiecare ,fara un efort constient ma gandesc doar la partile lor bune. „Ce ma bucur pentru gama-globulina asta, o sa-l faca mai puternic, sa lupte cu boala”, „acum ca i-au dat iar medicamentul ce ii dilata vasele din plamani, o sa respire mai usor, o sa se oxigeneze mai bine, n-o sa mai tuseasca...”, „ce bine ca suntem aici in spital sa fie supravegheat” etc. La asta ultima recunosc ca depun un pic de efort, pentru ca imi amintesc toate cazurile cunoscute direct sau doar de la tv, cu copii care mor din cauza unui antibiotic dat fara teste, sau din cauza unui tratament gresit, sau prea puternic. Deci nu reusesc sa ma relaxez total si sa ma gandesc „pfuai ce bine ca am ajuns pe mana medicilor, de acum totul va fi perfect”.

Regrete si intrebari

$
0
0
Am scris in postarea anterioara despre raceala ingrozitoare, bronsiolita/bronhopneumonie (pana la urma acesta ne este diagnosticul, bronho-pneumonie virala), cu care se lupta David, si noi pe langa el. Sunt importante si comentariile, nu doar pentru a vedea cati oameni sunt alaturi de noi, ci si pentru ca acolo in comentarii am scris zilnic update-uri ale starilor noastre. Insa acum mi-am facut curaj sa abordez un subiect prea lung pentru un comentariu la acea postare.

Nu as fi vrut sa scriu pentru ca citeste si mama mea. Si intr-un mod bizar simt ca i-as da satisfactie, pentru ca ea a plans din prima zi de raceala ca omoram copilul, sa-l ducem la medic. Si noi n-am vrut, pentru ca eu eram obisnuita cu Alex, care cu fiecare raceala lasata in pace, cu lupta proprie a organismului, a ajuns din ce in ce mai puternic, mai sanatos, mai imun. Normal ca nici pe Alex nu l-am lasat sa se chinuie, in sensul ca nu a fost cazul. Febra nu a avut mai mult de doua zile si nu parea sa sufere, era fericit daca il tineam in brate. Tuse nu a avut pana acum, la bronsita de acum. Muci a avut doar limpezi, care treceau usor cu ser fiziologic. Dar chiar si la raceli cu muci limpezi, sau febra fara alte simptome (de cate ori a avut febra, nu avea niciun alt simptom, nici de raceala, nici de probleme digestive, nici bubite pe piele, nimic, si ii trecea la fel, fara alte simptome), doctorii din jurul nostru ne prescriau antibiotice. Asa am ajuns sa nu prea ii mai cautam, pentru ca vedeam ca dupa o zi Alex era ca nou, sanatos tun, tratat doar cu ceaiuri (pe care nu prea le bea :D) si dragoste. Am sperat sa fie si cu David la fel, mai ales ca el a fost alaptat exclusiv (la Alex suspectez un biberon in maternitate), si a fost pus pe mine dupa nastere, etc.

Acum cand mai aflu de cate un medicament ce il primeste David, ma buseste plansul. Medicamente pentru inima (!!!), antibiotice doua tipuri, corticosteroizi, adrenalina, etc... Ce am facut cu copilul meu oare...

Ma simt vinovata ca nu am mers la doctor la primul muc, poate ne dadea numai ceva expectorante, eu plangeam ca trebuie sa-i dau medicamente asa de mic, ma plangeam aici pe blog, si gata. Dar nu ajungeam la atatea... Eu am evitat doctorii pentru ca aici in Baia Mare cam dau antibiotic la orice semn de raceala, fara analize. Si la cei mici, si la noi cei mari. Sa nu mai vorbesc cum am incercat cu Alex cand era mic, cu refluxul, sa mergem la cea mai renumita pediatra din oras, care i-a recomandat antibiotic ca "poate are rosu in gat" (dupa ce m-a certat cum indraznesc sa-l alaptez daca nu consum carne..). Mai tarziu am aflat ca acel antibiotic este interzis in afectiuni ale stomacului si daca i l-as fi dat ar fi facut hemoragie interna...

Isoricul: joi a avut nasul infundat, fara secretii in afara, fornaia usor, asa cum multi nou-nascuti fornaie (inclusiv el asa respira in primele zile) din cauza narilor inguste. I-am pus ser. Vineri am inceput sa i le scot si erau limpezi. Sambata noaptea a inceput sa tuseasca, putin si rar. Duminica la fel. In rest sugea, era ca de obicei. Luni dimineata era moale si nu mai voia sa suga, asa ca la amiaza am cautat-o pe doamna doctor Veronescu, de la Spitalul Judetean, bazandu-ne ca am auzit ca ea nu da antibiotic la orice. Ne-a zis ca va trebui sa ne internam pentru ca e prea mic, nu putem risca. Nu la ea (la neonatologie se poate doar pana cand au varsta de 10 zile), ci la pediatrie, la Dr. Orha. Si a zis ca din pacate va trebui sa primeasca antibiotic si corticosteroizi. Orha cand l-a vazut a fost si mai panicata, l-a panicat si pe Relu si Alex ce erau de fata, ca e cianotic, ca are insuficienta respiratorie, ca ne interneaza urgent si ne pune la oxigen. Si una dupa alta o gramada de proceduri, cand noi mersesem de acasa cu pruncu in brate doar la o consultatie, fara alte lucruri, cu speranta ca nu va primi medicamente. Adica deloc... Ma gandeam speriata ce voi face daca medicul ii va recomanda antibiotic.

Ma macina faptul ca din cauza mea s-a ajuns aici. Ce sa fac data viitoare? Sa nu-l mai las deloc sa lupte singur fara medicamente? Alex doar singur a batut toate bolile (putine) ce le-a avut pana acum, si vad pe el ca din fiecare lupta iese mai puternic. Pneumonia aceasta a fost virala, deci n-ar fi avut efect antibioticul, din contra.

Homeopat nu avem in oras. Cel putin nu unicist. Asa, homeopatie prin internet mi se pare ok la o diaree la un copil de 2 ani (cum l-am rezolvat pe Alex), la un hipotiroidism in sarcina (cum m-am rezolvat pe mine). Dar la pneumonie cu insuficienta respiratorie la bebelus de o luna, cand evolueaza atat de repede (ni s-a spus dupa saturatia de oxigen ca pana seara ar fi fost prea tarziu, if you know what I mean), mi se pare periculos. Nu pentru ca homeopatul nu ar fi priceput, ci pentru ca nefiind langa copil sa-l asculte cu un stetoscop, nu poate sa-si puna in functiune priceperile... Se poate baza doar pe ce vad eu, si eu nu am cum sa vad insuficienta cardiaca.

Ce sa fac data viitoare? Cum sa fac un echilibru intre sanatate si medicamente? Relu nu-mi reproseaza acum nimic, ca stie ca imi reprosez eu singura, dar totusi data viitoare chiar ii bag antibiotice din prima? Imi calc pe toate cunostintele? Ca o viroza sau o boala a copilariei poate avea febra de 3 zile si abia dupa aceea faci niste analize sa vezi daca e viral sau bacterian? Si ca faci enorm de mult rau dand antibiotic la o viroza? Oricum David nu a avut deloc febra!

Eu mor oricum, am imbatranit 10 ani, la fiecare chin prin care trece David imi sapa cu un cutit in inima, in trup, sa stiu ca din cauza mea a ajuns asa chinuit, cu consecinte grave toata viata lui... Dupa ce i-am gandit asa in amanunt nasterea, sa fie sanatos, sa aiba un inceput bun in viata. Ma omoara chestiile astea si nu ma pot opri din plans. Inca o data eu am incercat sa fac ceva bine si mi s-a dat peste nas cu toate planurile... Ca sa am regrete big time pentru toata viata, sa am motive de plans... Si in timp ce urla de durere dupa ce tuseste, sau in timp ce isi pierde respiratia urland de durere cand ii schimb scutecul, imi cer iertare plangand. Sper sa ma poata ierta vreodata. Asta fac acum aproape toata ziua. Lacrimile mi-au secat din alte motive enumerate in postarea anterioara. Au ramas acestea date de regrete. Doar astea le am acum, plang cerandu-mi iertare ca eu, care trebuia sa am grija de el si sa ma asigur ca ii este bine, eu am contribuit la chinul lui de acum si la atatea proceduri ce i se aplica. Nu am avut niciodata in viata asta un sentiment mai greu de suportat ca regretele de mama.

Intestinul virgin la care am tinut atat s-a dus ieri. Am inceput probioticele, de teama candidei de la fundulet.  Inca o palma.

Recordul lui Alex s-a dus de alaltaieri seara, a inceput siropurile de tuse (bromhexim) si bronhodilatatoare (salbutamol, cine a mai auzit de el?). Eu n-am fost acasa, au dus-o pe nasa noastra sa-l asculte la plamani, a zis ca are bronsita acuta simpla cu sibilante. Eu as fi vrut sa il tratam homeopat, dar am zis ca-l las pe Relu sa decida pentru ca e cu el acasa, si mai ales pentru ca el sta sub presiunea alor mei (care incepusera psihologic cu din alea ca o sa ajung inapoi in spital internata cu Alex...).

Inca un amanunt mic. Cand plange si geme, David spune "maaaaaaam", "maaammmaaaa". Stiu ca nu vorbeste copilul la o luna si nu zice mama, sunt sigura ca nici nu stie ce inseamna cand il aude, iese asa din greseala, dar imi rupe sufletul.

Deci vreau sa aflu pareri mai multe despre "cand intervenim la raceala atunci cand nu avem un medic in care sa avem totala incredere?". Relu nu ma cearta, nu imi reproseaza, dar mi-a zis ca data viitoare intervenim de la primul semn :(...


Noapte de vis

$
0
0
Ieri dimineata i-au luat sange pentru analize. Dupa o noapte crunta, pentru ca plangea un copil dintr-un alt salon fara oprire. Nu era abandonat de tot, dar am inteles ca se imbolnaveste des si sta foarte mult la pediatrie, si nu il insoteste nimeni pentru ca mama mai are cativa acasa. Asistentele faceau tot posibilul sa-i fie bine, dar nu prea reuseau.

Apropo de asta, doua chestiuni:

- cum mai e treaba in Sibiu, unde stiu ca am semnat o petitie sa fie lasate mamele sa stea cu copiii? Doamne, mi se pare cel mai mare cosmar si pentru o mama, si pentru un copil, in astfel de clipe grele sa fie obligati sa se desparta!!! Oribil!

- Asistentele, ingrijitoarele, si majoritatea doctoritelor (cu o exceptie la care ma asteptam) de la Pediatrie sunt absolut excelente! Minunate! In atmosfera aceea oribila de plans continuu de copil, cu ture lungi de munca asidua (mereu aveau de facut tratamente, recoltari, etc.), ele reuseau sa fie senine si zambitoare cu toata lumea. Sa-i incurajeze pe copii, sa le imbratiseze pe mame, sa le inteleaga pe mame ca le e greu, sa faca tot posibilul sa le fie mai usor copiilor. Vorbeau frumos cu toata lumea. Nimeni nu le-a dat spaga din cei din jurul meu, si in nici un caz nu a cerut sau nu a pretins nimeni. Asa ca mi s-a parut ca la particular, ba cu un plus de omenie si empatie pe deasupra. Nimereau din prima venele pentru recoltari sau branule. Substantele puse in branule noaptea erau injectate in cea mai mare liniste, tiptil, pe intuneric, luand usor manuta copilului, chiar daca acesta dormea cu mama si ele trebuiau sa se intinda prin pat dupa prunc. Ingrijitoarele spalau totul luna de vreo 2-3 ori pe zi, te intrebau mereu daca nu vrei mancare sau ceai, sau cearsaf curat. Daca la schimbul de tura cand se plimbau doctoritele si asistentele pe la fiecare salon, copiii dormeau, priveau doar prin geam si isi impartaseau acolo informatiile. David statea mereu la san dupa ce au trecut primele doua zile si n-a mai trebuit sa ma stresez sa-l pun la oxigen. Nimeni nu m-a certat, nimeni nu a zis nici macar in gluma binecunoscutele "o sa-l invatati asa, o sa se rasfete", sau "poate nu-i ajunge laptele". Nimeni. In schimb, spuneau "ooo ce dulce e, vedeti cum stiu de mici unde le e lor mai bine / ce e mai bun?". Sambata imi spusese doctorita ca luni facem analizele si sa nu-i dau lui David sa suga noaptea. Lucru imposibil, ar fi insemnat sa ma plimb cu el urland pe holuri. M-am macinat  asa cu gandurile astea si duminica i-am spus ca nu pot face asta, si i-am spus ca m-am stresat mult pe tema :D. Ea mi-a raspuns sa-i dau linistita, si cand mai am stresuri, s-o intreb, sa nu mai tin asa in mine, ca nu cumva sa pierd laptele :D. Deci, jos palaria pentru personalul de la Pediatrie, Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare! Si datorita voua am reusit sa supravietuiesc emotional.

Asa, deci spuneam mai sus de recoltare. Nu prea vedeam sensul chinului, dar am zis sa fiu ascultatoare, ca sa fie bine. Si a fost chin mare. Din nou in 3 eprubete. In a treia deja nu mai curgea sange, incepea sa se coaguleze, si a trebuit mulsa mana toata sa iasa prin ac ceva sange. Si pana atunci plansese oribil, din cauza imobilizarii pe spate si din cauza durerii, dar la faza cu mulsul a fost ceva ingrozitor. Iar am imbatranit putin. I-a si schimbat branula si la pansarea ei m-am bucurat ca m-au lasat sa-l ridic de pe masa, si a plans mai mult gemut, nu isteric, in bratele mele. Totul a durat cam 15 minute :(...

Apoi toata dimineata am sperat din tot sufletul (am facut chiar si niste vizualizari din acelea de law of attraction :D) sa ne lase acasa. Atat de mult am sperat asta incat deja stiam ca voi suferi tare daca nu se intampla. Si eu de obicei nu-mi fac asteptari tocmai ca sa nu sufar. Desi mi se spusese ca voi fi lasata acasa cel mai devreme marti (azi) daca totul merge bine. Si, cand a venit in vizita doamna doctor, deja zambea, stiind ca vrea sa imi dea o veste buna. M-a intrebat ce fac, i-am spus ca vreau acasa :), si mi-a raspuns ca acesta a fost motivul pentru care m-a intrebat, ca a stiut ce vreau. A spus ca daca ies bine analizele, ma lasa acasa dupa-amiaza (pentru ca atunci veneau rezultatele). Daca nu, trebuia sa mai stam pentru antibiotice. Mi-a venit sa tip de fericire. A mai venit de cateva ori pe la mine si cand m-a gasit impachetand, facea glume ca daca analizele sunt proaste, le aruncam (analizele, nu bagajele).

Acasa Alex era nervos pentru ca dupa doua zile de weekend Relu mersese la serviciu. A zis ca nu mai vrea sa-l vada. Pentru cei care au urmarit si comentariile de la postarile anterioare, nu e o noutate. Nici la mine nu fusese in vizita duminica, nu voia sa vorbeasca cu mine la telefon, si sambata cand fusese sa ma vada, nu s-a lasat imbratisat, pupat, si a stat doar lipit de Relu, stingher. Noi care stateam lipiti toata ziua, eram ca doi straini :(( si eu ma intrebam cat va dura sa reparam ruptura din sufletul lui, sa isi recapete increderea in mine ca nu mai dispar (Doamne ajuta!) zile intregi de langa el, fara nicio pregatire din timp...

Cand i-a spus Relu pe la 3 jumate, ca vin acasa si ca trebuie sa vina la spital dupa mine, s-a prefacut nepasator, l-a ignorat. Numai el stie ce era in sufletul lui, pentru ca nu credea ca voi veni, asa ca nu voia sa sufere facandu-si sperante. Puiul mamei, inca imi amintesc, si n-o sa uit toata viata, lacrimile lui cand i-am spus ca trebuie sa raman la spital cu David si el sa mearga acasa (in 10 decembrie); privirea lui disperata si inlacrimata din ziua urmatoare, cand m-a intrebat daca vin acasa dupa ce se trezeste, si a realizat ca nu e vorba doar de o zi, ci ceva de lunga durata; plansul lui la telefon in a treia zi, cand adormise la amiaza si ratase programul de vizita de la spital... Toata viata aceste amintiri, impreuna cu respingerea lui de sambata si refuzul de a mai veni in vizita, imi vor aduce lacrimi in ochi si durere in suflet. Daca pentru mine a fost grea despartirea de el, pentru el a fost ceva imposibil de suportat, dovada si indepartarea de mine, durerea era prea mare.

Cand am parcat masina si m-a vazut coborand, mama mea a fost martora unui spectacol: Alex mai fericit decat oricand, a sarit pe fotoliu, a sarit pe masa, a tipat de bucurie, a urlat ca a venit mama, a ras de fericire. Eu credeam ca ignorarea mea va dura, ca o pedeapsa ca l-am parasit. Insa el a folosit-o doar cat sa se protejeze de suferinta atata timp cat am lipsit, saracutul. Scumpicul mic, trebuie sa-i repar sufletelul. Nu e suparat nici pe mine, si culmea ca nici pe David. A sarit la mine in brate pentru ca nu si-a dat seama ca il am pe David in wrap. Ne-am pupat si ne-am imbratisat, si a inceput sa-mi arate noutatile casei, povestind continuu. Am zis mai sus ca nu si-a dat seama de David in sensul ca de la nastere e usor stanjenit cand se atinge de David (cand stam toti 3 pe fotoliu, de exemplu), nu e in largul lui, dar e cumva asa ca nu ar vrea sa-l "strice", sa-l raneasca.

Toata seara ne-am pupat si ne-am simtit minunat. Si noaptea numita in titlu "de vis" asa a si fost. Un baiat iubit in dreapta mea, doi baieti iubiti in stanga mea, patul comod, asternuturile preferate, curata dupa dus, un Alex ce doarme toata noaptea, un David care de o saptamana, de cand l-am luat langa mine in pat noaptea in spital, poate suge la orizontala si de fapt poate sta intins la orizontala, si care s-a trezit de 3 ori sa suga si apoi a adormit la loc. M-am odihnit extraordinar si fizic, si emotional. Apropo de David la orizontala, tind sa cred ca o fi avut ceva la plamani (dr vorbeau de lapte inhalat) din moment ce din primele zile de viata el nu putea sta deloc la orizontala, fara sa aiba un reflux vizibil, incepea sa se inece, sa se screama, etc.

Emotional totusi la mine vor mai dura "reparatiile". Poate si la el, si vor iesi "monstri" in timp. Ma astept la orice. Nu stiu daca asa traumatizate raman toate mamele, sau sunt eu mai slaba (dovada postarile pline de lamentari din ultima vreme), sau e de vina sarcina si lauzia, sau tiroida mea a luat-o razna din nou din cauza stresului (laptele a scazut, mi-au aparut cosuri urate si dureroase, m-am ingrasat, etc.). Dupa ce duminica am profitat de vizita fara Alex sa plang in voie si de fata cu Relu, aseara m-a surprins iar plangand, si sigur nu ma intelegea. Eu ma simt ca in zona crepusculara, notiunea de timp e alta, valorile de referinta mi s-au schimbat, totul mi se pare in ceata. Si peste toate sentimentele ciudate, planeaza o mare teama. Mi-e teama pana in maduva oaselor ca se va repeta. Eu nu stiam ca asa usor poti sa ajungi internat, asa ca acum am impresia ca oricand ni se poate intampla iar, in cateva ore. Mai ales avand un precedent, am impresia ca am intrat intr-un cerc vicios, si o data internati, ai o mare posibilitate sa te tot imbolnavesti si sa tot frecventezi spitalul. Si cum e cea mai grea experienta pe care am trait-o pana acum, chiar nu as vrea sa se repete niciodata! Doamne fereste sa fie vreodata cazul la Alex, pentru ca eu ar trebui sa aleg intre ei...

Asadar aseara plangeam. Din orice. Am plans si cand am vazut televizorul pornit, nu pentru ca imi era dor de programele tv, cat de vremurile fara griji cand ma uitam la tv, inclusiv noaptea cand il alaptam pe David in living (si fix Hercule Poirot se derula si aseara, si in noptile cu David), pentru ca el se oprea din plans doar daca stateam in fotoliu, nu in pat. Am plans cand am vazut pe geam instalatia de sarbatori din vecini si mi-am amintit de zilele fericite lipsite de griji in care am privit cum o monteaza. Am plans de cate ori am vazut obiceiurile celor din casa care au ramas la fel, lumea merge inainte in paralel cu suferinta noastra. Stiu, veti spune ca exagerez, ca doar nu a fost asa tragic, dar daca asa am resimtit eu situatia, e musai sa scriu undeva sa nu explodez de plans. Imi cer scuze de la cei care au greutati mai mari si mai dureroase :(...

Am plans si cand am vazut ca Alex si-a inventat jocuri noi in cele 8 zile lipsa, si eu nu stiam cum trebuie sa "sun la avioane". Acuma sa nu va imaginati hohote care sa-l sperie pe bietul copil, doar lacrimi curgand continuu, sterse rapid de pe obraz...

De fapt plangeam de cate ori ma uitam la micii mei. La David pentru care locul parea strain. Pentru ca isi petrecuse un sfert din viata lui (!), cel mai recent, intr-un spital. Din cauza asta ma simteam asa straina, asa derutata, nu mai stiam obiceiurile, rutina noastra de acasa, nu mai stiam cand si cum imi luam cina cu el in brate, stiam doar obiceiurile noastre invatate in spital. Doamne, ce sentiment bizar! Normalul nostru era acolo... Si Davidelul scump, ca sa-mi faca totul mai usor, din 16 decembrie zambeste aproape continuu cand e treaz :). De fapt cand nu are tzitzi in gura zambeste.

Ma uitam la Alex si imi venea sa plang gandindu-ma la ultimele luni, la ultimul an... Ultima referinta pentru fericirea lui suprema este pentru mine excursia la Budapesta din februarie. Atunci parintii erau doar ai lui, el era destul de mare sa ne distram impreuna la maxim, sa ne intelegem excelent, ne plimbam pe unde ne placea noua si lui, eram fericiti. Si el era alaptat. Apoi a venit sarcina, cu toanele mele hormonale, cu imputinarea laptelui pana la disparitia totala (inca n-am avut curaj sa scriu despre asta), cu abandonarea sanului, urmata de o luna plina de tantrumuri, de indepartare de mine si de apropiere de Relu... A fost un an greu pentru Alex. Si totusi am o referinta frumoasa a vietii fericite ce o duceam si de asta vara din Grecia. Si mai am o amintire emotionanta, cum ma jucam cu el puzzle in pre-travaliu, in 9 noiembrie, cu contractii usoare. Ultima joaca impreuna, noaptea la 11-12. Relu dormea (sa capete puteri :D), dar oricum, si daca as putea da timpul inapoi, tot eu as prefera sa ma joc cu el atunci noaptea, sa am aceasta amintire deosebit de emotionanta, a ultimei noastre experiente doar in doi. Apoi am nascut si puiul a trebuit dupa acomodarea la Oradea si dupa o noapte fara mine, sa se acomodeze cu mama ce era mereu mereu, zi si noapte, cu cel mic in brate (foarte putin rezista sa nu planga la altii in brate). Sa ne jucam asa, cu David pe un brat. Sa il ajut sa urce pe wc cu David pe un brat, sa il spal pe maini la fel. Sa fie si David acolo in orice activitate in care pana atunci Alex nu permitea nimenui sa se bage, care era ceva special doar pentru noi doi. Si Alex puiul mic l-a acceptat si pe David, cred ca de dragul meu. Mi-a facut o favoare. 

Alaltaieri gandindu-ma in urma la toate aceste amintiri din perioade fericite m-am speriat (intr-un comentariu am scris ca mai am un motiv de depresie dar nu pot scrie despre el). Am crezut ca depresia ma indeparteaza de David si m-am temut ca am ajuns sa cred ca de cand a aparut el toate ne merg prost (sarcina stresanta cu toxoplasmoza, acum pneumonia asta), si ca ce bine era fara el. Ideea ca as putea gandi asa m-a speriat. Mi s-a parut un gand oribil. Ingrozitor. Care la nivel energetic i-ar face lui David mult rau (poate l-am gandit de mai demult si asta a contribuit la rau...). Mi s-a parut gandirea unei fiinte egoiste si rasfatate care ar putea avea cel mult scuza unei depresii post-partum (cele cu hipotiroidism de obicei trec si prin asa ceva...). Dar o mana de fete mi-a sarit in ajutor si m-a ajutat sa-mi traduc gandurile. Si m-au lamurit ca e nevoie doar sa-mi fac niste amintiri frumoase cu David. Si mi-am dat seama ca intre momentele de referinta pentru fericirea noastra anterioara, la care ma gandesc lacrimand cand il privesc pe Alex, se numara si zilele de dupa nastere de la Oradea, si zilele insorite si calde de noiembrie in care ieseam cu amandoi aici in curte, si radeam cu Alex si ne distram de minune, si toata luna in care Relu a stat cu noi si eram toti 4 fericiti... Asa ca nu, nu am ajuns sa gandesc ca "ce bine ne era cand nu era David". NU. Dar cat timp am crezut ca gandesc astfel de oribilitati m-am scarbit de mine si am plans mult... De duminica m-a speriat posibilitatea acestor ganduri.

Dar pot sa visez in continuare la Alex-cel-de-la-Budapesta-100%-fericit-si-iubit-la-maxim. Si sa mi-l imaginez asa cand il privesc, sa nu am pretentii de fratior-mai-mare de la el. Sa-i ofer atentie cat pot si iubire nemarginita. Si sa sufar alaturi de el pentru suferintele si schimbarile prin care a trebuit sa treaca de atunci... Puiul drag...

Si am plans aseara uitandu-ma la ei, si privind in jur, am plans cat de lipsita de griji a fost viata mea in ultima vreme (mi se par asa puerile orice ganduri stresante ce le aveam, fie ca era vorba de firma, de bani, de joaca obositoare sau plictisitoare cu Alex cand era mai solicitant si mai incapatanat, de organizari de sarbatori,...). Am plans pentru disparitia pentru totdeauna a acelei inocente, cu zile frumoase una dupa alta, cu cafelute baute la aer curat, cu cautarea unor activitati educative placute sau a unor retete sanatoase pentru sarbatori. Ar trebui sa inchid taburile cu retete de Craciun sau cu printabile de HS, din moment ce nu ma voi putea gandi la asta pana cand ne vom reveni. Pana cand imi voi reveni. Doamne, ce viata frumoasa am avut! Si nu pot spune ca n-o apreciam, pentru ca nu era zi in care sa nu ma cutremur de cat de fericita sunt. Veti spune ca exagerez acum cu teama asta, dar nu stiu de ce simt ca acum tot binele s-a terminat si vom avea parte doar de spitalizari, boala, si suferinta. Eu voi incerca prin rugaciuni si law of attraction sa indepartez gandul rau, dar sper sa nu fie intuitia cea care imi da astfel de previziuni... Sper sa nu fie adevarat, dar recunosc ca nu as fi crezut ca aceasta spitalizare cu David poate sa ma puna asa la pamant din punct de vedere psihologic, emotional. Pentru ca recunosc ca sunt la pamant si nu stiu cum au putut trece intregi prin asta atatea mame din jurul meu, fara sa se planga. Mai ales mamele care au trecut si trec prin experiente mult mai dureroase... Le voi admira vesnic pentru putere. Eu se pare ca nu rezist. Aseara, azi-noapte, inca nu-mi venea sa cred ca il pot strange in brate pe Alex, de parca pana atunci am fi fost pierduti unul de altul...

Si el simte inca pericolul ca eu sa dispar, nu a vrut nici aseara sa ne culcam, nici azi la amiaza. Sau poate nu ne saturam unul de altul...

Pe langa lauzia hormonizata hipotiroidica mai am o scuza. Din cauza racelii lui Alex nu am mai iesit din casa la aer din 2 decembrie. In 2 decembrie era cald, dupa un 1 decembrie ploios.  Singurul contact cu aerul exterior a fost de vreun minut cand am mers la spital pentru controlul lui David (cica), in 10 decembrie, pe zapada si aer curat, rece, si inca un minut ieri, de la spital la masina, pe un aer curat de primavara. In spital privind pe geam imi era pur si simplu sete de a iesi afara! Azi am iesit cu Alex vreo 20 de minute, intr-o zi superba ca de martie. Am lipit abtibilduri imbratisati. David nu are voie inca, dar am avut norocul sa doarma profund cand l-am pus pe pieptul mamei mele, si sa ne lase pe noi doi putin impreuna. M-am bucurat sa stau la aer si la soare. Dar nu am putut sa nu suspin in interiorul meu gandindu-ma cate planuri frumoase ni se anuleaza. Nu vom putea merge nicaieri la sanius probabil pentru ca David nu va avea voie sa respire asa mult timp aer rece. Toata iarna si primavara vom sta sub stres, nu cumva sa se imbolnaveasca. Tocmai am aflat ca tatal meu simte ca incepe sa raceasca si ma speriu, nu stiu ce masuri sa iau sa fim bine. Chiar daca facem cumva sa nu ne intalnim, de unde sa stiu ca nu si-a dus mana la gura sau la nas inainte de a pune mana pe clanta de la usa sau de la frigider? E aproape imposibil sa te feresti de un virus in aceeasi cladire. Pana acum ne bazam pe sisteme imunitare sanatoase. Dar acum? Cate o spitalizare pe luna, la fiecare imbolnavire a unui membru al familiei? Cand 3 dintre ei lucreaza cu publicul, cu zeci, sute de oameni din diferite parti ale judetului, zilnic?

Pana acum mi se parea ca iesitul afara ore multe, chiar si iarna, la aerul curat din curtea noastra (stam aproape de deal, departe de strada), ne intareste sistemul imunitar. Acum va trebui sa fac un echilibru intre aceasta calire a organismului si clopotul de sticla sub care imi vine sa-l bag pe David. Si e greu sa iti schimbi parerile si obiceiurile asa repede. Si planurile de joaca la zapada din toata copilaria lui, ca-mi vine sa ne mutam la ecuator...

Deci Alex e mult mai bine decat ma asteptam. Si meritul e mai ales al lui Relu. Si mami a trebuit sa sacrifice alte activitati gospodaresti sa se ocupe pana la amiaza de el. Dar mami stia si pana acum cum sa il ia pe Alex ca sa treaca cu bine peste suparari. Pe Relu insa il surprinsesem in multe situatii incercand sa-l caleasca, sa-l faca puternic, cu "nu plangi, nu? noi suntem puternici", sau poate uneori chiar o lipsa de rabdare data de extenuarea de dupa serviciu. Insa acum a fost de milioane. Si cu mine, in atitudine si actiuni, si mai ales cu Alex. S-a comportat de parca ar fi citit Playful Parenting, desi nici articole nu-i mai trimit de multa vreme, de cand am aflat ca nu avea rabdare sa citeasca ce ii trimit legat de cresterea copiilor. A avut rabdare la orice mici sensibilitati ale lui Alex, s-a ocupat de el mereu, i-a acordat atentie deplina. Asa ca lui trebuie sa-i multumesc in primul rand pentru ca Alex a scapat intreg la minte si ca relatia noastra e (sper) la fel ca inainte. Eu inca stau cu teama unei noi internari, si ma innebuneste gandul asta de cate ori ma uit la Alex. Acum, ca stie ce inseamna asta, nu cred ca ar suporta vestea unei noi spitalizari. Eu sigur as claca. Puteti sa spuneti ca sunt slaba, nu putem fi toate la fel de puternice...

 Puiul zambaret ieri:



Si puii mei dragi azi-dimineata:






Abia astept noptile, sa-i pot imbratisa pe rand :). Noptile astea ma vor ajuta sa ma repar...

Din nou imi cer scuze si pentru postarea scrisa aiurea, si pentru faptul ca multa lume va crede ca exagerez. Aici e totusi un fel de jurnal al meu si aceasta stare depresiva si speriata este starea mea reala actuala. Si mi se pare atat de ireala incat am sperat ca si scrisul in sine ar fi o forma de terapie, sa ies mai usor din cosmar. Da, cosmar e cuvantul potrivit din cauza sentimentului de ceata, a evenimentelor derulate aiurea cu repeziciune, a sistemelor de referinta bulversate...

Sarbatori frumoase!

$
0
0


Poza din felicitare este o exceptie, tocmai il desprinsesem de la san sa le facem poze doar lor, baietilor. Si nu puteam face asta decat daca l-am asezat pe junior pe ceva moale :D. Asa ca rapid, in minutul dinainte de a se trezi, am facut si o poza de grup. Dar cum trebuie sa fim sinceri, daca veniti la noi la orice ora, ne gasiti asa ca aseara, in Ajunul Craciunului:



Despre 2012 - prima parte

$
0
0
La finalul lui 2011 mi-am pus niste dorinte pentru 2012 si in mare s-au implinit. Mai mult, imi doresc cam aceleasi lucruri pentru 2013, dar despre asta voi scrie intr-o alta postare.

Tot in decembrie 2011 am preluat o leapsa in care am scris bucket list-ul meu. Pot bifa punctul 7. Si un pic si punctul 25 pentru ca in 2012 m-am relaxat tricotand si mesterind tot felul de lucruri impreuna cu Alex.

A fost placut sa recitesc acum ce am facut in 2011, nu-mi vine sa cred ca a trecut asa mult timp. Chiar daca sarbatorile trecute nu au fost frumoase...

Asadar, ce voi tine minte in legatura cu 2012? Caa fost un an maxim, cu agonie si extaz la cote extreme, pe tot parcursul anului.

Normal ca cele mai important evenimente, pentru care nu am nevoie de postari pe blog pentru a-mi aduce aminte, sunt sarcina si nasterea lui David. Imi doream inca un copil, ma visam cu un bebelus la piept, dar in acelasi timp nu as fi vrut sa-l fac pe Alex sa sufere in niciun fel. Si stiam ca el, cel mai important membru al familiei noastre, ar suferi. Pentru ca nu ar mai avea atentia si dragostea noastra exclusive, pentru ca ar avea parte de hormonii mei de sarcina, de oboseala mea de gravida si apoi lauza, de mai putine brate, de scaderea si disparitia laptelui (cand el era atat de tzatzofil), de lipsa mea cand m-as duce sa nasc, de socul venirii in casa a unui bebelus, de zgomotul plansului unui bebelus zi si noapte... Dar am sperat mereu ca peste ani toate acestea sa fie compensate prin faptul ca ar avea un frate. Si din moment ce am alaptat mereu la cerere si ovulatia a revenit asa tarziu (cand Alex avea aproape 2 ani), m-am gandit ca sarcina va aparea atunci cand organismul meu si al lui Alex sunt pregatite pentru noua etapa. Si deci ca puiul de om are nevoie de anumite greutati prin care sa treaca pentru a evolua. Si ca toate acestea se intampla fix atunci cand trebuie, din moment ce 3 ani e diferenta medie de varsta dintre frati din punct de vedere biologic-antropologic. Asadar la diferente de 3 ani faceau oamenii copii, oamenii care nu foloseau mijloace contraceptive, dar carora nu le revenea fertilitatea dupa o nastere din cauza contactului fizic permanent cu bebelusul (babywearing, cosleeping) si din cauza alaptarii la cerere zi si noapte. Unii alaptau in sarcina si in tandem, altii nu, dar cei care renuntau la supt in timpul noii sarcini a mamei erau suficient de maturi incat sa fie pregatiti fizic si emotional pentru asta.

Din moment ce aveam niste regrete de la prima sarcina si nastere, mi-am dorit ca de data aceasta sa fie mai bine. Nu prea mi-a reusit :D. Nici in ceea ce priveste ce am vrut sa citesc sau ce am vrut sa fac, dar mai ales ce NU as fi vrut sa fac in sarcina (de la ecografii pana la stres si depresie). As fi vrut sa am o sarcina sanatoasa. Nu a fost asa. Partea cu stresul si depresia poate ca stateau in puterea mea (zic "poate" pentru ca uneori au o componenta fizica hormonala si chimica cu care se lucreaza greu), dar nu am reusit sa fiu eu deasupra lor.

Despre Alex in 2012 poate ca ar trebui sa scriu o postare separata. Sunt prea multe de spus. Asa ca revin la sarcina. Am anuntat sarcina in momentul in care am strigat dupa ajutor pe tema toxoplasmozei. Analizele din primul trimestru imi dadusera acest diagnostic. Au urmat alte analize in Baia Mare, in Satu Mare si un drum la Bucuresti hotarat in pripa in cateva ore. Mult mult stres, multe lacrimi, multe incertitudini, pentru ca in final nicio analiza nu a reusit sa ne spuna precis ca bebelusul e sanatos. Multe decizii radicale de luat. Si ideea dureroasa ca nu se va sfarsi in viitorul apropiat (inca trebuie sa-i facem lui David analize acum in februarie si apoi vedem mai departe ce pasi trebuie facuti). Multe drumuri, oboseala, stres din nou, multi multi bani cheltuiti, si constientizarea faptului ca nasterea mea nu mai poate fi asa cum o visam.

Despre toxoplasmoza in sarcina cu David am mai scris aici:
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/05/update-fara-informatii-importante.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/05/update-ecograf-2-suprize-blogosferice.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/05/toxoplasmoza-vesti-mai-putin-bune.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/06/toxoplasmoza-ganduri.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/06/toxoplasmoza-cum-fost-la-medic.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/06/update-toxoplasmoza.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/06/spiramicina-rovamycine-in-alaptare.html
http://alexcreste.blogspot.ro/2012/07/alte-ganduri-pe-tema-toxoplasmozei.html

M-am gandit mult DE CE? Cred in continuare ca Cineva a vrut sa-mi dea o lectie. Sau poate ar trebui sa accept ca fiecare avem de dus o greutate. Si chiar daca multe femei au sarcini usoare si sanatoase si frumoase, sa nu uit ca multe trec prin sarcini mai grele, mai urate, mai dureroase decat a mea. Sau nu reusesc sa ramana insarcinate.

Am avut si prietene care mi-au spus ca soarta a vrut asa pentru a veni eu in intampinarea altor mame cu informatii. Pentru ca eu studiez mult si as ajunge astfel sa ajut multa lume. Mi-a spus cineva drag ca uite, cu ajutorul meu poate o mama cu toxoplasmoza va continua sa alapteze, chiar daca ar fi crezut ca spiramicina este interzisa in alaptare. Deocamdata am aflat de putine situatii in care informatia de pe blogul meu referitoare la toxoplasmoza chiar a ajutat. Putine, dar importante, pentru ca fiecare viata conteaza. Cateva mame mi-au scris ca au decis sa pastreze sarcina dupa ce au citit pe blogul meu despre toxoplasmoza! Stiu ca poate aceste mame ar fi gasit oricum in alta parte informatia care sa le sustina dorinta adanca de a pastra sarcina, dar tot e un gand care ma bucura nespus. Din pacate mi-au scris si multe, mult prea multe mame, ca medicii lor ginecologi au decis sa le opreasca sarcinile si le-au convins ca asa trebuie, doar pe baza analizelor anticorpilor IgG si IgM de toxoplasma. IgG e pozitiv daca ai avut candva toxoplasmoza. Daca IgM e pozitiv nu inseamna ca ai acum toxoplasmoza!!! Medicii ginecologi incompetenti, care se cred mici Dumnezei sa hotarasca ei cine traieste si cine moare, cine sa aiba copii si cine nu (mi-a scris cineva ca nu mai poate ramane insarcinata acum, dupa ce a ascultat de medic si a renuntat la sarcina), ar face bine sa se informeze. Sau sa le trimita pe gravide la medici specializati, daca ei nu se pricep. Sa isi cunoasca limitele. Daca IgM este pozitiv inseamna ca infectia a avut loc candva in ultimele 18 luni! Si infectia este periculoasa pentru sarcina daca are loc in timpul sarcinii sau cu cateva saptamani inainte de conceptie. Chiar si daca e localizata infectia in primul trimestru, transmiterea la fat este foarte rara! Dar atunci cand se transmite, efectele sunt dezastruoase. Atat de grave incat ori se elimina singura, ori efectele sunt foarte vizibile la ecograf! Deci nici macar o amniocenteza nu prea are sens decat la o infectare in al doilea trimestru, si chiar si atunci e posibil sa aiba mai multe efecte negative decat insusi tratamentul cu spiramicina. Asadar, daca vreun mic zeu incompetent citeste pe aici, ii recomand sa se informeze referitor la anticorpii IgA si IgE (care arata daca infectia a avut loc in ultimele 4 si 6 luni si deci ofera o localizare mai precisa, mai apropiata de sarcina) si la analiza de ADN de toxoplasma. In opinia acestor asa-zis oameni, David nu ar fi trebuit sa existe. Si uite ca e in bratele mele, iar analizele de la nastere arata ca nu a contactat boala in timpul sarcinii. Cum am spus, trebuie refacute in februarie pentru a putea fi siguri. Dar deocamdata e bine.

Revin in alta postare cu continuarea despre 2012 Sper. Sper sa am putere, timp, si sa nu intervina ceva neplacut in viata noastra, am ajuns sa fiu tare pesimista. Si neincrezatoare. Stiu ca e agasant stilul acesta in mai multe parti, dar obosesc scriind, voi obositi citind, si puii nu-mi ofera mult timp o data.

Despre 2012 - partea a 2-a

$
0
0
Continui sa scriu despre 2012.

Sarcina a fost stresanta, oricat incercam sa fac un efort constient s-o savurez sau sa ma conectez cu bebelusul din burtica. Hormonii nu m-au ajutat deloc. Treceam rapid de la o stare la alta. Ba aveam impresia ca i-am distrus celui mare viata, ba imi pierdeam rabdarea la tantrumurile lui Alex si ma gandeam ca as vrea sa fug doar eu cu cel mic, ba ma stresam de toxoplasmoza si de rezolvarea analizelor, ba faceam planuri unde sa nasc sa fie cat mai bine... Analizele de sange din ultimul trimestru au iesit de parca as fi urmat un tratament cu cortizon, atat eram de stresata. Si am citit cat de mult influenteaza negativ stresul mamei sanatatea fizica, si psihica, si emotionala a copilului. Ba chiar sunt studii care demonstreaza un nivel scazut al IQ-ului la copiii care provin din sarcini in care mama a fost stresata sau deprimata. Eu am fost si stresata, si deprimata... Deja diferentele ce le observ fata de Alex le asociez cu stresul si depresia din sarcina (de exemplu e foarte sensibil, si la durere, si la schimbari, plange la lucruri marunte de ai impresia ca a fost traumatizat candva. Si chiar a fost. In uter...)

Nici in concediul din Grecia nu am reusit sa ma relaxez, sa ma deconectez de griji, sa ma conectez la David, sa ma bucur de ultimul concediu doar cu Alex...

Toamna deja ma acaparau toate, pentru ca incepusem sa simt si presiunea timpului. Acum as fi avut chef de bonding si de savurat Alexul, dar nu mai era timp... Ziua de nastere a lui Alex m-a prins la apogeu. Dupa ce am decis in sfarsit unde sa nasc m-am simtit usurata. Dupa ce am ajuns la Oradea, am fost relaxata de-a binelea. In 9 noiembrie a venit si Relu si am scapat de orice griji. In mintea si in inima mea era doar ideea ca sunt ultimele zile doar cu Alex. Si apoi, repede dupa ce am pus pe blog poze cu burtica, a venit cea de-a doua minune in viata noastra.

Si pe cand ne traiam noi fericiti perioada de bonding, de acomodare in 4, de dragoste si armonie, ne-a lovit. Nu cum credeam noi, ca stresul cel mai mare va fi cum ma voi descurca eu cu amandoi cand i se termina lui Relu concediul... Nu. A urmat cea mai grea saptamana din viata mea, cea mai dureroasa. Cea in care nu stiam pentru care sa plang mai tare, pentru puiul de o luna chinuit in spital, bolnav, care lua tratamente ce isi vor pune amprenta pe viata asupra lui, sau pentru puiul mai mare care in perioada in care incerca sa se acomodeze cu statutul de frate mai mare, cu faptul ca nu mai era copil unic, a trebuit pentru prima data sa se desparta asa mult timp de persoana de care era atat de legat... A fost un cutremur in viata noastra frumoasa. Unul care a lasat urme adanci in sufletele tuturor celor implicati. Si chiar daca am revenit acasa, chiar daca parem ok, vindecarea va mai dura. Si nu stiu cand voi inceta sa ma intreb "oare asta e din cauza spitalizarii?" sau cand nu voi mai tremura la gandul contactului cu cineva potential bolnav contagios. In sarcina, cand ma gandeam la sarbatorile de iarna, credeam ca voi fi doar extenuata, dar ca zi de zi va fi mai usor, pe masura ce puiul mic creste. Ma enervam ca am stresul toxoplasmozei, care credeam ca imi va umbri perioada de acomodare. Se poate oricand si mai rau. Si sper ca toate relele se vor opri aici. A fost un an greu.

In afara de sarcina cu David, ce s-a mai intamplat oare in 2012...

In ianuarie am cunoscut-o personal pe Ina, si a fost o intalnire magica.

In februarie i-am spus la multi ani in stil "meme" lui Relu.

Tot in februarie am mers intr-un weekendla Cluj. Excursia aceasta este memorabila pentru ca Alex a inceput sa manance la bunica lui :D. Pana la acea excursie, el ciugulea putin o data la cateva zile, o data pe saptamana, o data la doua saptamani. In rest, doar tzitzi. Si crestea bine mersi, eu chiar renuntasem sa ma mai stresez dupa ce am vazut ca nu rezolv nimic. Ba din contra. Asa ca la 2 ani si 4 luni, Alex a inceput sa manance. Si a continuat sa manance putin zilnic si acasa, macar o data pe zi, putin de tot. Si treptat a tot crescut cantitatea de solide, fara sa o scada pe cea de lapte. 

A continuat sa manance bine si in excursia memorabila din Budapesta. Ne-am simtit atat de bine acolo, incat in ultima vreme calculam cand va fi David suficient de puternic pentru a repeta calatoria. Alex era atat de maleabil si cooperant, si vesel si iubitor, incat totul era armonios, eram ca un trio perfect.

O singura chestiune a umbrit acea excursie. Am aflat ca cineva ne-a tras la firma o mare tzeapa. Pierdusem incasarile pe doua luni, asa ca nu mai aveam bani cu care sa refacem stocurile. A fost o perioada grea, cu jonglarea putinelor resurse ce le mai aveam fix in perioada in care deveneam distribuitori oficiali ai produselor Boba si deci nu mai puteam cumpara putine bucati din Europa, ci trebuia facem calcule in vagoane aduse cu vaporul.  

Nu stiu daca e o coincidenta faptul ca am ramas insarcinata repede dupa ce Alex s-a apucat sa manance si altceva decat tzitzi. Poate natura a inteles atunci ca puiul mare va supravietui si cu putin lapte, sau fara niciun strop. In martie am aflat ca sunt gravida.

Si nu stiu daca e o coincidenta faptul ca am ramas insarcinata chiar cand ma apucase dorinta de a crea ceva, de a ma ocupa de sufletul meu. M-am apucat de tricotat si i-am facut lui Alex ceva din lana merinos.

In luna mai KiddyShop a implinit 1 an. Si m-am bucurat mult sa citesc ce are de spus Ina despre purtarea bebelusului.

In septembrie ne-am marit patul pentru a dormi comod toti 4. Si intr-adevar, e tare bine!

In octombrie am aparut si noi intr-un filmulet cu copilasi purtati si Alex a fost fotomodel pentru Boba Mini. Si tot in octombrie am avut onoarea sa apar cu un articol in revista electronica Pasi spre Eden.



2012 pe blog

In ianuarie am scris o postare fara sa stiu cat va fi de discutata. Intr-un grup de mame purtatoare am intrat in contradictoriu cu niste mame ce sustineau ca bebelusii trebuie purtati in spate cat mai devreme. Asa ca mi-am scris raspunsul si aici. Culmea este ca desi nu am vorbit deloc de copii purtati vs. nepurtati, ci doar despre purtarea in fata vs. spate, am fost tinta ironiilor in cateva locuri virtuale care se pretindeau a fi impotriva intolerantelor. Am suferit mult pana cand am invatat ca nu merita sa ne inconjuram cu oameni care nu ne aduc nimic bun in viata. Partea buna in lumea virtuala e ca poti sa alegi ce citesti, cu ce informatie si cu ce oameni te inconjuri si inveti repede sa folosesti butonul Ignore pentru orice ce iti provoaca un sentiment negativ, pentru ca nu are sens sa iti pierzi timpul si buna dispozitie. Ar fi patetic sa imi consum timp departe de familie si de natura, departe de viata reala, ca sa ma incarc negativ.

In februarie am inceput o noua moda, aceea a postarilor in care dau multe linkuri cand simt ca altii au exprimat mai bine decat mine ceva. Postari la care comentez in continuare cu linkuri utile atunci cand le gasesc pe tema:

Despre cum se vede alaptarea in virtual  (cu o continuare despre alaptarea in public aici)

Despre efectele negative ale ecografiilor (deja eram gravida, studiam, dar nu dezvaluisem inca)

Despre educatia prin pedepse si recompense

Despre maternitati baby-friendly, alaptare si kangaroo care la nastere (cu postarea despre rooming-in kangaroo care si cea despre importanta saloanelor rooming-in la nastere)

Am notat solutii impotriva insectelor cand a venit vara. Si am reluat problema protectiei solare.

Am scris cum m-a afectat citirea cartii Continuum Concept in luna aprilie pentru ca apoi in octombrie sa scriu ce as fi spus la lansarea cartii, la Cluj, unde sunt mandra ca am fost invitata.

Tot in categoria cartilor senzationale, am scris despre Cezariana lui Odent. Aici e prima parte.

Putin despre controversata coperta a revistei Time aici.

O trecere in revista a scutecelor noastre de inot.

Despre plansul bebelusilor si modul in care nasterea ne influenteaza felul in care raspundem la el.

Am vorbit despre alaptarea feminista.

Am scris despre acidul folic in sarcina, si putin despre fier.

Si ne-am laudat cu learning tower al nostru.

In august m-a apucat dorinta de a scrie undeva cum am incercat eu sa-mi inving infertilitatea inainte de a-l avea pe Alex. Aceasta este prima postare din serie. Si tot din cauza bilanturilor si a listelor unei femei gravide au aparut postarile cu listele de cumparaturi pentru nastere, si cu cea despre bagajele pentru maternitate. Prima postare e aici.




A fost un an plin. Un an in care am fost fericita si in care am suferit la cote extreme. Un an in care am devenit mai puternica prin trecerea prin greutati, desi nu mereu se vede acest lucru si aici pe blog. Am iubit, am ras, am plans. Am calatorit, m-am relaxat. Am inotat si am stat la soare. Am lucrat in continuare cu drag si pasiune in firma si am avut noroc cu colega mea de business care a dus greul, in timp ce eu lucram doar ce era placut. Si am noroc in continuare cu ea, pentru ca duce toata firma in spate de la inceputul lui noiembrie. De la trimis colete, pana la o parte din contabilitate si tinut legatura cu clientii si furnizorii (si consiliat colega deprimata). Si mai are doua joburi si un copil, deci pot spune ca sunt prietena cu Superwoman. Fix in perioada in care incepeam sa revin, sa deschid mailul de serviciu, s-a imbolnavit David si am reluat pauza.

Din cauza situatiilor stresante de anul acesta, am avut multe ocazii de a cunoaste fatete noi ale oamenilor din jurul meu. Am invatat astfel ca un necunoscut sau chiar cineva cu care nu te intelegeai poate avea atat de mult altruism incat sa te ajute concret cu ceva sau pur si simplu sa-ti fie alaturi. Dar am vazut ca sunt si asa-zisi prieteni care te ignora cand ti-e greu sau chiar te ataca, te cearta, te barfesc. Poate ca (daca tot caut mereu sensul tuturor lucrurilor) ar trebui sa invat anul acesta ceva despre oameni. Sa vad ca majoritatea oamenilor chiar sunt buni si saritori. Si ca sunt inconjurata de atat de multa energie pozitiva! Am avut ocazia sa-i vad pe multi ajutandu-ma nu numai pe mine, ci facand chiar acte de caritate in jurul lor. Si nu ma refer numai la donatii. De multe ori timpul personal si efortul unei vorbe bune face mai mult. Mi-am dat seama cat sunt eu de egoista, pentru ca in afara de a trimite ganduri bune si rugaciuni, rar am sunat pe cineva sau rar am scris un mesaj cuiva aflat intr-o situatie grea. De acum imi propun sa ma exteriorizez mai mult, sa imi ofer sprijinul mai des, pentru ca am vazut cat de mult m-a ajutat asta pe mine si cat am suferit sa vad ca exista persoane pe care le credeai importante, dar care iti intorc spatele cand ti-e mai greu. Tot in cadrul lectiilor despre oameni am invatat ca nu ii pot citi asa cum credeam. Si ca oameni pe care ii admiram si pe care ii credeam apropiati sunt ipocriti si rai si parsivi. Dar cu atat mai mult, prin comparatie, ceilalti sunt mai valorosi. Le multumesc pentru asta!

Sper sa reusesc sa scriu despre Alex in 2012. Spun "sper" pentru ca desi suntem sanatosi, David mai nou e plangacios si nu doarme...


David in 2012

$
0
0

 
Vreau sa scriu si despre David putin pentru ca la varsta aceasta se schimba foarte repede.

S-a nascutsingur. Stiu ca asa se zice ca e cel mai sanatos si natural, sa nu impingi, dar eu tot asteptam sa simt nevoia sa imping, sa impinga corpul singur. Nu. La Alex puteam afirma ca nu am stiut impinge bine si cobora el singur intre contractii. La David mai mult, de durere ma impingeam in manerele de la masa in sus, si inchideam genunchii si strigam. Durerea era atat de mare incat nici nu aveam puterea sa incerc sa imping, pentru ca atunci ma durea si mai rau :)). Asa ca desi eu ma trageam inapoi, el a iesit singur :D.

S-a nascut frumos, a scos un sunet sa respire dar nu a plans. Nu a avut motiv. A fost pus imediat la pieptul meu si si-a deschis ochii. Ne-a studiat pe rand pe mine si pe Relu si apoi s-a decis sa faca pipi pe mine :D. A stat lipit de mine de atunci. In dimineata urmatoare am mers “acasa”.

Deja din a doua zi de viata reactiona cand imi simtea lipsa. Cand mergeam la baie, oricat incerca altcineva sa-l calmeze, el plangea tare pana cand il luam eu din nou. Din a doua zi nu a prea putut sta culcat. Cand era la orizontala incepea sa se screama pentru a scoate gazele (da, asa repede au aparut colicii, in mod bizar) si se ineca cu lapte din stomac, care ii iesea pe nas. O fi si asta un fel de reflux oare, chiar daca nu voma? Ragaia cu gura inchisa si ii iesea lapte pe nas. Abia acum, dupa spitalizare incep sa-mi pun niste intrebari, pentru ca am fost intrebata daca a inhalat lapte, si mi-am amintit acum cum ii iesea lapte pe nas de fiecare data cand il puneam langa mine in pat.

Din moment ce Alex putea sta doar la verticala, mereu mi s-au parut bizari copiii tinuti culcati pe brate, in pozitia clasica leagan (“cradle”). Alex statea doar broscuta pe pieptul nostru si nu se putea inclina deloc inspre spate, ci numai in fata. Asa ca acum am ramas surprinsa sa am un copil care prefera pozitia cradle. La inceput nu-i prea placea broscuta, abia de pe la o luna vrea si asa. Asa ca si noaptea, din moment ce nu putea sta culcat sau broscuta, eu nu puteam sta intinsa, il tineam cradle in brate.

In spital acum cu internarea pentru pneumonie, din a treia seara daca bine tin minte, a putut sta la orizontala noaptea langa mine si a si supt asa in somn. Au fost cele mai odihnitoare nopti. Nu a mai avut nici colici in sensul de gaze. Dar din a doua seara in spital a aparut plansul gen Aletha Solter. Am povestit cu el, i-am zis ca-l inteleg ca e suparat si ca sufera. S-a atenuat pana la disparitia totala a plansului in ultimele zile. Insa dupa alte 2-3 zile acasa a inceput un plans lung tare, mie nu mi se mai pare gen “Aletha Solter”. Ca orice mama, caut cauze pentru a putea gasi solutii:

  •       Ori sunt iar gazele (plange de durere cand in sfarsit reuseste sa faca, si in rest se screme toata ziua si toata noaptea; gazele astea dureroase ar fi explicabile datorita distrugerii florei intestinale, desi inca din spital a trebuit sa-i dau Protectis in paralel cu antibioticul),
  •       ori o fi ceva intoleranta digestiva data de antibiotice (la alimente consumate de mine, la gluten, la lactoza,...)
  •       ori e suprastimularea (e tentat sa stea mai mult treaz, ne soarbe cuvintele, zambeste mult, e atent, si nu vrea pur si simplu sa se culce cand ii e somn).

Nu ma pot abtine sa nu compar cu perioada echivalenta a lui Alex pentru ca incerc mereu sa gasesc remedii. Si incerc sa nu repet greselile. Nu stiam cum am ajuns la Alex asa grav cu somnul si suprastimularea. Pentru ca ajunsesem intr-o perioada ca le spuneam alor mei sa nu discute cu el cand l-il dadeam in brate sa merg la baie, pentru ca apoi urma un mare show dat de oboseala concentrarii si a noilor cunostinte. Ei dar uite ca acum am vazut cu ochii mei din nou ca se intampla la fel cu David, de pe o zi pe alta pur si simplu.

In prima luna, pana sa ajungem in spital, era portretul copilului fericit (daca era tinut in brate toata ziua si toata noaptea). Dormea si sugea continuu. Sugea cam 23 de ore din 24, si cand nu sugea trebuia sa aiba buzele pe san, sa ma simta ca sunt acolo, si adormea la loc. Chiar si acum are obiceiul sa puna buzele pe san cand vrea sa se screama pentru kk. Sau noaptea poate sa doarma dus doar daca imi las sanul lipit de buzele lui si dupa ce nu mai suge. Cand misc sanul se trezeste. Seamana cu bunicul lui, stiam ca tatal meu dormea doar daca avea sanul bunicii mele in gura :)). Poate si din cauza alaptatului intensiv prefera pozitia cradle. Alex foarte repede a intrat intr-o greva a suptului ce a durat pana in luna a zecea. Asa ca acum savuram fericita cum e sa ai un prunc caruia sa-i placa sa fie alaptat si care sa fie linistit mereu doar pentru ca e la san sau in brate.

Plangea rar, dar cand o facea era din tot sufletul, isteric de-a dreptul. Mai ales la schimbatul scutecului sau daca pentru 3 minute de dus il dadeam altcuiva in brate. Dar era usor de facut fericit si era usor de adormit. Daca eu eram dispusa sa stau noptile in fotoliu si sa nu mai incerc sa-l culc pe mine sau langa mine, ci sa stea cradle la mine in brate, la san, atunci el era fericit si dormea zi si noapte. Se trezea doar ca sa suga.

Apoi a avut vreo saptamana (jumatate in spital si jumatate apoi acasa) cand a fost si mai linistit, si putea chiar sa stea intins in pat langa mine (dupa zilele de plans “Aletha Solter way”). Acum insa e mai suparat, si il dor rau gazele, nu mai poate sta la orizontala (se ineaca din nou cu laptele prin nas, sper sa nu ii intre la plamani, cum s-a banuit si prima data) si mai are si plansul acesta de extenuare dupa fiecare perioada de stat treaz. Insa nu mai plange la baie si la schimbatul scutecului. Ca orice mama, am ajuns sa calculez cand ii e mai bine, ce am mancat, din care san a supt, cat a stat treaz, etc. Atunci cand cred ca am gasit explicatia si deci solutia magica, mi se demonstreaza contrariul. Am invatat care fel de leganat il linisteste mai repede, sau faptul ca uneori plange pentru ca vrea sanul mai plin, sau sanul drept, sau cine stie ce altceva. Azi ma gandeam ca in zilele in care a fost cel mai bine, cand am venit de la spital, nu prea aveam lapte. E normal sa nu-i placa oversupply-ul meu si stropitul cu jet de lapte direct in gat, si jetul puternic ce il obliga sa inghita mult, repede, cu aer care ii provoaca apoi gaze. Dar tot nu cred ca e asta o explicatie pentru faptul ca de o saptamana plange mai mult decat doarme, pentru ca in prima lui luna de viata, pana sa ne internam, era la fel (internarea mi-a scazut laptele). Si tot putea dormi linistit toata ziua la san.

Dar na, am ajuns din nou la “plimbari” prin casa, ca la Alex. Chiar si cand doarme dus, daca ma asez incepe sa planga :D. De am ajuns sa cred ca lumea isi bate joc de mine cand ma intreaba daca vreau sa stau jos... In ultimele zile il plimbam (la san sau la verticala) vreo 15 minute ca sa doarma vreo 5. Il deranja ceva, se trezea, si o lua de la capat cu plansul. E destul de obositor si frustrant. Noaptea, desi nu suge extrem de des (o data pe ora, o data la doua ore), se trezeste foarte des intre supturi, ba scremandu-se pentru gaze, ba speriat scancind disperat cu mainile pe sus pentru a-l ridica sa ragaie.

Acum cu luna plina am aflat si faptul ca scorpionii, pestii si racii nu au somn :)) si am stat cate 2 ore si jumatate in fiecare noapte cu el treaz treaz fara nicio intentie de a se culca.

Daaarrr la chestiunea cu plansul este de 100 de ori mai bine decat cum era saracutul Alex. Si tot incerc sa-mi amintesc cand i-a trecut lui Alex (de asta si vreau sa scriu acum cu David, pentru ca vad ca uit). Cred ca un pic pe la 5-6 luni cand i-a trecut refluxul si restul plansului (cel de la supt/somn) pe la 10 luni cand a trecut greva suptului si a inceput si el sa suga oriunde fara sa trebuiasca adormit inainte. Ar trebui sa recitesc blogul, am inceput sa scriu cand avea 6 luni. Sper ca lui David sa-i treaca si mai repede, pentru ca de cand am program de plimbat copilul suferind cu orele zilnic nu mai reusesc sa fac nimic nimic cu Alex, nu apuc sa-l spal pe dinti, nu pot sta jos sa-i citesc o poveste sau sa ne jucam, sa pictam, nimic nimic. Asa ca pot spune ca recurg la Disney Jr. si ii dau sonorul mai tare in speranta ca nu se va supara tare de plansul fratelui lui. 

[  Fac o paranteza. Niciodata nu mi-a placut sa citesc cum unele mame considera ca din cauza a ceva ce au facut ele copilul e intr-un anumit fel ("cuminte", neplangacios, doarme mult, doarme si in conditii de zgomot, doarme pe masina, doarme la ore fixe, se ingrasa, e sanatos, mananca bine, etc.). In afara de situatiile in care se face dresaj cu plans si chinuit copilul, va garantez ca asa era copilul pur si simplu. Uite, David doar in conditii de zgomot a fost obligat sa doarma de la inceput (tipete, urlete (de joaca, de lupta), pocnituri, batai, rasete, gatit, aspirat,...). Doar nu doarme in pat, ci la mine in brate, si eu ma jucam cu Alex tot felul, stateam peste tot in casa si afara,... Si tot e dintr-o data sensibil la orice zgomot. Si chiar daca Alex adormea in wrap cand ma auzea vorbind, David se trezeste la primul meu cuvant si mai nou la orice sunet din casa. Asa ca imi creste tensiunea cand o mama se bate cu pumnul in piept ca pruncul ei nu a avut colici pentru ca ea a baut ceai impotriva colicilor. Sau altele pe tema. Si culmea e ca sunt si mame de 2-3 copii care au noroc la toti sa fie nu-stiu-cum si ele sa poata crede in continuare ca a fost meritul lor, deci sa nu credeti ca la al doilea se invata minte sa nu mai emita teorii :D. Asta nu inseamna ca nu ne putem aduce contributia cat de cat. Alex nu prea s-a imbolnavit pana acum pentru ca nu e la gradinita, nu pentru ca a fost alaptat, dar daca alaptatul, scosul la aer, hrana sanatoasa ajuta cat de cat, atunci normal ca am facut tot ce am putut, fara sa ma imbat cu ideea ca eu l-am ajutat sa nu se imbolnaveasca. Ii creez o rutina linistita seara, chiar daca stiu ca e in zadar si ca el adoarme foarte tarziu. Stiu ca am facut tot posibilul sa aiba o seara linistita si accept ca asa e el. Si ca eu nu pot face nimic sa adoarma mai repede. ETC :D   ]

Se ingrasa repede. In mod normal as fi fericita, pentru ca nu as mai auzi replici “nu ti-e bun laptele” sau “nu ai suficient lapte” (desi si Alex se ingrasa mai mult decat media si tot mi-a spus o pediatra ca daca nu consum carne laptele meu nu e bun, sa-i dau formula; uite ca nu m-am gandit s-o intreb daca vacile acelea consuma carne). Dar acum ma ingrijorez putin pentru ca imi amintesc o emisiune de la tv despre copiii obezi, cum unul din ei se ingrasa incontrolabil dupa un tratament cu steroizi pentru laringita. La nastere a avut 3.47 kg, la externare 3.31 kg. La 3 saptamani deja avea 5.1 kg. La o luna nu am mai apucat sa-l cantaresc :(... La 6 saptamani a avut 5.8 kg. La 7 saptamani are 6.1 kg. Si e umflatel plin de cute, ca un shar-pei. Si Alex era greu la cantar dar fara sa para grasunel, fara perinite.

Alex avea un tonus muscular mai bun, si-a tinut singur capul de la nastere! Asa ca acum a trebuit sa invat sa sustin cu mana capsorul Davidesc. De o zi parca a inceput sa si-l tina uneori, si sa isi lipeasca si corpul de mine cand sta la verticala, il tin mult mai usor si se lipeste de mine tare dulce.

Prima data cand a deschis ochii: in primul minut de viata.
 
Ce a facut in primele 2 ore de viata?A supt cam o ora si jumatate in total, on and off.
 
Cand a zambit prima data in somn? 10 noiembrie, prima zi de viata.
 
Cand a zambit prima data cu ochii deschisi? 11 nov catre mine, 12 nov catre bunica lui.
 
Cand si-a ridicat prima data capul de pe pieptul meu in timp ce era intins la orizontala pe mine? Din prima zi.

 
La 10 zile, in 20 noiembrie, l-am dus la ORL pentru taierea frenului scurt de la limba.

20 noiembrie – prima interactiune a lui Alex cu David din proprie initiativa, i-a aranjat pozitia capului si apoi i-a facut freza.

22 noiembrie – prima dintre putinele vome in jet.

In 1 decembrie la 3 saptamani - primul ras in hohote in somn.

Prima ninsoare – 5 decembrie – vazuta numai de pe geam din cauza racelii lui Alex

7 decembrie – prima substanta straina, alta decat laptele matern, care ii intra in sistem, serul fiziologic in nas. La cele din 10 decembrie incolo nu le mai tinem socoteala. Cred ca din 12 am inceput probioticele, deci de atunci putem spune ca e prima substanta straina, alta decat laptele matern, care ii intra in stomacel.

Din 15 decembrie gangureste mult, cu “hău”, cu “maam” cand e suparat, cu tipete de bucurie.

Din 16 decembrie zambeste aproape tot timpul cand e treaz.

30 decembrie – prima manichiura.


Cand e treaz „povesteste“ mereu, studiaza in jurul sau si zambeste si rade. Ma topeste zambetul lui, mai ales cand il surprind zambindu-mi fara sa fi facut eu ceva. Chiar daca eu eram atenta in alta parte, imi intorc privirea inspre el si de obicei il gasesc zambindu-mi atat de frumos si smechereste.

Uneori scoate sunete ca un delfin. Ma uit mereu la el incercand sa-mi dau seama de la cine a mostenit trasaturile. Ma minunez privindu-l si gandindu-ma ce minune s-a ascuns in burtica mea atata timp...

Pe masa de nastere am spus ca nu mai vreau copii :D. Dupa aceea, din a doua zi a lui David, ma tot mir cat e de perfect si nu ma pot impaca cu gandul ca e ultima data cand tin in brate o perfectiune de "x" saptamani. "Noroc" cu spitalizarea ca am coborat cu picioarele pe pamant si vreau din nou sa creasca mare si sa nu mai trec cu niciun copil prin asa ceva.  

Il ador. In putinele minute dintr-o zi cand nu e la mine in brate ma simt oloaga, am impresia ca-mi lipseste ceva, si probabil si el simte acelasi gol din moment ce plange dupa mine imediat. E atat de pufos si miroase asa bine incat il tzuc toata ziua, saracutul :)). E atat de dulce cu fetele pe care le face, cu mirarile si nedumeririle, sa il vad cum reactioneaza asa pur si necontrolat la ceva nou, e un mic pui de animalut care invata despre lume si culmea ca pare s-o iubeasca la modul implicit. Si nu ma pot abtine ca in fiecare minut dintr-o zi sa-l pup, sa-l mangai, sa-l miros. Sa-l sorb din priviri de cate ori il privesc. Sa ma topesc de cate ori ma priveste.Ma simt binecuvantata ca am aceasta posibilitate, sa-l iubesc pe EL.


Alex in 2012

$
0
0



Din 2009 retin doar nasterea, socul schimbarii, al oboselii, multa voma in jet si plans isteric. Din 2010 tin minte un Alex gras si vesel, si usurarea alaptarii pe la 10 luni cand si-a dat seama ca poate suge fara dureri oriunde, oricand, si a iesit din lunga greva a suptului. In sfarsit puteam alapta oriunde si puteam merge oriunde, pana atunci planurile fiecarei zile erau un chin. Tot in 2010 a facut primii pasi. In 2011 si-a dat seama ca poate adormi la san si nu mai trebuie la fiecare somn sa-l leagan plimbandu-l prin camera. Si dupa o luna de tantrumuri a inceput dintr-o data sa vorbeasca mult si corect si dulce si minunat.

Cu ce amintiri raman din 2012?

Cu inceputul anului cu un Alex minunat si cooperant si empatic, cu care iti era mai mare dragul sa traiesti zi de zi si sa mergi in calatorii. 

Pana in februarie as fi putut afirma ca e alaptat aproape exclusiv, pentru ca ciugulea doar o data pe saptamana, o data la doua saptamani. Din februarie a inceput si el sa manance.

Martie i-a adus o mama obosita, plina de greturi, cu laptele cu gust schimbat si in scadere. Cu o mama careia ii tasneau lacrimi din ochi de durere (la propriu tasneau, nu curgeau) in momentul in care el se mufa la san. Dar care facea tot posibilul ca el sa nu simta schimbarea. Nu am vrut sa-i spun atat de devreme despre sarcina pentru ca nu ar fi inteles notiunea prea indepartata a timpului pana in noiembrie. Si nici nu voiam sa-i spun ca ma doare cand suge pentru ca l-ar fi afectat mult sa stie ca ceva ce lui ii face placere mie imi provoaca atata durere. E incredibil de empatic, chiar daca ma loveste uneori din greseala ii apar lacrimi in ochi la gandul ca ar putea sa ma doara.

Din aprilie a inceput treaba cu toxoplasmoza si dintr-o data mama lui era si stresata.

Tot din primavara a renuntat la suptul de noapte si doarme continuu pentru ca (nu stiu din ce cauza) nu se putea mufa deloc culcat si se enerva.

In iunie am facut eu cu el prima calatorie cu avionul, de la Bucuresti acasa si a fost foarte de treaba, si a fost ok si in Bucuresti cele 9-10 ore in care am ramas doar noi cu niste bagaje. Tot anul a fost intelegator si fericit ca e cu noi, indiferent de dereglari de program sau drumuri lungi sau calatorii neasteptate, hotarate in cateva minute.

In iulie a adormit prima data fara san si fara sa fie plimbat, pur si simplu a inchis ochii langa noi, in pat, in Grecia. Suparat din cauza imputinarii laptelui si a unei mame ce nu isi putea ascunde aversiunea catre alaptare (nursing aversion / breastfeeding agitation). A fost o revelatie si pentru el, si de atunci adoarme asa fara ajutor (nu pot spune singur, pentru ca adoarme cu noi).

Dar secarea laptelui nu a venit fara consecinte. Vreo luna de tantrumuri si suparari manifestate numai catre mine. In august deja sugea o data pe saptamana, o data la doua saptamani. In septembrie a supt ultima data, la o mare criza, la Napradea. Dar nu a supt mult, mai mult m-a verificat daca ii dau. Eu nu l-am refuzat (cred) niciodata. Cu atat mai mult nu l-as fi refuzat vazand ca se intarca din cauza mea. Deja aveam mari remuscari, dar despre asta voi vorbi intr-o postare dedicata.

Dupa tantrumuri a dat in cealalta extrema, intr-o si mai mare dragoste si posesivitate si dependenta in raport cu mine. Daca pana in februarie mai mergeam o ora la inot, acum nu se punea problema nici sa lipsesc 15 minute pentru niste analize sau prin casa sa nu ma vada un minut. Am simtit si ca vrea sa retraiasca impreuna cu mine timpul pe care de obicei il petrecea la san, si sa isi savureze la maxim ultimele saptamani ca fiu unic.

Finalul de an, de la calatoria la Oradea, nasterea si lipsa mea, acomodarea in 4 acasa, pana la spitalizarea mea 8 zile cu David, m-au facut sa vad un Alex intelegator, maturizat fortat, la fel de iubitor si empatic, familist, altruist. A suferit dar a iertat si a incercat sa inteleaga si sa treaca peste tot cu armele lui, cum a putut (chiar si nedorind sa ma mai vada, pentru ca suferinta era prea mare la despartire). Dupa ce tot anul a trecut printr-o intarcare fortata (fortata de imprejurari mai mult decat de mine, dar oricum nu naturala cum ne-am fi dorit amandoi), finalul a fost o despartire si mai dureroasa de mine. Nu ma refer doar la spitalizare, care a fost cea mai grea. Dar si la faptul ca de la o mama ce era langa el mereu (munceam la calculator cand dormea) a ajuns sa nu ma vada ore intregi, cand David e nefericit si plange mult. Pentru ca pentru a-i salva timpanul si nervii merg intr-o camera alaturata cu David. Asa ca la atatea greutati eu ca adult nu as face fata atat de bine cum o face el. E mai sensibil si plange uneori, dar tot imbratisandu-ne, deci nu e nervos pe noi, nu ne considera vinovati. Ieri mi-a spus „nu sunt suparat ca a venit David in familia noastra, dar era tare bine inainte si de asta mai plang cateodata“. Chiar daca nu prea interactioneaza cu David, se ofera sa ajute cu el, ii canta sa-l linisteasca, nu-i lasa pe cei din familie nici sa se uite la el, sau le striga ca nu-l tin bine. Insa el e oarecum jenat cand e langa David, nu prea il atinge si nu prea il priveste. A zis ca nu sunt frati ei doi, dar el e copilul meu, si David e tot al meu. Totusi ii cauta printre jucariile lui unele potrivite pentru bebelusi si i le aduce. Si o sa-mi amintesc mereu cum mi-a povestit mami reactia lui in dimineata de 10 noiembrie, cand s-a trezit si a aflat ca eu am mers la spital si am nascut. S-a bucurat mult (desi in diminetile obisnuite era tragedie daca nu eram langa el) si a inceput sa-i explice mamei mele cum eu trebuie sa stau in spital pentru ca sunt slabita. Scumpicul mic! E mult mai intelegator, mai empatic, mai iubitor si mai intelept decat mi-as fi imaginat vreodata ca poate fi un copil de 3 ani! 

N-o sa mai uit nici faptul ca anul acesta a descoperit cat ii place sa cante. Daca ii cant eu o data sau de doua ori o melodie, peste un timp il aud cantand-o perfect cu o voce dulce, angelica. Ori cand se joaca, ori chiar si cand sta pe wc :D.

Iti multumesc ca existi, puiule, tu m-ai facut mama! Tu m-ai facut o mama mai buna invatandu-ma ce iti doresti. Tu esti motivul deschiderii blogului la urma urmei. Iti multumesc pentru ce fel de fratior mai mare esti! Iti multumesc pentru cum vii din senin si ma imbratisezi si ma pupi, spunandu-mi ca ma iubesti mult mult! Te iubesc! Mult de tot!
 



Edit 1 ianuarie:  prima poza e din seara de Revelion. Postarea apare ca fiind din 31 pentru ca atunci am inceput-o. Lampioanele le-am aprins inainte de 10, sa doarma copilul linistit. Ce sa vezi ca emotiile la trecerea dintre ani le-am trait impreuna, numarand invers cu emotie, lacrimi in ochi, bucurie pentru 2012, speranta pentru 2013! Stiam ca e minunat sa petreci Revelionul impreuna cu puiul/puii drag/dragi. Dar credeam ca e emotionant doar cu ei dormind. Cu Alex treaz a fost de 1000 de ori mai emotionant! Sa fim toti 4 emotionati imbratisati impreuna, numarand intrarea in noul an, a fost ceva... greu de descris in cuvinte. Nici un Revelion anterior nu se compara cu asta. Pe urma am admirat artificiile si am mers sus pe casa sa pupam bunicii (ei erau acolo pentru a avea panorama cu toate jocurile de artificii din oras, cu sampania si paharele :D).

An nou fericit!

$
0
0



Noi va dorim un an nou fericit, plin de iubire! Sa fiti cu totii sanatosi! La multi ani 2013!
 

(urarea cu sanatatea n-o mai spun din inertie, I mean it!)

Ce-mi doresc in 2013

$
0
0
Cum am mai spus, dorintele ce mi le-am pus pentru anul 2012 s-au cam implinit. Si mi le doresc din nou si pentru anul acesta. Nu are rost sa le scriu iar, dar se potrivesc si pentru 2013, de la agricultura, timp in natura si stat la Napradea, pana la activitati cu Alex si succes in sfera profesionala.

In plus,

  • imi doresc ca toti cei singuri sa-si gaseasca perechea (daca asta isi doresc). Ma rog pentru voi, L, S, A, C, si sigur daca as mai sta sa ma gandesc as mai gasi pe cineva.

  • imi doresc ca toti cei care isi doresc copii sa ii primeasca anul acesta. Si aici pot dezvolta ca imi doresc ca cei cu probleme de fertilitate sa si le rezolve miraculos, toate mamele sa duca sarcina la bun sfarsit, sa aiba sarcini sanatoase, fara probleme, si sa nasca bebelusi sanatosi. Ma gandesc cu drag in rugaciunile mele la O, M, M, A, F, L si la multe altele pentru a ramane insarcinate si mai am in gand cateva gravidute carora le doresc numai bine anul acesta.

  •  imi doresc ca parintii care au trecut si trec prin iad, prin boli cronice chinuitoare ale copiilor, prin pierderea puiului drag, sa gaseasca alinare si sa reinceapa cumva sa fie fericiti. T si L, sunteti in rugaciunile mele. Stiati ca desi exista cuvant pentru sotul care isi pierde sotia, sau pentru copilul ce-si pierde parintii, nu exista cuvant care sa poata exprima inimaginabilul: un parinte care isi pierde copilul.

  •  liniste si impacare le doresc tuturor celor care au pierdut in 2012 pe cineva drag.

  • vreau ca toate mamele care doresc sa mai stea acasa si dupa concediul de 1 an sau 2 sa gaseasca inspiratia si posibilitatile pentru a face asta si pentru a fi in continuare acasa cu copilul.

  • vreau ca toti cei care doresc o viata altfel, mai in afara sistemului si mai aproape de natura, sa reuseasca sa gaseasca resursele necesare si ideile geniale pentru asta.

  • vreau ca eu sa imi invat lectiile din ce s-a intamplat in 2012. Sa fiu mai toleranta, mai umila, sa nu consider mereu ca eu stiu mai bine. Si mai ales, sa nu cred in mod infumurat fata de Divinitate ca sta in puterea mea. Sper ca asta totusi sa nu ma opreasca sa incerc mereu sa iau cele mai bune alegeri pentru noi. Sper sa nu decid ca daca tot nu au importanta alegerile mele, atunci sa devin delasatoare. Mi-a dat mult de gandit postarea aceasta, pentru ca de multe ori imi vine sa scriu despre ceva, ca apoi sa se schimbe totul atat de rapid si de devastator incat ciorna mea sa sune nepotrivit sau chiar gresit.

  • si cel mai mult imi doresc sanatate. Pentru toti, dar mai ales pentru copii. Sa nu mai fie niciun copil bolnav in 2013! Daca noi toti am suferit atat de mult pentru o pneumonie, nici nu-mi pot imagina ce simt altii cu boli mai grave si cu luni sau ani petrecuti in spital. Nu mi-am mai dorit niciodata ceva atat de mult, din tot sufletul. Oare daca am incerca toti sa ne rugam pentru asta, sau sa vizualizam o lume doar cu copii sanatosi, nu am atrage binele si sanatatea? Suntem puternici, poate impreuna reusim. Ca o rugaminte mai speciala, va rog sa va rugati pentru cineva anume. O cititoare a blogului meu a nascut prematur, baietelul are pneumotorax si a suferit deja 3 operatii, multe radiografii, si tot chinul specific spitalului si medicamentelor si prematuritatii. Boala in sine am citit ca doare foarte tare, pe langa restul. Vreau sa va rugati deci pentru Armin Andrei sa se insanatoseasca repede. Vreau sa va rugati pentru mamica lui, sa fie puternica. A fost o gravida atat de constiincioasa si de informata, a facut tot ce a putut pentru ca fiul ei sa se nasca bine si sanatos si avea planuri mari si pentru ingrijirea de dupa nastere, de la alaptare, evitarea chimicalelor, pana la babywearing. Asa ca ceea ce i se intampla acum copilului ei o doare si mai mult. In plus, vreau sa va rugati ca Cel de Sus sa le dea personalului medical indurare, intelepciune si intelegere si sa o lase sa stea langa micut. Ii este permis sa stea cel mult 5 minute in total intr-o zi (desi e singurul bebelus la terapie intensiva, deci nu ar deranja pe nimeni), clipe in care mamica ii canta melodia ce i-o canta in sarcina, in speranta ca il ajuta pe micut sa treaca mai usor peste suferinta. Nu este lasata sa-l tina in brate sau sa-l atinga, desi asistentele il iau in brate cand ii schimba scutecul. Nu este lasata langa copil cand medicii ii discuta cazul si toate hotararile sunt luate fara sa i se spuna ceva, chiar si ducerea copilului in alt spital. Nu i se explica nimic. Unei mamici la primul copil, dorit si asteptat cu drag. Va rog eu sa va rugati pentru ei. Din suflet. Poate schimbam ceva.

La multi ani! An nou fericit! Cu SANATATE!


Edit 2 ianuarie:

Mi-am dat seama azi-noapte ca am uitat o categorie importanta. Familiile cu copii mici ce isi pierd mamele. Sa imi doresc alinare pentru ei si sa imi doresc sa nu mai moara mame. Mi se pare atat de greu pentru cei din familie sa sufere dublu, pentru ca totul se accentueaza cand il vezi pe cel mic plangand disperat dupa mama lui. In ultimii ani am aflat in medie de 3 cazuri pe an, mame care au murit pe loc, fara niciun semn in avans. Fara nicio durere de cap, ameteala, nimic. Unele au murit din cauza extenuarii (si asta ma sperie foarte tare, faptul ca poti muri de oboseala fara nici un semn prevestitor, fara niciun semnal de alarma de care sa te agati) si unele din cu totul alte cauze. Multe s-au prabusit de fata cu copiii lor si acestia nu au inteles apoi de ce mama nu mai vine acasa de la spital. Majoritatea celor de care am aflat eu ii alaptau inca pe cei mici. Stiindu-i pe ai mei, care nu ar accepta sau nu ar fi acceptat un biberon, nu-mi pot imagina cum, cine, in acea noapte, a fugit la farmacie dupa lapte praf ca sa hraneasca bebelusul disperat dupa mama lui. Imi amintesc de Alex cand am fost nevoita sa-l pun la regim pentru reflux si a trebuit sa-i dau cu biberonul lapte muls. Dupa o noapte de chin in care a plans de foame cu biberonul in gura, nestiind cum sa scoata laptele, am decis sa-i dau din san, dar timp limitat la san pana treceam de situatia de criza.

Asa ca anul acesta imi doresc sa nu aud de astfel de cazuri, sa fie toate mamele sanatoase. Si daca va gandeati ca cei mici de tot nu ar suferi, va povestesc ceva. Ceea ce m-a facut sa imi amintesc de aceste mame.

Desi de sarbatori eu am mancat ca de obicei, la aceleasi ore, neamestecat, neprajit, fara prajituri, etc. (de exemplu la pranz pasta de branza cu ardei, la cina fructe), aseara am patit-o (mda, bun inceput de an; daca e sa duc mai departe teoria cu datul peste nas sau cobitul, mi s-a intamplat pentru ca nu m-am inclus in dorintele pentru noul an :))  ). Nu stiu daca a fost o criza de ficat (eu nu mai am vezica biliara), indigestie, enteroviroza... cine stie? Am inceput sa simt la cina o lipsa de apetit. Apoi a inceput sa-mi fie greata, sa ametesc, sa simt valuri de caldura, sa ma doara tot mijlocul, sa imi arda stomacul, sa il simt ca tremura iar apoi sa vad tremurand tot corpul. La final am si vomat, si imi era atat de teama sa nu ajung la asa ceva! Pentru a ma explica, am avut in viata asta doar doua episoade de voma, care au durat chinuitor fiecare o noapte intreaga, ore de cosmar. Din moment ce nu mancasem nimic greu, nimic nou, ai mei au spus ca reactioneaza ficatul la oboseala mea. Pentru ca da, sunt cam extenuata si nedormita. Imi era atat de rau incat am ajuns sa ma gandesc ce ar face David daca eu as merge la Urgenta. El suge cam o data pe ora si nu stie suge din biberon. Nu am avut niciodata in casa lapte praf si el nu a gustat niciodata. Nu am lapte muls (la Alex aveam mult, de la furia laptelui). Nu stiu unde sunt cele doua biberoane pe care le cumparasem la Alex just in case. Relu si ai mei nu ar sti procedurile, de exemplu nu cred ca s-ar gandi ca trebuie sterilizate biberoanele sau ce apa trebuie folosita (asta nu stiu nici eu).

Si imediat mi-am amintit de mamele care au murit si imi era atat de rau incat m-am speriat cu adevarat! Deja incercam sa-mi imaginez cum vor suferi copiii mei fara mine. E evident ca Alex ar fi distrus. Daca eu credeam ca David nu ar fi afectat, m-am razgandit aseara. Aseara eu nu ma puteam tine pe picioare, asa ca il alaptam doar stand jos si apoi il preluau la plimbat cand incepea sa planga mami si Relu. Chiar daca adormea la san, nu-l puteam lasa acolo pentru ca din cand in cand fugeam la baie, asa ca atunci cand il miscam se trezea. Mami si Relu nu au reusit sa-l adoarma si deja era aproape 12 noaptea si puiul meu plangea de nu puteam sta linistita in baie... Cand imi auzea vocea se oprea din plans! Si incepea si el sa "vorbeasca" cu "hă"... L-am luat sa-i mai schimb o data scutecul, sa-l spal la chiuveta, si ma sorbea din priviri fericit, si imi "povestea" continuu pur si simplu. Usurat. Pana atunci probabil crezuse ca mama a disparut. A reusit intr-un final maica-mea sa-l adoarma daca eu am vorbit continuu. Toata noaptea am avut frisoane, si azi toata ziua am avut febra, m-a durut pielea si fiecare celula de muschi dn corp. Ingrozitor. Dar el, puiucul, a fost mult mai indulgent cu mine, asa ca am putut azi-noapte si azi sa am grija de el.

Alex iarasi, chiar daca de obicei intreaba de mine si nu vrea sa stau in alta parte cand adoarme, aseara m-a lasat cateva ore sa zac pur si simplu, nu m-a solicitat. Si tarziu, pe la 12, cand nu putea adormi de agitatia de la noi, a venit sa ma pupe si sa ma mangaie zambind cald. Azi toata ziua a avut grija de mine. Puii mei scumpi!

Colicile si antibioticele

$
0
0


In prima luna de viata David plangea rau rau cand ii schimbam uneori scutecelul (daca era dezbracat total de haine, pentru ca i se declansa un reflex Moro mai puternic, ori cand il atingeam cu apa), sau cand eu il dadeam altcuiva in brate fara sa banuiesc ca el fix atunci vrea sa suga din nou. In rest, era un fericit. Daca eu il tineam in brate mereu, mai ales in pozitia “leagan”. Nu prea puteam dormi noaptea asa in fund ca imi era teama ca il scap din brate. Nu statea deloc la orizontala pentru ca incepea sa se screama si la fiecare astfel de tentativa ii venea lapte in gat si in nas si se ineca (Si acum pateste asa noaptea, si apoi fornaie lapte si se ineaca si tuseste). Acestea ii erau singurele “colici”: scremutul de pe la 4 dimineata, dar fara plans. Si care trecea cand il tineam in brate. Sugea aproape continuu, ma distram cand se oferea cineva sa mi-l ia din brate, pentru ca era mufat mereu. La un calcul estimativ, 23 de ore din 24 statea la san. Si dormea aproape continuu. Cand se trezea era vesel. Cand ii era iar somn se punea sa suga si adormea asa la san. Eu ma concentram toata ziua astfel foarte usor pe Alex si cum sa-l ajut sa nu se simta ignorat, sa avem la fel de multe activitati impreuna. David statea pe un brat mufat la san dormind sau treaz uitandu-se la noi, si noi ne jucam, citeam, fugeam, faceam absolut orice. Am descoperit inclusiv sisteme prin care il pot ridica pe Alex pe wc in timp ce David imi sta mufat la san.

Apoi a venit spitalizarea. In a doua seara in spital a inceput sa planga infiorator si sa tuseasca si sa scoata gaze greu. Am crezut ca il doare pieptul cum tuseste, dar apoi am observat ca tuseste si dimineata, fara sa planga. Deci de fapt plansul ii provoca tusea. In urmatoarea seara am avut impresia ca e un plans de descarcare, de suparare, de suferinta si de neputinta. Am incercat sa fiu alaturi de el, sa-i spun ca-l inteleg si ca si eu simt la fel. S-a calmat dupa cel de-al doilea plans isteric din viata lui si in urmatoarele seri mi s-a parut ca a plans mai putin (nu de la 19 la 1 continuu ca in cea de-a doua noapte).

Dupa ce am ajuns acasa am avut vreo 3 zile de vis. David nu mai plangea, sugea, dormea si zambea. Parea fericit ca e acasa, desi poate ca deja considera spitalul ca fiind “acasa” din moment ce acolo isi petrecuse ultimul sfert din viata lui.

Si apoi a inceput. Treptat. De pe la 5 saptamani. Din ce in ce mai mult. Nu mai cred ca e plans de descarcare pentru ca vad ca are legatura directa cu digestia, depinde incredibil de numarul de scaune pe zi, de consistenta lor si de gaze. Am zis zilele trecute ca pare a fi si plans de supra-stimulare, dar am vazut ca sta treaz mult timp doar cand are dureri de burta, normal.

Colicii normali incep pe la varsta de o saptamana si pe la 6 saptamani incep sa dispara. Noi suntem in saptamana a noua, dar sper din suflet ca acesta este apogeul si nu vin vremuri mai grele. Daca n-ar fi luat antibiotice, nu ma stresam deloc, as fi zis ca e ceva intalnit si ii vor trece. Dar asa ma intreb daca ii va trece durerea de burta la 3 luni, la 6, sau daca ii va disparea vreodata. Sunt destui oameni (me included) cu sistemul digestiv facut varza ori de antibiotice, ori de o diversificare precoce. Cu dureri de burta zilnice si crampe care fac nasterea sa para a piece of cake. Aceste ganduri ma intristeaza, sa stiu ca el nu avea colici normale de nou-nascuti, ci le are acum provocate de antibiotice, prin distrugerea florei intestinale. Deci e posibil ca acestea sa nu treaca, si sa-l afecteze in mai multe moduri toata viata lui. Protectisul e praf in ochi. La cat costa te-ai fi asteptat la imbunatatiri, dar cum sa faca asta cand contine o singura amarata de tulpina de probiotice?

Cum decurge o zi la noi, de vreo 2 saptamani? (N-am scris pana acum pe blog concret pentru ca am sperat sa fie temporar, scriam doar unor prietene in mesaje, sa stie de ce nu mai pot comunica nicicum.)

David se trezeste pe la 8 dimineata desi de la 4 de fapt nu mai dormim nici eu, nici el, din cauza ca se screme continuu, oricat incerc sa-i gasesc o pozitie unde sa ignore gazele (inainte daca il tineam in brate nu se mai scremea). Adoarme total, de noapte, pe la 23:30 – 0:00. Sunt recunoscatoare ca doarme noaptea dus (cu treziri pentru supt si cu vreo 50 de treziri pentru ragait, si cu o trezire uneori totala in miez de noapte). Dar apucam sa dormim, noaptea e super. Nu plange de obicei. Zic „de obicei“ pentru ca i se mai intampla sa inceapa sa tipe si sa planga in somn de parca ar avea un cosmar (din pacate a trait unul, stie ce e ala).

Intre ora 8 dimineata si 12 noaptea mai are de obicei un singur somn de vreo 20 de minute. In rest atipeste si se trezeste plangand dupa 1-3-5 minute maxim. Nu mai adoarme doar sugand, ca inainte. De fapt nu mai suporta sa stau jos decat cand e treaz si vesel si-l pun pe genunchi sa povestim. Cand suge nu am voie sa stau jos, plange si se chirceste de durere de burta. Cand doarme, daca ma asez cu el in brate se trezeste. Cand e treaz i-a cam egalat performanta lui Alex de a plange cam 90% din timp. Il leagan, incerc sa-l alaptez (uneori se calmeaza cu sanul, uneori cu cel mai gol, alta data il vrea pe cel mai plin). Uneori nu poate suge de istericale, nu se poate linisti. In astfel de situatii cateodata il calmeaza sa-l port in wrap si dupa ce i se opreste plansul poate sa suga. Azi am reusit dupa 2 ore de plans continuu dimineata sa-l calmez brusc tinandu-l in brate piele pe piele, burta pe burta, in timp ce-l plimbam. Dar acuma seara cand am incercat iar, tehnica nu a mai functionat. Dar de obicei plange ore intregi, urla isteric, eu il plimb si il leagan continuu. Daca il ia altcineva urla si mai rau, si eu nu pot sta jos auzindu-l pierzandu-si respiratia de plans si gandindu-ma ca poate chiar atunci la mine s-ar fi linistit, poate ratez momentul cand ar fi putut suge sa adoarma. Asa ca il dau altora doar cand chiar simt cu adevarat ca daca mai stau un minut in picioare urmeaza sa ma prabusesc. In rest nimic nu mai conteaza.

Poate o sa oripilez, dar in 6 ianuarie m-am spalat prima data pe dinti anul acesta. In urletele lui David pot sa ma opresc din leganat sa beau apa sau sa musc dintr-o felie de paine din mers, dar nu mi s-a parut atat de important spalatul pe dinti incat sa-i provoc copilului o criza de plans sau sa-i pun pe cei din jur sa ma spele. N-o spun ca sa sochez, ci ca sa le linistesc pe alte mamici (sper eu sa fie putine) care patesc la fel.

Recunosc ca si acesta a fost unul din motivele pentru care am amanat Botezul, ce trebuia sa aiba loc acum in ianuarie (era sala inchiriata). Nu numai ca n-as fi putut fi prezenta la chef cu sau fara David din cauza plansului continuu, dar n-as fi avut cum sa ma tund inainte, sau sa ma machiez, sau sa ma epilez. Nu as fi suportat sa il aud plangand 30-60 de minute cat trebuie sa stea la nase in brate.

Am implinit 6 saptamani de la nastere de Craciun, asa ca trebuia sa imi programez macar acum controlul ginecologic. Ieri faceam haz de necaz, cum voi merge eu la control daca nu reusesc sa gasesc timp sa sun sa ma programez. Pana la amiaza plansese continuu. CONTINUU. Cand in sfarsit am reusit sa-l linistesc am stiut ca il voi trezi daca vorbesc la telefon si va plange, ceea ce s-a si intamplat. Deci, ca o paranteza, va anunt ca nu pot vorbi deloc la telefon, daca vreau totusi sa am 3 minute de liniste dupa o jumatate de ora de plansete. Nici nu are rost sa povestesc cum m-am epilat weekendul trecut pe picioare sau cum am facut ieri dus cu epilare inghinala cu copilul plangand in brate la mami dupa perdea, gata sa sara la san. Sau cum am mers toti la control (daca mergeam singura ratam timp pretios din plansul lui pe drum) si acolo era o intarziere in programari incat mai erau 7 inaintea mea. Si cum am stat in ger asteptand. Acestea vor fi povesti de spus la batranete :)).

Imi e atat de mila de el. Sa planga asa mult... Plange continuu fara oprire intre 15 minute si chiar o ora. In timpul acesta eu fac sport la leganat, scuturat si plimbat. Daca e intr-o faza in care vrea sa-l leg in wrap sau in sling, sunt o fericita, nu mai simt nicio durere dintr-o data, nici la umeri, nici la brate, la spate sau orice altceva. Reusesc sa-l adorm (da, nu mai adoarme singur, la san, linistit) si somnul lui nu dureaza mai mult de 3 minute in medie. Il trezeste ori un ragait, ori un gaz intestinal. Si incepe apoi iar sa planga. Ragaitul il deranjeaza mult, si se ineaca cu lapte desi vomita rar. Dar ii ajunge laptele pana in gat si ii merge inapoi pe calea gresita, cea pentru aer...

Mi-e mila de David. Nu atat pentru acum, pentru ca va trece repede si nu are cum sa fie afectat emotional, pentru ca suntem acolo langa el in acest chin. Mi-e mila de el daca va dura mult, daca va avea probleme digestive toata viata. Daca va avea si alte probleme date de antibioticele primite la o varsta atat de frageda (imi vin in minte doar cateva prietene care trag cu dermatite atopice, cu astm, cu intolerante digestive sau chiar afectiuni emotionale date de antibiotice, nu mai vorbesc de sfera virtuala plina de astfel de exemple). Dar mi-e mila tare tare si de Alex. Dupa greutatea anului trecut, acum sa stam despartiti atata vreme... Intr-o seara cand de la 17 la 23 am stat in alta camera incercand sa calmez plansul Davidesc continuu, l-am vazut pe Alex cum vine si mangaie geamul de la usa camerei. Mersesem in alta camera ca sa-i salvez Alexului timpanul si creierul, ca eu deja simteam ca-mi explodeaza capul. In alta seara a insistat cu lacrimi mari sa stea pe intuneric pe un fotoliu in camera cu mine in timp ce eu fac kilometri cu Davidul plangacios. M-a stresat, m-a presat prezenta lui acolo, simteam ca nu-i face bine sa auda asa un planset puternic, simteam presiunea sa-l calmez mai repede pe David, sa-i ofer lui Alex macar o scurta imbratisare pe zi... In alte zile vine si ma opreste din plimbari ca sa ma pupe pe maini sau pe genunchi.  Nici nu se pune problema de activitati de homeschooling cum faceam in prima luna de viata a lui David, sau rasete si glume... De cand am venit de la spital s-a imprietenit cu Disney Jr. Intr-o seara am reusit sa-l adorm pe David inaintea lui. L-am simtit afectat si trist de indepartarea mea. L-am pus pe David in pat repede si am stiut ca risc, ca se va trezi plangand inainte de vreme, si ca iar o voi lua de la capat cu plimbarile, dar a fost musai si pentru mine, si pentru Alex, sa il strang in brate sa adoarma in imbratisarea mea, cum a facut-o toata viata pana acum...  Cand David e treaz nu pot face nimic cu Alex din cauza plansului. Cand doarme nu pot din cauza ca are somnul ultrasensibil si se trezeste la orice cuvant de-al meu. Au disparut vremurile cand ii puteam citi povesti cu David pe piept.

De ce consider ca antibioticele ii provoaca suferinta? Pentru ca pana la spitalizare nu-l durea burta si din a doua zi in spital a inceput sa planga inconsolabil. Pentru ca la un copil normal colicile apar mai repede si catre 6 saptamani dispar, pe cand la el au aparut la 5 saptamani. Pentru ca inainte de spitalizare scaunul ii mirosea a lapte, iar de atunci miroase acid.

Am vrut sa scriu despre asta dar tot asteptam sa vad daca nu e totusi doar o faza treaba asta cu plansul. Insa azi m-am decis sa scriu dupa ce am citit urmatorul articol:


Unde am aflat ca flora intestinala este afectata de o singura tura de antibiotice cel putin 4 ani, dar poate chiar pe viata. Asadar concluzia de bun simt este ca trebuie limitata folosirea antibioticelor la afectiuni care pun viata in pericol. In rest, efectele negative le depasesc pe cele pozitive. Si e foarte posibil ca la o afectiune chiar grava ele sa nu mai functioneze.

Musai de citit si articolul acesta, il am salvat de mai demult la favorite.

“The long term health effects of antibiotic treatment in early life are not well defined but, notably, antibiotic-mediated changes to the commensal microbiota have been associated with the development of asthma, eczema, atopic dermatitis and other allergic sensitization, autoimmune encephalitis, candidiasis, cholera, and pathogen induced colitis (Willing et al., 2011). “

Si imi amintesc cat de entuziasti iti ofera doctorii un antibiotic cu spectru larg, ca fiind mana cereasca, in loc sa faca o antibiograma. Iacata spectrul larg se intinde si mai mult decat un antibiotic normal atunci cand omoara flora buna.

Mi-a placut si de Mercola cum zice:
“As long as we continue using bazookas to eradicate mosquitoes, which is essentially what you're doing when using potent antibiotics for minor infections, this trend of creating ever more resistant strains of infections will continue.”

Si un articol lung dar bun, de la Mercola. Dar mai sunt si alteledespre niste antibiotice foarte periculoase. Mi-e si teama sa le caut pe cele luate de David timp de 8 zile (!), sa le cercetez cat sunt de puternice (ceftriaxon si gentamicina). Dar astfel de articole sunt acum peste tot, si aici, nici nu m-am mai obosit in ultimii ani sa le salvez, pentru ca deja stiam ca le evit, ca nu am mai luat antibiotice de 14-15 ani (cu o exceptie de extractie stomatologica).  

Am remuscari. Regret pe de o parte ca nu am intervenit homeopat din prima zi. Cunosc personal chiar si pneumonii vindecate homeopat, dar la copii mai mari unde asteptarea nu era riscanta. Cand zic homeopat nu ma refer la oscilococcinum sau stodal, ci la homeopatia unicista care nu da remedii contra afectiunilor, ci ajuta organismul sa se vindece singur. Pe de alta parte regret ca am fost atat de docila si nu am luptat deloc din momentul in care m-am internat. Mi s-a parut ca as supara, as enerva, si nu aveam putere apoi sa lupt si cu atitudini nervoase defensive. La astamai trebuie sa lucrez. Dar era si faptul ca am fost luata prin surprindere de gravitatea situatiei. Desi a fost o pneumonie virala, nu era nevoie de antibiotic dupa cum a spus si doamna doctor. Dar nu mai stiu cine de acolo (alta doctorita sau cine oare) mi-a spus ca se da antibiotic ca sa nu iei ceva din spital (de parca ar creste imunitatea, din contra!)... Pai in cazul asta cu refuzul internarii am fi impuscat doi iepuri. Sa fi stat la oxigen o zi si restul tratamentului cu aerosoli acasa. Dar nu traim in strainatate asa ca ne antibiotizam cu spor, ca restul populatiei. Si va trebui toata viata sa traiasca cu consecintele deciziilor mele sau ale lipsei lor.

Se gasesc o multime de studii chiar pe tema aceasta, deci e cunoscut faptul ca antibioticele luate de bebelus sau chiar de catre mama ii distrug celui mic sistemul digestiv si imunitatea. De exemplu aici:  Influence of antibiotic exposure in the early postnatal period on the development of intestinal microbiota ("These results indicate that antibiotic exposure at the beginning of life greatly influences the development of neonatal intestinal microbiota." )

Cum de rezist cu asa un program? Intre plans si somn nu se zgarceste deloc la asa ceva:




Si Alex ma umplea de energie la fel intre plansete si voma in jet. El radea in hohote inca de la 2 luni, tare ca un copil mare. Am un filmulet la care ma mai mir din cand in cand, rade ca un copil mare cand e gadilat (nu, nu il gadilam). David zambeste, rade uneori cu un sunet slab sau... ma priveste cu pupilele dilatate, ma soarbe din priviri de parca ar fi indragostit de mine. Tocmai acum cand scriu cu David pe umar, Alex a venit iar sa ma pupe pe mana, sa imi zambeasca si sa imi ia palma mea sa isi puna obrazul in ea. Sunt fericita!

Aceasta postare este scrisa pe parcursul mai multor zile, imi cer scuze daca unele lucruri nu se potrivesc.

Va rog eu sa nu comentati sa-mi spuneti ca exagerez sau ca ma lamentez. Inceputurile acestui blog au fost bazate pe cat ma plangeam eu de Alex. Ce am scris azi nu a fost cu ton de „mamaaa, ce greu imi este“, ci mai degraba „ce rau imi pare ca David a trebuit sa treaca prin asta si acum sufera atat si poate va suferi mult timp de acum incolo“. Si nu cred ca exagerez, doar ca dormim mai usor noaptea daca ignoram. Nu am sters comentarii pe acest blog nici cand au fost rautacioase, dar va zic ca o sa le sterg daca imi spuneti ca exagerez cand eu stiu ce am avut acasa,ce am acum si ce am citit.

Purtarea nou-nascutului (port-bebe-uri, accesorii de iarna, alaptare)

$
0
0


Ma pot referi acum la perioada 0-2 luni. Iarna. A trebuit sa scriu aceasta postare pentru ca zilnic sunt intrebata ce carrieri sunt buni pentru nou-nascuti. M-am gandit un pic daca sa scriu aici sau pe blogul Kiddy, dar din moment ce e o parere personala, nu profesionala, si e atat de subiectiva (preferintele sunt usor diferite si fata de 2009 cu Alex), am ales sa scriu aici. Vreau sa accentuez subiectivitatea postarii. David are cu totul alte preferinte decat Alex, asa ca e foarte posibil sa nu vi se potriveasca ceea ce ne place noua. Am ales totusi sa scriu pentru ca poate unele chestiuni vi se vor parea potrivite. Insa ideal este sa incercati orice port-bebe inainte de cumparare pentru a vedea ce vi se potriveste. Desi constatarea mea personala e ca am nevoie de toate :))) in diferite circumstante.

Linkuri utile:
Aiciam mai scris eu despre marsupiile sau alte sisteme de purtare folosite cu Alex.
Aicidespre alaptare in mijloacele de purtare. Si aicidespre purtarea bebelusului iarna.

Stiu ca expertii in babywearing vor sa fie foarte traditionalisti si prefera wrapul tesut mai presus decat orice, de la nastere si pana la gradinita :D. Poate asa li se pare mai hippie, mai cool. Aceasta este influenta generala a unor scoli de babywearing actuale, nu inseamna musai ca asa e traditional. Poate pentru zona noastra slingul legat, fara inele, ar fi mai “traditional”, din moment ce acela e mai intalnit prin intersectiile marilor orase ;). Ce vreau sa spun de fapt e sa nu ne cramponam in ideile altora, ci sa cautam ce ni se potriveste noua mai bine, ce ni se pare mai comod, ce i se pare bebelusului mai confortabil. Merita citita postarea aceastade acu’ un an, in care imi expun parerea despre sfatul acestor experti in babywearing care considera ca dupa 2-3-4 luni sau dupa 5-6-7 kg copilul nu mai trebuie purtat in fata. Eu mereu am asociat babywearingul cu respectul copilului si indeplinirea nevoilor lui, asa ca daca el vrea sa suga din 10 in 10 minute sau daca pur si simplu nu vrea in spate, mi s-ar parea o contrazicere de principii sa nu-l mai port in fata. E drept ca nu stiu daca expertii in babywearing sunt si Attachment Parents sau poate isi poarta copiii din alte motive. Si daca e sa ne gandim la ce e natural pentru specia noastra, inainte de inventarea carpelor acestora bebelusii erau tinuti in brate la piept, iar apoi pe sold. Nu in spate.

Mijloacele de purtare pe care eu le consider ideale pentru nou-nascuti sunt:

1. Wrapul elastic

O fi o inventie mai moderna, dar e una excelenta.

Pe primul loc situez Sleepy Wrap (actualul Boba Wrap). Eu il am de la Alex, din 2009, a mai fost la un baiat frumos de atunci, si acum il folosesc cu drag cu David. Pentru cei interesati, recomand citirea unui articolde pe blogul Kiddy, pentru ca pe langa descrierea oficiala am scris si parerea mea despre acest wrap.

Stiam din 2009, cand mi-am cautat cel mai bun wrap din lume, ca materialul Sleepy Wrap-ului e ideal, pentru ca o data legat pe mine pot introduce si scoate bebelusul de cate ori vreau, fara sa refac legatura. Si nu trebuie niciodata calculat de cat loc am nevoie. In acelasi wrap legat sta la fel de bine si un nou-nascut dezbracat, si un toddler imbracat gros, fara ajustare. Atat e de minunat materialul. Stiu ca nu veti face astfel de experimente, dar tot veti aprecia faptul ca nu trebuie sa va stresati cum il legati. Sau nu vi se va largi legatura cand il veti muta putin pe bebelus sa suga.

Asadar stiam ca e mai bun decat toate din lume si decat cele mizerabile ce se faceau in tara noastra atunci :)) (don’t get me started, ca wrapul elastic romanesc atunci ajungea in cateva minute ca o plasa de cumparaturi la cum atarna cu copilul), dar nu stiam cum e in comparatie cu wrapul elastic Poarta-ma. Eu imi cumparasem de la Poarta-ma la o promotie cand deja Alex era mare. Totusi, am avut ocazia sa-l testez intr-o zi cu febra cand puiul voia sa stea lipit de mine mereu. Wrapul Sleepy mi se pare un pic prea gros pentru vara in casa, asa ca cel Poarta-ma mi s-a parut ok de incercat, chiar daca Alex avea deja vreo 11 kg daca nu ma insel. A tinut perfect. Dar nu le-am putut compara deodata pana acum, cand s-a pus problema sa il port pe David in aceeasi zi in ambele wrapuri elastice. Acum mi-e clar ca prefer Sleepy Wrap, singurul inconvenient fiind faptul ca e mai gros. Nu o spun pentru ca noi distribuim produse Boba, pentru ca vindem si Poarta-ma, si sunt prietena cu Diana :), dar acum, pentru mine, Sleepy e mai bun. Wrapul Poarta-ma are avantajul ca se poate purta si vara sau in casa, fara sa transpiri. In schimb e mai lung decat Sleepy (deci se leaga mai greu). Nu are (al meu cel putin) eticheta la mijloc, pentru usurinta legarii. Un pic trebuie calculat locul copilului, daca il pui imbracat sau dezbracat. Si dupa un timp, mai ales daca mai umbli la bebe si ii mai ajustezi pozitia, se lasa un pic si trebuie strans din nou. La Sleepy ma descurc cu alaptatul doar intinzand cu mana materialul, si lasandu-l la loc dupa ce termina. Copilul se repozitioneaza sus. La Poarta-ma trebuie sa dezleg si sa largesc toate legaturile, iar apoi sa le refac.  

Wrapul elastic e cel mai usor de folosit pentru ca legaturile sau ajustarile nu se fac cu copilul in brate, ca la wrapul tesut sau la sling. Eu ador Boba Wrap pentru faptul ca e singurul wrap din lume care nu se lasa, nu se balanseaza cu copilul la fiecare pas, si la care nu trebuie deloc calculat spatiul in care trebuie pus bebe (se leaga strans de corp si pentru un nou-nascut dezbracat, si pentru un bebelus mai mare imbracat gros). Celelalte wrapuri elastice nu sunt chiar asa. Dar Boba Wrap are un dezavantaj: e gros. Si vine peste copil in 3 straturi. Asa ca daca nu stai in Vatra Dornei, ci in Bucuresti, vara nu l-as recomanda. Wrapul elastic Poarta-ma e mai subtirel.


Am iesit din spital in ziua urmatoare nasterii folosind wrapul Poarta-ma

 Prima iesire in curte, in a 4-a zi de la nastere, in Sleepy Wrap

Poze cu Sleepy si una faina in sling am pus si aici.

Asadar, per total wrapul elastic fata de alte mijloace de purtare are urmatoarele:

Avantaje:

  • Degeaba expertii in babywearing sunt traditionalisti, pentru ca din punct de vedere al sustinerii coloanei milimetru cu milimetru, pe toata suprafata spatelui, fara presiuni in anumite puncte, wrapul elastic le depaseste pe toate. Imaginati-va daca v-ar placea sa stati intr-un hamac elastic sau intr-unul dintr-un material rigid? Care e posibil sa va stranga pe alocuri? Daca bebe vrea sa isi miste putin piciorul poate foarte usor intr-un wrap elastic, pe cand in cel tesut nu. Daca bebe vrea sa isi scoata mana afara dintr-un wrap tesut, materialul nu permite largirea, deci trebuie mama sa intuiasca si sa-l ajute. Asadar in wrapul elastic nu e asa incorsetat si totusi pozitia e sustinuta perfect. 

  • Din cauza ca bebelusul il poate intinde putin cand se misca, si deci nu e rigid, imita cel mai bine peretele muscular uterin. Astfel bebelusul poate sa-si traiasca al patrulea trimestru.
  • E cel mai usor de folosit, pentru ca il legi pe tine linistita si apoi introduci si scoti copilul fara sa mai umbli la reglaje. Deci e ideal pentru incepatorii in babywearing.

  • E ideal pentru vremea mai rece, incalzeste perfect cu 3 straturi de material ce tine cald in timp ce totusi respira. (Materialul la Poarta-ma e ca la un tricou bun, iar la Boba ca la un hanorac comod)
  • Si pentru parinte materialul e mai comod decat cel tesut. Daca nu intinzi perfect materialul pe umar la cel tesut te jeneaza, pe cand la cel elastic nu simti nimic. Si il poti intinde pe umar cand observi ca te jeneaza, pe cand la cel tesut trebuie sa desfaci legatura putin.

Dezavantaje:

  • e mai calduros, deci nu il poti purta vara in Bucuresti :D
  • se foloseste doar in primele luni. Materialul sustine pana la 10-20 kg dar de la o varsta nu mai vor ei sa fie stransi asa.

Cand folosesc wrapul elastic?

  • Cand trebuie sa ies afara cu el imbracat gros (o sa detaliez mai jos cand vorbesc despre cover).

  • Cand sufla vantul si vreau sa-l feresc cu ajutorul bretelelor laterale.

  • Din aceeasi cauza de “cuib”, plus cele 3 straturi de material confortabil, e ideal cand e frig.

  • Cand stiu ca va suge des (deci la noi cam mereu). Cand stiu ca va dori sa suga din ambii sani.

  • Cele de mai sus le-am expus ca o comparatie cu celelalte mijloace de purtare. Cei care cititi deja aici cred ca deja stiti motivele generale pentru care ne purtam copiii, indiferent de mijlocul de purtare, fie ca vorbim despre beneficiile pentru mama, fie ca vorbim de cele pentru copil. Daca nu, pe scurt puteti citi aicisau in articolele de pe blogul Kiddy referitoare la babywearing sau in alte articole de pe internet.
  

2. Wrapul tesut


La Alex nu am folosit deloc. Nu il aveam, mi s-a parut complicat, nu eram inca atat de pasionata si credeam ca trebuie sa aleg intre mijloacele de purtare, nu sa am cateva din fiecare model :)). Si din moment ce wrapul elastic ni s-a potrivit atat de bine, si mai aveam slingul cu inele si mai incolo pouch-ul si SSC-ul, nu i-am vazut rostul. Prima data cand am legat pe mine un wrap tesut a fost la sesiunea foto pentru produsele Poarta-ma. Pentru prima data, fara cineva cu experienta langa mine, eu zic ca a iesit bine de tot :)).

Anul trecut am primit cadou de la Ilinca un wrap scurt pentru ca ii facusem un serviciu mic de tot, infim. Asa ca dupa ce s-a nascut Davidescu, am cautat pe youtube legaturi cu wrap scurt. Si am gasit ceva fain: Short Front Cross Carry Tied Under Bum (prescurtat Short FCC sau Short FCC TUB). Puteti vedea legatura simpla aici(sper ca nu injura tanti, eu vizionez fara sonor), sau cu bebe mai mic tinut in brate in timp ce se face legatura, aici. Desi pentru sesiunea foto de mai sus am facut legaturile pana la jumatate fara Alex in brate, si abia apoi, cu el, am tot incercat sa reglez, acum legatura la SFCC o fac mereu cu David in brate. Si cum ma stiti ca eu imi ascult copilul, prima data a vrut cu genunchii la piept si deci picioarele broscuta intre mine si el, dar de atunci prefera cu picioarele usor indepartate.   


Pentru a doua legare SFCC din viata mea, si a treia folosire a unui wrap tesut, nu e rau de tot, fiti indulgenti. Cel mai important e ca-l adoarme pe David si el considera ca sta comod. Cand veti comenta ca e rasucit materialul :)) sau e prea larg pe spate, tineti cont ca l-am legat in timp ce brotacelul mic urla cu toata puterea. Imediat ce l-a adormit nu am vrut sa-l deranjez cumva sa se trezeasca.

Avantaje:

  • se poate folosi multa vreme, si dupa primele 3-4-6 luni (si wrapul elastic rezista ca material pana pe la 20 de kg, nu asta e problema, dar cand bebe devine greu, in wrapul elastic il simti un pic mai greu). Dar aici vin cu o completare, eu cred ca putina lume il mai foloseste mai tarziu, si nu zilnic. Cred ca doar pasionatii. Asta pentru ca pentru un copil ce vrea des sa mearga de-a busilea, si inapoi in brate la mama, ti-e groaza sa tot faci legaturi, asa ca folosesti mai repede un pouch sau un SSC. Pentru un toddler ce cere des sanul (au o varsta cand cer des pentru alinare, pe la vreun an sa zic), e greu sa tot desfaci legaturi. In oras e dificil sa legi wrapul fara sa-l murdaresti pe jos.
  • se poate folosi si in spate, si pe sold. Dar din concluzia de mai sus reiese ca la varsta la care ei vor in spate, rar veti mai folosi wrapul tesut. Eventual la o expeditie prin munti cand e evident ca nu vor dori sa mearga pe jos.
  • exista legaturi cu un singur strat peste copil. Deci se poate folosi si vara, si in casa. Chiar nu transpiram deloc, nici eu, nici David, cand il folosim in casa noastra calduroasa.
  • adaug o liniuta la care nu m-as fi gandit cu ceva timp in urma. Faptul ca se leaga uneori cu bebe in brate poate fi si un avantaj, atunci cand bebe plange si nu vrei sa-l lasi jos din brate. Wrapul elastic nu cred ca se poate lega cu bebe mereu in brate.

Dezavantaje:
  • E dificil de legat. Il pui wrapul pe jumatate, apoi pui copilul, apoi legi, apoi iar reglezi sa fie bine pus, etc. Dar dupa ce te obisnuiesti, am vazut ca sunt multe fane inraite care incearca tot felul de pozitii, eu am fost prea comoda pentru a-l folosi. Abia acum la David am gasit legatura simpla de mai sus si il folosesc prin casa. Legatura pe care o fac de la inceput cu el pe mine.

  • Daca bebelusul nu suporta sa fie legat strans, nu e de voi. Acesta ii strange cel mai tare si le restrictioneaza cel mai mult miscarile.

  • Daca trebuie sa munciti ceva cu bratele, va va fi mai dificil, poate chiar va vor durea umerii de cum "tine" materialul. De exemplu, mie mi-a fost mai greu cu el decat cu cel elastic sa arunc lopetile pline cu zapada peste gard :)). 

Cand folosesc wrapul tesut?
  • Cand plange David si nu vrea san. Ambele verbe din propozitia anterioara sunt importante. Cand plange nu ma lasa inima sa-l pun pe pat ca sa imi leg wrapul elastic. Dar sa nu vrea san e extrem de important, pentru ca trebuie sa desfac toata legatura ca sa-i dau. DAR a avut situatii cand era atat de suparat incat nu putea nici sa suga, si dupa ce il linistea wrapul, cerea tzitzi. Nu ma deranja atunci sa-l dezleg repede la un minut dupa ce-l legasem :))  pentru ca il vedeam dintr-o data atat de linistit incat stiam ca tot adoarme la san. Asa ca il recomand si pentru greva sanului, pentru ca ii ajuta sa se linisteasca si sa ajunga intr-o stare somnolenta mai usor, si apoi sa suga. Prima data cand l-am folosit am socat pe toata lumea. De 4 ori intr-o zi, la 4 plansete isterice, in momentul in care legam nodul sub fundul lui el adormea brusc!!! Fix in secunda aceea!

Cand mi-a parut un pic rau ca a adormit in wrapul tesut (desi nu-mi pare niciodata rau de fapt cand adoarme :))))): cand stiam ca urmeaza sa iesim afara si wrapul tesut nu ii inveleste asa bine umerii ca wrapul elastic. Copilul meu numai intr-o pijama, deci un singur strat subtire pe piele, afara ger (ieri am iesit la -8 grade), iar cover-ul ii acopera umerii departe de el, nu stiu cum sa explic, la cativa centimetri in aer deasupra umerilor lui.

3. Slingul cu inele


L-am avut si la Alex din primele luni, dar nu m-am descurcat cu legarea lui decat cand a inceput sa stea pe sold, dupa ce am folosit deci pouch-ul. Alex era deja la o varsta la care se distra la mine in brate cand eu mai incercam sa reglez slingul. Cand sunt mici nu prea au rabdare, cel putin copiii mei nu :)).

Desi am avut astfel de “probleme”,  si desi acum cand am de iesit afara prefer wrapul elastic, si cand urla prin casa prefer wrapul tesut, daca m-ar pune cineva sa aleg intre ele 3, as alege slingul cu inele. Stiu ca expertii in babywearing fac apologia wrapului tesut ca merge pana si la copiii mari, dar la fel se poate folosi si slingul cu inele, cu avantajul net ca se leaga mai rapid decat wrapul tesut si nu il tarasti pe jos cand il tot legi si il dezlegi prin oras.

Avantaje:
  • se poate folosi de la nastere si pana cand nu mai vrea copilul. Adica eu si in sarcina l-am mai purtat pe Alex in sling, pe sold.
  • e cel mai racoros. Deci pe canicula sau in case calduroase e ideal. Materialul e asemanator sau identic celui din wrapul tesut, dar aici mai sufla un pic vantul pe o laterala sau pe jos :D. Asadar iarna nu prea te poti baza pe el ca strat in plus pe copil, mai ales ca piciorusele atarna afara.
  • cand copilul e linistit si mama are dexteritate se leaga mai repede decat wrapul tesut. Insa experienta mea cu David spune ca reglajele de finete ale tensiunii materialului pe spate nu se pot face cand copilul doarme ( pentru ca se trezeste) sau cand e suparat (pentru ca se enerveaza). Drept urmare in majoritatea pozelor nu e legat "ca la carte", dar atata vreme cat copilul e fericit, nu imi pasa.



Dezavantaje:
  • un pic e mai greu de invatat de pus si de reglat inelele decat de legat wrapul elastic.
  • fata de wrapul tesut, pozitiile sunt doar in fata sau pe sold. Sau culcat, dar nu  recomand oricui.
  • daca bebe vrea sa stea broscuta, cu picioarele sub el, e mai dificil cu slingul. 

  • daca nu va pricepeti sa-l "montati", este port-bebe-ul care va va da dureri de umar mai mult decat un wrap tesut pus gresit sau unul elastic.

Cand folosesc slingul?
  • Cand a adormit in brate la san si vreau sa-mi eliberez o mana, cea care ii sustine fundul. Am incercat sa le eliberez ambele, sa-l tin in sling la orizontala (asa cum nu recomand incepatorilor), dar se trezeste mereu, asa ca mana de sub cap mi-o las in sling.
  • Cand a adormit la verticala, e carrierul la care ma misc cel mai putin cand il leg, deci sansele sa-l trezesc pe David sunt minime. Insa e posibil ca atunci cand imi vede Diana pozele sa nu le considere perfecte, pentru ca am zis mai sus ca atunci cand doarme se trezeste daca ma apuc sa-i asez mai bine materialul pe spate.

Deocamdata atunci cand e treaz nu prea ii place sa stea “legat”. O sa vad in continuare in care o sa-i placa. Alex prefera slingul mai tarziu, sa poata vedea in jur si sa se poata misca mai liber. David mi-a mai dat o lectie, aceea ca toti copiii sunt diferiti. Alex nu putea fi tinut decat la verticala sau usor inclinat in fata. Pozitia lui preferata era vertical broscuta pe pieptul meu, si cand era treaz, si cand dormea. Altfel plangea si voma. De aceea, cand vedeam copii culcati in brate primul gand imi era sa-i ridic, sa nu se chinuie copilul :)))). Daca doar astfel de experiente am avut... Ei bine acum David ma invata (cu greu :)) ) ca lui ii place mult culcat. Pozitia lui preferata, mai ales cand e treaz, dar si la somn, este aceasta (mi-am salvat-o tocmai pentru ca m-am regasit perfect in ea, inclusiv cum ma pierd eu in ochii lui, asa stam cel mai des):

William-Adolphe Bouguereau - Maternal Admiration

Ca un rezumat, prefer wrapul elastic cand ies afara, wrapul tesut cand plange si slingul cand doarme :). Viata mea fara chiar si numai unul din ele ar fi mai saraca, mai grea, oricat suna a cliseu.

Eu recunosc ca wrapul elastic mi se pare cel mai usor pentru primele zile/saptamani/luni. Si cel mai comod si mai sanatos pentru bebe. Dar mi-au scris multi (viitori) parinti sa ma intrebe ce parere am despre Boba 3G de la nastere. Eu nu folosesc deloc SSC la nou-nascut, mai ales ca am din ce sa aleg. Drept dovada, nici nu mi-am cumparat 3G-ul, eu am tot vechiul 2G de la Alex. DAR din nou expertii in babywearing mi se par un pic prea stricti, indepartand lumea de carrierii sanatosi. Daca oamenii vor avea impresia ca au nevoie si de wrap, si de sling, si de SSC, isi vor cumpara un marsupiu neergonomic, un Chicco de exemplu, pe care scrie ca e ok de la nastere. Si atunci ce am rezolvat? Poate nu toata lumea e la fel de pasionata ca mine, sa isi cumpere din fiecare. Sau poate ca dupa ce au cumparat un carucior de 3000 de ron care zace nefolosit nu vor sa riste investind in mai multe obiecte, vor sa faca o economie macar la carrieri, care nu se considera obligatorii, precum caruciorul. Asadar intr-un SSC un nou-nascut va sta mai bine decat intr-un marsupiu prost si mai sanatos decat intr-un caruciorsau o scoica de masina. Deci daca parintele nu merge sa dea examen la o scoala de babywearing si are un pic de grija la pozitie, poate folosi un SSC de la nastere. Am vazut copilasi care stateau bine in insertul de la Ergo, pentru ca e gros ca o plapuma si astfel bebelusul pluteste acolo inauntru, fara puncte de tensiune unde sa-i apese aiurea materialul pe spate. Parintele trebuie doar sa aiba grija cand il pune acolo sa fie cu coloana curbata corespunzator, pentru ca plapumioara aceea ii va sustine pozitia si daca e una gresita. Am vazut si bebelusi cu coloana dreapta sau curbata invers si in Ergo, si in Manduca, si in Boba, si in Marsupi Plus, si in mei-tai (desi nu e recomandat deloc la varste asa mici). Niciun marsupiu SSC de pe piata, chiar daca se vand si pentru nou-nascuti, nu le va sustine atat de bine coloana si capsorul ca un wrap sau un sling. Pentru ca in wrap sau sling poti regla fiecare centimetru de material cat sa fie de strans, pe cand intr-un marsupiu SSC reglajele sunt putine. Totusieu chiar am vazut poze cu bebelusi mici in Boba care stateau bine, pentru ca Boba are in dreptul gatului bebelusului un elastic care se poate strange un pic, sa lipeasca astfel materialul de gatul lui, sa i-l sustina.

Dar cum am zis mai sus, nici nu trebuie sa exageram. In brate e perfect. Idealpentru specia noastra, nu?  In carrieri bebe va sta chiar mai sanatos decat in brate (in brate lui David i se curbeaza coloana in lateral sau prea tare in spate pentru ca e grasunel si nu are tonus muscular cum avea Alex) si pentru persoana purtatoare va fi mult mai usor (nu numai ca va avea mainile libere pentru altceva, dar iti trece miraculos orice durere ce o ai cand il porti in brate, de maini, de umeri, de spate, etc.). Asa ca orice port-bebe sanatos e mai mult ca perfect :D. Si daca eu in wrapul tesut sau in sling trebuie uneori sa-i sustin capsorul, inseamna ca si un SSC poate fi purtat de la nastere cu putina atentie. Sa nu indepartam parintii de babywearingul sanatos cu incrancenarea regulilor stricte ale unor experti care in ochii mei scad mult cand trec peste nevoile copilului, dupa cum am spus la inceput referitor la purtarea in spate.  

Accesorii

Singurul accesoriu folosit pana acum a fost coverul. Am doua, unul MaM cumparat prin 2010 parca, si unul Poarta-ma, primit cadou anul trecut. Despre muuulte situatii cand se potriveste sau cand nu se potriveste folosirea unui cover, am scris in linkul dat la inceput, cel despre purtarea bebelusului iarna.

Insa David imi da putin planurile peste cap, drept dovada ca inca n-am iesit la plimbare prin cartier, pe strazile orasului, in afara curtii, decat la sanius pe ulita, sa fim aproape de casa. De ce? Nu numai istoricul lui cu pneumonia e de vina, care ma obliga sa nu stau cu orele la plimbare prin oras la –x grade, cum faceam cu Alex. Dar mai e ceva. El nu are somnuri lungi. Asa ca dintr-o data se trezeste si plange dupa tzitzi. Saaaauu vrea povesti, in timp ce sta semi-inclinat pe un brat (am spus si mai sus ca treaz vrea sa ne vada pe noi, nu in jur). Asadar trebuie scos afara pentru a-l alapta. La grade cu minus, sa-l scot doar intr-un body, cum il pun uneori in wrap, e nerecomandat :D. Vara ar fi mult mai simplu, clar. Asa ca am experimentat 4 situatii:

  • David adoarme in casa in brate. Daca adoarme plangand, e deja in wrapul tesut. Daca adoarme plimbat, imi pun rapid peste el slingul. Si coverul pe deasupra, plus o caciulita. Atat. Niciun stres cu alte haine sau accesorii (manusi, fular) sau paturi. Si doarme pe tot parcursul sederii afara.
  • Situatia de mai sus, dar se trezeste repede, dupa ce se linisteste, si vrea sa suga. Fug rapid in casa, il imbrac cu o salopeta groasa, imi pun wrapul elastic si ies afara la Alex care ma asteapta cu joaca. Pun Davidul la sanul care dezgolit da inghetata (glumesc :)) ) si ma joc in continuare cu Alex. Daca David e treaz de tot si plange, intru si o trimit pe mami afara la Alex.
  • Sau de la bun inceput observ ca ii e somn si il pun semi-treaz in wrapul elastic. Pentru ca am spus mai sus ca daca e sa aleg prefer wrapul elastic pentru cum il inveleste peste tot calduros. De obicei il pun dezbracat si folosesc coverul, sperand ca nu se trezeste pentru tzitzi sau plans (nu prea ii e recomandat plansul pe ger dupa pneumonie, sa ajunga asa adanc aer rece, daca pot sa ma exprim asa cand consider ca de fapt nu i-ar fi recomandat plansul nicaieri...).

Prefer sa fie imbracat de casa si sa folosesc coverul pentru ca intram in casa cand vrea Alex si daca David doarme nu il deranjez deloc, doar dau jos coverul. Pe cand daca e imbracat intr-o salopeta groasa... In plus, daca e imbracat subtire isi regleaza cel mai usor temperatura de la contactul cu mine, dar despre aceste chestiuni am scris in articolul despre purtarea iarna, in linkul dat la inceput, asa ca nu vreau sa repet informatiile de acolo, va indemn sa cititi postarile. Totusi noua ni se potriveste uneori purtarea cu haine groase in wrapul elastic pentru ca vrea des afara din wrap, atunci cand se trezeste.

In functie de temperatura de afara, toamna nu e nevoie mereu de cover (sau poate e ok unul subtire, cum e Snug Around). Eu in toamna aceasta frumoasa am jonglat mult cu wrap subtire Poarta-ma + bluza subtire de trening peste:

(prima poza "acasa" in Oradea, in ziua de dupa nastere, 11 noiembrie)

sau doar wrapul Sleepy, cum am pus mai sus poza de la prima noastra iesire, sau wrapul gros Sleepy + bluza polar:

27 noiembrie

Vad ca nu am poze cu cover, sa exemplific. Cand voi avea, le voi adauga.
  

Alaptarea unui nou-nascut in port-bebe


Despre alaptare in orice mijloc de purtare am scris intr-o postare pe Kiddy la care am dat link la inceput. Cu filme si instructiuni :D.

In sling nu prea vrea sa suga. Dar cand e prea adormit ca sa observe, il largesc putin ca sa-l inclin de la verticala. Trebuie mereu sa ma gandesc din care san va prefera sa suga, ca sa-mi pun inelele pe umarul opus. Daca vrea din celalalt, am ghinion :)).

In wrapul tesut nu poate suge nicicum, deci trebuie desfacut de tot. Din nou ghinion :D.

In wrapul elastic mi se pare cel mai usor si cel mai discret sa alaptezi.
  • Poti sa lasi doar copilul mai jos in timp ce il ajuti sa se mufeze ridicand sanul (avantajul sanilor lasati este ca se pot si ridica! :)))) ).
  • Cand nu e frig sau cand e frig dar copilul e imbracat gros, poti foarte usor sa-l scoti de tot din wrap, sa il alaptezi si sa-l introduci la loc in wrap (avantaj Boba Wrap ca nu trebuie refacuta legatura).
  • Si din moment ce bebelusului meu ii place sa suga stand intins (deci nu ii place sa il cobor in wrap), si sta mult la san (deci prefer un pic de material de suport), am descoperit o pozitie noua. Dau jos de pe el doar o fasie de pe umarul din partea in care vrea sa suga si fasia ce ramane o folosesc ca un sling. Asa:


Sper ca v-am fost de ajutor si nu v-am bulversat si mai tare :). La noi pasiunea nu e numai de partea mea. Se pare ca ambii copii nu pot sta intinsi (Alex voma in jet, iar David se ineaca cu lapte pe nas deci tot un fel de reflux are si el). Asa ca si prin casa trebuie sa folosesc carrieri sa imi mai usurez munca (Alex macar intre crizele de plans dormea, pe cand David trebuie plimbat mereu, si in somnul ce dureaza doar cateva minute, si cand plange si trebuie consolat-adormit la loc). Dar si afara ar fi tare greu cu haine groase numai in brate. Si nu as fi niciodata linistita ca nu ii e frig, pe cand cuibarit la pieptul meu sigur e la temperatura ideala. 

Editez (deja...) pentru ca am mai gasit 2 poze.

Una pentru ca am uitat sa specific ca in wrapul elastic prefer pentru comoditate si rapiditate pozitia cu picioarele inauntru. Si se pare ca o prefera si el :D. Pur si simplu il introduc acolo usor, el asa sta mereu cu genunchii la piept deci nu trebuie sa aranjez nimic:



Si una pentru a exemplifica wrapul cu David imbracat gros, de exterior:


O mica vacanta...

$
0
0
...de la blog. Si de la multe altele. Simt nevoia sa explic absenta mea, intarzierea raspunsurilor pe blog sau pe mail sau pe fb. Am scris saptamana trecuta pe FB urmatorul status:

"54 taburi de internet deschise. 3 documente word, 1 excel, 4 ferestre de messenger. 24725 mailuri necitite pe yahoo (nu in spam, in inbox), 83 mailuri necitite pe gmail (sa nu mai spun cate sunt citite cu steluta, de genul "raspunde urgent"), mailul de la firma necitit din noiembrie. 103 postari necitite in google reader. Vreo 20 de idei de postari de scris pe blog, sau amintiri cu expresii haioase de-ale lui Alex, care nescrise undeva se uita.

Timp la calculator: episoade de 2-3-5 minute o data pe ora, de la 8 la 24 (cand adoarme primul copil si ma pot ocupa de celalalt).

Intrebare nr. 1: Care o fi solutia si cand voi ajunge la zi?

Intrebare nr. 2: Intru in depresie daca imi enumar taskurile din afara computerului si timpul disponibil pentru ele?"


Ieri am pus urmatorul status:

"Domnule sot [..] dupa cum stii, juniorul nostru doarme doar daca sunt in continua miscare si plimbare prin grandioasele noastre camere :D. Ca sa pot totusi lucra ceva la calculator mai mult de 2 minute leganate cred ca mi-ar folosi asa ceva :)):

http://renegadehealth.com/blog/2013/01/23/the-treadmill-desk-my-most-favorite-health-tool"



Deci lucrurile stau astfel:

- dimineata are un somn mai adanc, in care profit si ma joc cu Alex sau ii citesc o poveste. Dimineata nu e fara plans sau fara plimbat puiucul, doar ca atunci cand in sfarsit adoarme, e singurul moment al zilei cand pot vorbi cand doarme, asa ca pot sa ma distrez cu Alex. Uneori reusesc sa imi dau seama cand doarme atat de profund incat sa ma pot aseza vreo 15 minute pe un fotoliu. Dar de obicei nu risc sa pierd acest timp de joaca cu Alex, asa ca ii citesc din picioare leganandu-ma sau ii pun turnul langa o mobila mai inalta ca sa pictam impreuna in timp ce eu continui sa-l dansez pe David.

- la amiaza, daca nu e treaz, iesim afara in curte. In afara curtii Alex iese doar cu Relu, eu nu pot pentru ca daca se trezeste plange rau, nu suporta nici haine groase, nici port-bebe-uri cu cover peste. Deci trebuie sa fiu la 5 metri de casa daca nu vreau sa inhaleze aerul rece direct in plamani prin plans.

- de pe la ora 1 la amiaza si pana la 1 noaptea e obosit dar nu poate dormi. Deci deja nu mai are plansete de colici, ci doar de suprastimulare. Plange plange, eu incerc sa-l calmez. Adoarme. Doarme intre 1 si 4 minute, indiferent daca eu il leagan in continuare, sau ma asez jos sau il pun pe pat. Apoi se trezeste, de obicei din cauza unui ragait. Plange de somn si o luam de la capat cu plimbarea. Daca il pun intr-un sling/wrap ma dor doar picioarele si soldurile. Daca are o faza in care vrea sa suga ba dintr-un san, ba din altul, il tin doar in brate sa il pot manevra rapid, caz in care ma fulgera dureri mari prin umeri si coloana vertebrala. Are 7.5 kg la 2 luni jumate :D. Sa mai spuna lumea ca vacile care trag in jug nu dau lapte :))))). Si sa mai aud pe cineva ca daca cere des sa suga inseamna ca nu ai lapte "bun". Apropo de asta, am aflat recent ca medicii de familie recomanda formula nu numai copiilor care au greutatea mai mica decat cea din graficul lor. Care grafic stiti ca e o medie intre greutatile dintr-un esantion de copii hraniti cu formula. Sa stiti cu ce va comparati copilul hranit natural. Asa, revin la medici :)). Probabil comisioanele primite nu erau suficiente pentru ca uite, sunt si copii grasuti intre cei alaptati. Asa ca mai nou copiilor peste greutatea medie din grafic li se recomanda formula pentru ca "nu ai cum, femeie, din laptele tau sa ii oferi copilului acestuia asa mare toti nutrientii necesari!". De parca n-ar fi ajuns asa mare cu laptele ei...

- daca e luna plina, se trezeste de tot la 4 jumate noaptea :)). Exista o explicatie, am aflat si eu acum ca triunghiul scorpion-pesti-rac este format din oameni care nu au somn cand e luna plina :D.


Asadar, eu am o data la o jumatate de ora, sau o data la o ora, vreo 3 minute la calculator. In acel somn scurt nu risc sa incerc sa ma joc cumva cu Alex pentru ca tot sper ca David sa doarma dus si incerc sa fac liniste. In acele 3 minute citesc rapid ceva, sau dau si eu un like :D. De multe ori doarme la sanul drept sau pe mana dreapta, si mana mea stanga de-abia ajunge la tastatura laptopului ce sta in partea dreapta. Uneori ajung doar la touch-pad, nu si la taste. Daca vreau neaparat sa raspund cuiva, sau sa scriu un mesaj, sau sa scriu acum aceasta postare pe blog, de cele mai multe ori am nevoie de vreo 5-6 astfel de pauze de 3 minute, intrerupte de treziri si plansete davidesti. 

O data pe saptamana ne dam peste cap sa gasim un mod ca David sa adoarma la Relu, sa pot face un dus rapid de 5 minute. Ieri a reusit cu ajutorul hotei de la bucatarie. Am incercat sa i-l dau treaz si vesel (si lui Relu, si mamei mele). A inceput de fiecare data imediat sa planga si pauza aceea mi-a fost ratata, nu i-am mai putut calma plansul, pe cand daca ar fi ramas la mine in brate mi-ar fi povestit si ar fi zambit zeci de minute (si nu ar fi trebuit s-o iau de la capat asa repede cu plimbarea-leganarea). Desi uneori ii place sa suga culcat, tot nu poate sta intins nici treaz si nici daca adoarme sugand, pentru ca se ineaca imediat, in cateva secunde, din cauza unui ragait, ii iese lapte pe nas, se sperie si plange.

Era sa isi arate coltii un pic de depresie (inceputa de la spitalizare de fapt), cand am vazut ca sunt mame cu copii mai mici care gatesc sau ies in oras cu ei la plimbare sau care reusesc sa aiba seara timp pentru ele. Mame dedicate, multe din ele care chiar ii alapteaza in tandem pe ambii copii. Dar mi-am amintit ca si la Alex am regretat mult ca l-am tot comparat cu alti copii, stiu ca el a simtit asta. Si ma cenzurez acum, vazand mai ales cat de frumos si bine a crescut Alex, avand in vedere cum a fost la inceput. Mama mea se tot mira acum de ce il consideram noi pe Alex un copil greu de crescut. Ok, plangea mult, adormea si sugea doar dupa ce il plimbam vreo ora, dar dupa aceea dormea pe mine pe fotoliu vreo 2 ore poate :)). Acum am parte de pauze de cateva minute si in rest toata ziua ma plimb si ma leagan :)). 

Faza comica de acu' vreo luna: il pusesem pe David pe un pat, sa il urc pe Alex pe un scaun [lux, acum nu-mi mai permit sa-l dau pe David jos din brate oricand :)), asa ca am ajuns sa-l ridic pe Alex pe wc cu un brat, in timp ce pe celalalt il sprijin pe frate-sau; nu va spun cat e de greu sa pui un scutec cu o singura mana, pentru ca Alex inca foloseste scutece la somn]. Si incepe David sa planga, iar eu... eu am inceput la cativa metri de el sa ma scutur din picioare si sa ma leagan, shhsssind, din reflex deja, la plansul lui :)))).

Acum? Sa stau jos? Lux de cateva minute pe zi. Sa nu fiu cu David in brate? Lux de cateva ori pe saptamana. Sa mananc fara sa stau in picioare leganandu-ma? Depinde daca reusesc sa mananc intr-o pauza de aceea de 3 minute in care sta treaz fara sa planga.

De ce va spun toate acestea? Nu ca sa ma plang, Ii multumesc lui Dumnezeu ca suntem sanatosi. Vor trece toate astea, nu le consider greutati. Ma bucur ca am o asociata la firma care o duce singura in spate fara sa imi reproseze nimic. Ma bucur ca am un sot care spala scutece atunci cand vede ca eu nu ma descurc cu o mana :))) si nu imi spune niciodata ca e dezordine in casa :)). Ma bucur ca am o mama care nu numai ca imi face mancare, dar a ajuns chiar sa imi curete portocalele seara, ca vede ca nu am cum cu o mana :D. Ma bucur ca am un copil care inainte sa se hotarasca ce si unde se joaca vine sa vada daca David are ochii inchisi, ca sa stie daca poate face zgomot :). 

Dar va spun toate acestea ca sa nu va enervati pe mine cand intarziu cu un raspuns. Sau cand m-ati rugat sa fac ceva si eu am uitat complet. Nu numai ca nu prea pot scrie, dar si creierul imi e cam obosit, si ajung in acele minute cand David se opreste din plans sa fiu atat de zapacita incat sa vreau ceva usurel. Nu deschid mailul, nu intru pe alte bloguri, citesc ceva usor, comic, sau dau un like pe FB. Nu va enervati va rog daca ma vedeti "activa" pe FB, si voua nu v-am raspuns. Nu pot scrie texte lungi (cum e aceasta postare) :)), chiar daca pot da un click. Si e foarte posibil sa fi uitat complet daca m-ati rugat ceva, sunt ca un om care isi cauta relaxarea in chestiuni usurele, in "soap operas" virtuale, adica lecturi rapide fara implicatii din partea mea, fara multa gandire. Nu va suparati ca nu pot sa ma implic in ceva organizari de evenimente, cand nici pentru Botez nu sunt in stare sa vorbesc la telefon cu cineva.  Nu va suparati ca nu pot vorbi la telefon deci: daca doarme l-as trezi prea repede, iar daca e treaz sigur nu ne auzim de el ;). 

Asa ca va rog mult, daca aveati cu mine ceva important, mai bateti-ma o data pe umar. Daca nu era important, dar totusi nu va raspund in urmatoarele 3 luni, mai spuneti-mi o data, sigur am uitat, nu e din rea vointa. Poate chiar voi profita de postarea aceasta si va voi da reply cu link catre ea, ca un mod de a va spune ca voi raspunde mai incolo.

Nu va suparati pe mine pentru ca nu am trimis o apreciere / o incurajare / un sfat  la vreo postare de-a voastra de pe FB sau blog. Cel mai probabil nu am vazut-o.

Postarea o las fara posibilitatea de a comenta. Pentru ca ar fi un stres in plus sa raspund :)). Si pentru ca nu vreau sfaturi, ne e bine asa, suntem fericiti. Alex e iubitor si atent cu cei la care tine, fara niciun tantrum. Cei din familie ne suporta (nu e traducerea aiurea a verbului to support, chiar asta am vrut sa spun ca ne suporta :) ) si ne ajuta toata ziua. Iar eu sunt doar fericita, uneori ingrijorata sa nu ne imbolnavim (atunci cand iar cineva din familie a racit). Nu sunt extenuata, se pare ca am rezistenta fizica buna. Si nici nervoasa pe situatie sau Doamne fereste, pe David. Nu stiu cum e la alte mame, dar eu am vazut din trecutul meu cu Alex ca nervii apar doar cand ai asteptari diferite de realitate, in rest nu exista. Asadar e posibil sa nu ai suficienta rabdare cu copilul doar cand te-ai astepta sa adoarma devreme, sa adoarma neplimbat, sa doarma mult, sa nu planga, sau cand te astepti sa citesti tot news feed-ul din FB :)), sa iesi in oras, sa faci o baie. Eu nu am astfel de asteptari, de aceea nici nu ma enervez si nu ma deprim. A, si spre deosebire de acu 3 ani, acum nu ma mai stresez pentru un viitor pe care nu-l pot banui. Ce dileme infantile din categoria drobului de sare aveam atunci... "Daca acum adoarme doar leganat la 5 kile, trebuie sa-l dezvat cumva, pentru ca peste un timp nu voi mai putea". Ei uite ca nu numai ca suntem mai puternici decat credem, dar timpul le rezolva pe toate usor si frumos, fara plansete, fara frustrari in nici una din tabere, fara fortare. Ca doar nu as fi ajuns sa-l adorm plimbat si in noaptea nuntii lui :)))). Asa ca mamicia cu David e mult mai simpla si fara stres fata de mamicia cu Alexul bebelus. Combustibilul meu, care ma mentine zen, e format din iubirea lui Alex si zambetele fericite-indragostite ale lui David din acele scurte pauze. Si momentul acela de dinainte de a pune capul pe perna, cand ma uit in stanga patului si-i vad pe Relu si pe Alex dormind in pozitii identice mereu. Si in dreapta un David in sfarsit linistit. Ma cutremur de fericire, mi se face pielea de gaina, si adorm implinita in secunda in care pun capul pe perna :)).

Un pic un pic doar ma deranjeaza cand mamele copiilor usor de crescut (ca nu-mi place cuvantul "cuminte" mai ales la bebelusi, de parca cel mic plange sa-ti faca in ciuda) nu isi dau seama ca cei mici sunt diferiti si considera ca ele au facut ceva de au un copil model. Incerc sa-mi pastrez zenul cand mi se spune "al meu nu a plans pentru ca nu am baut cafea in sarcina". Nici eu nu am baut. Vad ca tot vin pe rand cu astfel de exemple, dupa ce intr-o postare anterioara spuneam cum isi atribuie unele mame reusita ca bebelusul doarme si in zgomot. Deci doar cu asta mai trebuie sa lucrez la mine, sa nu ma deranjeze astfel de exprimari.

Inchei cu inca o povestioara comica. De obicei Alex vine cu mine la wc. Nu ma deranjeaza cand vine de la inceput, insa nu-mi place sa intre pe usa dupa ce eu am inchis-o. Asa ca aseara dupa ce am intrat am incuiat cu cheia. Nu fac asta de obicei pentru ca s-ar supara, dar aseara am simtit ca pot "risca" pentru ca se juca cu Relu. Si primul meu gand a fost ca al unei mame ce merge prima data dupa ce a nascut la un spa: "uau, sunt singura in baie!!!". Ca dupa vreo 2 secunde sa-mi dau seama ca pe bratul stang il am pe junior  :)))))).
  
(Mi-a luat 9 ore sa scriu postarea aceasta ;). ) 

La multi ani, norocosule!

$
0
0


Intrerup temporar “tacerea” de pe blog pentru o urare. Azi e ziua de nastere a tatalui baietilor mei :D. Nu am mintea atat de odihnita incat sa compun ceva frumos, sper sa mi se ierte :). M-am uitat un pic in urma si pe langa ce am scris emotionant in 2011, si apoi putin „Hey girl“-ish in 2012, voi adauga cateva randuri:

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru modul in care te-ai comportat in legatura cu toxoplasmoza. Ai incercat tot posibilul sa ajungem la medici buni, fara insa sa ma stresezi cu nimic.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru modul in care m-ai sustinut in alegerea felului si locului nasterii. Lumea nu stie ca mi s-a oferit si sansa de a naste “acasa” (am pus in ghilimele pentru ca ar fi fost intr-un apartament inchiriat in Cluj). Si chiar daca parea periculos (doamna doctor ce m-ar fi asistat nu era disponibila oricand), tu m-ai sustinut. Mi-ai spus ca ma ajuti orice decid. Si ca ai prefera sa aleg varianta aceasta ca sa fiu fericita si sa ma simt implinita.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru cum m-ai ajutat in timpul nasterii. Tu niciodata n-ai avut rabdare sa citesti sau sa-ti explic despre nasterea naturala cu adevarat. Asa ca m-ai surprins placut cand ma monitorizau in travaliu si fara sa-ti spun eu nimic, tu le-ai zis: “gata, a stat suficient, trebuie acum sa se ridice, pentru ca dor mai tare contractiile cand sta intinsa”. Cand de-abia ma urcam pe masa de nasteri, in vreo 4-5 contractii, urland ca nu cred ca mai pot, tu ma incurajai ca pot :). Cand doctorul a spus cu parere de rau ca e musai sa-mi faca epiziotomie din cauza cicatricei vechi de la prima nastere, tu m-ai intrebat daca sigur sigur sunt de acord, sau vreau sa-l opresti. Cand doctorul a luat placenta ai mers sa ii faci multe poze pentru ca stiai ca o admir pentru rolul ei si ca de fapt visam s-o iau acasa, sa-i acord respectul cuvenit. Si altele :D.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru ca esti acum si tatal lui David. Si Davidelul nascut fara medicamente a fost treaz si alert, cu ochii deschisi, imediat ce a iesit la lumina. Si Davidelul ochios ce ma privea pierdut in ochi ti-a auzit vocea si si-a ridicat capul sa te vada mai bine.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru cata birocratie ai rezolvat, si la Oradea pe fuga, si apoi cu multele dosare aici in Baia Mare.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru ca nu m-ai considerat vinovata pentru boala lui David.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru modul in care te-ai ocupat de Alex si de mine in acea saptamana cat eu am fost internata cu David in spital.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru ca tu si Alex dormiti in sincron. Mereu va surprind in pozitii identice, oricat ar parea de intortocheate. Pozitia corpului, a capului, a mainilor, a picioarelor, e mereu identica.

Te iubesc in plus fata de anul trecut pentru ca acum limpezesti de kk si pipi scutece textile si pui haine la uscat, munci greu de facut de cineva cu bebe mic in brate/wrap/sling.

Si acum, ca sa demonstrez ca esti un norocos, pun o pozade acu’ o luna (acum ploua de cateva zile si nu as reusi sa fac niste poze cat de cat normale):


 Noroc ca am pregatit postarea de cateva zile, altfel azi nu puteam scrie. Ambii pui au un inceput de raceala. Avem nevoie de ganduri bune si energii pozitive!


 

Din 23 februarie...

$
0
0
... avem un nou crestin in familie:


(am ales o poza in care sa fim toti 4 :D)

P.S. Azi sau ieri David chiar a implinit un an de existenta :). Mi se pare atat de emotionant! Si acum sforaie pe pieptul meu grasunelul...

P.P.S. De vreo doua saptamani au inceput durerile de dinti! Pfff uitasem de ele, uitasem ca de acum pana se termina toti pe la 2-3 ani va fi asa greu si vom masura timpul in perioade dentare si inter-dentare. Si cum David e mult mai sensibil la durere in general... :D. Noi sa fim sanatosi, ca in rest am observat ca toate asa-zisele greutati le iau mult mai usor la David,poate chiar nostalgic, cand stiu ca (poate) e ultima data cand trec prin ele.
Viewing all 153 articles
Browse latest View live